Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

Raspberry Pi, Orange Pi, Banana Pi: který jako HTPC?

24.6.2015, Jakub Doležal, článek
Je pro domácí multimediální centrum lepší Ostružina, Pomeranč nebo Banán? Rozhodne nejlepší výbava, velikost aktivní komunity, nebo kvalita softwaru? Porovnejme si originál versus jeho klony a stanovme jasného vítěze!

Orange Pi


Poměrně nedávno spatřila světlo světa také pomerančová edice, která nabízela celkem 2 stupně výbavy Pi Mini a Pi. Za vývojem těchto desek stojí opět čínská společnost Xunlong, nicméně ta nemá nic společného jak s tvůrci Raspberry Pi, tak Banana Pi. Jediné, co všechny tyto desky spojuje, je opět jen část názvu.


První generace Orange Pi přinesla velmi slušnou výbavu

Použitý hardware se liší dle verze výbavy, kterou si zvolíte. Detaily naleznete v tabulce níže, nicméně lze zjednodušeně říci, že Pi Mini a Pi nabídnou již komentovaný Allwinner A20 se SATA portem, čtečkou karet, gigabitovým Ethernetem, integrovaným Wi-Fi a HDMI výstupem. Výbava je tedy prakticky shodná s první generací Banana Pi.


Ani verze Mini svými parametry nezaostávala

I cenově se Orange Pi Mini a Pi pohybuje lehce nad svou konkurencí, neboť za o něco bohatší výbavu požadují tvůrci 42 a 52 dolarů. Největší brzdou tohoto řešení se však opět stává čipset A20 se svými ovladači pro grafickou část.


Orange Pi Mini 2, Pi 2 a Pi Plus


V prodeji je však aktuálně především 2. generace, jež je nabízena hned ve 3 variantách výbavy. Shodným jmenovatelem je v tomto případě čipset Allwinner H3 se čtveřicí jader Cortex-A7 a grafickým jádrem Mali400MP2. Operační paměť DDR3 je též shodná a nabídne kapacitu 1 GB. Výrobce se díky tomu pyšní podporou H.265 (HEVC) při rozlišení 4K.


Orange Pi 2 Mini přišla o SATA i rychlejší Ethernet

Rozdíly mezi deskami objevíte až v dalších parametrech a zatímco verze Plus nabídne SATA port, 8 GB vlastní paměti nebo 1000Mbit Ethernet, pak u verzí Pi Mini 2 a Pi 2 si musíte paměť dodat skrze čtečku karet a data budete po síti přenášet desetkrát pomaleji.


Orange Pi 2 nabídne oproti verzi Mini navíc Wi-Fi

Kladné body sbírá Orange Pi za podporu HDMI-CEC a k dokonalé hardwarové výbavě by tak již chyběl pouze optický výstup na zvuk, přestože u těchto miniaturních desek stejně nelze od audio obvodů očekávat zázraky. Cenové rozpětí se v případě této generace pohybuje mezi 30 – 60 dolary.


Až verze Plus nabídne SATA i rychlý Ethernet, Wi-Fi zůstává

Opět tedy velmi nadějná výbava, jenže opět se ke slovu dostává čipset Allwinner a především grafické jádro, byť od minula změněné, znovu nedovolí vývojářům operačních systémů snadné zprovoznění akcelerace.

Ikona Odkaz na databázi
Orange Pi Mini 2
Orange Pi 2
Orange Pi Plus
Chipset
Allwinner H3
Allwinner H3
Allwinner H3
CPU
4x Cortex-A7
4x Cortex-A7
4x Cortex-A7 (1.6 GHz)
GPU
Mali400MP2
Mali400MP2
Mali400MP2
RAM
1 GB
1 GB
1 GB
Paměť
ne
ne
8 GB
SATA
ne
ne
ano (až 2 TB)
Čtečka karet
ano (MicroSD)
ano (MicroSD)
ano (MicroSD)
USB
4x USB 2.0
4x USB 2.0
4x USB 2.0
Ethernet
100 Mbps
100 Mbps
1000 Mbps
Wi-Fi
ne
ano (802.11 b/g/n)
ano (802.11 b/g/n)
HDMI
ano (až 2160p)
ano (až 2160p)
ano (až 2160p)
HDMI-CEC
ano
ano
ano
IR port
ano
ano
ano
Napájení
DC (5V/2A)
DC (5V/2A)
DC (5V/2A)
Spotřeba
3 W
3 W
3 W

Výrobce Orange Pi má poměrně přehledně zpracované stránky, ze kterých lze vyčíst podporu pro následující operační systémy:
  • Lubuntu – odlehčená verze vycházející z Ubuntu pro desktopy a servery
  • Raspbian – vypůjčený operační systém od Raspberry Pi
  • Android – klasická verze pro mobilní telefony a tablety ve verzi 4.4.2