Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

Ashampoo Burning Studio 9: rychle a jednoduše

20.10.2009, Radek Jahoda, recenze
Pokud se řekne vypalování, každému se vybaví Nero. Byly doby, kdy nemělo konkurenci, ale to už neplatí. Má řadu (pro)následovatelů, mezi něž patří např. Burning Studio od Ashampoo. Novinkou v 9. verzi má být vylepšený střih videa a generátor slideshow obrázků.
Ashampoo Burning studio 9 má určitě co nabídnout a postupně se dostává ze svých dávných nemocí. Za celou dobu s ním nebyly žádné problémy a co nabízí, tak dělá dobře. To ale neznamená, že nemá určité rezervy.

Při tvorbě datových disků nejsou žádné problémy, je možné i přidávat soubory na již vypálené a neuzavřené disky a dokonce lze již uzavřený disk kopírovat a přidat k němu nové soubory, nebo naopak stávající ubrat či nahradit.



Audio CD lze sice vytvořit z mnoha formátů od MP3 a WMA po Ogg Vorbis nebo FLAC, ale opačný proces - ripování - má kompresní možnosti značně omezeny. Pro tuto činnost ho tedy doporučit nelze.

U tvorby Video DVD disků máme možnost vypálit již existující adresářovou strukturu (tedy VIDEO_TS adresář), ale opačný proces možný není. Můžeme pouze vytvořit obraz disku.

Sympatické jsou naopak možnosti střihu a tvorby slideshow z obrázků. Je to velmi jednoduché a pro rychlý převod videa z kamery na DVD ho lze doporučit. Navíc je možné přidat titulky a hudbu na pozadí. Nevýhodou je naopak nemožnost nastavit parametry komprese a parametry vložených video souborů. Nelze tak u nich například změnit poměr stran apod. Pokud vložíme nestandardní soubory, tak to může být problém. Pro dekompresi program používá DirectShow, takže otevře vše, co běžné přehrávače ve Windows.

Při tvorbě VideoCD a SVCD musíme ale naopak vkládat již připravené video soubory zkomprimované ve správném formátu. Nelze provést rekompresi.


Řešení problémů

Program také dobře řeší případné problémy při vypalování nebo jiných činnostech. Pokud něco selže, tak nabídne nápovědu Řešení problémů, kde se pokusí vysvětlit, jak tento problém vyřešit.

Pokud tedy hledáte jednoduchý a spolehlivý program pro vypalování, tak je rozhodně Ashampoo Burning Studio 9 horkým favoritem. A pokud používáte ještě nějakou starší verzi Nera, tak o tom popřemýšlejte. Minimálně za zkoušku stojí, protože je ke stažení jako shareware. A existuje i plně volná starší verze 6, pokud nechcete platit nic. Ta ale neobsahuje video editor a tvorbu slideshow, lze ale vypalovat DVD disky z připraveného adresáře.


Jednoduchost ovládání
Komprese u ripování CD
Nenáročnost na znalosti
Méně expertních funkcí
Rychlý střih videa
Nelze vytvořit Video DVD strukturu
Čeština
Ikona Odkaz na databázi
Cena v době testování: 1400 Kč s DPH



Stále aktuální cena v českých obchodech


Graf ceny produktu Ashampoo Burning Studio 9 poskytuje server Heureka.cz
Porovnat ceny >>




Vývoj ceny testovaného produktu: