Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně
Diskuze k článku: OLED TV letos nebudou
25.10.2012, Pavel Zubatý, aktualita
OLED TV společností Samsung a LG mají další zpoždění, přestože byly představeny už v lednu na veletrhu CES 2012. První OLED TV rozumných rozměrů se tak na trh dostanou nejdříve v dalším roce. Důvodem jsou potíže při výrobě.
Pavel10 | 25.11.201215:07
Mám dilema jakou si mám koupit televizi a to mezi Panasonic TX­-L37DT35 nebo Sharp LC40LE705E.bZL Byl bych rád aby mi někdo poradil,která je pro mě lepší.NEPOTŘEBUJI TISÍC FUNKCÍ ALE PĚKNÝ A KVALITNÍ OBRAZ.Dík za odpopvědi a názory.
Odpovědět0  0
tesla15 (98) | 10.11.20129:50
I když se LCD skutečně vylepšuje ­( již jsem chtěl koupit Pan. TX ­-L42DT50E v obrazovém porovnání jednoznačně vítězila nad cca 30ti jinými LCD ­) stejně přednost u mne získal Pan. TX­-P42ST50E do jídelny, větší se nevejde. Zatím jsem doseřídil obraz ČB. Přiznám se, ona černá je snad na můj vkus až moc černá, pomalu zvykám. Satelt v TV neuznávám, používám ReelBox.
Odpovědět1  0
Fakar | 10.11.20128:42
osobně jsem koupil Plazmu p50st50e za 24,000Kč která rozseká i vlajkové modely LCD za 3x ceny :­-D ­(porovnával jsem s letošní vlajkou od LG­) a ve tmavých scénách objevuju úplně nové záběry a z vyšedlé hnusné blitky bez kresby se stává parádní temná scéna... prostě jak jsem moh vydržet s LCD celé 2 roky nevím :­-D ­(o pohybovém rozlišení LCD snad ani nemá cenu mluvit žhé :­) .. )
Odpovědět1  0
ferry | 4.11.201211:32
ešte doladiť kurvítka:)
Odpovědět0  0
Pavel10 | 31.10.201213:03
JAKOU SI MÁM KOUPIT TELEVIZI 40­-42 A KTERÁ JE KVALITATIVNĚ NA ÚROVNI I PŘI SLEDOVÁNÍ sd.Jedná se o televizi v cenové relaci do asi 27000 korun.Ajestli je výhodné koupit telku s panelem IPS NEBO S CELOPLOŠNÝM PODSVÍCENÍM­-DIREKT NEBO RGB a to ještě s lokal dimming.Je mi jasné,že to bude asi jiná cenová katgorie hlavně u RGB.JE MOŽNO I TELEVIZI S OBRAZOVKOU 37.Jsem na kvalitní obraz zatížený a někdy to přeháním.Ale tvůj názor a radu rád vyslyším.Dík ODSakEDO
Odpovědět0  0
busy (68) | 31.10.201213:56
Pokial pozadujete vysoku kvalitu pre sledovanie filmov ­(vratane SD­), mali by ste sa radsej poobzerat po nejakej plazme. Tie maju radovo vyssi kontrast, celkovo lepsiu ciernu farbu, lepsiu odozvu a nemaju ziadny problem s pozorovacimi uhlami. A dnes uz nemaju o nic vyssiu spotrebu elektriny nez LCD.

Pokial ale vyslovene trvate na LCD, potom rozhodne hladajte typ panelu IPS alebo VA a urcite sa oblukom vyhnite panelom typu TN. ­(Pokial vyrobca neuvadza typ panelu, obvykle je to prave ten TN­). Celoplosne dynamicke podsvietenie LED je samozrejme vyhoda ­(a voci CCFL aj uspora energie­), ale typ panelu IPS alebo VA je podla mna najdolezitejsi.
Odpovědět0  0
ODSakEdo | 31.10.201219:32
Plazma a vyšší kontrast natož černá???... Se proberte a to jsem fotečku pro srovnání fotil dávno před víc jak rokem!
Kouknite, vlevo dole Plazma... a značková!, vpravo a nahoře vlevo LCD:
[odkaz, pro zobrazení se přihlaste]
Nebo ­-vlevo staré LCD LG ­(akorát AR nemám správné kvůli vstupu Plazmy bez podpory Pixel Mappingu 1:1...­), vpravo Plazma:
[odkaz, pro zobrazení se přihlaste] A ta barva hroznů je hrozná vpravo...
Nebo od stejné značky ­- LG ­(vlevo dole Plazma LG, vpravo LCD LG a to jde o SD TV příjem!­):
[odkaz, pro zobrazení se přihlaste]
Pro HDTV je palma hrubostí mřížky a často i menším rozlišením teprvá na prd ­(vlevo LCD LG vravo Plazma SAMSUNG...­):
[odkaz, pro zobrazení se přihlaste]
A poslední mýtus: Plazma má neměřitelnou odezvu proto nemaže obraz a LCD má velkou a maže obraz... ALe to dávno přes 2­-3 roky neplatí! Neb elektronika Plazmy nestíhá a u LCD se vyvinula, neb ta především způsobovala mazání neideální deinterlací nebo trhání ­- nepřepočtem fps na 50 nebo dnes až 200fps aby byla synchronní s Hz obrazovky! Viz:
[odkaz, pro zobrazení se přihlaste] ­(vlevo dole Plazma Panasonic! Vpravo dražší model LCD LG s pokročilou elektronikou­)

Krom potemělého obrazu předvším posledních modelů Plazmy, oproti již hodně jasných LCD bez přepalů, především pro honbu za co nejnižší spotřebou Plazem ­(ale i tak stále velkou v řádů víc jak tří­-čtyř sotvek W reálně! Né dle marketingových údajů při 50% jasu...­), vám stále budou ­"zpívat­" a po čase a zaprášení dokonce nepříjemně kvílet ­(než se trochu zahřejí...­) až 4 ventilátory na zádech Plazma TV!!!...

Takže proto Plazmovky NEdoporučuji! Proč asi Pioneer i Panasonic zrušili výrobu Plazem úplně? Panasonica to stálo dokonce trh i v LCD TV v česku a ruší zde i výrobu LCD TV, neb LCD sám nevyvíjel a prodělává na nich také... škoda byla to v oboru TV moje srdeční značka! A měl jsem od něj Japonský Quintrix CRT TV za 29.000kč což po revoluci v 89. byl balík!. Kdyby měl tak supr obraz neodstavil bych jej a nekoupil drahou dobrou­(!­) LCD TV­)

Jenže S­-IPS obrazovky moc značek nenabízí v oboru TV ­(v PC monitorech je situace jiná, ale cenový skok je o řád vyšší! neprodá se jich masově tolik jako TV a kupují je hlavně profíci, grafici nebo jen nadšenci, proto.­), krom TV od LG, neb je to jeho technologie! Nedivil bych se kdyby je LG dodávala i SHARPu ale i posledním SONY LCD TV, neb ty poslední modely s jakoby aloxovaným matným rámem maj již velmi dobrý obraz nejen barvami :­-­) Ale jen tyto!
Odpovědět0  0
ODSakEdo | 31.10.201219:41
Oprava linku poslední fotky: [odkaz, pro zobrazení se přihlaste]
Odpovědět0  0
fatař | 10.11.20128:47
vidím dole 2x LG :­-D ... a nemluv v případě LG o nějaké pohybové ostrosti ano ­- z testů víme že pohyblivé full HD video má na LG LCD pohybové rozlišení okolo 200 řádků :­-D ... zbylé fotky jsou zcela určitě na perfektně nastavených a zkalibrovaných kouscích žéééé :­-D
Odpovědět0  0
Pavel10 | 31.10.20129:42
Nehádejte se a skončeme to s tou CRT televizní debatou.Ve všem máš ods pravdu až na ten pohyb a hloubku a u barev jsi také někdy vedle.Ale ve své pdstatě co se týče detailů a čistoty tak máš pravdu.Když jsi ale takový fajnšmekr tak minapiš něco o SEDU nebo LASERU.Rád bych znal tvůj názor a věřím,že víš o čem píši.
Odpovědět0  0
ODSakEdo | 31.10.201219:57
Vedle u barev? Jako co vs co? LCD vs CRT nebo LCD vs Plazma?! Jen zopaluji moje testy a vidím todeně, i když nemyslím levná LCD TV! Nezle tedy zobecnovat jen LCD vs PLazma, ale udávat alespon značku! Není LCD jako LCD viz: [odkaz, pro zobrazení se přihlaste] Dražší Plazmy jsou všechny prakticky vyrovnané barevným podáním, u LCD jsou velké úlety i u drahých!... Viz: [odkaz, pro zobrazení se přihlaste]

Viz foto barvy LCD vs Plazma ­(vlevo LCD TV LG s S­-IPS!, vpravo Plazma SAMSUNG­)
[odkaz, pro zobrazení se přihlaste] Tobě se vážně líbí barva především těch hroznů ­-jen modrůch...­) na Plazmě víc???...

Viz foto barby CRT ­(drahý Panasonic­) vs LCD ­(drahá LG s S­-IPS­) :
[odkaz, pro zobrazení se přihlaste]

Viz foto pohybu ­(vlevo dole Plazma Panasonic!­):
[odkaz, pro zobrazení se přihlaste]

A ještě bohus ­- Vlevo LCD a vpravo Plazmy obí značkové a pro porovnání vždy od jedné značky, jakože to platí obecně a mnou , jinak opěvovaná LG v LCD, se mi pro změnu v Plazmovém provedení, ehm ale vůbec ale vůbec nelíbí:
[odkaz, pro zobrazení se přihlaste]

Není to o mé pravdě nebo nepravdě..., je to o tom, jak to alespon já vidím a případně jako to dokáži zachytit na fotce pro argumentaci, alespon na mobil, kdy na lepším fotáku by rozdíly byly ještě markantněji vidět!!!

Nikomu nenutím co je lepší, jen radím jak to já vidím a navíc dávám fotečky at si každý udělá úsudek co se mu víc líbí, sám ;­-­) Stačí se ve velkých marketech dívat, tam je alespon srovnání, tak se totiž vybírá TV ­-dle obrazu a tedy jen subjektivním srovnáním vícero kusů! koupit tam pak nemusím žeano :­-)
Odpovědět0  0
busy (68) | 31.10.201220:28
"Stačí se ve velkých marketech dívat, tam je alespon srovnání, tak se totiž vybírá TV ?­-dle obrazu­" => A to je velka chyba. V marketech je obvykle velmi vela svetla, a pri silnom svetle ma LCD obvykle lepsi obraz a vyrovnanejsie farby nez CRT a PDP. Ale ak by si urobil nejaky naozaj prakticky test ­- ak by si pekne vecer alebo v noci, vo svojej obyvacke, za tmy alebo velmi slabuckeho tlmeneho osvetlenia, pri nejakom celovecernom filme plnom tmavsich scen ­(najlepsie hviezdne nebo a pod.­) vedla seba polozil LCD a PDP telku a dival sa na nich z roznych miest gaucu ­(nemozu vsetci clenovia rodiny sediet v tom istom case na tom istom mieste:­) ­), tak by si LCD neviedlo voci PDP ani zdaleka tak dobre ako pri ­"syntetickom­" porovnani v markete.

Zial, rad by som svoje porovnanie dolozil nejakymi fotkami, ale nemam tu moznost vedla seba takto prakticky porovnat LCD a PDP ­(nemam doma ani LCD a ani PDP telku, iba starucku CRT­).
Odpovědět0  0
ODSakEdo | 1.11.201217:34
Ale no ták, to píšeš pouze o vlivu max jasu, který se dá vždy snížit, ale naopak ne ­(a dnešní Plazmovky moc rezervy nemaj, kvůli šítku o spotřebě...­) a pouze dalším zvyšováním nad 50% jasu, vznikají akorát jen přepaly ­- slévání bílé..., to co dělaly starší LCD.

Nebo píšeš nanejvejš o vlivu maximálně kontrastu, kdy starší LCD měli právě jak uvádíš ­- večer, dost mléčnou černou ­(tekuté kristaly LCD, což jsou jen takové mikrožaluzie, zastinující podsvětlené RGB foliové filtry, totiž nedokáží obecně dovřít zcela, na 100%, ale dnes už to umí na 99% ;­-­) ­), což již dávno neplatí :­-­) Natož byly dříve nepříjemné Letterboxové pruhy u ultraširokých filmů 24:9, ale i Pillarbox ­- pruhy po stranách na obrazovce již jen 16:9, při zobrazení starých filmůještě 4:3.

A fotku jsem dával, tedy než zareaguješ prosím víc čti a prohlížej odkazy s fotkami, viz ­- pakuji fotku z mojich testů, která byla pořízena evidentně večer ­(všimni si především pouze modré barvy..., ne pouze modrých hroznů v reálu! na Plazmě vpravo..., na rozdíl od barevnosti, ale i dostatečně hluboké černé u LCD ­- vlevo­): [odkaz, pro zobrazení se přihlaste]
Odpovědět0  0
ODSakEdo | 1.11.201217:43
A ještě jsem zapoměl reagovat na názor o pozorovacích úhlech LCD TV. Ano, starší, ale i dnes mnohé LCD technologie velmi mění jas ale i barvy při již jen malém odsednutí do strany. Ale jen některé!!! Moje 42­" LCD TV s S­-IPS pamelem uvádí pozorovací úhly až 178st!!!!! A co myslíte reálně? Mám jedno křeslo zboku zcela vedle TV! A opravdu se obraz prakticky pozorovatelně vůbec nemění! Ten úhel může být až cca 160­-170dst!!!!!!!!! :­-­)

Tedy prosím ­- nezobecnovat! Jak která LCD obrazovka. PVA je na tom dnes již o dost lépe než v začátcích a skoro dotahuje špičkový IPS panel, ale u levných značek ba i jen modelů! natož u TN obrazovek ­(i dnešních, neb je to jejich obecná vlastnost­) opravdu stačí se jen mírně naklonit do strany a vše je až o 30% slabší a barevně vyblitější, hnus plechovej... :­-­( Ale opakuji, nezobecnovat!
Odpovědět0  0
tesla15 (98) | 10.11.201211:44
Pozorovací úhel 170° 180° je další ze zavádějících údajů. Proč na př. se neuvádí při 30° , 60° 90° a pod. A hlavně, kolika procentí je úbytek!!!!??????
Odpovědět1  0
Mistr-X (1) | 29.10.20128:20
Chci koupit novou TV.. Sem rozhodnutej pro Samsung rada 8000 neco kolem 60­".. Myslite si ze ma vyznam cekat na OLED? Nemyslim si, ze ceny budou ­"prijatelne­".. A nebo cekat na TV s 4k rozlisenim? Nechce se mi cekat potrebuju ji koupit nejpozdeji v unoru nebo breznu pristi rok..
Odpovědět0  0
ODSakEdo | 30.10.201217:31
Já osobně nemám ­"Camcunga­" v LCD technologii ­(mobil však od něj mám ­- Galaxy SG2, a spokojenost i mechanicky odolný je!­) rád, pro odporně a neprakticky lesklé povrchy obrazovek s následnými odlesky ve tmavých scénách, jak u staré CRT TV ­- skleněné baňky.... Ale i plazmovky maj vepředu sklo... Je problém takové lesklé plochy umístit, koor tak velkou plochu jakou je 60­"!, aby v ní ve dne nebyly odlesky oken a večer osvětlení vedlejších místností nebo lapiček...

Viz moje foto u známého, kde moja baba ve dne neviděla z fotek z jeho dovolené zhola nic z této pozice...: [odkaz, pro zobrazení se přihlaste]

Např. LG je pionýr ­(neplést se zm Pioneer­) v technologiích a má lepší deinterlaci ­(vysílá se i HDTV prokládaně v 90%!­) i TM ­- kompenzaci pohybu ­(100Hz nebo až 200Hz ale TM! = přepočet i fps zdrojového videa na 100 potažmo 200fps!, nikoliv však u 600Hz plazmy od LG..., spoléhá jen na velkou odlehlost frekvencí obrazovky a fops vide, přesto mírně interferují mezi sebou...­) a podání pleťovky ­- nejdůležitější barvy!!! A poslední dobou kupodivu dotáhl i SHARP , tedy jen v posledních modelech a SONY ­-ten ale nejspíš nemá vlastní panely, neb vsadil také jako Pioneer i Panasonic, jen na plazmovou technologii...

Např bych šel do těchto: https:­/­/www.heureka.cz­/?h­[fraze­]=sharp+60 cenově příjemně dostupných ­(ten 1. model však, jen tuším, neumí ­"3D­", ale nakašlat na pseudo ­"3D­" tedy jen STEREOscopii ­-proto píši ­" ­" a navíc o poloviční frekvenci i rozlišení každého polosnímku u prokladu pak dokonce jen o 1­/4 rozlišení... Blicí smajlík!)
Odpovědět0  0
ODSakEdo | 30.10.201217:54
Ještě jsem zapoměl odpověd k temu smyslu 4K: dle mě se teprvá nedávno a sotva v Evropě uchytilo HDTV s FullHD, kdy Ct HD teprvá nedávno zahájila HDTV a celý rok po zahájení, jen přes SAT, ještě rok po té dokonce odbavovala stále jen v SD i Live! zprávy... vše prakticky Upscailovali... ­(přepočítávali na vyšší rozlišení...­) a dodnes má Ct HD drtivě přes 50% pořadů v SD...

Dnes už je to v poho, a Ct HD odbavuje nativně ­(fyzicky 1920x1080­), ale nebýt komerčního lídra v CR ­- Nova TV, která zahájila HDTV robnou nativně i ve studiu 1920x1080 a nakoupila i reportážní kamery do zpravodajství, ani státní moloch ­- Ct, by se nesnažil dodnes... Ani na renomovaných placených SATelitních HD stanicích není vše točeno natívně nebo dobře přescanováno do FullHD... Sice již jen menšin ale je...

Dokonce i grafiky PC natož notebooků budou mít problém zobrazit 4K nativně a přepočet z FullHD ­(2k­), pouze až telkou, nahoru nemá smysl, ba naopak, rozbije nativnost, čili Pixel Mapping 1:1 ­(u TV techniky nově zvaný také: Pouze Scan­) a tedy nebude schopná grafika PC ani HD SAT přijímačů, ovládat adresně každý jeden pixel obrazovky adresně a jelikož jsme v DIGIsvětě, kde jde o jednotlivé pixely, matematické body v mřížce XxY, znamená to jediné ­- interference , moaré, aliassing se to dnes jmenuje... a nutná ztráta ostrosti obrazu! Kdy FullHD zdroj obrazu bude zobrazen na 4k obrazovce hůře než na 2k obrazovce! ...

A jen tak honem ani kamery ve 4K nebudou dostupné, JVC ­- pionýr nejen v HD kamerách sice jednu první ručku má, ale... Ani není nijak levná a nejde její 4k videosoubor dostupnými editory a kodeky zatím ani zobrazit, natož zpracovat...

Takže závěr? Uděláš si jistě i sám ne? Dle mě není kam spěchat, a než bude 4K především v HDTV..., budou dostupné i 100­" TV a stejnak pro ně nebudeš mít ještě dlouho kvalitní ­"žrádlo­" alespon v Evropě ­(Japonsko je jinde!­), neb teprvá radiokomunikace dokončili v CR po dlouhé době a testech digitalizaci v SD ­(720x576i = jen 0,4Mpx...­) a v obstarožním MPEG­-2 kodování a teprve testují HDTV ­(DVB­-T2 v MPEG­-4­)...
Odpovědět0  0
Pavel10 | 27.10.20121:10
Auž sividěl CRT která je schopná vysílat ve vysokém rozlišení?Já ano ale vyrobilo se jen pár kusů­-velikost celé televize,váha a asi i náklady plus malá možnost velkých obrazovek a s tím souvisejících obovských beden.Ale tenobrar to bylo něco a bez nepřirozených pohybových úchylek,které u LCD NADÁLE I KDYŽ MINIMÁLNĚ STÁLE EXISTUJÍ.ŘÁDKOVÁNÍ U crt 1200 A TO JE PŘI VELIKOSTI OBRAZOVKY 72 CM UHLOPŘÍČKA COŽ JE U BĚŽNÉ U crt televize něco úchvatného.Neobhajuji TYTO OBRAZOVKY ASI JE TO UŽ ZASTARALÉ a nemoderní aleco se týče obrazu při perfektním signálu jsou dosud nepřekonané ale musí se na ně koukat z větší vzdálenost Jedíně TELEVIZE sed NEBO lASER JSOU LEPŠÍ.lCD JSOU LEPŠÍ V ČISTOTĚ OBRAZU­-VĚTŠÍ ROZLIŠENÍ ALE HLOUBKA ŽÁDNÁ A OBLIČEJE JSOU NĚKDY I V hd JAKOBY RORMAZANÉ A U NĚKTERÝCH SCÉN JE TO JEČTĚ HORŠÍ.ALE NA KOUKÁNÍ TO STAČ,PROTOŽE JSOU VĚTŠÍ ALE ŽÁDNÝ ZÁZRAK TO NENÍ.A oled slušné ale žádná výdrž takže zatím jen hudba budoucnosti.
Odpovědět1  2
ODSakEdo | 28.10.201212:27
CRT která je schopná vysílat??? Bla Bla Bla... Ten nick ti tedy sedí ;­-­) Obrazovka nevysílá ale zobrazuje! Ano, můj profi CRT PC monitor Compaq Professional ;­-­) Barvy spíše teplé i při nastavení nejstudenější, až 100Hz progresívně při rozlišení až 1150x720. Ale reálně to co PC grafika vysílala ­(1150x720­) toto nezobrazil neb kraslicí paprsek se fyzicky neumí trefit řádky an isloupci do RGB mřížky luminoforů přesně na 1Px... :­-­(, jako tomu je u LCD přes DVI nebo HDMI! A obraz byl takový měkký, rozplizlejší :­-­(, co se rozlišovací schopnosti detailů táče.
Pominuli, že část fotky, videoobrazu mi chybělo neb paprsek kreslí za roh ­- s přesahem pro jistotu aby nevyčníval šum ­- zrnění části obrazu kam paprsek nevychyluje... ­(proto filmaři především s titulky musí počítat s bezpečnoě viditelnou zonou neb CRT TV jsou seřízeny často tragicky hůře než CRT PC monitory kde si okraje můžu sám upravit u CRT TV ne... Tedy další mínus je geometrie u CRT... :­-­( Toto vše neplatí leda u černobélé CRT TV která nemá RGB mřížku a kreslí docela ostřeji, ale nebarevně... :­-­( Proto profi kamery i lepší amatérské, měly dlouho B&W CRT hledáček!... Naštěstí Sony již vyrábí 2,4Mpx OLED hledáček s velmi realistickým obrazem :­-)
Odpovědět0  0
Pavel10 | 31.10.201223:32
Ale já ji opravdu viděl a byla to televize LG.SAMOZŘEJMĚ,ZOBRAZOVALA OBRAZ Z BLUREY NEBO JAK SE TO PÍŠE,PROTOŽE V TÉ DOBĚ TO JE ASI PŘED 7LETY JEŠTĚ VYSÍLÁNÍ V HD NEBYLO.KDYŽ JSEM SE PTAL PRODAVAČE JAK JE MOŽNÉ ABY U crt BYL TAK OSTRÝ,JEMNÝ A DETAILNÍ OBRAZ bylo mi řečeno,že je to ve vysokém rozlišení a že řádkování nebo kostičkování to je jak se říká síťování je na výšku 1200 místo asi 620.A to je i k poměru u LCD FUL HD 1080 VÍCE A TO JEŠTĚ PŘI MENŠÍ velikosti obrazovky KDYŽ u CRT BYLA ÚHLOPŘÍČKA AŽ NA MALÉ VÝJIMKY 72CM.NECHCI TĚ OBLBOVAT ALE JE TO TAK A MOHLA BY TI TO PTVRDIT I MOJE MANŽELKA,KTERÁ KDYŽ TO VIDĚLA TAK I KDYŽ JI TO TAK NEBERE BYLA U VYTRŽENÍ.Jen ta cena byla vyšší o několik tisíc takže jsem ji nekoupil, a navíc ve vysokém rozlišení se v té době skoro nic nevysílalo.Můžeš mi to věřit nebo ne ale mluvím pravdu a stojím si za tím.Ale nechci opěvovat tY CRT ALE ASI BY LCD NEMOHLI, CO SE KVALITY VYSÍLANÉHO OBRAZU TÝKÁ TÉTO TELEVIZI KONKUROVAT..A SED JE NA PODOBNÉM PRINCIPU SKLÁDAJÍCÍ SE TŘEBA Z 1000MALÝCH céertéček takže super čistota obrazu.Dokážeš si představit malinké ceértéčko v rozlišení třeba i těch 620 řádkú a přitom zobrazující jen nepatrný fragment na obrazovce.Zní to jako scfi ale je to tak jen ta složitost a nákladnost výroby by byla asi na překážku.Ale to je zase jen dohad.A tlustá by byla jen asi20 cm takže také nic špatného a už ne taková bedna. Nebudu psát na jakém principu ta televize je i když jsem to částešně a zjednodušeně napsal, ale jestli tě to zajímá tak už jsem jednou o tom napsal komentář vycházející z odborných článků.Takže se omlouvám,že jsem napsal,že televize vysílá a měj se ODS Sak Edo.
Odpovědět0  0
Pavel10 | 1.11.20120:07
ODS sak­-Kombinace plochého LCD a klasického CRT televizoru. SED televizor je plochý, ale využívá kolize elektronů a fosforové obrazovky. Spojuje ty nejlepší vlastnosti LCD a CRT televizorů, obraz na těchto přijímačích je bezkonkurenčně nejkvalitnější.
Odpovědět0  0
ODSakEdo | 1.11.201218:01
Jasně viděl jsem to taky, ale přišlo mi to jen relativně ostrý, tedy nezvykle jen na tu dobu, neb po CRT to byla pecka a FullHD LCD TV ani nebyly, nebo ty první měli sice obrazovku nativně ­(fyzicky­) FullHD ale alektronika to neuměla využít a vstup max VGA, natož kde by vzali HDMO 1.3a! A přišlo mi to temný a barevně né až tak věrný oproti tomu jak mám vyladěnou TV doma, kde prostě vídím z mnoha Mpx fotky ­(video je silně komprimované, i barevně již v záznamu kamer!, každé...­) velmi realistický pohled. Až se u mě návštěva leká toho co vidí ;­-­)

A opakuji, mám 21­" CéeRtéčko! A s cca 1000x600řádky! Co je na tom divného??? A s progresivním zobrazováním. Přece PC monitor! Nebo si myslíš že měli stejné rozlišení luminoforové RGB mřížky jako CRT TV???... Cha cha TV měla cca jen 400x300 bodů! Panasonic za 30.000,­-kč měl dokonce cca 550x400 bodů.

Ale co to je platné, když byly body ZIG ZAG ­- čili ani netvoří řádky ­( [odkaz, pro zobrazení se přihlaste] ­) a i kdyby, navíc se kreslicí eletrovobý paprsek netrefuje přesně do řádků natož sloupců ­(nestíhá tak rychle rožínat a zhášet­) luminoforů a při zobrazení tenké 1px čáry např okna WIndows, rožínal mírně i sousední luminofory... Sice u PC monitorů méně než u TV s hrubší mříží ­(viz: [odkaz, pro zobrazení se přihlaste] ­) ale přesto :­-­(
Odpovědět0  0
Pavel10 | 1.11.201211:08
Jak bys hodnotil televiz Panasonic Viera TX­-L37DT35E ­- LCD televize 37­" OD Sak Edo s panelemIPS ALPHA.dÍK ZA ODPOVĚĎ.
Odpovědět0  0
ODSakEdo | 1.11.201218:07
Nevím, nepamatuji si jak vypadal konkrétně na tomto modelu obraz­(!­), ale vím jen že mě nezaujal žádný obraz­(!­) z LCD TV Panasonic, natož Plazma TV od něj :­-­( Panáku v tomto ujel vlak, bohužel :­-­( Exceluje LG, poslední 60­" SHARP­-y, maximálně ještě Philips a SAMSUNG a jen jediný poslední model LCD TV ­- takové s matným ­(hurá!­) jakože aloxovaným rámečkem, kupodivu od značky SONY ­(který je také v ztrátě jak Panasonic v divizi TV...)
Odpovědět0  0
patriot (9) | 26.10.20126:41
Já si myslím, že problém není výtěžnost. Určitě se najde na světě hodně ­(desetitisíce, statisíce­) zákazníků zazobanců, co by byli ochotni dát za OLED TV 300,500, i více set tisíc Kč jen proto, aby byli IN. Ale i cena v milionech by byla průchozí. Když je někdo ochoten dát za statický obraz ­(Picasso­) přes dvě miliardy korun, proč by nebyl schopen dát za TV zlomek této ceny... Prostě zákazníci by se jistě našli pro jakoukoliv cenu.
Já myslím, že životnost KVALITNÍHO obrazu je jednoduše u OLED pořád otřesná. Ať již marketigová oddělení říkají co chtějí. A nikdo si nechce pokazit jméno, ani pokazit jméno technologii OLED, protože v ní je biliardový potenciál do budoucnosti.
Odpovědět2  1
faktotum (5) | 25.10.201220:04
Každej ví, že nejpřirozenější obraz má CRT. Naštěstí nemám žádnou televizi, ani možnost ji přijímat. Vymatlává totiž mozek.
Odpovědět1  3
ODSakEdo | 26.10.201215:21
To je for dne... Jsem fotograf a na CRT nejenze se mi cervena ruze slije do jednoho fleku pretekajici s neklidnym kmitanom obrys objektu natoz mizerna rozlisovaci schopnost detailu... blici smajlik... Podobne mizerne zobrazuje i vetsina plazem a mnohe levne PCD TV natoz PC LCD monitory jen s TN obrazovkou... navic maj nejcasteji lidi u PC LCD monitor pod 1900x1000px... Dokonce vam daruji i profi CRT PC monitor Compaq Pro 21­" ktery alespon zobrazuje progresivne a vic jak 50Hz a barvy jakz takz i kdyz moc teply i pri nastaveni do studena ale rozlisovaci schopnost mizerna neb se kreslici paprsek netrefuje synchronne do radku natoz pixelu grafiky do luminoforu v mrizce obrazovky RGB...
Odpovědět3  0
busy (68) | 27.10.20129:59
Ale no tak nehadajte sa :­) CRT je vyborna pre obraz zosnimany z realnej skutocnosti, ktory clovek vnima globalne a kde az tak velmi nezalezi na jednotivych pixeloch. Pri dostatocnej obnovovacej frekvencii je obraz stabilny ako na LCD, farby su ovela lepsie ako LCD, ak sa zlievaju a pretekaju, bude to najskor prilis velkym jasom ­/ konstrastom. My mame stale doma telku CRT a sme s nou spokojni. Jedine dve nevyhody u CRT vidim v nutnosti nastavovat geometriu obrazu a v nutnosti velkej hrubky televizora. LCD je zase vhodne pre ucely kde zalezi na kvalitnom zobrazeni kazdeho pixelu ­- praca na pocitaci, vratane editacie fotiek na urovni pixelov. Preto zase k PC mam LCD monitor.
Odpovědět2  1
faktotum (5) | 28.10.20121:02
Jo každej je asi fotograf :­-­) LCD a Plazma je jenom mezistupeň, kvalita obrazu dolů za cenu velikejch uhlopříček. CRT 81CM má 50 kg a je to neunosne. S LCD a Plazma je geniální podfuk na zakazniky....a většina na to skočila. Jo a s tim focením, stejně je nejlepší klasický film ­- klasicky vyvolaný. Digi foto je umělá, nepřirozená. To je stejné jako s analogem u hudby. Gramec je nepřekonatelnej. Ale vše ma sve pro a proti.
Nicmeně muj přispěvek měl vyznit hlavně tak, že v TV je stejně jen spousta lží, reklam a stupidit. Když už tak kvalitní film a projektor.
Odpovědět0  2
ODSakEdo | 28.10.201212:17
Digi foto je umělá, nepřirozená???... No, ale takto obecně nelze ne­-rozlišovat!... Jak z kterého digifotáku! A jak kdo umí exponovat a nastavit jej! Je to i rukama!!! Např od 20Mpx a od 24bit barev je klasický film dávno překonán jak v rozlišovací schopnosti detailů, tak barevné věrnosti i šumu! ­(a to myslím minimálně negativ zn. Kodak Gold PRO , horší jsem nikdá nekupoval, ani papír!­)

Nehledě na to že další neostrost a šum, krom ručního zaostřování na kinofilmovém fotoaparátu pouhým okem a nepřesností seřízení zrcátka u klasic. zrcadlovek..., se vnáší při výrobě pozitivu na papír... A od těch cca 20Mpx je v digifotce dokonce i více detailů, než jsem reálně ­(nebrat různé teoretizování ­"odborníků­"....­) získal ze zrnek na celuloidu... O dropoutech ­(vadách z nehomogenity zrnek na celuloidu­) ani nemluvě... :­-­(

Jo a k barevnému podání jako druhou důležitou věcí u obrazu: expozice dnešních digifotek co často vidíš na netu, jsou pořizované nejčastěji jen přímým bleskem a z levných kompaktů s pidičipy s max 16bit barvami... a tedy oproti kvalitnímu filmu hnus, to jo. To již není obecný závěr a stím bych pak i souhlasil.

Ale­(!­) z lepších digizrcadlovek dnes leze opravdu realistický­(!­) obraz a to mnohem víc než z filmu! Samo záleží u na rukách a hlavě fotografa... Mrknite třeba sem: [odkaz, pro zobrazení se přihlaste]

Tedýýý, záležá i na čem to nyní budete prohlížet... Na notebooku s TN LCD???... Pak se nedivím , že jste zklamán a ovlivněn ale jen a pouze vaší levnou technikou! :­-­( Já prohlížím na 42­" S­-IPS LCD panelu a nelze obraz srovnávat z 21­" profesionálního CRT PC monitoru Co,paq Professional s i s YUV vstupy! Prostě ani barevně natož rozlišovací schopností CRT na kvalitní­(!!!­) LCD nemá! ;­-­) Viz i velký rozdíl nejen v barevném podání především nejdůležitějšího odstínu­-pletové u různých LCD: [odkaz, pro zobrazení se přihlaste] ­(jde jen o SD TV příjem ne o zobrazení fotky!­) Nebo zde je vidět mnoho barevných úletů: [odkaz, pro zobrazení se přihlaste]

A barevná CRT má nutně velmi hrubou... RGB mříž a paprsek se ani netrefuje sinchronně navíc do ZIG ZAG­(!­) uspořádaných luminoforů, čili jaképak řádky???... a opakuji ­- rozlišovací schopnost CRT je z principu velká mizérie, viz detal CRT obrazovky: [odkaz, pro zobrazení se přihlaste] Nebo detail: [odkaz, pro zobrazení se přihlaste] ­(nemluvě o neklidu obrazu u 50Hz ale ani 100Hz není bůhvíco..., kdy paprsek neustále vykresluje i statickou fotku a bliká tak hnusně a u pohyblivého obrazu ani 100Hz nevypočítává 100fps z původních jen 25fps... Navíc hrubá mříž zůstává stále: [odkaz, pro zobrazení se přihlaste] A chybí i docela velký kus obrazu dokola po obvodě ­-okraje...­)

Neteoretizuji, ale konstatuji vlastní letité zkušenosti a poděluji se o mnohá porovnávání! Již dávno moje 1. 42­" LCD TV určená pouze ke koukání TV příjmu v SD, neb měla jen 1366x720px..., ale byla také již S­-IPS s dokonalou deinterlací a přepočtem 25fps­/50Hz prokládaně na 50fps­/50Hz progresívně :­-­) , měla mnohem lepší obraz detaily i barevně, než drahý ­(29.000kč cca v r 90, což byl majlant! při mzdě 2.500kč...­) Panasonic Quintrix, ještě Made In Japan! ­(než je začali levněji vyrábět v Plzni...­)

Viz foto: [odkaz, pro zobrazení se přihlaste] ­(vlevo CRT Panasonic vpravo LCD TV LG jen 1366x720px!­) Všimni si hrubosti především těch proužků na kšandách, neprokreslenosti vlasů i akné n akůži , přesto že má LCD jen 1366x720px! I barev. podání pletové! LCD by měla teoreticky zaostávat ne? No ale jak která a za kolik kaček! Ttato jedna z prvních s S­-IPS panelem kdysi dávno­(!­) stála 39.000kč! a žádných sockových 9.999kč... ;­-)
Odpovědět1  0
faktotum (5) | 29.10.201222:40
mno, CRT je jednička..je stejně nedokonalá, jako náš zrak...proto je nejpřirozenější pro nás...kdejaká blbost nám zrak dokáže ošálit...viz. net ­/ oblbnout náš zrak, pocitem dokonalosti, je jednoduché.
Odpovědět0  0
ODSakEdo | 30.10.201217:02
Náš???... Piš jen za sebe! Jak čí zrak! Rozdíly u jednotlivých lidí jsou docela markantní! 90% lidí jsou slepci a neva jim např. ani splácnutý ani natažený obraz při nesprávném nastavení AR... Nevidí mnozí drobné detaily či nepravé barvy, já an! Hnus... Dával jsem zde fotky se souběžným­(!­) srovnáním ­- stejného obrazu z CRT a vedle ­(vpravo­) dražší LCD TV, jsi taky slepej?!..., nebo nesleduješ pozorně diskusi, když už přispíváš a oponuješ namísto argumentů...?

A neklid obrazu z CRT ­- obnovovací frekvenci a tedy obmnovování nadvakrát obřádek!..., doslova nesnáším! Já to vidím a navíc VF trafo slyším i když si někdo CRT TV pustí vedle v místnosti... Kolegové s kapely mi říkávali, že jsem asi netopír ;­-­)
Odpovědět0  0
faktotum (5) | 30.10.201218:14
Ani u jednoho mého příspěvku jsi nepochopil, co jím chci říct, jak jsem ho myslel. Ale to je jedno. Já si tady honit ego rozhodně nebudu. Jo... a píše se netopýr.
Odpovědět0  0
ODSakEdo | 30.10.201222:50
Já si nehoním žádný ego, já popisuji co vidím a co mám otestovaný a porovnaný a za netopÝra dík, jsem tak trochu dislektik a měl jsem z mluvnice vždy za 3 :­-­( ale ze slohu za 1 :­-­) a nepotřeboval jsem toto slovo použít možná nikdy v životě, asi jsem jej psal poprvé vůbec a tak nějak jsem si neuvědomil vyjmenovaný slovo proto. Ještě jednou dík a mrzí mě, že vy vidíte na CRT TV nejlepší obraz, já tedy ne.
Odpovědět1  0
faktotum (5) | 31.10.201216:21
Ne nejlepší, to jsem nepsal, ale nejpřirozenější. Nicméně já už nějakej ten pátek nevidím doma žádnej obraz, vyjma plátna a filmu...sem tam.
Odpovědět0  0
HWTest (8) | 2.11.201213:09
Jen jsem se chtěl zeptat: ­"Ty televize, co jste srovnával, byly všechny správně nakalibrované?­"
Jelikož je vidět, že se tomu dost věnujete a jste citlivý na kvalitu obrazu, tak předpokládám, že víte, že je pro co nejvěrnější podání obrazu potřeba každou TV ­(monitor­) nakalibrovat pomocí kolorimetru, za podmínek za kterých bude provozována a každý vstup zvlášť?
Srovnávat obraz TV nastavených ­"z fabriky­" nejlépe ještě v demo­/prodejnovém módu nemá nejlepší vypovídací hodnotu o tom, co která TV skutečně dovede.
Odpovědět1  0
tesla15 (98) | 2.11.201215:24
S nutnou kalibrací zcela souhlasím. Má to ale háček...kvalitní přístroj začíná na nějakých 200 000 Kč. Svého času jsem o kvalitním uvažoval, začínal přes 20 000 dolarů.... Slušný výsledek ­( podstatně lepším než tovární nastavení ­) jsem dosáhl při současném porovnáváníí perfekně nastavené TV s novou TV. Nutno barevně dobře vidět ­( což nesplňuje cca 40% mužů.. A další, Né všecny přístroje umožňují bar. doseřizování. Jen jednou jsem jakýmkoliv zásahem barevnost poškodil, byl Panas. TH­-85VX200. ­/­/ MONITOR cca 800 000 Kč z továrny OK ­/­/.
Odpovědět1  0
HWTest (8) | 2.11.201216:21
Pochopitelně to není na to si to koupit domů. Někde na netu jsem zahlédl i jeden za ­"rozumnou­" cenu, ale na koupi domů to stále nebylo.
Smysl má si to ­(kolorimetr­) buď půjčit ­(profesionální DTP, atd.­) nebo ještě lépe si to s někým domluvit, kdo vlastní a umí to ­- ono to není žádná legrace ani s kolorimetrem. Nevím jak u nás, ale v zahraničí jsou firmy, které se tím přímo živí.
Bez kolorimetru to chce opravdu dobrý barvocit a mít s čím srovnat.
TV bez možnosti seřízení barev jsou dle mého už z principu low end a nemá smysl se tím zabývat.

Nicméně pro smysluplné srovnání TV, je jejich předchozí kalibrace nutným předpokladem.
Není totiž problém rozhasit nastavení dobré TV tak, že obraz je k zblití a ­"prodejnové­" nastavení je zpravidla otřes, ať už se jedná o DEMO mód od výrobce nebo pozůstatek nastavování prodejce či zkoušení zákazníka.

Svoji TV jsem nastavoval několik dní a byla tu fuška, ale rozdíl obrazu oproti nastavení z továrny za to rozhodně stál. Nepříjemné je, že mám pocit, že se obraz za těch pár let provozu trochu rozjel a chtělo by to zase doladit :­-­(
Odpovědět0  0
tesla15 (98) | 2.11.201222:13
Prakticky se v názoru stotožňujeme. Ještě doplním... Není možné v obchodě v těchto cenových relacích zakoupit TV kvalitně doseřízenou. Důvodem jak se i zde píše ­- dopručeno po 100 hod provézt seřízení. Neumím si představit kde při velkoseriové výrobě tyto TV zahořovat. Orava CRT zahořovala 24 hod. Kolik dalších zaměstnanců se správným barvocitem pro tento úkon by přibylo. Tím by samo vzrostla cena, zvýšením ceny ztráta konkurence. A proč, když převažuje inter. prodej ? Prostě, ZÁKAZNÍCI nutí k k né nejlepší kvalitě. A doma? Není porovnání.
Odpovědět1  0
HWTest (8) | 2.11.201223:29
Ano, také si myslím, že se víceméně shodujeme.

Mě hlavně zajímalo, jestli je si těchto věcí vědom ­"ODSakEdo­" při svém šíření ­"osvěty­".

Také ještě něco málo doplním, u plazem je pro skutečně dobrý obraz naprosto nezbytné vypnout veškeré ­"šetření energií­" ­(dynamický kontrast a podobné zlepšováky také­), protože jinak je bílá maximálně světle šedá a v tmavých scénách jsou některé TV schopné ­"vypnout­" panel, aby černá černá byla ...

PS: Svou TV jsem před seřízením zahořoval 200 hodin, pro jistotu :­-)
Odpovědět0  0
HWTest (8) | 2.11.201223:39
Ještě k druhé části, ono by to ­(kalibrace v továrně­) TV asi neúměrně prodražilo a většina lidí by to stejně neocenila.
Mám pocit, že většině se líbí ­"jásavé barvy­" a vůbec jim nevadí, že to nemá nic společného s realitou.
Navíc je tu problém, že ne všechny připojovaná zařízení mají stejné podání barev a tím pádem by to u některých stejně nesedělo.
Nákup přes net není od věci, v prodejně stejně nejsou dobré podmínky pro porovnání. To je lepší se orientovat podle recenzí renomovaných serverů, které si dají tu práci TV před testy zkalibrovat a mají nějaký referenční model s kterým srovnávají, takže stačí reálně znát ten.
Odpovědět0  0
ODSakEdo | 4.11.201222:29
Ne správně, ale pouze subjektivně okem, ale co nejlépe jsem dokázal! Mám nějaký test. obrazce a srovnával jsem je s reálným obrazem, velikosti A3 na fotopapíře Kodak Golg Pro, který jsem ofotil co nejkvalitnějším amatérovi dostupným fotákem té doby a pustil do těch obrazovek, krom elektronicky ideálních obrazců v datech, neb mě šlo často o seřízení celého řetězce­- reálný objek­-fotoaparát­-obrazovka.
Ale roznhodně jsem skoro nikdy ­(ne ve všech případech mi nechali na nastavení ve všech kšeftech prodavači sahat na nastavení...­) nepoužil nepoužitelné tovární nastavení, často zpravidla s přehnaným kontrastem i barvami ­(silnou saturací­)...

Moje testy byly čiste soukromé ­(a nějaký drahý přístoroje jsem si nemoh dovolit­) a vždy subjektivní, ale přizvval jsem často více lidí a ptal se jich co vidí, co se jim líbí­/nelíbí víc, aby závěry byly co nejméně subjektivní, méně osobní ­- pouze z mého zaujatého vidění světa mojím okem ;­-­)

A věřte že především na nepravé barevné podání pleťovky již jen v nádechu do především narudlé nebo nažloutlé, namísto přirozeně hnedorůžové ­- opálené, nebo klasicky a nejčastěji na přepálené červené objekty slité do jedné guče ­(odstínu­), jsem bytostně alergický!!! :­-­((
Odpovědět0  0
tesla15 (98) | 10.11.201212:06
Jsem taktéž na pleťovou barvu alergický. Je to vlastně výsledek celého doseřízení. Zde je prvotní otázka. Jsou všechny TVP vybaveny touto možností? Odpovím, nejsou. Tudíž dokud zde nebude uvedena ser. možnost těchto přístrojů nemohu sednout na LEP. Zde jsou porovnávány mnohé typy ve zcela jiných cenových relacích. Osobně přístroje bez možností dalšího ČB a barevného nastavení + gama vylučuji. Dále má zkušenost, i stejný typ v porovnání vedle sebe ­( konkr. 42­" s 50­" ­) menší působí méně ostře u Plazmy. Malá Plazma což je i 42­" nemůže být ono. Tudíž, chyby lépe vidět od 50­", což začíná být na vzestupu. Další poznatek, čím lepší výrobce, tím dříve končí..VÍTĚZÍ REKLAMA a cena. ­( viz Grundig, Pioneer, v podstatě i Loewe, i Philips ­). Uvědomte si, zdejší diskuze na nějaké úrovni a stejně cenová relace je skoro převažující. Což obyčejný kupující??? Ovlivněn prodavačem. A prodavač? Zjistí jakou cenovou relaci jste ochoten investovat a určitě nebude i kdyby věděl více přemlouvat. Přece Vás jako zákazníka neztratí, to by nebyl ­"prodavač ­". To ještě nemluvím o jeho technických znalostech.
Odpovědět1  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.