Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

3M MPro150: (r)evoluce mikroprojektorů nekončí

16.11.2010, Lubomír Friml, recenze
Dnes se podíváme na dalšího zástupce ze série miniprojektorů od průkopníka v této oblasti – 3M. Vývoj nových technologií se pozitivně podepsal na tom, co tyto přístroje dnes dokáží, i když se zatím nemohou rovnat svým větším kolegům.

Uvedení do provozu


Zprovoznění projektoru není žádná věda. Jediný problém, se kterým jsme se setkali, byl při zasouvání SD karty do projektoru. Několikrát došlo k opětovnému vysunutí karty při zavření krytu slotu. Je tedy nutné kartu správně a pečlivě umístit do slotu, jak píší v návodu: „dokud neuslyšíte klapnutí.“ Projektor může pracovat se dvěma různými zdroji signálu, podle kterého je třeba také zvolit propojovací kabel.

Buď je to VGA-audio kabel pro připojení obrazu s rozlišením VGA (640 × 480 px), SVGA (800 × 600 px), XGA (1024 × 768 px) a WXGA (1280 × 768 px) s obnovovací frekvencí 60 Hz, nebo AV kabel pro připojení libovolného zařízení s AV výstupem (kompozitní) jako třeba kamera, fotoaparát, mobilní telefon, satelitní přijímač, DVD přehrávač, atd. V obou případech se může připojit i zvuk. Poslední možností je využít pro promítání soubory nahrané ve vnitřní paměti, případně na SD kartě.


S malým stativem v podobě trojnožky je nastavení optimální polohy projektoru vůči plátnu či zdi snadné.

Baterie byla úplně vybitá, takže před prvním použitím ji bylo nutné plně nabít. Doba nabíjení se shoduje s tou, kterou uvádí výrobce, tady přibližně 3 hodiny při použití dodávaného adaptéru nebo 6 hodin při nabíjení z USB portu.

Po připojení projektoru k počítači skrze USB kabel se vám paměť projektoru zobrazí jako vyměnitelný disk, na který je možno libovolně, bez nutnosti speciálního programu či ovladače, ukládat data. Nejen při prvním, ale i při následujících připojeních k PC trvá načtení a zobrazení obsahu vyměnitelného disku docela dlouho. Způsobeno je to tím, že pro připojení je nutné projektor zapnout. Ten se pak nachází ve stavu jako při běžné práci se soubory ve vnitřní paměti, a až následně umožní počítači připojit se k vnitřní paměti. Po tomto připojení projektor zhasne z důvodu úspory energie.


Projekce z vnitřní paměti, OSD menu


Zajímavou vlastností modelu MPro 150 je možnost pracovat i samostatně se soubory ve vnitřní paměti. Není tedy nutné, aby byl připojen k jakémukoliv externímu zdroji obrazu. V tomto případě se po zapnutí zobrazí hlavní nabídka menu s ikonkami. Menu se dá intuitivné ovládat, ovšem u jednotlivých ikonek chybí popis, který bychom uvítali. Celkem je jich zde devět. Šest slouží k zobrazení všech souborů v paměti roztříděných podle druhu na dokumenty (.doc nebo .docx), prezentace (.ppt nebo .pptx), tabulky (.xls nebo .xlsx), obrázky (.bmp nebo .jpg), multimediální soubory (audio i video) nebo Adobe .pdf soubory.


Základní položky v OSD menu jsou reprezentovány pouze ikonkami bez dalšího popisu, jejich uspořádání by mohlo být logičtější.

Sedmá položka v menu zobrazí všechny soubory, které si uživatel označí jako oblíbené. Osmá zobrazí celou vnitřní paměť (vč. SD karty). Zobrazení souborů je strukturováno stejně, jako je běžné v PC, tedy i se všemi složkami. Poslední ikona slouží k otevření nastavení projektoru. Uspořádání ikon je docela nelogické, například „oblíbené“ mezi multimediálními a obrázkovými soubory, na posledním řádku potom dokumenty .pdf soubory mezi celkovým obsahem paměti a nastavením.

V menu nastavení toho mnoho nenajdete. První je možnost přehrávání videa, tedy přehrát vše, opakovaně přehrávat vše, přehrát jeden soubor nebo opakovaně přehrávat jeden soubor. Stejně tak tomu je při druhé volbě pro přehrávání hudby. Třetí v nabídce je zapnutí/vypnutí přehrávání hudby při prohlížení fotografií v automatickém režimu, čtvrtá pak slouží k nastavení prodlevy mezi jednotlivými fotografiemi. Na výběr je 3, 5, 10, 30 nebo 60 s

Předposlední v nabídce je volba jazyka. Nabízena je angličtina, francouzština, italština, němčina, španělština, tradiční čínština, zjednodušená čínština nebo japonština. Absence češtiny vás zřejmě mrzet nebude a vzhledem k tomu, že se nikde v nabídce, až na pár varovných hlášek, nesetkáte s žádným textem, je téměř k podivu, že zde volba jazyka vůbec je.


Práce se soubory


Práce se soubory je velice snadná. Nalezení a otevření souborů není žádná věda. Pro prohlížení dokumentů projektor používá program Piscel FileViewer, který můžete znát například z mobilních telefonů. Prohlížeč podporuje automatické tvary, čáry a objekty aplikací Microsoft Office. Písma prohlížeč obsahuje jen některá, případně se je pokusí nahradit. Může se ovšem stát, že některé znaky projektor nenalezne, pak je zobrazí jako čtverečky, což by při prezentaci bylo jistě velice nepříjemné, proto doporučujeme si prezentaci předem prohlédnout, případně upravit. Při prohlížení dokumentů je možné využít přiblížení a to 1×, 2×, 4× nebo 8×.


V některých případech se během projekce obrázků z vnitřní paměti nad či pod fotografií objevila rušivá čára.
-klikněte pro zvětšení obrázku-

Při prohlížení multimediálních souborů nemáme moc možností na výběr. Je možné je spustit, přidat nebo ubrat hlasitost ve dvanácti úrovních, případně přepínat na další či předchozí záznam. Během přehrávání hudby projektor zhasne, v případě videa není možné během přehrávání změnit režim jasu (na rozdíl od externího zdroje obrazu, viz dále).

Prohlížení fotografií je možné buď manuálně, nebo pomocí automatizované prezentace. Při prezentaci může hrát na pozadí libovolná hudba uložená ve vnitřní paměti ve složce Background Music. Ovládání hlasitosti či ukončení prezentace během přehrávání fotografií je velice pomalé a v některých případech projektor zareagoval dokonce až po 25 s. U některých fotografií došlo k zobrazení jakési čáry nad či pod obrázkem (viz foto). Jinak prezentace využívá několik druhů přechodů mezi snímky, podobných např. PowerPointu, ty ale není možné nastavit.

Podporované audio/video soubory:

Typ souboru
Formát obrazu
Formát zvuku
.g3pp
MPEG-4 SP, MPEG-4 ASP, H.264 AMR-NB, AMR-WB
.g3p2
MPEG-4 SP, MPEG-4 ASP, H.264 AMR-NB, AMR-WB
.mp4
MPEG-4 SP, MPEG-4 ASP, H.264 MP3, AMR-NB, AMR-WB
.avi
MPEG-4 SP, MPEG-4 ASP, H.264 MP3
.mov
MPEG-4 SP, MPEG-4 ASP, H.264 AMR-NB
.mp3
MP3 Layer I, II a III
.wma
WMA Class 1–4