Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

AB IPBox 99HD: linuxový lev salonů

30.6.2011, Jiří Piškula, recenze
Většina satelitních přijímačů má tunery v pevně dané konfiguraci. Existují ale i taková zařízení, kde je možné tunery měnit. Testovaný satelitní linuxový přijímač nabízí kromě možnosti měnit jeden z tunerů za jiný typ (DVB-T, DVB-C, DVB- S/S2) i mnoho dalšího.
Do přijímače lze doinstalovat také další užitečné nástroje a aplikace, které pro něj byly vytvořeny. Zde je ale nutné zdůraznit, že ačkoliv používá tento přístroj software Enigma 2, není možné do něj instalovat aplikace určené pro přijímače jiných výrobců, kteří také používají Enigmu (např. proslulé přijímače značky Dreambox). Přístroj je totiž odlišně koncipován po hardwarové stránce, a tudíž potřebuje veškeré softwarové vybavení přizpůsobené svým potřebám. Není tedy možné libovolně použít dostupné aplikace určené pro přístroje se systémem Enigma – je nutné si je nejprve zkompilovat pro čipovou sadu, která je využita u tohoto přijímače.




Prohlížeč dostupných pluginů obsažený v přijímači vám usnadní jejich instalaci (pokud jste připojeni k internetu), nabídka se pomalu, ale jistě rozrůstá a dnes už je jich více, než ukazuje obrázek.


Jak je u této kategorie přijímačů běžné, je přístroj vybaven LAN portem (RJ-45), díky kterému je s ním možné komunikovat po síti. Internetové připojení může být využito k upgradu firmwaru nebo ke stažení různých pluginů a doplňkových aplikací. Vynikající možnosti využití má pak webové rozhraní, které je dostupné přímo v přijímači a jeho funkce si popíšeme trochu podrobněji.




Webové rozhraní - přehled záznamů uložených na interním pevném disku.
-klikněte pro zvětšení obrázku-


Pomocí webového rozhraní lze provádět všechny základní uživatelské úkony. Lze tedy přepínat kanály, spouštět i zastavovat nahrávání, včetně plnohodnotné editace plánovaných záznamů s využitím časovače. Samozřejmě je možné zobrazit tabulku s podrobným výpisem stavu přijímače, včetně verze firmwaru, webového rozhraní, instalovaných tunerů, kapacity interního HDD a parametrů síťového připojení.




Posílání vzkazů na obrazovku asi najde uplatnění při jiném, než čistě domácím použití.


Ve webovém rozhraní je dokonce k dispozici nástroj emulující dálkový ovladač se všemi jeho tlačítky. Své využití zřejmě najde i funkce posílání vzkazů a výstražných hlášení z webového rozhraní přímo na obrazovku/plátno (podle toho, jaký zobrazovač máte k přijímači připojen).




Vzkaz na obrazovku úspěšně odeslán - důkaz, že to funguje.


A co je velmi atraktivní – přes webové rozhraní lze streamovat živé vysílání i nahrávky uložené v přijímači a sledovat je tak na obrazovce vašeho počítače či notebooku. V našem případě se však pokus o přenos živého streamu do počítače nezdařil, vše ostatní ve webovém rozhraní fungovalo dle předpokladů.

Ke vzdálenému připojení k přijímači je rovněž možné využít FTP nebo telnet, což asi uvítají zejména „skalní linuxáci“.




Informace o přijímači dostupné vzdálené obsluze přes webové rozhraní.


Je jasné, že v rámci této recenze není možné postihnout všechny detaily nastavení přístroje a možnosti využití různých pluginů a dalších nástrojů, které pro přístroj vznikají oficiálně i neoficiálně a jsou průběžně zdokonalovány. Všem zájemcům o laborování se zařízením, ale i začátečníkům, kteří potřebují poradit, lze doporučit specializovaný web, kde fanoušci těchto přijímačů sdílí informace a softwarové vybavení: www.ab-forum.info.




Součástí webového rozhraní je i emulátor dodávaného dálkového ovladače, díky kterému máte na dálku přístupné veškeré možnosti nastavení přístroje.


Oficiální aktualizace softwaru a další nástroje hledejte na webu výrobce: www.abcomeu.com/download-software. Dne 26. 5. 2011 byla vydána nová verze softwaru pro testovaný přijímač (redakční test probíhal už dříve ještě se starší verzí).

Nejsnazší přístup k oficiálním pluginům a addonům je možný přímo z menu přijímače s využitím internetového připojení. Přístroj se připojí k serveru www.enigma.satupdate.net, kde jsou dostupné veškeré pluginy a settingy (do prohlížeče adresu nezadávejte, přístupná je pouze přijímačům s Enigmou), pak už stačí jen vybrat, co žádáte, a spustit instalaci.




V seznamu kanálů přijímače můžete pohodlně zobrazit EPG k danému programu nebo spustit streamování vysílání do počítače.


Mnoho návodů k nastavení a vylepšení přístroje lze najít také na serveru YouTube. Zde je např. ukázka toho, jak provést instalaci addonu prostřednictvím USB flashdisku, na který si stáhnete z počítače potřebný soubor: