Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

Olympijské HD vysílání a jeho kvalita

19.2.2010, Martin Kuchař, článek
Jistě jste se doslechli o nových parametrech digitálního vysílání v průběhu olympiády, které slibuje vyšší kvalitu SD vysílání. Nové převodníky z HD signálu zajišťují skvělé parametry, ale je obraz ve skutečnosti tak perfektní, jak slibují média.
Doufáme, že vás lehce marketingový úvod příliš neotrávil, ale zasadili jsme jej do článku především z toho důvodu, že jsme chtěli všechny jasně obeznámit s parametry obrazu, aby si mohli následně udělat přesné srovnání.



Jak můžete vidět z fotografií, HD rozlišení je prostě fenoménem dnešní doby a zcela jistě se bude v budoucnosti (a to i velmi blízké) masivně rozšiřovat do všech českých domácností. Už nyní existuje obrovská základna nadšenců, kteří jsou ochotni zaplatit leckdy nemalé částky za HD kanály a umí jejich kvalitu ocenit. Nový počin České televize umožní si tento sportovní svátek opravdu vychutnat široké mase fanoušků – ať už po kabelu, satelitu, internetu nebo i na anténě.



Obrazové kvality HD rozlišení jsou nevyvratitelné a i největší skeptici a odpůrci nových technologií musí potvrdit, že je rozdíl patrný na první pohled. Druhou otázkou ale je, zda opravdu potřebujeme vidět, jak je komentátor nevyspalý, zda se dobře oholil, nebo jak mu po monitoru leze moucha. Přesně to jsou úskalí moderních technologií a je tomu stejně jako se vším – najdeme zde jasné klady a stejně tak i jasné zápory. O tom ale dnešní srovnání není a necháme si proto filozofování na jiné zamyšlení.

Pokud tedy patříte ke sportovním nadšencům a chcete vidět všechny detaily, které nám kanadská televize posílá z kvalitních 1080i kamer Panasonic, máte možnost a nemusíte rozhodně chodit daleko.