Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

AVerTV Hybrid+FM PCI - ať je vše hybridní

27.5.2008, Radek Jahoda, recenze
Na stránkách TV Freak jsme se již podívali od firmy AVerMedia na hybridní kartu do PCMCIA slotu, ExpressCard slotu a na externí USB přijímač, nyní sbírku rozšíříme o klasickou PCI kartu. Představíme si ale jen hardware, protože software je identický.
Kapitoly článku:
Hardware máme za sebou, software se jen dotkneme, protože jsme ho již popsali ve zmíněných recenzích na karty do PCMCIA slotu, ExpressCard slotu a u externího USB přijímače.

Ovladače ničím nepřekvapí, což je jedině dobře. Analogová část se ohlásí v DirectShow standardním způsobem, takže lze používat i jiné programy než dodávané. Digitální část používá BDA rozhraní a platí rovněž to, že lze použít i jiných programů, např. ProgDVB.

Dodávaný software je totožný s již popisovanými včetně verze. Je zde jak klasická aplikace AVerTV (aktuálně ve verzi 6.2.2) s rozděleným oknem videa a ovládacího panelu, tak i novější multimediální AVer MediaCenter (1.6.5). Jejich funkční pozadí je stejné, liší se tedy jen vzhled a ovládání. Prvně jmenovaný používá různá okna, druhý má celé ovládání uvnitř jednoho okna a lze ho ovládat snadno i dálkovým ovladačem.



Dodávaný software má stejné vlastnosti, ale i stejné neduhy jako u ostatních přijímačů této firmy. Mezi kladné vlastnosti patří snadné a intuitivní ovládání, podpora nahrávání v mnoha formátech, ukládání snímků a příjem teletextu, u digitálu i EPG. Stále ale přetrvává horší podpora češtiny - u teletextu chybí diakritika velkých písmen, u EPG je diakritika zobrazována zvláštním způsobem s háčky a čárky za písmenem. Místo ř je tedy rˇ apod.



Podpora různých operačních systémů je hlavně pro Windows a to jak 32bitové, tak 64bitové od Windows 2000 výše včetně nejnovějších Windows Vista. Ovladače i software lze kompletně odstranit, takže po nich nezůstane v systému téměř nic. Výrobce dodává i ovladače pro Linux, ale pouze pro Mandriva a SUSE v RPM balíčku, což jsem nezkoušel. Analogová část funguje díky použitému čipu dobře i s opensource ovladači, ale bez možnosti ladit programy a bez DVB. Vhledem k tomu, že na kartě jsou běžné obvody (tuner je podporován od verze kernelu 2.6.25), tak lze v budoucnu podporu očekávat, půjde jen o identifikaci karty a správné nastavení, jen se toho musí nějaký schopný majitel a zároveň programátor zhostit.

Při používání se nevyskytly žádné problémy, ovladače jsou stabilní, software také, takže vytknout lze jen zmíněná negativa s diakritikou. Karta poskytuje přesně to, co avizuje - příjem analogového, digitálního TV vysílání a příjem FM rádia, nic víc, nic míň. Na nic si nehraje a za to si výrobce, který se v této branži pohybuje již od dávných počátků PCTV, zaslouží pochvalu.


Hybridní příjem analog/digital
Chybí diakritika velkých písmen
FM přijímač
u teletextu
Propracovaný software
Podivná čeština u EPG
Orientační prodejní cena: 1100 Kč s DPH