Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně
Diskuze k článku: LG vyvíjí 55“ OLED TV
30.12.2011, Pavel Zubatý, aktualita
Jihokorejská společnost LG ohlásila, že se jim podařilo vyrobit zatím největší OLED panel určený pro televizory. Tento průlom má umožnit výrazné zlevnění OLED panelů i masové rozšíření OLED TV.
Jan10 (22) | 31.12.201118:53
Že by OLED emitoval UV záření? Spíš bych to viděl na nějakou směs, která vytváří pokudmožno celé barevné spektrum a to je pak filtrováno. BTW. ­- tady by mohli použít více filtrů než jenom RGB ­- třeba žlutou, jako Sharp ...
Jinak docela pochybuji, že se nebude vypalovat ­- pořád je to jenom nějaká směs, která vytváří bílé světlo, které je pak filtrováno ­- nebo je to jinak? Navíc i kdyby nedocházelo k rychlejšímu vypalování modré ­- pokud se ztratí modrá, tak zřejmě žloutnutí ­- tak stejně bude docházet ke ­"klasickému­" vypalování, podobně jako u plazmy ­- podle toho, co se zobrazuje.
Odpovědět0  0
tesla15 (98) | 30.12.201118:17
Problém v modré vyřešen ? Ta slábla jako první. Životnost panelů ? Doposud udávaná 30 000 hod., bohužel i v krabici, samovolný rozpad. Jako provozních oněch 30 000 bych byl spokojen. Barevně jistě bude daleko lepší LCD.
Odpovědět1  0
kurtd... | 30.12.201122:45
Řekněte nám dědku co jsou to ty lepší barvy?
Odpovědět0  1
tesla15 (98) | 31.12.201114:43
..takže p. KURD, Nejprve vše nejlepší do Nového roku,správné vykročení a hlavně móóc zdraví. Zábavu nám přináší tyto stránky. Nyní k Vašemu dotazu: 9. 8. 2011 ve 21.57 hod. píšete .......a navíc má lepší barvy. Použil jsem Vaše slova, sám jsem psával o ­"věrných­" barvách. Zopakoval jsem Vaše doporučení dr. Raymound Soneira, osvěžují mi pamět, on rok 1976 už je dost dávný. Bohužel, nezabývá se vlastnostmi barevného vidění člověka. Snížený barvocit u téměř 40% mužů oproti 2% žen, to se jistě neměnilo. Možná nynější přístroje jsou pro seřízení lepší, tehdy nám kladen důraz ­- žádný měř. přístroj není tak choulostivý na změnu barevného tónu jako lidské oko. Jedna z možných nekonečných diskuzí o věrnosti barev. Se svolením zákazníků jsem u nich jednoduchý test barevných čísel prováděl a téměř každý druhý se dopustil chyb, u někteří raději vzdali. U žen toto bylo výjimkou.Podotýkám, píši o TV které jdou barevně doseřizovat ­- vyšší třídy a větší velikosti. Přeji hezký Silvestr. M.Dvořák. ­( jsem téměř jediný kdo poskytl o sobě více info, o Vás mi chybí ­).
Odpovědět1  0
kurtd.. | 31.12.201115:18
Tak to zkusíme znova pane Dvořák, jestliže umíte anglicky

http:­/­/www.maximumpc.com­/article­/features­/display_myths_shattered?page=0%2C3

Co vyčtete z kapitoly Color gamut or marketing gambit?

Pořád tvrdíe něco o ­"lepších barvách­" proto se ptám co jsou ty ­"lepší barvy­" respektive jaká je ta ­"lepší­" červená, zelená, modrá?
Odpovědět0  0
tesla15 (98) | 31.12.201117:03
Slovo lepší máte zřejmě patentováno Vy, já jej pouze opsal, dle mého názoru je správnější věrné barvy. Anglicky neumím, školní povinnost byla němčina, později ruština. V článku se uvádí, nejlepší RGB následován sRGB, tento vítězi z komerčnich důvodů. Můj příměr je do motoru seřízeném na nižší oktanové číslo nalitím víceoktanového benzínu nemusím dosáhnout lepších výsledků, ba i naopak.Dále článek uvádí nesmyslnost přidání Y, co od samého počátku jsem tvrdil. Jistě jste zde četl a viděl obrázek srovnání listů OLED ­/LCD. Já se vždy snažil proti marketingu ­"bojovat­" porovnáním TV vedle sebe s kvalitním signálem. ­( troufám si říci,lepším obrázkem pleťové barvy než je oněch 11 vystavovaných TV ­).
Odpovědět0  0
kurtd. | 31.12.201118:21
"V článku se uvádí, nejlepší RGB následován sRGB­"

NE v článku se uvádí, že barevný rozsah současných filmů, her, webových stránek, operačních systémů je rec.709­/sRGB, neboli v tomto barevném rozsahu je spotřební obsah vytvářen. Po té je pro správné zobrazení nutné se co nejblíže přiblížit rec.709­/sRGB barevnému rozsahu. Neexistuje nic jako ­"lepší­/horší barvy­", jen přesnější barvy vůči rec.709­/sRGB gamutu. A správné souřadnice U­' V­' primárních a sekundárních barev na CIE 1976 diagramu zjistíte jenom kvalitním spectroradiometrem, jako třeba Jeti specbos 1211
http:­/­/www.jeti.com­/cms­/index.php­/instruments­/radiometer­/specbos­-1211
od oka nikoliv
Odpovědět0  0
ODSakEdo | 7.1.201214:50
No já a moji známí často myslí lepšími barvami nejen přesné neulítlé k nějaké víc, často je přesaturovaná jako první červěná, hlavně u Plazem a LCD TV od Samsungů..., ale i rozsah barev aby jemné přechody nebe a pod. objektů, byly tyto přechody plynulé a ne odskákané jak výškové vrstevnice na mapách...

V moderních obrazcíxh ­- monoscopech k seřizování monitorů a LCD TV již dávno nejsou barvy skokově jen základní ­(http:­/­/www.writeideaonleadership.com­/wp­-content­/uploads­/2009­/01­/colorbars1.gif­) ale krom jemných jednopixelových­(!­) rastrů maj i krom černobílého plynulého přechodu od bílé do černé maj i barevný přechod, kdy ani jedno by nemělo tz. páskovatět ale měly by být tyto přechody plynulé! To umí nejlépe, co mám osobní zkušenost, LCD TV od LG s panely S­-IPS :­-­)
Testovací obrazec používám tento, generovaný grafikou dle rozlišení na výstupu grafiky!: http:­/­/www.programming.de­/download­/testscreens.zip
Odpovědět0  0
kurtd. | 10.1.201220:07
To má smysl ;­-­) proč asi používá Ezio a Nec pro své top grafické monitory x­-ips panely od LG display. Potom můžeme říct, že obyčejné ips lcd nemá tak špatné barvy jak se někdy na internetech dočteme ;­-)
Odpovědět0  0
tesla15 (98) | 7.1.201216:34
Měřák bych akceptoval tak před 10 roky. Cenu jsem nezjistil. Ale to hlavní, když to panel neumí, je mi platný bych se utvrdil ve svém názoru. V 70 tých letech jsem navštívil EXPERIMENTÁLNÍ STUDIO JEZERKA. Tehdy vládou podporované. Přednášel nám ing. Minařík.Na naši otázku, jak zajistí by všechny kamery a monitory ukazovaly stejně zněla odpověď: koupen přístroj na seřizování barev 22 000 $ . Postup 1, 2, atd a na konci stálo doseřídíme podle oka. Měřákem nastaví kterýkoliv technik, doseřízení by barevně zobrazovaly všechny stejně dokončoval jediný technik s okem průměrného pozorovatele... Jak je jinak možné, že naprosto stejný TV od stejné fy ukazuje zcela jinak. To ve fabrice je neseřizují? Kdo potom tu konečnou provede? Na školeních nám doporučovali: nedávejte TV vedle ssebe, nemůžete je nastejno nastavit... Žádný měřící přístroj ­( 70 léta ­) není tak choulostivý na změnu BAREVNÉHO TÓNU jako lidské oko. Vlastnosti oka se od té doby nezměnily, technika ano. Můj názor: měřák práci usnadní, zjistím zda má cenu v práci více pokračovat.
Odpovědět0  0
kurtd.. | 11.1.20120:58
"Žádný měřící přístroj ?­( 70 léta ?­) není tak choulostivý na změnu BAREVNÉHO TÓNU jako lidské oko­"

Spectroradiometr ale neměří rozdíly tónu ale barevné spektrum elektromagnetického záření zvané světlo. Oko vám žádném případě nezjistí přesně CCT ­(correlated color temperature­) v kelvinech. Těžko vám oko změří jas primárních barev, x a y hodnoty na CIE 1931 diagramu či u­' v­' na uniformním CIE 1976 diagramu. Pokud něvěříte vaše věc.
Přečtěte si tohle http:­/­/www.curtpalme.com­/forum­/viewtopic.php?t=10457
Odpovědět0  0
vypalovani | 30.12.201111:47
Nevidím v článku zmínku, že by byl vyřešen problém s rychlým stárnutím ­(vypalováním­) oled panelu ­- dosud kromě ceny další zásadní problém této technologie.
Odpovědět1  0
Dochy (18) | 30.12.201110:27
Z toho nadseny nejsem. Tak mozna snizi chybovost, ale za cenu horsi spotreby. Bile LED znamenaji: UV LED, premenu zareni na bilem luminoforu a nasledne ztratu mniimalne 2­/3 svetla na barevnem filtru. Coz je oproti LCD vylepseni jen o to, ze sviti co opravdu ma a odpada 50% ztrata na polarizacnich filtrech. OK, asi je to porad prinos, ale mohl by byt vetsi.
Odpovědět1  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.