Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

Moderní zvukové formáty - vyznáte se?

16.12.2010, Jiří Hruban, článek
S rozvojem nových technologií se u moderních přístrojů (TV, přehrávače, receivery,…) objevuje řada formátů, které dříve nebyly zcela běžné. V tomto článku se blíže seznámíme s technologiemi vícekanálového prostorového zvuku Dolby a DTS.
Kapitoly článku:

Dolby Digital Live


Dalším příbuzným z rodiny Dolby Digital je Dolby Digital Live. Nejedná se o samostatný formát, ale spíše o způsob kódování a přenášení vícekanálového zvuku. Jeho využití je orientováno do oblasti výpočetní techniky a herních konzolí. S příchodem vícekanálových zvukových karet a prostorového zvuku vznikla potřeba propojit vícekanálový výstup zvukové karty počítače se systémem domácího kina.



Vést signál analogovou cestou by znamenalo nutnost vést k receiveru šest samostatných linek (nebo tři stereofonní dvojlinky). S nadměrným počtem propojovacích kabelů klesá přehlednost a může dojít k jejich záměně. Ke všemu se vystavujeme riziku vzniku rušení na cestě nezesíleného analogového signálu. Ideálním řešením, kterak se vyhnout zmatku v kabelech a potenciálnímu analogovému rušení, je vést signál digitální cestou jedním kabelem.

Aby to bylo možné, je potřeba vícekanálový zvuk z počítače či herní konzole kódovat přímo v reálném čase do formátu Dolby Digital a zakódovaný jej posílat do přijímače domácího kina (receiveru) vybaveného dekodérem Dolby Digital. K tomuto účelu musí být zvuková karta vybavena podporou systému Dolby Digital Live.



Mezi první zvukové karty vybavené kódováním Dolby Digital Live patřil zvukový kodek Soundstorm integrovaný v chipsetu nForce2 od společnosti NVIDIA, od nForce3 chipsetu výše není již Soundstorm integrován, později našel Soundstorm své uplatnění u herních konzolí Xbox a Playstation.

Mezi další nositele této technologie patřila karta vzniklá spoluprácí výrobců Creative a Auzentech pod názvem Auzentech Prelude. Byla to první X-Fi karta, která podporovala Dolby Digital Live. Od roku 2008 podporují tuto technologii téměř všechny zvukové karty Creative, ani ostatní renomovaní výrobci však nezůstávají pozadu.



Specifikace
Jedná se o technologii kódování v reálném čase zaměřenou na interaktivní média, jako jsou hry, filmy, atd. Všechny zvuky z počítače nebo herní konzole jsou převedeny na 5.1 kanálů, 16 bitů, 48 kHz, Dolby Digital formát s datovým tokem 640 kb/s. Přenos lze uskutečnit jedním koaxiálním kabelem S/PDIF nebo přes optický kabel, případně pomocí HDMI rozhraní.

Technologie Dolby Digital Live se v současnosti těší čím dál větší oblibě ve světě multimédií, obzvláště pak v oblasti počítačových her a herních konzolí. A to hlavně pro svoji jednoduchou instalaci a schopnost přenášet 5.1kanálový zvuk téměř do každého receiveru domácího kina.

Další technologie pracující na podobném principu pochází z kuchyně konkurenční společnosti DTS a jsou známé pod názvem DTS Connect.


Dolby Digital Plus


Dolby Digital Plus, též DD+, nebo E-AC-3 (Enhanced AC-3), rozšiřuje schopnosti formátu Dolby Digital, optimalizuje kvalitu a efektivitu kódování zvukového signálu, přidává více kanálů, a snižuje úroveň komprese zvuku pro bohatší a přesvědčivější poslechový požitek.

Pro běžné domácí využití formát Dolby Digital Plus přenáší zvuk v prostorové konfiguraci od mono do 7.1kanálového doprovodu. Díky vylepšeným algoritmům kódování a schopnosti přenést větší datové toky (až 6,144 Mb/s) umožňuje teoreticky přenos až 13.1kanálového zvuku. Je zpětně kompatibilní s existujícími AC-3 zařízeními.



Dolby Digital Plus je určen pro přenos prostorového zvuku z Blu-Ray, BD-Live (multimediální obsah streamovaný z internetu), HD DVD a ostatních digitálních médií přes kabel HDMI rozhraní verze 1.3 a vyšší, obsahuje kompletní podporu metadat, starší a daleko více rozšířené rozhranní S/PDIF je podporováno pouze následným downmixem a konverzí do formátu 5.1.

Specifikace
Počet kanálů: 1.0–13.1
Datový tok: 0,032–6,144 Mb/s
Vzorkovací frekvence: 32, 44,1 nebo 48 kHz
Bitová hloubka: 24bitů na kanál
Připojení: HDMI 1.3 a vyšší

S rozmachem HD videa jsou kladeny vetší nároky na přenášený zvuk, ať už se jedná o počet kanálů, bitovou hloubku či jeho výslednou kvalitu. Technologie Dolby Digital Plus řeší problematiku přenosu 7.1kanálového zvuku. S touto technologií se budeme stále více setkávat jak v kinech s prostorovým zvukem, tak v našich domácích přehrávačích a receiverech. Mezi nesporné výhody tohoto formátu patří kvalita přenášeného zvuku, jednoduchost propojení a eliminace většího počtu potřebných kabelů, jelikož je přenos řešen jedním HDMI kabelem.


Dolby TrueHD


Dolby TrueHd je vylepšený bezztrátový multi-kanálový zvukový kodek vyvinutý laboratořemi Dolby, pro domácí multimediální zařízení s vysokým rozlišením, jako jsou Blu-Ray a HD DVD. Je to nástupce Dolby Digital AC-3, který je určen pro standardní DVD disky. Konkurenčním bezztrátovým kodekem je DTS-HD Master Audio od společnosti DTS.



Specifikace
Dolby TrueHD zajišťuje 100% bezztrátovou technologii přenosu prostorového vícekanálového zvuku. Díky použitému kódování je přenášený zvuk identický se studiovým záznamem.

Počet kanálů: 14
Vzorkovací frekvence: 44,1–192 kHz
Vzorkovací poměr: konstantní na všech kanálech
Bitová hloubka: 24 bitů
Datový tok: až 18 Mb/s na discích Blu-Ray

Přenos mezi zařízeními
Dolby TrueHD může být přenášeno do přijímačů domácího kina jako 5.1 nebo 7.1kanálový zvuk v bezztrátovém formátu v jedné z následujících konfiguraci, v závislosti na schopnostech přehrávače a receiveru.
  • Přes 6 nebo 8 analogových linek s využitím interního dekodéru a převodníku z digitálního na analogový signál v přehrávači. Do receiveru pak vede 8 analogových linek a funguje v roli 8kanálového zesilovače.
  • Přes HDMI 1.1 jako 6 nebo 8kanálový zvuk ve formátu Linear PCM, jenž je dekódován přehrávačem a z digitálního na analogový signál převeden v receiveru.
  • Přes HDMI 1.3 jako originální TrueHD datový tok, jenž je dekódován a převáděn na analogový signál až převodníky v receiveru.

Dolby TrueHd je formát určený pro využití k přenosu zvuku na HD médiích, se svými 14 kanály má obrovskou rezervu do budoucna, jelikož dosavadní dostupná HD média jsou limitována do 7.1 kanálů. 24bitová hloubka zaručuje dostatečnou dynamiku přenášeného zvuku, a vylepšené bezztrátové kódování garantuje věrné přenesení audio signálu tak, jak opustí zvukové studio.


Dolby TrueHD Digital Out


Formát Dolby TrueHD Digital Out přenáší digitálně zpracovaný zvuk ve vysokém rozlišení bit po bitu tak, jak opustí zvukové studio, a otevírá tím bránu do světa neomezených zvukových zážitků. Je to nejnovější technologie z dlouhé řady produktů laboratoří Dolby, která garantuje identické přenesení původního zvukového mixu až k posluchači.



Dolby TrueHD Digital Out se honosí následujícími parametry:

Počet kanálů: až 16 původního audio signálu
Datový tok: do 18 Mb/s
Přenosová média: disky Blu-Ray 7.1 kanálů v plném rozsahu 24bit/96 kHz, 5.1 kanálů 24bit/192 kHz
Připojení: HDMI 1.3 nebo vyšší