Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

Comag SL45T - dokonalý gentleman

19.6.2008, Radek Jahoda, recenze
Stolní DVB-T přijímač Comag SL45T je nástupcem staršího modelu SL35T, který jsme testovali před rokem. Na první pohled je od sebe také téměř nepoznáte. V dnešní recenzi se tedy podíváme, v čem se od sebe liší a zda se jedná o změny k lepšímu.
Ovládání přijímače je jednoduché. Přepínání stanic se dělá šipkami nahoru a dolů, klávesami P+ a P- přepínáme mezi skupinami, tlačítkem FAV se přepneme do oblíbených programů. Při přepnutí se zobrazí informace o stanici a také právě vysílaný pořad a pořad následující. Pokud došlo právě k zapnutí přístroje nebo k přepnutí na další multiplex, takže ještě nejsou k dispozici tyto údaje, tak se doplní následovně, trvá to jen pár vteřin. Nevýhodou je, že se nezobrazuje čas, kdy má začít následující pořad. Tyto informace se zobrazí i stisknutím tlačítka Info.



Druhé stisknutí tlačítka pak zobrazí podrobné informace o přijímané stanici.



Výběr usnadňuje i zobrazení devíti stanic najednou, ty jsou jedna po druhé zobrazovány až se zaplní celé pole. Poté šipkami vybíráme program.



Při přepnutí na rádio je obrazovka vyplněna modrým motivem s rádiomagnetofonem, jinak vše funguje jako u TV režimu.

Jednoduše lze přepínat zvukovou stopu nebo režim (stereo, mono, levý nebo pravý kanál), k tomu slouží tlačítko na dálkovém ovladači. Hlasitost lze ovládat šipkami do stran a nechybí ani možnost umlčení zvuku. Chybí zde ale tlačítko pro zobrazení titulků. Na toto je volba v menu, jelikož se u nás ale DVB titulky nevysílají, nemohl jsem to vyzkoušet. Teletextové titulky fungují dobře.



Další funkcí je přiblížení obrazu - zoom. Ten je možný až šestnáctinásobný, šipkami pak pohybujeme výřezem, který vidíme v malém okénku.



Zdrojem informací je EPG a teletext. Programový průvodce EPG má dvě zobrazení. Jako první se zobrazí seznam stanic v levé části a v pravé části je právě vysílaný a následující pořad. Zde již nechybí časová informace.



Stiskem tlačítka 2 se zobrazí bližší informace o vysílaném pořadu.



Tlačítkem 1 se přepneme do časového režimu pro jednu stanici. Pod sebou pak vidíme seznam pořadů, jak jdou po sobě. Po vybrání můžeme opět zobrazit bližší informace.



Z programového průvodce pak můžeme pořad přidat rovnou do plánovače. V něm je k dispozici osm volných pozic, více pořadů nelze naprogramovat.



Teletext doznal oproti typu SL35T zlepšení. Má daleko větší paměť na stránky (podle návodu 800), takže po načtení je už listování rychlé. Navíc je listování velmi svižné, překreslování je okamžité. Dalším zlepšením je kompletní podpora české diakritiky včetně velkých písmen. Trochu nezvyklé je použité tučné písmo, viz obrázek.



Teletext nemá průhledný mód, ale po zapnutí stránky s titulky se zprůhlední automaticky. Otázka je, zda je to dobře nebo špatně, protože písmo je pak často nečitelné, pokud má stejnou barvu jako obraz na pozadí.