Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

propojení tv a AirStar 2

peca (260)|27.10.2005 10:55
zdravím,
mám dotaz ohledně zapojení antény:
Když bych vedl anténu do karty AirStar 2, dále z karty do TV.
Je toto zapojení možné? A půjde nějaký signál do TV při vypnutém PC?
diky
peca (260)|27.10.2005 11:03
[quote=peca]zdravím,
mám dotaz ohledně zapojení antény:
Když bych vedl anténu do karty AirStar 2, dále z karty do TV.
Je toto zapojení možné? A půjde nějaký signál do TV při vypnutém PC?
diky[/quote]

sory za blbej dotaz, ted sem si teprv všiml, že ta karta nemá výstup B-)
Radeq (277)|27.10.2005 11:28
peca
Mylis se, karta Airstar 2 PCI ma i antenni vystup, ale pri vypnutem PC je bohuzel podstatne slabsi nez na vstupu (vypne se zesilovac). Pri zapnutem PC je to v pohode. Je teda asi stejne lepsi signal klasicky rozbocit. Moc nechapu proc nevzali napajeni ant. zesilovace z pasivniho zdroje, kterej napaji treba LAN karty (kvuli wake-on-LAN). Zase takovou spotrebu ten zesilovac nema, skoda.
LS8 (30)|27.10.2005 11:47
[quote=peca]sory za blbej dotaz, ted sem si teprv všiml, že ta karta nemá výstup B-)[/quote]

Radeq me predbehl s odpovedi, tak aspon obrazek, kdyz uz jsem se s tim delal ;)

Radeq: meril jsi, jak velky je ten utlum pri vypnutem PC? Na TV nepozoruju zadny rozdil, signal je porad dostatecny.
Nasty_tvf (568)|27.10.2005 11:49
No hlavní problém, když jsem to před třemi týdny zapojoval, byl ten, že na kartě jsou dva konektory (jeden s kolíčkem a jeden s dutinkou) a já jsem tvrdošíjně anténu cpal do toho s dutinkou - tak jako mají vstup televize, videa atd. a půl dne jsem nemohl nic naladit. Po několikeré reinstalaci, instalaci do záložních čistých windows a jiných kejklích jsem zkusil ten druhý konektor B-) . Samozřejmě jsem to naladil hned. Ale při pokusu propojit to dál do videa tim druhým konektorem(obráceným) se signál zase úplně ztratil, takže nevím, na co tam vlastně je, v manuálech nikde zapojení není, to asi považujou za triviálnost, ale docela mě to pocvičilo :-)
LS8 (30)|27.10.2005 12:00
Nasty: to je dost divny, sam to mam zapojene tak jak je na obrazku o dva prispevky vys, a funguje to normalne. Antenu mam zapojenou do konektoru jak rikas "s dutinkou" a vystup do TV do konektoru "s kolikem", tedy uplne standardne...

V pocitaci je karta zasunuta "vzhuru nohama" proti zobrazeni na obrazku, takze pri pohledu zezadu na panel karty nainstalovane v PC je antenni vstup vpravo a vystup vlevo.
mirekv (7169)|27.10.2005 12:04
Nasty
Spíš bych viděl závadu v kartě u toho konektoru s dutinkou, není důvod, aby to bylo naopak (TV signál jde vždy ve směru kolíku), navíc při opačnén zapojení ti signál nepokračuje. Může být vadný předzesilovač, z něj se teprve signál rozbočuje do karty a na výstup do dalšího zařízení.
Nasty_tvf (568)|27.10.2005 12:05
[quote=LS8]Nasty: to je dost divny, sam to mam zapojene tak jak je na obrazku o dva prispevky vys, a funguje to normalne. Antenu mam zapojenou do konektoru jak rikas "s dutinkou" a vystup do TV do konektoru "s kolikem", tedy uplne standardne...[/quote]

Čestný slovo, že to mám takle divně (tj anténu jakoby ve výstupu místo vstupu). Až budu doma, klidně to vyfotim. Tak, jak píšeš, jsem to chtěl taky, ale jak jsem dopad, to už jsem popisoval. To je skoro na reklamaci :-)
Nasty_tvf (568)|27.10.2005 12:11
[quote=mirekv]Nasty
Spíš bych viděl závadu v kartě u toho konektoru s dutinkou, není důvod, aby to bylo naopak (TV signál jde vždy ve směru kolíku), navíc při opačnén zapojení ti signál nepokračuje. Může být vadný předzesilovač, z něj se teprve signál rozbočuje do karty a na výstup do dalšího zařízení.[/quote]

Hm, asi se zkusím příší týden poptat pana Donata, jestli by na to kouknul. Byl jsem rád, že jsem to vůbec nějak rozběhnul, tak jsem to už pak neřešil, ale jak vidím, normální to asi nebude.
Radeq (277)|27.10.2005 12:37
Nasty
No jasne, ze jde antena vzdycky do dutinky. To je vsude stejny (ted, ani by me nenapadlo to cpat jinam). Jestli to u toho tveho AS2 funguje jinak, asi je to nejaka zavada. A nebo muzes mit i nejaky antenni konektor, ktery treba zrovna uplne presne na tu dutinku nepasuje, takze pak neni kontakt (i takove se obcas vyskytnou).
peca (260)|27.10.2005 13:18
[quote=LS8]
Radeq: meril jsi, jak velky je ten utlum pri vypnutem PC? Na TV nepozoruju zadny rozdil, signal je porad dostatecny.[/quote]

a to do tv jde digitální signál i při vypnutém PC?
Radeq (277)|27.10.2005 13:37
No, ja mam antenu bez zesilovace, takze zase takova rezerva tam neni, a na pripojenem TV tuneru AVerMedia (analogovem), ktery je v kaskade na konci, je vypnuti PC s AS2 zatracene znat (zvysi se sum, proste je signal slabsi), ale nejaky signal tam rozhodne je a pouzivame to (je stale jeste dostatecny pro bezne sledovani bez naroku na sum v obraze), ale je o dost slabsi (AS2 bez napajeni funguje skoro jako utlumovy clanek). Je tudiz mozne, ze kdo ma signal silnejsi (se zesilovacem), nemusi vypnuti PC poznat vubec.
LS8 (30)|27.10.2005 14:03
[quote=peca]a to do tv jde digitální signál i při vypnutém PC?[/quote]

Co myslis pojmem "digitalni signal"?

Asi tusim na co se ptas, priznavam se ze me dosud nenapadlo, ze by karta mohla do antenniho vystupu primodulovavat signal tak, jak to delaji extreni set top boxy s analogovym antennim vystupem. Tudiz jsem to ani nezkousel, takze nevim.
peca (260)|27.10.2005 14:06
[quote=LS8][quote=peca]a to do tv jde digitální signál i při vypnutém PC?[/quote]

Co myslis pojmem "digitalni signal"?

Asi tusim na co se ptas, priznavam se ze me dosud nenapadlo, ze by karta mohla do antenniho vystupu primodulovavat signal tak, jak to delaji extreni set top boxy s analogovym antennim vystupem. Tudiz jsem to ani nezkousel, takze nevim.[/quote]

jo, na to sem se ptal. Asi to nepůjde, ale kdyby to někdo vyzkoušel, aby to povrdil nebo vyvrátil, tak bych byl rád. :BB:
Radeq (277)|27.10.2005 14:28
peca
PCI karty nemaji ani HW MPEG-2 dekoder natoz modulator do UHF, takze neprodukuji zadny signal ven ani pri zapnutem PC. Nebo snad ta tvoje jo? :-E.

P.S. Na tvoji obhajobu musim rict, ze je to pomerne casty omyl. Tedy zde otevrene sdeluji krutou pravdu: DVB-T prijimac v zasade nikdy nefunguje jako konvertor z digitalu na analog :-I.
LS8 (30)|27.10.2005 15:07
[quote=Radeq]peca
DVB-T prijimac v zasade nikdy nefunguje jako konvertor z digitalu na analog :-I.[/quote]

To ale plati jen pro PCI karty, ne? Stolni set-top-boxy to casto umeji.
Radeq (277)|27.10.2005 16:00
[quote=LS8][quote=Radeq]peca
DVB-T prijimac v zasade nikdy nefunguje jako konvertor z digitalu na analog :-I.[/quote]

To ale plati jen pro PCI karty, ne? Stolni set-top-boxy to casto umeji.[/quote]

Ne ne, krome skupinoveho DVB-T prijimce (tj. co jeden kanal to jeden zasuvny modul DVB-T prijimace s PLL modulatorem) fakt ne. Z kazdeho prijimace leze jenom ten kanal, na ktery je prave prepnuty. Mozna je to tady skoro vsem uplne jasne, ale spousta lidi (viz prispevek s otaznikem o kousek vys) si fakt mysli, ze set-top box je krabicka s jednim antennim vstupem, kam zastrcej antenu (jako zdroj digitalniho signalu) a jednim antennim vystupem, z nehoz lezou dekodovane vsechny kanaly jako analogove UHF stanice, coz je samozrejme holy nesmysl a za rozumne penize to takhle nikdy nebude. Ostatne proc taky, zejo? Pak by nebylo zadny EPG, zadna moznost zachytavani primo v digitalu, zobrazovat DVB titulky, vybirat zvukove stopy, pouzivat interaktvni sluzby, teda az neco takoveho v ceskem DVB-T jednou bude.. :-)
LS8 (30)|27.10.2005 17:23
[quote=Radeq]...Z kazdeho prijimace leze jenom ten kanal, na ktery je prave prepnuty...[/quote]

To je mi samozrejme jasny. Myslel jsem tim, ze PCI karta neumi ani toto, ale stolni set-top-boxy umeji alespon prave prijimany kanal namodulovat do UHF pasma tak, aby se na to dalo divat i na TV, ktera nema SCART ani CINCH vstupy.
Nasty_tvf (568)|28.10.2005 12:52
Ještě k mému problému s obráceným zapojením antény Airstar2:

Díky vašemu pošťuchování tady jsem s tím laboroval, zkoušel různý konektory a pořád jsem neměl signál na vstupu. Abych nebyl za úplnýho blbce při reklamaci, chtěl jsem mít jistotu, že něco nedělám špatně. Pak mě ještě napadlo, že anténu mám nahoře na baráku rozbočenou na druhou stranu k TV. Odpojil jsem anténu od TV a najednou to jelo. Rozbočovač byl jen obyčejný - bez oddělovače a nějak se zkrátka praly země - tady v tom baráku jsou elektrický rozvody ještě od Křižíka a holt asi kartě na vstupu vadilo nějaký to napětí :-D .To předtím žádná analogová karta s tím problémy neměla, tak mě nenapadlo to řešit. Zajímavý je, že na výstupu to kartě nevadilo a hrála slušně. Signál tady mám velmi slušný, i tak se mi při správném zapojení objevilo pár dB navíc jako bonus :-)
No každopádně děkuji všem za účast (spec. Radeq :-) ) a třeba to někdy někomu může být užitečné vědět při řešení podobného problému.
Nasty_tvf (568)|29.11.2005 21:38
A nebo to bylo timhle? a ne špatně zapojenou elektrikou v baráku? Každopádně oddělovač to vyřešil :-) a na to je asi opravdu třeba dát bacha při zprovozňování téhle karty. /