Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně
6.10.2015, Jakub Doležal, aktualita
Co byste udělali, kdybyste již dnes měli doma novou Apple TV? Majorita z nás by jistě zkoušela software, avšak server iFixit ji rovnou rozebral na prvočinitele. To se samozřejmě nelíbilo šéfům v Apple, a tak zakročili.
shasler (22) | 8.10.201511:11
Možná by bylo vhodné opravit titulek na: iFixit porušilo podmínky smlouvy s Apple, které zcela logicky zrušilo s iFiixit další spolupráci. Současný titulek vyvolává konotace, že se Apple mstí zcela bezdůvodně...
Odpovědět0  0
Jakub Doležal (179) | 8.10.201511:36
Bohužel takto dlouhé titulky nelze používat. Máte pravdu, že iFixit porušil podmínky, na druhou stranu přijde mi, že je to snad první případ, kdy nějaký výrobce ­"potrestal­" iFixit za rozebrání zařízení.

Apple si všeobecně až hystericky hlídá recenze­/testy, půjčuje jen vybraným redakcím, takže možná jen čekal na správnou příležitost. Pamatujete na minulou generaci iPhone 6, kterou německá redakce Computer Bild podrobila testu na ohnutí a co následovalo?
Odpovědět2  0
shasler (22) | 8.10.201512:11
Tak bohužel nevím, jestli Comp.Build měl ve smlouvě zakázáno podobný test provést...

Ano, vím o tom, že spousta výrobců ať už zařízení nebo software po zveřejnění negativního testu ukončí spolupráci s daným recenzentem. Zde jde ovšem o to, jestli je to proto, že mají máslo na hlavě výrobci nebo recenzenti.

Pokud existuje nějaká smlouva, měla by se dodržet. Souhlasím­-li s nějakou smlouvou jenom proto abych ji porušil a pak jasné, že zvláště v případě Apple k reakci dojde.

Spíš bych se ptal, proč vůbec Apple dovolil s iFixit ­"sepsat­" smlouvu, když se obecně ví, co iFixit dělá ­(rozebírá věci­). Můžeme se jen dohadovat, zda to ze strany Apple nebyl záměr, protože už dopředu musel dobře vědět k čemu dojde... Ovšem uniká mě motiv.

Mimo jiné, Apple musí vědět, že minimálně v den prodeje se najde spousta lidí co udělá ještě ­"šílenější­" věci ­(možná někdo udělá bendtest Apple TV :­-D ­) než udělal iFixit, ale je jasné, že jde o prodeje. Veškeré negativní testy mohou být provedeny až po zahájení prodejů, protože největší špička prodejů je prvních pár týdnů a až si to zařízení někdo koupí, tak už je jedno, jestli má negativní recenzi...
Odpovědět0  0
schima (38) | 19.10.201510:13
Spíše bych se zamyslel nad tím, zda­-li nezačít bojkovat ­"placené­" recenze. Máslo na hlavě v takovém případě jak výrobce, tak recenzent. Na takové jednání se dá nahlížet i jako na korupci, kdy si výrobce kupuje od recenzenta pozitivní ohlas.
Naopak bych začal podporovat recenzenty jako Computer Build nebo zmíněný iFixit, který svou práci dělá objektivně.
Ve finále je to vždy o nás, o spotřebitelích, na jakou recenzi dáme a jakou budeme považovat za neobjektivní či nevhodnou
Odpovědět0  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.