Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

40" LCD TV: plné HD v podání SONY

24.4.2008, Pavel Kovač, recenze
Dnes se podíváme na 40" LCD televizi Sony KDL-40D3500. Jejím hlavním lákadlem je plné HD rozlišení 1080p, kontrast 16000:1 (dynamický) a slušná odezva 8 ms. Jak si vede v našich náročných testech využívajících optických sond a osciloskopu?

Odchylka dE


Jak jsem v kapitole o sledování videa naznačil, tak režim Theater má již podle oka nejvěrjnější barvy. Navíc nepřeostřuje obraz, což u HD filmů způsobuje dost nehezký efekt. Ostatní režimy jsou na tom také celkem dobře, co se odchylky týče, ale na "Kino" to nemá. Jen připomenu, že odchylka dE pod 1 je okem nepozorovatelná a grafici uznávají dE pod 2 jako velmi dobrou. Pod 3 je vyhovující pro grafické účely. Samozřejmě televize aplikuje různá "vylepšení", aby byl obraz živější, a proto jsou odchylky obvykle o něco větší. Více v následujícím grafu.



Barevný gamut


Sony se chlubí, že ve svých televizích používá trubice s širokým gamutem. Při měření se to i potvrdilo a gamut je takový lehce posunutý Adobe RGB. Sice v modré a červené lehounce pokulhává, ale zelená je zkrátka perfektní. Zelená je pro lidské oko velmi důležitá, a tak čím více jí je, tím lépe. Díky tomu se filmy zdají živější a reálnější.



 

Interpolace


Podíváme se na to, jak si vede v interpolaci. Interpolace je velmi důležitá, aby televize zobrazila kvalitně signál s nižším rozlišením, než je 1080p. Nejnáročnější zkouškou je SD signál zdejší pozemní digitální televize. Ten je se svým rozlišením 720x576 pro televizi s plným HD opravdu oříšek.


Interpolace loga ČT24 (Pro zvětšení klikněte)


Regulace jasu


Podsvětlení lze regulovat jak pomocí podsvětlovacích trubic (viz následující graf) tak i softwarově. Softwarově však přicházíte o gamut a potažmo i kvalitu barev. Takže se vždy snažte využívat funkce "Podsvícení" v OSD menu televize. Frekvence blikání trubic je sice pouze 150 Hz, ale to až tolik nevadí, protože to je trochu jiných 150 Hz než u CRT, kde se průběh podobá impulsům (taková frekvence se sice na obraze u CRT negativně neprojeví, ale přesto oči unavuje), zatímco zde je to více sinusový průběh.



 

Spotřeba


V recenzích přibývá jedno měření a tím je měření spotřeby při různých nastaveních podsvícení a ve standby režimu.

Ve standby režimu má televize odběr celých 14 W. Na následujícím grafu už vyčtete asi vše co vás zajímá. Maximální spotřeba 209 W a minimální zhruba poloviční. Nutno podotknout, že díky dynamickému kontrastu nikdy nebudete mít spotřebu stále plných 209 W, ale bude lehce kolísat. Vysledoval jsem spotřebu pohybující se kolem 190 W s nastaveným maximálním jasem. V grafu jsou znázorněny hodnoty spotřeby při zobrazení bílé barvy (tzn. dynamický kontrast vypnutý).