Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

OLED TV a displeje konečně k mání?

29.12.2010, Tomáš Mejzlík, článek
Už delší dobu se mluví o využití OLED technologie pro výrobu velkých obrazovek, avšak mnoho produktů na trhu zatím není. Existují již slibné prototypy předváděné na různých veletrzích a někteří výrobci avizovali velké investice do výroben OLED displejů.

OLED svítidla


V předchozím odstavci už jsme to trochu nakousli, podívejme se tedy, jak se má situace v tomto odvětví. Organické diody emitují světlo, pokud jimi projde elektrický proud, a mohou být tedy použity k vytvoření velice tenkých energeticky úsporných zdrojů světla. Jejich design je otevřen všem možnostem, neboť jsou velice tenké, ohebné, mohou se rolovat, emitovat jakoukoliv barvu světla a lze je vyrobit i průhledné.


Zatím jsou zde 3 výrobci, které už nabízejí OLED osvětlení ke koupi. Jsou jimi Philips, Osram a japonský Lumiotec. Rozhodně to není zatím nic levného, jde spíš jen o demonstrační vzorky, avšak už jen to, že jsou dostupné na trhu, je pro tuto technologii velké plus.



První majitel vozu Aston Martin one-77 usedl za volant za doprovodu světla ze 750 OLED lampiček značky Philips.

Zatím jsou tyto produkty dostupné pouze od 3 výrobců, ale je zde další řada firem, které vyvíjejí nové produkty a chtějí se prosadit na trhu s OLED osvětlením. Např. Konica minolta, která spolupracuje s GE, Mitshubishi spolupracující s Pioneerem, jež mají v plánu své produkty prodávat pod značkou Verbaim a další výrobci včetně Samsungu, LG, Visionx a Kaneka.


Philips momentálně mimo jiné vyvíjí průhledná OLED svítidla.

DisplaySearch vidí v této technologii budoucnost, neboť předpovídá raketový narůst a dosažení ročních tržeb přes 6 miliard USD do roku 2018. Nicméně dodává, že výrobci musí zapracovat na zlepšení účinnosti a snížení cen.


Rozdíly technických parametrů OLED panelů určených pro osvětlení a OLED displejů
ParametrDisplejSvítidla
Jas (cd/m2)         150–1000500–7000
BarvyVšechny barvyVyvážená bílá, nebo RGB pro dekorativní osvětlení
Barevný rozsah>100 % NTSCCRI > 80 % NTSC
Životnost (v tisících hodin)T50:  5–60T70: 10–100
Účinnost (lm/W)10–10010–150
Plocha paneluAktivní matice, pasivní matice nebo segmentyJednoduchá
Cena (USD/m2)1000–200030–100

Klíčové vlastnosti OLED panelů do svítidel:
  • Vysoce účinné, energeticky úsporné.
  • Tenké, lehké.
  • Plošný zdroj světla.
  • Široká operační teplota, možnost použití v extrémních podmínkách.
  • Žádné toxické materiály.
  • Světelné spektrum podobné slunci.
  • Může být průhledné jako okno, nebo vše odrážet jako zrcadlo.
  • Možnost kombinace např. s dotykovými obrazovkami, e-papírem apod.
  • Snadné přestavění současných PMOLED továren na výrobu OLED panelů do svítidel.


Tak kdy si pořídíme OLED TV domů?


Na závěr si ve stručnosti shrňme, co nás v blízké budoucnosti čeká. Za tři měsíce by to měla být 31" OLED TV s podporou 3D od LG, ale bohužel za přehnané peníze.

Na přelomu 2011 a 2012 snad přijde od LG 40" TV a až dá do kupy Samsung 8G továrnu na OLED panely, pravděpodobně začátkem roku 2012, nebude to už dlouho trvat a možná se ukáže 55" OLED TV. Během toho se budou samozřejmě objevovat nějaké vymazlené prototypy nejen OLED TV, ale i nejrůznějších aplikací OLED panelů, a můžeme se těšit na výskyt OLED displejů u čím dál většího počtu mobilních telefonů.

Avšak nic mimo zmíněných malých displejů do mobilních telefonů nejspíše nebude mít na trhu větší odbyt. Větší úspěchy této technologie se dají očekávat až v letech 2015–2017, kdy by se měly dostat ceny panelů na rozumnou úroveň, čímž se otevřou dveře slušným prodejům OLED TV, OLED svítidel a jiných přístrojů vybavených panely s organickými diodami.