Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

Historie spotřební elektroniky - 1. díl: Jaký byl vývoj?

30.5.2011, Karel Letko, článek
Spotřební elektronika se stala neodmyslitelnou součástí našeho života. Těžko dnes hledat místo, kde bychom se s ní nesetkali. Život bez ní je pro nás nepředstavitelný, ať už jde o radiopřijímač v autě, v práci, nebo televizi vévodící (skoro) každému obýváku.

VHS a video


Záznam zvuku na magnetofonovou kazetu znamenal posun ve vývoji možností přehrávání obrazu. Drahé kamery pro filmové kotouče se měly stát již brzy minulostí. Magnetická páska vyvinutá společností BASF v roce 1939 skýtala možnost elektromagnetického záznamu zvuku. Až v roce 1976 byl uznán standard společnosti JVC nazvaný VHS, který ovšem vznikl na základě licencované technologie společnosti Sony.



Stohy videokazet typu VHS už dnes v domácnostech nahradila digitální média jako DVD a Blu-ray.


Porazil tak v boji o uznání standardu formát Betamax společnosti Sony a Video 2000 společnosti Philips. Ve stejném roce také společnost JVC představila první videorekordér VHS. Další vylepšení formátů a přístrojů na sebe nenechalo dlouho čekat. Dnes, kdy jsou tu technologie DVD a Blu-ray, se analogové přístroje video přehrávačů a videorekordérů stávají historií stejně jako CRT televizory.

Pokud Vás historie kolem VHS a dalších video formátů zajímá více, máme o tom samostatný článek.


DVD


DVD přehrávače a standard formátu neměly jednoduchý zrod. Vše začalo, když se firmy Matsushita Electric, Toshiba, Time a Warner se svým Super Diskem (SD) snažily prosadit proti Sony a Philips a jejich Multimedia CD (MMCD). Obě technologie měly rozšířit možnosti tehdy populárního CD. Oba formáty byly naprosto nekompatibilní. Pod tlakem počítačový průmysl ustanovil DVD Konsorcium, které se mělo dohodnout na univerzálním formátu.



Pohled na část elektroniky DVD rekordéru s laserovou diodou.


Ten světlo světa spatřil v roce 1995 a byl více podoben Super Disku. První uvedení DVD přehrávače na trh v roce 1996 měla na svědomí společnost Toshiba, a to pouze v Japonsku. Zbytek světa si musel počkat až do roku 1997. Neutichající tahanice o ovládnutí digitálního trhu a tím i formát DVD neustal ani po tomto roce a ještě několik let trvalo, než se drobné nesrovnalosti a vývoj tohoto formátu ustálil.


Blu-ray, třetí generace optických disků


Společnosti Sony a Philips opět spojily své síly, aby vyvinuly nový digitální formát, který by posunul možnosti optických disků dále, než umožňovala technologie DVD. Okamžitě po zveřejnění nového formátu v roce 2000 byla ustanovena asociace, která se měla starat jako nezávislá o licencování tohoto formátu, aby se předešlo faux pas, která provázela disky DVD.



První Blu-ray přehrávač Sony BDZ-S77 z roku 2003.


V roce 2003 představila první Blu-ray přehrávač s názvem BDZ-S77 společnost Sony. Byl určen pouze pro japonský trh a celý rok trvalo, než si zbytek světa mohl tuto novinku pořídit. Hlavním důvodem zdržení byla absence ochrany proti kopírování, na kterou poukazovala hollywoodská studia a nechtěla tak mít s tímto formátem nic společného.



Moderní Blu-ray přehrávač s podporou 3D - Sharp BD-HP35S.


Ochrana od asociace AACS LA, tak umožnila vstup Blu-ray na světový trh i přes fakt, že tato ochrana byla záhy prolomena. Konkurencí Blu-ray se měl stát formát HD DVD, který vyvíjela společnost Toshiba, vývoj byl nakonec zastaven v roce 2008. Blu-ray tak vyhrál svou první konkurenční bitvu (více o této nedávné válce formátů se dozvíte v tomto článku).

V dalším pokračování článku se podrobněji zaměříme na velké světové hráče na poli spotřební elektroniky a jejich význam od dob minulých až po současnost.