Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně
16.12.2010, Jiří Hruban, článek
S rozvojem nových technologií se u moderních přístrojů (TV, přehrávače, receivery,…) objevuje řada formátů, které dříve nebyly zcela běžné. V tomto článku se blíže seznámíme s technologiemi vícekanálového prostorového zvuku Dolby a DTS.
ODSakEdo | 23.4.201216:24
Mel jsem zapojeny HD Satelit po HDMI nejprve do domaciho ­"kina­" ­(zesilovac s 5.1 repro­) a az z nej po HDMI do LCDTV LG , ktera ale cely obraz vetsinou vysilany v 1080i 25fps­/50Hz nutne deinterluje na 1080p ale take generuje dalsi snimky na 50fps p coz je 50Hz ­(jen deinterlci by jste z 25fps i, cili 50Hz, dostali zdroj videa jen 25fps p, cili jen 25Hz...­) coz stoji cas!

Jeli tedy centrem zesilovac, tenhreje ze satu nebo z playeru zvuk ihned! Ale o eraz na TV ma zpozdeni az 2s!...

Nakonec jsem centrem prepinani volby zdroje videa udelal TV a zvuk mam az jako zpetnou vazbu do zesilovace kdy telka ma na optickem vystupu zvuk take zpozdeny a tedy synchronni s obrazovkou :­-)
Odpovědět0  0
ODSakEdo | 23.4.201216:33
Jeste doplnim, ze kdo to nepostrehne okem ­(mimo dabink slova kde rty vyslovujici puvodne anglictinu jaksi nemohou opticky sedet s cestinou ;­-­) ­) at si zesili i repracky v TV a uslisi velmi zpozdeny zvuk z TV a tedy zdvojeny s repraky zesilovace jakoby echo... U TV co obraz solidne neupravuni pro progresivni zobrazovadlo LCD i Plazma TV­) s tim takovy problem nemaj ale pro zmenu je pak puvodne prokladany obraz o to vetsi hnus...
Odpovědět0  0
tommmyt (3) | 27.12.20108:38
rád bych se optal na jednu věc. mam doma blu­-ray přehrávač a ten má dekoder pouze DolbyTruHD a nemá DTS­-HD. A uplně si pamatuju jak mi prodavač říkal, že pokud mam zesilovač s DTS­-HD dekoderem, tak to vubec nevadí že to ten blu­-ray nemá. Stačí vyvést zvuk z blu­-ray přes HDMI ­(v této fázy pujde zvuk ­"zabalený a nerozkodovaný­" ale pujde­) do zesilovače a zesilovač to DTS­-HD už rozkoduje.. Zkrátka, říkal mi že HDMI je univerzální ­"kabel­" který může vést i nerozkodovaný zvuk, zkrátka že pokud se vede zvuk přes hdmi tak je prý jedno kde v té cestě ten dekoder je, zda u přehrávače nebo až u zesilovače.....Je to pravda nebo MUSÍ být dekodery už v přehrávači a pokud tam nejsou tak to ani přes hdmi nepujde??? V tom případě bych nechápal ty dvd­/blu­-ray přehrávače, které nemají v sobě dekodery. To by pravda nahráalo té myšlence že pak stačí vyvést zvuk přes hdmi do zesilovače který už ty dekodery bude mít..
Odpovědět0  0
Jiří Hruban (1) | 27.12.201020:57
Dekodery v prehravaci nejsou nezbytnost, pokud mate HDMI 1.3, muzete pres nej prenaset originalni nerozkodovany datovy tok, a dekodovat jej az v receiveru.
Odpovědět0  0
Digitalizer | 29.12.201016:54
Vyhodou dekoderu primo v prehravaci je, ze k nemu muzes pripojit aktivni reprobedny a tudiz nepotrebujes zesilovac­/receiver.
Nevyhodou pak je ze v prenose analogovou cestou muze dojit k zkresleni­/ruseni.

Vyhodou dekoderu v zesilovaci­/receiveru je moznost mit levnejsi prehravac bez dekoderu.
Dalsi vyhodou je ze signal tak v nezmenene podobe doputuje primo do zesilovace­/receiveru a teprve tam dojde k dekodovani.
Nevyhoda prehravace bez dekoderu je ta, ze nema analogovej vystup zvuku v 5.1
Odpovědět0  0
shapet (5) | 22.12.201016:48
Shrnuto je to pěkně, nechybí ZDÁNLIVĚ nic.
Pro mne, který to zná, však chybí aktivace Dolby Digital Plus ve Windows Se7en.

Je to totiž formát, který Windows 7 nativně umí, ale samy jej nenabdnou. Musíte vědět jak.
Počkám pár dnů, je to Vaše práce, a opakuji, že jste to napsal přehledně.
Pěkné svátky
Odpovědět0  0
emigrant (2) | 3.1.201112:52
Jaj. Sam bych rad znal odpoved. Nic kloudneho se mi zatim nepodarilo nalezt :­-(
Odpovědět0  0
Mis | 19.12.201023:29
Ještě bych upřesnil, že formát 7.1, jak je graficky znázorněn, platí pouze pro některé výrobce jak propagovaný Pioneer, Denon atd. Yamaha používá jiné rozmístění.
Odpovědět0  0
Tecko | 17.12.201015:03
Co je lepsi. Kdyz mam propojeni z DVD prehravace do recievru pomoci optickeho kabelu nebo pres HDMI. Diky
Odpovědět0  0
Orgic (1) | 17.12.201016:11
U obojího se jedná o digitální přenos takže by kvalita měla být v ideálním případě identická.
Odpovědět0  0
Mis | 19.12.201023:26
Vůbec tomu není tak. Optický kabel nepřenáší to co HDMI v součaných formátech. Optický kabel je nejehroší možná varianta přenosu těchto formátů. Pokud nemáte HDMI, tak využijte alespoň koaxu. Pokud máte hdmi, tak zapomeňte na tuto historickou konektivitu.
Odpovědět0  0
ace960 (6) | 19.12.201023:54
Pre pripojenie DVD prehravaca a teda pre standardny DD alebo DTS je opticky vystup OK. Pre novsie narocnejsie formaty uz nie ­(ako pisete­) ale tie by zas snad nemali byt pouzite na DVD­-Video.
Mimo toho, pokial sa signal prenasa cez optiku tak DVD prehravac to musi previest z metaliky na optiku a AVR potom z optiky na metaliku. Teoreticky to neznamena ziadny problem ale ked som hladal rozdiel medzi optical vs. coax tak toto bolo uvadzane ako nevyhoda pre optical.
Odpovědět0  0
Jiří Piškula (58) | 20.12.201012:03
Dovolím si jen doplnit, že také záleží na tom, k čemu má být propojení obou přístrojů ­(přehrávače a receiveru­) použito. Pokud je záměrem pouze přenášet zvuk v digitální podobě, pak jsou pro některé formáty oba způsoby rovnocenné, nikoliv však pro všechny, jak je zmiňováno výše.

Rozhraní HDMI ale může přenášet do receiveru také obraz ­(receivery s větším počtem HDMI vstupů­/výstupů pak umí fungovat jako přepínač mezi jednotlivými vstupy na některý z výstupů nebo jako splitter, díky němuž je možné jeden zdroj signálu připojit k více televizorům či jiným zařízením.

Skrze HDMI rozhraní je také možné přenášet povely CEC, které lze např. využít k ovládání více přísrojů jedinným dálkovým ovladačem apod. U nejnovějšího rozhraní HDMI 1.4 lze po kabelu dokonce sdílet internetové připojení mezi přístroji či využívat zpětný audio kanál.

HDMI je tedy určitě mnohostrannější a perspektivnější než optika, přičemž si dovolím tvrdit, že cena optického kabelu bude ve většině případů vyšší než cena HDMI kabelu srovnatelné délky a kvality.
Odpovědět1  0
Tecko | 20.12.201013:14
Dekuji za vyborne a pro me cenne rady. Mam starsi domaci kino s recievrem od firmy Yamaha. DVD prehravac ma nejlepsi vystup pouze komponentni takze do LCD TV to mam propojeno pres nej. Zvuk ale z DVD prehravace posilam pres optiku do recievru. HDMI nemam ani na prehravaci ani na recievru. Bohuzel , Kazdopadne je tedya lepsi HDMI to mi staci...
Odpovědět0  0
Anunnaki2 | 27.12.201010:24
Takto, COAX a OPTIKA je 100% identicky vo vsetkych pripadoch, je to uplne ten isty bitovy tok, akurat ze v koaxe to ide ako elektricke impulzy a cez optiku ako svetelne impulzy.

Optika ma tu vyhodu, ze je to uplne galvanicky oddeleny prenos zvuku. Napriklad ak mate nejake starsie zariadenie mensej kvality pripojene KOAXOM, moze sa Vam po tieneni KOAXu prenasat do zosilovaca­/dekodera brum. Cez optiku toto vobec nehrozi, v tom je jej vyhoda.

Prevod KOAX­/OPTIKA je BEZSTRATOVA konverzia ­(prakticky obycajna dioda­/opticky tranzistor=optoclen­), co su prakticky obe korunove polozky.

HDMI je uz trosku ina vec, pretoze AUDIO v HDMI prepojeni nema vlastny vodic, ale je prenasane vo vodicoch, cez ktore ide obraz a aj vsetky ostatne riadiace­/servisne data. Pricom tu ale velmi zalezi na verzii HDMI a to na oboch prepojenycg zariadeniach ­(zdroj a dekoder­), aku verziu HDMI podporuju.

V podstate ... HDMI verzia znamena, co dokaze zariadenie zakodovat a poslat do HDMI, alebo prijat a dekodovat z HDMI.

Pokial ale planujete kupovat nejaky novy dekoder, doporucujem skutocne sa zamerat len na zariadenia, ktore maju v sebe integrovany HDMI switch a podporuju aspon HDMI 1.3 . Zalezi, kolko chce kdo do toho investovat. Pokial hladate pomer cena­/moznosti tak zaujimavo vychadza napriklad toto: http:­/­/www.ferguson­-digital.cz­/products­/AV­-770­/index.aspx
Odpovědět0  0
Anunnaki2 | 27.12.201010:31
Beru spet ten ferguson AV­-770, protoze neumi brat zvuk z HDMI, umi ho jen ­"prepinat­", takze by pak bylo potreba DVD, BR nebo STB propojovat krome HDMI i opet pres OPTIKU nebo COAX.
Odpovědět0  0
ace960 (6) | 17.12.201012:00
Dakujem za vyborny clanok.
Odpovědět0  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.