Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

AB IPBox 99HD: linuxový lev salonů

30.6.2011, Jiří Piškula, recenze
Většina satelitních přijímačů má tunery v pevně dané konfiguraci. Existují ale i taková zařízení, kde je možné tunery měnit. Testovaný satelitní linuxový přijímač nabízí kromě možnosti měnit jeden z tunerů za jiný typ (DVB-T, DVB-C, DVB- S/S2) i mnoho dalšího.
Satelitní přijímač AB IP Box 99 HD je bezesporu zajímavým produktem, na který lze pohlížet s velkým optimismem, ale i obavami. Rozhodně jde o zařízení, které si zaslouží pozornost. Má výborné předpoklady (především hardwarové) k tomu, aby se stalo výkonným domácím pomocníkem pro řešení nejen satelitního digitálního příjmu včetně HD kanálů s vysokou symbolovou rychlostí. Přístroj je značně univerzální, díky možnosti výměny druhého DVB-S/S2 tuneru za verzi pro pozemní televizní příjem (DVB-T) nebo digitální kabelový příjem (DVB-C).





Přítomnost linuxového systému Enigma 2 dává zařízení ohromné možnosti a činí ho potenciálně zajímavým pro okruh příznivců totožných (či obdobných) systémů v přístrojích jiných značek. To je také výhodou pro již zkušené „Enigmácké“ uživatele, kteří se budou cítit v nabídkách OSD menu jako doma. Zda bude tento potenciál využit k úspěšnému tažení napříč českými domácnostmi, však záleží i na množství dostupných softwarových nástrojů, které uživatelům zpříjemní práci a přinesou nové možnosti.

Po stránce kvality obrazu a zvuku přístroji prakticky není co vytknout, zejména originální filmy a pořady zaznamenané ve vysokém rozlišení vypadají vskutku velmi dobře. Vícekanálový zvuk lze v případě potřeby také převést na stereofonní. Integrovanou univerzální čtečku dekódovacích karet lze softwarově upravit k bezproblémovému použití s kartami Cryptoworks (CS Link) i PI-sys (Skylink ICE).




Přijímač byl testován s verzí softwaru 1.2.2. V době uveřejnění článku je již dostupná nová verze.


Výborné jsou možnosti vzdáleného ovládání přijímače skrze webové rozhraní, v kterém jsou dostupné prakticky veškeré funkce a nastavení (díky kompletní emulaci dálkového ovládání). Pochvalu si zaslouží provedení EPG i favoritních seznamů, které se po nějakém čase mohou stát silně návykovými a u jiných přístrojů vám tak bude vždy něco scházet.

I když přijímač nevládne podporou mnoha multimediálních formátů, nelze mu to příliš vytýkat, protože obdobně jsou na to i jiné linuxové přístroje. Potěšující je bezchybné fungování kontejnerů MKV včetně titulků. Navíc otevřenost systému dává šanci všem, kdo chtějí experimentovat a vylepšovat vlastnosti těchto přijímačů. Na internetu lze dohledat už i neoficiální verze SW, ovšem pravidelně je aktualizován i ten oficiální.

Spotřeba přijímače * (230 V, 50 Hz)
Běžný provoz
23 W
Záznam na interní/externí HDD
29 W
Úsporný režim **
19 W
Režim hlubokého spánku
0,8 W

* Údaje jsou průměrné hodnoty odečtené v rámci několikahodinového provozu.
** Přijímač je v úsporném režimu prakticky stále zapnutý, vyřazeny jsou pouze A/V výstupy.

Přístroj lze doporučit zejména zkušeným uživatelům, kteří si chtějí vyladit přijímač podle svých představ, a to za velmi příznivou cenu. Zde však nastává mírný rozpor, jelikož jiné (a dražší) přijímače mají díky letité tradici k dispozici mnohem širší paletu softwarových nástrojů, na které jejich uživatelé často nedají dopustit a nehodlají kvůli úspoře peněz přesedlat tam, kde je zatím poměrně prázdno.

Nezbývá než popřát komunitě nadšenců aktivně zabraných do dění kolem přijímačů této série, aby to nevzdávali a rychle zapracovali na tvorbě nových „vychytávek“, které mohou rozhodnout o dobré či špatné budoucnosti těchto přijímačů.

Pokud by někomu nevyhovovalo hardwarové vybavení modelu AB IP Box 99HD (absence analogových výstupních konektorů, pouze jedna čtečka karet a žádný CI slot), může sáhnout po některém z vyšších modelů (AB IP Box 9900 HD), které jsou jinak svojí funkčností v podstatě identické s tímto (až na omezení plynoucí z absence zmiňovaných rozhraní).


Otevřená platforma s možností dalšího rozšíření/přizpůsobení, systém Enigma 2
Problematické souběžné nahrávání z různých transpondérů a PIP
Volitelný druhý tuner (DVB-T, DVB-C nebo DVB-S/S2)
Zatím neexistuje mnoho pluginů a přídavných nástrojů
Přehledné a dobře funkční EPG
Pomalejší přepínání kanálů
Fungující čeština v EPG, teletextu i titulcích
Některé části OSD menu nejsou lokalizovány do češtiny
Zajímavý design a robustní provedení
Ikona Odkaz na databázi
Cena v době testování: 4500 Kč s DPH


Za zapůjčení přijímače AB IPBox 99HD 500GB děkujeme e-shopu TVdigitalne.cz.




Za poskytnutí techniky pro příjem satelitního TV vysílání děkujeme CS Linku.