Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

Asus O!Play AIR HDP-R3: poradí si se vším

11.2.2010, Martin Kuchař, recenze
Asus se snaží se svým HD přehrávačem O!Play proniknout na trh, kde již delší dobu vládnou přehrávače Netgear Eva, Popcorn Hour apod. Vzhledem k nízké ceně a široké podpoře multimediálních formátů má ale Asus docela slušné šance. Nakonec posuďte sami.

 
Velmi jednoduché a graficky povedené menu se ovládá pomocí šipek na ovladači, jako byste rolovali mezi jednotlivými volbami. Ať už si ale vyberete jakkoliv, budete po kliknutí na kteroukoliv z položek Movies, Photos, Music přesunuti na obrazovku, na které budete jednoduše vybírat mezi různými připojenými datovými zdroji. Můžete si samozřejmě zobrazit i všechny soubory hezky v jedné „virtuální“ složce a nemusíte tak vůbec přemýšlet nad tím, kde jsou ve skutečnosti uloženy – jediným problémem může pak být přehrávání filmů po WiFi, kdy vysoké datové toky prostě nepřenesete.



Zajímavou a užitečnou funkcí je nástroj Copy (přístupný přímo z menu), který vám umožňuje přesouvat soubory mezi jednotlivými připojenými disky. Po zasunutí paměťové karty z fotoaparátu tak můžete fotky ihned jednoduše přesunout na síťový disk nebo třeba i váš osobní počítač. Je sice pravděpodobné, že tuto vlastnost nebudete využívat denně, ale občas se hodit může.



Po přepnutí na jednotlivé sekce s multimediálním obsahem vám přehrávač vždy zobrazí jednotlivé soubory podle zadaných kritérií a v případě, kdy si s daným formátem poradí, vám dokonce zobrazí i náhled. Na fotografii můžete vidět, že přístroj v náhledu ihned začal přehrávat video-soubor ve formátu MKV. U hudebních souborů vám přístroj vypíše celý ID tag, avšak počítejte s tím, že v případech, kdy je s diakritikou, budou některé znaky nečitelné – stačí však přehrát firmware, který výrobce před pár dny uvolnil a problém se vyřeší.


Nastavení přístroje


Nastavení všech funkcí je zde schováno pod položku Nastavení v základním menu, kde následně vybíráte mezi jednotlivými záložkami stejně, jako to funguje v kořenovém adresáři. Položky jsou tříděny velmi přehledně a je pravděpodobné, že nebudete muset nic dlouho hledat.



Hned v první záložce můžete vidět, že je přístroj z pohledu ovládání opravdu jednoduchý. Z pohledu zvuků a hudby totiž můžete nastavit jen Night Mode a způsob výstupu digitálního zvuku. Možností je tedy opravdu velmi málo, ale pro většinu uživatelů to bude nejspíše stačit.



Záložka Video skýtá již o něco více nastavení, než tomu bylo v předchozím případě. Můžete samozřejmě volit poměr stran, jas, kontrast a můžete také regulovat korekci šumu v obraze – obecně se nám ale zdálo, že je lepší tuto funkci vypnout. Ani zde ale nečekejte žádné zázraky – nabídka obsahuje jen základní sbírku funkcí, se kterou se běžně setkáváte nejen u přístrojů podobného typu, ale také u televizorů.



Prakticky stejná situace je i v záložce Photos. Můžete nastavit jen rychlost přepínání snímků v režimu SlideShow a zapínat / vypínat přechody či aktivovat „Ken Burns Effect“ pro oživení vašich snímků. Nabídka je tedy velmi stručná a zcela odpovídá dvojici předchozích.



V předposlední záložce nastavujete parametry připojení k síti. Kromě DHCP nastavení můžete samozřejmě všechny potřebné atributy nastavit i ručně. Přístroj můžete současně připojit jak k bezdrátové síti, tak i metalické a tím například propojit dvojici sítí – vytvořit malý bridge (samozřejmě ale jen z pohledu multimédií). Nabídka je ale opět velmi strohá a žádné zázraky a speciality zde nehledejte.



Nakonec už jen zbývá podívat se na nastavení samotného přístroje, kde si můžete tradičně vybrat mezi několika jazykovými verzemi. Zajímavostí je i možnost vybírat si mezi kódováním znakové sady – na obrázku můžete vidět Unicode UTF8. Důležité je nastavit i patřičný čas a správné časové pásmo. Nechybí ani tradiční funkce pro upgrade firmwaru.