Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

HDCP: jak funguje „prolomená“ ochrana proti kopírování?

3.8.2011, Tomáš Ligmajer, článek
Technologie HDCP se již dávno stala běžnou součástí života mnohých z nás, aniž bychom to možná tušili. Prakticky každý, kdo z nějakého důvodu používá HDMI rozhraní k přenosu obrazu či zvuku, má s HDCP co do činění. Týká se to ale i spousty jiných případů.
Všechny velké společnosti v čele s Intelem vkládaly hodně nadějí do HDCP technologie, jakožto nově vznikající ochrany. Ovšem, jak můžeme po dlouhé roky vidět, čím lepší a složitější ochrana, tím více přitahuje různé hackery a piráty. Ani HDCP nebylo výjimkou. Prakticky od zavedení mezi uživatele se začaly objevovat pokusy o její prolomení. Například experti přes elektroniku Scott Crosby, Keith Irwin a Niels Ferguson zkoušeli štěstí s menšími či většími úspěchy. Crosby dokonce přišel na několik kritických chyb, které by se daly využít k jejímu překonání, ale z obavy, kvůli hrozícím právním důsledkům, je nezveřejnil.

Nakonec to přeci jenom netrvalo dlouho a v roce 2010 se objevily zprávy o prolomení HDCP ochrany. Na veřejnost se dostal hlavní klíč (umožňuje generování platných klíčů pro jednotlivá zařízení), potvrdil to i samotný Intel. Stále však není úplně jasné, kdo nebo jak klíč objevil. Je možné, že bylo využito Crosbyho metod. Avšak Intel pohrozil právními kroky proti každému výrobci, který se pokusí HDCP obejít.



Máte-li v plánu zakoupit novou HDTV či jiný přístroj s podporou HDCP, dívejte se na označení „HDCP“ nebo „HDCP Ready“. Většina má alespoň jeden HDMI vstup, ale ani to nemusí být zárukou. Ne každý HDMI port umí HDCP, důkladně si projděte parametry a manuál daného zařízení. Neexistuje žádná aktualizace firmwaru, která by umožnila dodatečné zapnutí této technologie. Pokud bude vše s HDCP podporou, můžete sledovat HD filmy v nejlepší kvalitě, v opačném případě lze očekávat chybovou hlášku nebo snížení kvality obrazu, podobně u PC (grafická karta/monitor).



Zjednodušený pohled na výměnu klíčů, jednotlivé revize používají odlišné způsoby.


Další nesporný posun kupředu představuje vydání revize 2.0 dostupné ve dvou specifikacích: HDCP IIA, HDCP on WHDI. Pokud již uživatelé používají domácí systém chráněný HDCP ochranou, mohou k němu bez problému připojit nové přístroje pomocí bezdrátového rozhraní a vše bude i nadále kompatibilní. Výhodou je nižší cena, jelikož nejsou potřeba žádné HDMI/DVI kabely (své využití má i v letadlech nebo automobilech).

Do budoucna se očekává, že HDCP bude i nadále stavět na použitých ochranných modelech. Cílem je poskytnout co nejlepší ochranu proti neoprávněnému používání digitálního obsahu tak, aby zůstala co nejvíce skrytá před uživatelem a nijak ho neomezovala.

Na závěr si dejme přehledné shrnutí základních rozdílů mezi HDCP revizemi:

HDCP 1.x
HDCP revize 2.0
Drátové případy zapojení, nekomprimovaná data
Drátové nebo bezdrátové případy zapojení, komprimovaná a nekomprimovaná data
Nepoužívá kontrolu prostředí
Kontrola prostředí
Klíče na zdroje a zobrazovací zařízení
Globální konstanta na zdroje, unikátní ID přijímače a klíče na zobrazovací zařízení
Bezproblémová spolupráce s přístroji podporujícími HDCP rev. 2.0
Bezproblémová spolupráce s přístroji podporujícími HDCP 1.x
Silné šifrování
Vylepšeno o nejmodernější šifrování
HDMI, DVI, DisplayPort, GVIF, UDI
TCP/IP (použito pro jakékoli základní rozhraní), USB, W-Fi, WHDI