Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

HDBaseT: technologie budoucnosti z blízka

28.4.2011, Pavel Zubatý, článek
Video o rozlišení 4K × 2K, zvuk, ovládání, ethernet a 100 W napájecího příkonu – to vše umožňuje distribuovat technologie HDBaseT. Přitom se to děje s využitím „obyčejného“ Cat 5 kabelu na vzdálenost až 100 metrů, aniž by docházelo ke zhoršení kvality signálu.
Technologie HDBaseT má oproti klasickému (i novému) HDMI řadu výhod, umožňuje upgrade starých rozvodů Ethernetu, dokáže přenést nekomprimované 4K video přes tovární halu a v neposlední řadě je poměrně dobře odolná vůči elektromagnetickému rušení.


Pro přenos videa o rozlišení 4k × 2k prostřednictvím HDBaseT vám stačí „prachsprostý“ kabel Cat5 s konektory RJ-45.

Verze standardu 1.0 má však zatím také řadu nedostatků, jako např. neznámé chování EDID nebo CEC při zapojení více obrazovek na jeden zdroj. Není definován způsob řízení EDID, jako tomu je u maticových HDMI switchů. Je proto otázkou, co nastane při kombinaci 2D a 3D signálů v jedné větvi. Detekce do switche připojených zařízení by taky mohla doznat určitého zlepšení, atd. Bude zkrátka potřeba nová verze standardizace a odstranění největších much. Potenciál technologie HDBaseT za to určitě stojí.


Testování přenosu obrazu a zvuku po 100m kabelu ve standardu HDBaseT.

Výrobci se dnes rozhodně netají tím, že by si velmi přáli, aby se z HDBaseT postupně stal standard pro distribuci AV signálů nejen v domácnostech. Z čistě technického hlediska není důvod tomu nevěřit – popularita propojování různých komponentů pomocí ethernetu stále stoupá, a pokud by se stalo běžnou věcí i to, že LAN port vašeho televizoru (přehrávače, rekordéru, AVreceiveru, ...) podporuje standard HDBaseT, mohl by to být slibný začátek masového rozšíření nové technologie. Jenže v dnešní době jde víc o marketing a mocenské chování velkých, světových výrobních koncernů. Proto není, a ani nemůže být zaručen obchodní úspěch čehokoliv, co může z technického hlediska vypadat velmi slibně. Paradox? Realita…


Pohled na elektroniku HDMI extenderu využívajícího HDBseT dokazuje to, o čem už byla zmínka na začátku - deska obsahuje dva velké řídicí obvody, z nichž jeden slouží ke zpracování HDMI (na fotografii ve předu) a druhý se stará o převod do standardu HDBaseT (obvod zakrytý chladičem vlevo uprostřed).

Je to jen pár dní, co měla redakce TV Freaku tuto technologii zapůjčenou k testování. Můžete se proto těšit na recenzi tohoto zajímavého vylepšení HDMI s opravdu praktickými poznatky z jeho provozu.


Článek byl vytvořen s použitím těchto zdrojů:

www.cepro.com
www.valens-semi.com
http://hdbaset.org
www.tributariescable.com
www.icron.com