Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

AVerTV Hybrid STB 1080i: změňte monitor v TV

24.2.2009, Radek Jahoda, recenze
Set-top-box se nemusí připojovat jen k televizi, existují i varianty k počítačovým monitorům. Jedním z nich je i dnes testovaný od firmy AVerMedia, který se připojuje přes DVI rozhraní a podporuje signál 1080i. Pojďme se podívat, jak si zařízení vedlo v praxi.
AVerMedia nám nabídla televizní přijímač, který může vyřešit náš problém s příjmem televize tam, kde ho nemůžeme řešit instalací klasické televize, ať už kvůli nedostatečnému místu nebo z jiných důvodů, a máme k dispozici LCD monitor nebo projektor. Například spousta vysokoškoláků na kolejích má v drtivé většině případů počítač s LCD monitorem, ale nechce kvůli sledování televize pokaždé zapínat počítač s instalovanou TV kartou. Nebo pokud máte doma nevyužitý LCD monitor, můžete jej rázem využít pro sledování televize.

Stejně tak najde testovaný produkt uplatnění v případě projektorů typicky v roli domácího kina - pro sledování TV pak není třeba pouštět počítač.

AVerTV Hybrid STB 1080i je tak ideálním řešením, je zde ale několik ALE. První asi nejmenší je to, že ve velkých městech dnes již funguje digitální vysílání, a tak analogovou část asi málokdo využije, vysokoškoláci vůbec ne, navíc když u analogu nefunguje ani teletext.

Další ALE je avizovaná podpora pro vstup 1080i signálu, který funguje jen pro 30 sn/s (resp. 60 půlsnímků/s) a u nás používaných 25 sn/s nedokáže zpracovat. Je to tak v podstatě zbytečný luxus, který využijí jen ti, kdo mají přehrávač s takovýmto výstupem. Málokdo ale bude používat pro sledování Blu-ray filmů ze stolního přehrávače monitor, na vysokoškolských kolejích to bude stejně z počítače přes DVI.

Zmínit se musíme i o rychlosti ovládání, především teletextu, jehož rychlost vykreslování je žalostná a paměti na stránky je rovněž pomálu.

Rychlost vykreslování je znát i u listování v elektronickém průvodci pořadů EPG, i zde je vidět, jak se obrazovka vykresluje, ale není to ten hlavní problém, protože to jako u teletextu nezdržuje - kreslí se jen málo textu a čar. Větší problém je to, že se na načtení EPG musí čekat, takže rychlé nahlédnutí do programu nepřipadá v úvahu, nějaký kompletní přehled o všech stanicích také chybí.



Musíme tak říci, že tento výrobek sice nabízí to, co avizuje, v dnešní době ale nejde o nic výjimečného. Nemůžeme ani nic podstatného vyzdvihnout, snad jen použití DVI konektorů, ale to je jen otázka požadavků zákazníka, jaké má připojení k počítači. Navíc vzhledem k tomuto se zdá i cena poněkud přemrštěná, protože i ten komponentní vstup u nás málokdo využije.


Analogový i digitální příjem
Pomalé vykreslování teletextu
Nabízené vstupy a výstupy
Komponentní vstup jen s 60i
Ikona Odkaz na databázi
Pomalé načítání EPG
Ikona Odkaz na databázi
Nepodporuje teletext u analogu
Cena v době testování: cca 3000 Kč s DPH


Za zapůjčení přijímače AVerTV Hybrid STB 1080i děkujeme firmě AVerMedia.