Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

Acer P1200i: pro tiché prezentace

19.10.2010, Jiří Piškula, recenze
Ne všichni touží hned po HD rozlišení, mnohdy záleží především na ceně a také dalších užitných vlastnostech projektoru. Zda má Acer v tomto směru co nabídnout, jsme vyzkoušeli na XGA modelu P1200i s integrovaným wi-fi rozhraním a technologií DLP 3D Ready.

OSD menu


OSD menu funguje ve dvou základních režimech – pokud přístroj nezaznamenal žádný signál na zvoleném vstupu, zobrazí se po stisku tlačítka menu automaticky testovací obrazec se zjednodušenou nabídkou s nápisem „Začínáme“, kde lze provádět jen některá základní nastavení, jako jsou režim a umístění projektoru, jazyk a poloha OSD menu na obrazovce, korekce lichoběžníkového zkreslení a obnova továrního nastavení.


Struktura OSD menu projektoru Acer P1200i.

Pokud je na vstupu zaznamenán signál, zobrazí se menu bez testovacího obrazce s běžným obrazem na pozadí a nabídka je již kompletní. Struktura OSD menu je jednoduchá, ovšem grafické provedení není natolik dobré, aby tuto jednoduchost podtrhlo. Ve srovnání s jinými projektory, které jsme nedávno testovali (BenQ W600, Dell S300WI), je OSD menu u Aceru trochu slabší.

Dobrou zprávou je to, že jsou nabídky dobře čitelné i v horších světelných podmínkách, dokonce při rozsvícené zářivce přímo nad plátnem (testovali jsme 2,5m na úhlopříčce obrazu).


OSD menu je čitelné i při silném umělém osvětlení.
-klikněte pro zvětšení obrázku-

 

Praktické zkušenosti


Od okamžiku zapnutí projektoru do rozsvícení lampy na plný výkon uplyne přibližně jedna minuta, obraz je ale viditelný už dříve, přibližně po 30 vteřinách. Po vypnutí projektoru je ještě po dobu téměř tří minut dochlazována lampa, která se vypíná postupným snižováním výkonu v několika intervalech, což zřejmě pozitivně ovlivňuje její životnost.

Kvalita obrazu je spíše podprůměrná, co do kontrastu a vlastně i jasu. Bílá barva působí pořád poněkud našedle. Při subjektivním srovnání s projektorem BenQ W600, který má „papírově“ stejnou hodnotu jasu a o něco lepší kontrast, byl rozdíl více než patrný. Na druhou stranu má Acer velmi jemné přechody v barvách i odstínech, které u zmíněného BenQ byly někdy až přehnané a způsobovaly nepřirozené artefakty v obraze (viditelně přehnaný kontrast u některých odstínů, viz obrázek). Barevné podání není úplně nejhorší, ovšem celkový dojem z obrazu snižuje ona zašedlost, což je patrné např. na snímku s květinami.


Obrazec s testovacími barevnými a šedými pruhy (originální snímek).


Obrazec s testovacími barevnými a šedými pruhy (nahoře Acer P1200i, dole BenQ W600, oba v barevném režimu standard, úhlopříčka obrazu 2,5 m).
-klikněte pro zvětšení obrázku-


Testovací obrazec šachovnice (nahoře Acer P1200i, dole BenQ W600, oba v barevném režimu standard, úhlopříčka obrazu 2,5 m).
-klikněte pro zvětšení obrázku-


Testovací fotografie s květinami (originál).
-klikněte pro zvětšení obrázku-


Testovací fotografie s květinami (nahoře Acer P1200i, dole BenQ W600, oba v barevném režimu standard, úhlopříčka obrazu 2,5 m).
-klikněte pro zvětšení obrázku-


Testovací fotografie ze živého koncertu s množstvím světelných efektů (nahoře Acer P1200i, dole BenQ W600, oba v barevném režimu standard, úhlopříčka obrazu 2,5 m).
-klikněte pro zvětšení obrázku-

Zvuk integrovaného dvouwattového reproduktoru je dostatečný pro použití v malé místnosti, vstup ale není příliš citlivý a tak je potřeba mít hlasitost u zdrojového zařízení nastavenu na vyšší úroveň.

Tištěná stručná uživatelská příručka je k dispozici v několika jazycích včetně češtiny. Podrobný český návod k projektoru najdete na přiloženém CD. Návod pro web management a síťové funkce je na druhém instalačním CD, zatím bez české jazykové mutace (angličtina, němčina,…).