Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

AVerTV Trinity: pozemně i ze satelitu!

25.1.2011, Jiří Piškula, recenze
Nejedna domácnost v ČR kombinuje příjem televizního vysílání ze satelitu (DVB-S/S2) i z pozemních DVB-T vysílačů. Hybridní karta AVerTV Satellite Trinity obsahuje satelitní i televizní tuner, čímž řeší příjem obou platforem. Určena je pro rozhraní PCIe 1×.

Závěr


Hybridní DVB-T/DVB-S/analogový přijímač v podobě karty AVerTV Satellite Trinity je rozhodně ojedinělým produktem své kategorie. Na trhu (a obzvláště tom českém) existuje jen velmi málo podobných počítačových doplňků, které by sdružovaly v jediném zařízení pozemní analogový/digitální i satelitní digitální příjem. I když je v ČR analogové TV vysílání již na ústupu, smysl má určitě příjem analogového VKV rádia.



Škoda jen, že karta nepodporuje standard DVB-S2, v kterém je dnes vysílána naprostá většina TV programů v HD rozlišení. Pokud se výrobce rozhodne přinést na trh podobný produkt, který si poradí i s příjmem v DVB-S2, bude pak určitě velmi zajímavý pro mnoho uživatelů. Ve srovnání se stolními satelitními přijímači je totiž velkou výhodou, že vysílání může být zaznamenáno nikoliv pouze jako transportní tok daného kanálu, ale lze je rovnou ukládat ve formátech, které jdou snadno spustit v multimediálních přehrávačích či otevřít v editačním softwaru. Díky volitelnému příslušenství v podobě externího slotu pro CI moduly není problém přijímat pomocí této karty i kódované programy.

Dodávaný software AVer MediaCenter je poměrně dobře použitelný především pro příjem pozemního vysílání. Ve srovnání s mnoha klasickými satelitními přijímači v našich obývácích je sice jeho ovládání méně komfortní a v něčem i nezvyklé, ale časem se tomu člověk zkrátka přizpůsobí. Funkce běžně využívané v oblasti satelitního příjmu aplikace zatím postrádá (třídění seznamů kanálů podle různých kritérií, možnost stránkového listování v nabídce kanálů, zobrazení technických informací o sledovaném transpondéru nebo alespoň o poskytovateli obsahu, orientační zobrazení síly a kvality přijímaného signálu před laděním přijímače, atd.)

Pokud tedy chcete ve svém počítači přijímat jak pozemní, tak satelitní digitální TV vysílání (převážně v SD formátu) a uvítáte možnost si ho nahrávat přímo na disk, přičemž máte na výběr mnoho formátů (zdrojový MPEG-2, H.264, dále WMV či jen záznam zvukového doprovodu jako WAV nebo WMA), pak má pro vás tento produkt smysl, a to nejlépe v kombinaci se zmíněným modulem CI rozhraní, nazvaného AVerTV SatGate. Zběhlý uživatel stolních satelitních přijímačů bude zpočátku nejspíše zaskočen jistým nekomfortem ovládání.

Potěšující je fakt, že satelitní i pozemní digitální přijímač na kartě nemají žádné problémy se zobrazováním české diakritiky v titulcích, EPG a teletextu. Výrobce však bohužel dodává v češtině pouze stručnou tištěnou příručku pro rychlou instalaci, podrobný návod (v PDF) je k dispozici jen v některém ze světových jazyků, a ani v něm nejsou zdaleka všechny potřebné informace. Aplikace AVerMedia Center navíc neobsahuje interaktivní nápovědu, po stisku symbolu otazníku v pravém horním rohu se otevře PDF dokument s anglickým podrobným manuálem. I když jsou veškerá potřebná nastavení poměrně intuitivní, úplným začátečníkům to přece jen může být nepříjemné.


DVB-S, DVB-T a analogový příjem v jednom
Chybí podpora DVB-S2
Podpora mnoha formátů pro záznam vysílání
Chybí podrobný manuál v ČJ (jen stručný)
Bezproblémová instalace ovladačů
Během ladění nezobrazuje sílu/kvalitu signálu
Možnost připojení dekódovacího modulu
Dodávaný SW vhodný spíše pro DVB-T příjem
Bezchybná čeština (EPG, teletext, titulky)
Ikona Odkaz na databázi
Cena v době testování: AVerTV Satellite - 1600 Kč s DPH, AVerTV SatGate - 851 Kč s DPH



Za zapůjčení AVerTV Satellite Trinity a AVerTV SatGate děkujeme AVerMedii



Za poskytnutí techniky pro příjem satelitního TV vysílání děkujeme CS Linku.