Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

AviDemux - VirtualDub pod Linuxem

16.7.2007, Radek Jahoda, recenze
Před časem jsme nakoukli do světa Linuxu a je na čase se k tomuto tématu vrátit. A nelze začít ničím jiným než programem AviDemux. Protože čím je VirtualDub pro uživatele systému Windows, tím je AviDemux pro Linuxovou komunitu. Ovšem tento program existuje i pro BSD, Windows, ale i Macintosh. Není totiž téměř vůbec závislý na službách systému, jako VirtualDub. Další předností je, že pracuje nejen s AVI soubory, přestože je má v názvu, ale i s jinými formáty.
Po projití všech možností programu je již jasné, co všechno může AviDemux zvládnout a k čemu všemu lze použít. Naše povídání jsme začali přirovnáním k VirtualDubu, již teď je ale jasné, že má daleko větší možnosti. Přirovnat tak lze spíše k programu VirtualDubMod, který je rozšířením VirtualDubu o podporu dalších video formátů kromě AVI.

Jenže tím AviDemux nekončí, lze ho použít pro další úkoly:
  • převod souboru z jednoho formátu do jiného - díky podpoře mnoha různých kodeků a kontejnerů lze snadno provést konverzi, konkuruje tak produktům jako jsou komerční ProCoder, MainConcept MPEG Encoder apod.
  • bezeztrátový střih - po pořízení nahrávek např. z TV lze vystříhat reklamy, začátek a konec a jiné nežádoucí části, výsledek je pak uložen pouhým překopírováním snímků bez rekomprese, tedy velmi rychle a bez ztráty kvality, konkurenčním produktem je např. Womble MPEG Video Wizard
  • snížení velikosti MPEG souborů - pouhou změnou kvantizace lze zmenšit velikost MPEG souborů např, na velikost DVD média, převod je opět velice rychlý, nahrazuje tak částečně např. DVD Shrink, dvd2one apod.
  • filtrace obrazu - díky mnoha video filtrům je možné odstranit šum, přidat titulky do obrazu, změnit velikost obrazu, poměr stran apod.
  • komprese zvuku - k videu je možné přidat dvě zvukové stopy, provést konverzi zvuku do jiného formátu
  • job list - jednotlivé úkony si lze předpřipravit a následně provést najednou bez dalšího zásahu, tím lze ušetřit množství času, protože samotná práce je prováděna ve Vaší nepřítomnosti
  • skriptování - není nutné vše dělat pomocí myši, lze napsat jednoduché skripty, které lze používat stále dokola, pokud děláme stále stejné úkony, stejně tak lze provádět např. dávkovou konverzi apod.

Přestože se jedná o jednoduchý nástroj, tak možnosti jsou hodně široké a dokáže tak nahradit mnoho jiných programů. Výhodou je i to, že jsou používány filtry a kodeky, které jsou již ověřená v jiných programech (VirtualDub, AviSynth, ffmpeg, ffdshow) a tak víme, do čeho jdeme. Naučit se program používat je záležitostí několika minut a zkušený uživatel nepotřebuje žádný návod, protože vše je přehledné, jednoduché a hlavně intuitivní.

V neposlední řadě musíme připomenout další věc - program je zdarma, pracuje na operačním systému, který je rovněž zdarma, je dále vyvíjen a v nových verzích se můžeme těšit na nové funkce, ve verzi 2.4 např. přibude podpora pro oblíbený kontejner Matroska, další verze budou samozřejmě také zdarma. Jde tedy o ideální kombinaci pro domácí uživatele, kteří hledí na cenu a nechtějí zbytečně vydávat peníze za jiné programy, které si mnohdy ani nemají možnost vyzkoušet. Profesionálové sice budou dávat přednost placeným programům s náležitou podporou výrobce, ale i těm může AviDemux velmi dobře posloužit, protože některé funkce vůbec v komerčních produktech dostupné nejsou.