Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

Olympijské HD vysílání a jeho kvalita

19.2.2010, Martin Kuchař, článek
Jistě jste se doslechli o nových parametrech digitálního vysílání v průběhu olympiády, které slibuje vyšší kvalitu SD vysílání. Nové převodníky z HD signálu zajišťují skvělé parametry, ale je obraz ve skutečnosti tak perfektní, jak slibují média.
Kapitoly článku:

Testy kvality obrazu


Nechme ale teoretizování a propagování nových služeb a podívejme se na praktické srovnání kvality. Při prvních zkouškách, kdy jsme napjatě očekávali, v jaké kvalitě nakonec Česká televize vypustí obraz směrem k divákům, jsme si nemohli odpustit srovnání HD a SD kvality a nakonec i lehké porovnání s analogovým přenosem – je už sice zastaralý, ale stále velmi často využívaný.

Kvalitu si opět ověříme na obvyklé sadě fotografií loga televizní stanice včetně malé tabulky – přehled skóre při hokejovém utkání. Tabulka je totiž na obrazovce statická a pěkně se na ní ukáží všechny nedostatky plynoucí z nedostatečného rozlišení, příliš velké komprese apod. Jistou roli samozřejmě hraje i interpolace televizoru, ale vzhledem k tomu, že jsou všechny snímky pořízeny na jedné obrazovce, můžeme tento faktor ignorovat.


Hokejové skóre


První si pro ilustraci ukážeme analogovou televizi – jak můžete sami vidět, obraz je opravdu špatný. Pokud se podíváte na obrazovku z větší vzdálenosti, některé nedostatky se rozplynou a obraz je „sledovatelný“, ale celkově bychom analog ke sledování perfektní olympiády zcela jistě nedoporučovali. Vzhledem k velmi špatným výsledkům už další snímky ani nebudeme v tomto formátu pořizovat.


Na analogové vysílání je až ostuda se na Full HD televizoru dívat
- pro zvětšení klikněte -


Digitální vysílání přináší značné zlepšení – všimněte si detailnějšího rozlišení, většího počtu detailů a hlavně ostřejších hran všech statických částí. Obraz sice není na obrázku zrovna ideální, ale to je dáno interpolací a hlavě také focením z relativně malé vzdálenosti, která kvalitě taky nepřidá. Celkově je ale zlepšení dosti patrné a ukážeme si to i na celkovém pohledu na scénu v následujícím testu.


Digitál je na tom o poznání lépe, ale stále to není ono.
- pro zvětšení klikněte -

Jak ale sami jistě tušíte, HD rozlišení vypadá zcela bezkonkurenčně. Spousty drobných detailů, stoprocentní ostrost a hlavně minimum artefaktů, které se u nižších rozlišení vyskytují, což je dáno příliš velkou kompresí (digitální pásmo je přetížené). Na fotografii je jasně viditelná hrana ochranného plexi-skla, kterou byste u SD rozlišení pravděpodobně nezaregistrovali – byla by rozmazaná.


HD přináší nejvyšší možnou kvalitu - bez kompromisů.
- pro zvětšení klikněte -



Studio komentátorů


Druhým testovacím obrazcem je scéna ze studia, v kterém komentátoři moderují probíhající pořady. Tato scéna není statická a stále se mění s pohledem kamery, a tak prověří kvalitu z trochu jiného pohledu než předešlý detail. Vzhledem ke kvalitám analogového vysílání jsme jej už do tohoto testu nezařadili.


Studio vypadá v DVB-T SD rozlišení docela dobře, ale přeci jen v obrazu chybí drobné detaily.
- pro zvětšení klikněte -

Situace se prakticky opakuje a vidíme zde velmi obdobné výsledky, jako tomu bylo v předchozím případě. Jemné kostičkování (kvůli artefaktům) kolem hran a lehce rozmazané hrany jsou pro SD digitální rozlišení zcela typické.


Opět pouze potvrzujeme - HD rozlišení je nejčistší a nejvíce detailní.
- pro zvětšení klikněte -

HD scéna je obvykle velmi pěkná - bez artefaktů nebo rozmazání (moderátor byl neustále v pohybu, a proto je na fotografii trochu rozmazaný). Vysoké rozlišení se příjemně projeví i na drobných detailech, jako jsou viditelné knoflíky na košili nebo výrazné kruhy pod očima (moderování do pozdních nočních hodin a následné sledování hokejového utkání začínajícího v 6 hodin ráno se někde projevit musí - a HD vám to odhalí).


Srovnání 720p a 1080i


Nakonec jsme si nechali drobné srovnání, které jsme původně ani nezamýšleli do testu dosadit. Vyfotografovali jsme podobné scény skrze 1080i digitální vysílání, které v test-labu chytáme a následně 720p stream České televize.


HD 720p kanál získaný ze streamu na stránkách www.zoh.cz
- pro zvětšení klikněte -

Velmi detailní scéna, která ovšem není 1080i, ale „pouze“ 720p. Jedná se o velmi slušný výsledek, který pouze potvrzuje výše uvedené. Jak ale uvidíte, ve srovnání s 1080i se stále jedná o obraz, který má značné rezervy a to především v barevném podání, které je „mdlé“. A stejně tak si všimněte, že i když se obraz zdá být opravdu ostrý (jsou jasně vidět jednotlivé pixely), tak je ve srovnání s 1080i rozmazaný.


Nejvyšší možná kvalita v podobě 1080i z pozemního testovacího vysílání
- pro zvětšení klikněte -

Maximální možné rozlišení olympiády, které si můžeme užít, je perfektní. Nejvyšší ostrost je tak výrazná, že přímo zvýrazňuje i drobné artefakty a nedostatky plynoucí ze ztrátové komprese. Přesto všechno je ale výsledek fantastický – jakmile se díváte na celou obrazovku a nejen na detail, pak drobné nedostatky nevidíte a můžete se kochat z opravdu perfektně čistých a detailních záběrů.