Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

AVerMedia AVerTV DVB-T STB7

11.7.2007, Radek Jahoda, recenze
Po minulých testech jednoduchých set-top-boxů se nyní podíváme trochu do jiných kategorií. První vlaštovkou je přijímač AVerTV STB7 od AVerMedia, který disponuje DSUB výstupem pro počítačové monitory, což může být pro mnohé důležitá vlastnost.
Kapitoly článku:
Při přepínání se zobrazí pořadové číslo stanice v seznamu, její název a mód zvuku. U rádiových stanic je na pozadí obraz s několika nápisy a logem výrobce.



Lze zobrazit i bližší informace - sílu signálu a kvality a PID streamů.



K usnadnění výběru je zde náhled devíti stanic najednou, živý obraz je zobrazován pouze v jednom vybraném.



K vybrání zvukové stopy slouží malé okno, zde je i nastavení módu - stereo (LR), pouze levý (LL) nebo pravý (RR) kanál.



Programový průvodce alias EPG je podobný jako jednoduchý seznam programů, pouze vpravo pod obrazem je zobrazen právě vysílaný a následující pořad.



Druhá možnost je celý seznam místo náhledu obrazu.



A pro vybraný pořad je možné zobrazit podrobné informace. Určitě jste si všimli, že místo českých znaků se objevují písmena z jiné znakové sady.



Časovač nahrávání zde není, což je ale vzhledem k určení přijímače k počítačovému monitoru pochopitelné. Kde není televize není pravděpodobně ani rekordér.

Ani teletext není implementován, což už jsme si řekli a vzhledem k problémům u jiných přístrojů se stejným čipem je to možná dobře.

Televizní obraz je možné mixovat s počítačovým v podobě obrazu v obraze (PiP), podporována jsou standardní rozlišení až do 1280x1024 bodů (což byl zrovna můj případ). Pokud vlastníte LCD monitor s větším rozlišením, tak o ně budete ochuzeni. Je to zřejmě limit obvodu AV3003. Samotné přepínání vyššího rozlišení ale funguje, pouze obraz z TV bude ochuzen, což ale vzhledem k samotnému rozlišení DVB vysílání nevadí.

Velikosti okna PiP jsem si již řekli, jeho polohu je pak možné jemně nastavit, viz obrázek.




Ovládání je příjemné, všechny funkce jsou dostupné většinou jedním tlačítkem, takže je i velice rychlé. Menu je svižné a není nutné na provedení příkazů čekat. Po funkční stránce je tedy nutné říci, že vše funguje jak má, AVerMedia má totiž s tímto druhem přijímačů bohaté zkušenosti. Ovšem pokud nežijete v českých končinách a nevyžadujete české menu a české znaky v EPG. Právě toto přijímač nezvládá a tak lze jen doufat, že se to třeba s některým novým firmware zlepší.

Pokud bychom žili někde na západě, tak by asi výborné hodnocení získal s malým dovětkem, že neumí teletext, takto ale musíme bohužel konstatovat, že pouze prošel.


Dobré zpracování
Chybí diakritika u EPG
Dobré ovládání a DO
Není české menu
Obsahuje i A/V výstupy včetně S-video
Neumí teletext
Orientační prodejní cena: 3500 Kč bez DPH


Za zapůjčení přijímače děkujeme firmě 100MEGA distribution.