Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

Asus O!Play Mini Plus: pokračovatel rodu

15.12.2011, Jakub Doležal, recenze
Když se řekne Mini, v mnohých z nás to vyvolá pocit nižší výbavy. Jenže v případě modelu od společnosti Asus to tak není. Parametry totiž O!Play Mini Plus poráží i své větší konkurenty. Dokáže ale své kvality i po zapojení do zásuvky?
Hned po startu přehrávače následovalo jednoduché nastavení všech nezbytností. Následně jsem se skrze menu pokusil o online update na nejnovější verzi firmware, nicméně přehrávač se během instalace zasekl a odmítal pokračovat dále. Na řadu tak přišel reset a instalace z USB flashky. Takové komplikace bych už od moderního přehrávače nečekal.





Po několika minutách problikávání obrazovky jsem již nový firmware nainstaloval a následoval start přehrávače a celého rozhraní. Doba spuštění je přibližně 24 sekund, poté se zobrazí převážně černá obrazovka, doplněná o několik ikon. Je škoda, že se Asus stále drží takto jednoduché grafiky a nezkusí něco na způsob modelů od společnosti Western Digital.





Absence pevného disku není důvodem k přítomnosti extra propracovaného správce souborů, nicméně i přesto je ten v O!Play Mini Plus poměrně dobře zpracovaný. Hned v základní nabídce máte po ruce všechny možné zdroje dat, jen zamrzí, že například v sítích musíte při každém startu znovu spustit vyhledání okolních zařízení, jakoby přehrávači chyběla paměť.





Asus se v prezentaci tohoto modelu chlubí především podporou internetových služeb a nutno dodat, že se opravdu velmi snažil. Ze základní nabídky nechybí nic podstatného, naopak je přidána například služba Acetrax, alias online půjčovna filmů. YouTube funguje naprosto bez problémů a spustí prakticky každé video. Mírným zklamáním je naopak Facebook, který z účtu zobrazí jen fotografie a videa.














Dalším nedostatkem je softwarová klávesnice, která je poskládána podle abecedy. Takto nešikovné rozložení však v poslední době používají prakticky všichni výrobci. Nevím přesně, odkud to vzešlo, ale doufám, že se tento trend brzy stane minulostí. Zadávání textu touto formou je totiž neskutečně neintuitivní a pomalé.





Na přání čtenáře z minulé recenze také připojuji fotografie z průvodce videí či hudby. Jedná se o celkem standardní řešení v podobě seznamu položek doplněné o živý náhled videa. V tomto směru ale musím vytknout fakt, že přehrávač při načítání náhledu na znatelný okamžik přestane komunikovat. Tento nešvar se objevoval jak na metalické síti, tak při Wi-Fi spojení.












Nastavení přístroje


Přepnutí do části menu, kde nastavujete všemožné parametry tohoto přístroje, se objevuje poměrně dobře strukturované prostředí a vy se tak hned neztratíte v hromadě položek. Celkem je zde šest záložek, které si nyní jednu po druhé projdeme.





Začněme na první záložce Systém, kde si nastavíte především jazyk a kódování textu, kromě toho zde můžete upravit čas či nastavit spořič obrazovky. Mezi dalšími položkami je také uschované obnovení továrního nastavení, které jsem z úvodu hledal tak trochu jinde.





Následuje záložka Zvuk, která nabízí klasický standard. Vzhledem k přítomnosti pouze HDMI a optického výstupu se navíc nedočkáte ani příliš mnoha voleb. Nicméně ve výsledku je pokryto to, co běžný uživatel potřebuje.





Podobné je to i u Videa, kde si můžete nastavit rozlišení a poměr stran, na druhou stranu přehrávač si moderními televizory rozumí a upraví patřičné parametry sám. Kromě toho si lze zapnout také kino-režim (24 Hz).





Zajímavější je to až na záložce Síť, která má pod palcem veškeré síťové přenosy a to jak po ethernetu, tak skrze integrovaný Wi-Fi adaptér. I zde funguje automatika na výbornou, a tak stačí případně jen zadat bezpečností heslo do vaší sítě.





Další záložka Účet se jevila jako nedostupná a změna nenastala ani po zadání hesla například na domácí sdílený disk. Předpokládám, že si tuto část nastavení připravil Asus na budoucnost.





Poslední možností úprav parametrů je záložka Různé, kde si však ve výsledku můžete zjistit jen aktuální verzi nainstalovaného firmware a případně aktualizovat na novější. Jak jsem již zmínil v úvodu, online varianta nedopadla zrovna dobře, takže mějte USB flashku při sobě.