Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

AB IPBox 99HD: linuxový lev salonů

30.6.2011, Jiří Piškula, recenze
Většina satelitních přijímačů má tunery v pevně dané konfiguraci. Existují ale i taková zařízení, kde je možné tunery měnit. Testovaný satelitní linuxový přijímač nabízí kromě možnosti měnit jeden z tunerů za jiný typ (DVB-T, DVB-C, DVB- S/S2) i mnoho dalšího.
Informační lišta obsahuje velmi bohatý výpis informací v podobě piktogramů a doplňkových textů. Můžete na ní najít:
  • aktuální datum a čas
  • satelitní pozici sledovaného kanálu a jeho číslo v seznamu kanálů a název
  • čas začátku aktuálního a následujícího pořadu včetně jejich názvů dle EPG
  • jméno poskytovatele kanálu, ukazatel uplynulého/zbývajícího času právě běžícího pořadu



V pravé části lišty je matice s devíti piktogramy, které „svítí“ v případě, když je u daného vysílání aktivována služba nebo funkce, kterou indikují. Jsou to:
  • EPG
  • Teletext
  • kódované vysílání
  • HD rozlišení
  • audio subkanály
  • vícejazyčný zvukový doprovod
  • Audio AC3
  • širokoúhlý obraz
  • probíhající záznam

Kromě piktogramů najdete na pravé straně lišty ještě tyto informace: rozlišení obrazu, standard vysílání (DVB-S/DVB-S2, případně DVB-T nebo DVB-C, pokud by byl instalován některý z těchto volitelných tunerů), aktivní tuner (A/B), SNR, AGC, BER.



V seznamu kanálů se zobrazují s názvy stanic také aktuální názvy vysílaných pořadů, k vybrané stanici navíc včetně detailů.


Seznamy kanálů


Seznamy kanálů (favoritní) jsou v tomto přijímači velmi sofistikované. Využívají tzv. bouquety, které lze všemožně třídit a dělit dle různých kritérií (ta mohou být již součástí setingu). Máte tak možnost prohledávat všechny programy nebo jen určité satelitní pozice, konkrétní satelitní televize apod.

Můžete si např. vytvořit seznam obsahující jak kanály Skylinku, tak CS linku i UPC DTH v jednom, nebo jen všechny HD kanály či pouze FTA. Již existující seznamy lze přetvářet na další a další, až z toho může jít zpočátku hlava kolem. Dostupné jsou též nástroje, pomocí nichž si můžete seznamy kanálů vytvořit pohodlně přímo v počítači a do přijímače je importovat.




Tady je ukázka, jak vypadá seznam kanálů s využitím jiného skinu, který zobrazuje i náhledové okno k vybranému kanálu.

Při procházení seznamu kanálů pak člověka zaujme, že kromě názvu stanice se u všech položek zobrazuje také název právě vysílaného pořadu a ke stanici, na níž máte právě kurzor, se v dolní části zobrazuje i celý krátký popisek pořadu, jeho délka i čas začátku a konce (včetně grafického ukazatele). Během listování seznamem tak máte okamžitý přehled o tom, zda už uplynula velká část daného pořadu, nebo zda se třeba blíží jeho konec a tedy začátek pořadu jiného (na který možná netrpělivě čekáte).


EPG, teletext, titulky


Dalším důležitým nástrojem, bez kterého se neobejde žádný satelitní přijímač, je elektronický programový průvodce (EPG). I ten je u tohoto přijímače odlišný od toho, na co jsou zvyklí uživatelé „běžných“ satelitních přijímačů. V tzv. „Multi EPG“ módu se zobrazují grafické ukazatele běhu pořadů a jejich názvy v pořadí, jak jsou uloženy v aktuálním seznamu kanálů, přičemž se na jednu obrazovku vejde 18 stanic (na řádcích pod sebou). Po výběru konkrétního kanálu se zobrazí seznam všech pořadů od aktuálního času dále (i na další dny).




V režimu Multi EPG máte přehled o časovém běhu pořadů 18 TV stanic najednou (na jedné obrazovce).




Zobrazení EPG ze přepnout na výběr konkrétního kanálu s jeho pořady od nynějška až do příštích 7 dnů.




Podrobný EPG popis sledovaného pořadu.


Elektronického programového průvodce lze samozřejmě využít také k plánování nahrávání pořadů s využitím časovače. O tom se dočtete více v příští kapitole.




České znaky v teletextu nebyly zobrazovány korektně.


Během testů se nám bohužel nezobrazovaly korektně české teletextové znaky, přestože v EPG je čeština bez problémů. Tady si nejsme jistí, zda jde o neřešitelný neduh či jen o chybu v nastavení přístroje. I kdyby platila první možnost, příští verze SW to jistě napraví.




DVB titulky měly české znaky v pořádku, problém je tedy jen v TXT formátu.


Funkce PIP (obraz v obraze)


Přijímač dokáže zobrazit dvě okna různých TV kanálů současně tak, že jeden kanál je maximalizovaný přes celou obrazovku a v popředí před ním je druhý kanál v malém okně, jehož polohu na obrazovce lze měnit (všechny 4 rohy a střed). Ověřili jsme, že PIP opravdu funguje, nicméně se nám nepodařilo zprovoznit zobrazení dvou kódovaných kanálů, vždy jen kombinaci FTA + kódovaný.


¨

Funkce obraz v obraze (PIP) fungovala bez problémů v kombinaci kódovaný + FTA kanál.