Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

Acer Aspire RevoView RV100: multimediální všeuměl

13.12.2010, Jakub Doležal, recenze
Ani společnost Acer nechce promeškat popularitu multimediálních center, a tak na trh vysílá svůj vlajkový model RV100. Slušné technické parametry a bohatá výbava jej tlačí k samotnému vrcholu současné nabídky, avšak jaký je v reálném provozu?
Uživatelské rozhraní nepůsobilo od prvních okamžiků příliš přívětivě a chladné tmavé barvy by jistě neuškodilo nahradit jinými, případně nějakou pozitivně laděnou grafikou.



V základní nabídce umístil výrobce pouze nezbytné kategorie a vše ostatní poschovával do různých podnabídek. Strohost a jednoduchost je v tomto případě na místě, neboť se chceme koukat na filmy a nikoliv se „brodit“ ohromným množstvím překážek.



Správce souborů si opět odnáší označení „pořád to není ono“. Jak minule testovaný Western Digital, tak dnešní Acer stále nenabízejí příliš dobrou práci se soubory. V případě kopírování souboru ze flashky na pevný disk je nutné zmáčknout dohromady minimálně 6krát tlačítka na dálkovém ovladači.



Připojení k internetu samozřejmě vybízí k používání populárních služeb, avšak v případě RevoView není nabídka nikterak oslnivá. Chybí přítomnost YouTube, Facebook, či Live365.com. Předpokládám, že si zmíněné služby vynutí komunita uživatelů do dalších verzí firmwaru.


Nastavení přístroje


Po vybalení a spuštění přístroje nastala příjemná situace, neboť jsem v seznamu podporovaných jazyků nalezl často opomíjenou češtinu. Díky tomu lze tento model doporučit i do domácností, kde uživatelé angličtinou nevládnou.



Menu nastavení připomíná svým systémem zobrazení moderní prohlížeče. Jednotlivé kategorie se totiž zobrazují ve formě záložek v horní části. Nechybí zde nic podstatného, avšak strohost základního menu se částečně přenesla i sem.



V první záložce si můžeme nastavit jazyk, typ kódování pro titulky a případně zkontrolovat, zdali nám router přidělil IP adresu. Kvituji možnost vypnout LED, alias diodu tlačítka pro zapnutí přístroje, neboť nemám svítící objekty v tmavém obývacím pokoji příliš v oblibě.



Nabídka zvuku snad již nemohla být skoupější na nastavení, nicméně pro valnou většinu uživatelů je toto řešení dostatečné. Škoda jen absence nastavení pro přehrávání hudby. Trochu nesmyslně na mě působí volba nočního režimu, který bych v této kategorii rozhodně nečekal.



Nastavení obrazu taktéž nabízí jen nejčastěji používané funkce a zde jsem marně hledal možnost úpravy velikostí titulků, ostatně tento parametr jsem nenašel ani v úvodní nabídce.



Záložka síť přináší taktéž pouze základní a strohé informace. Nastavení obou rozhraní je velmi jednoduché a zadávání jména, či hesla relativně pohodlné. Vadí mi však absence bližší informace o aktuálním spojení a tedy nemožnost hledat případný zdroj problémů.



Poslední nabídka se týká aktualizace systému v přístroji. Na výběr máme online řešení, či offline metodu pomocí USB flashky. Bohužel firmware byl v dodaném modelu aktuální, a tak jsem neměl možnost si celý proces řádně prohlédnout.