Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

Příjem TV v Praze

bastlir (3245)|18.9.2011 23:22
Při procházení Prahou, "postižen" anténní technikou, často si všímám, jaké antény lidé používají, kam je mají nasměrované a jaká je kvalita instalace. Věřte, nevěřte, dá se poznat, kdo si anténu stavěl poprvé a sám. :-) Co mě však zaráží, je fakt, že je stále mnoho lidí, kterých se digitalizace (když pominu koupi setoboxu) vůbec nedotkla. Vidím-li, jak od antény přes okap vede dolů ještě dvoulinka, řílám si, že ten majitel už asi dlouho na střeše nebyl. :-)
Mnoho lidí v Praze totiž při přechodu na digitální vysílání zapomnělo, že "jejich" Žižkov změnil polaritu. V praxi to znamená, že musí anténu direktory (prvky) otočit z vodorovné do svislé polohy. To však neplatí pro antény nasměrované na Cukrák. Bohužel mnoho antén starší konstrukce však pro toto otočení není vhodných. Typicky to platí pro u nás velmi oblíbenou anténu s lidovým označením X-Color. Tato anténa má pod svým hlavním nosným ráhnem ještě jedno podpůrné, což je vhodné jen pro vodorovnou montáž, avšak při jejím otočení by jí zejména v zimě hrozilo zhroucení.
Je dost lidí, kteří nechápou, že jim kostičkuje obraz, přestože přeci mají kvalitní anténu s velkým deklarovaným ziskem. Pak je obvykle naštvu, když vytáhnu svou malou anténku (miniLP), kterou používám k zaměřování a obraz je z ní lepší. Jenže já ji mám otočenou do správné polarity. Musím však upozornit na jeden zádrhel. Zpravidla ti, kteří byť špatně přijímali vodorovnou anténou Žižkov, zároveň přijímali na 64k i HD vysílání z budovy O2 na Olšanské. Tento vysílač má malý výkon - jen 2kW. Bohužel instalací antény do svislé polarity (podle Žižkova) přijdete o HD vysílání z O2, protože tento vysílač vysílá pro změnu v polaritě vodorovné.
A jaké antény použít? Většina moderních antén umožňuje montáž v obou polaritách (přesto při nákupu pohlídat!) a mají už výstup rovnou na F-konektor. Takže odpadá montáž symetrizačního prvku pro koaxiál. Jelikož vysílací výkon Žižkova je 32kW a Cukráku 100kW, stačí kratší antény a pokud svod není extrémně dlouhý či mnoho rozbočovaný a je-li celková montáž kvalitního kabelu v pořádku, není nutný ani zasilovač. Jako optimální antény pro Prahu doporučuji - miniLP, Engel LP, Engel Panel UHF, AC-42, MAX-50 apod. Obyvatelé Proseka, nových Ďáblic, Bohnic apod. s přímou viditelností na Žižkov, měli by si zvolit raději nějakou kratší verzi, neboť tady je reálná hrozba přebuzení tuneru v TV přijímači.
Obyvatelé severovýchodní Prahy navíc mohou stejnými anténami kvalitně přijímat signál z Ústí n.L. (100kW), Liberec (50kW) nebo Trutnov (100kW).

A co je poslední dobou aktuální ... nezapomeňte na řádné uzemění antény (stožár k hromosvodu) a vůbec nebude na škodu, svod doplnit bleskojistkou, která vás sice od pořádné rány bleskem nezachrání, ale drobné atmosférické výboje zachytí.
Ivo Mašek (10205)|19.9.2011 07:44
[quote]
Typicky to platí pro u nás velmi oblíbenou anténu s lidovým označením X-Color. Tato anténa má pod svým hlavním nosným ráhnem ještě jedno podpůrné, což je vhodné jen pro vodorovnou montáž, avšak při jejím otočení by jí zejména v zimě hrozilo zhroucení.

[/quote]
Po svých zkušenostech s dálkovým příjmem, ještě za totalitních časů a analogu., si dovolím nesouhlasit. Tato antena (původně licenční Hirschmann) je i dosud pro příjem nejlepší z možných (tam, kde stačily dvě hirschmanky, musely být ekvivalentně čtyři síta). Pro tehdejší analogový příjem ORF2 (vysílač Vídeň) musely být dvě hirschmanky. Kupodivu pro ORF1 (vysílač Linec) musely být čtyři hirschmanky (výkon vysílače byl slabý). Bydlím v okrese Chomutov, v podhůří Krušných hor. Do Vídně i vzdušnou čarou dost daleko, nepočítaje přírodní překážky a také zarušení.
Dálkovému příjmu se už dnes aktivně nevěnuji - není na to čas a člověk je časem tak nějak línější. Ale jsou nové party, které se dálkovému příjmu věnují (dnes také nehrozí návštěvy divných lidí od STB) a to v normě DVB-T. V příloze 1 je antenní systém, na který se chytalo v červnu 2011, tedy nedávno:
Salzburg / Gaisberg
94.8 Ö2 - Radio Salzburg - 100 kW
99.0 Hitradio Ö3 - 100 kW
104.6 FM 4 - 100 kW
Weitra / Wachberg
90.2 Kronehit - 3 kW
92.7 Ö1 - 2 kW
104.9 Hit FM - 3 kW (Weitra 2/Nebelstein)
Wendelstein(jih Bavorska za Mnichovem)
98.5 Bayern 3 - 100 kW
Hochries
107.7 Antenne Bayern - 50 kW
Inselsberg
102.2 Antenne Thüringen - 100 kW
V příloze 2 je antenní systém, na který se chytal vysílač Hoher Bogen, Wendelstein a Dillberg.

Hirschmann a její ekvivalenty nemusí být pouze ve vodorovné poloze.

Provozoval jsem také dálkový příjem rozhlasu, specielně jsem vyhledával stanice, vysílající v češtině/slovenštině (jak pro nás, tak také pro naše menšiny v cizích zemích. Nejdále položenou rozhlasovou stanici, vysílající v češtině pro českou menšinu, jsem chytil Radio Quito - Ekvador (Jižní Amerika)
hirschmann1.jpg hirschmann2.jpg
bastlir (3245)|19.9.2011 12:56
Asi sis spletl vlákno. Tady nejde o dálkový příjem, nýbrž místní. :D
Článek je pouze pro lidi bydlící v Praze.
Ivo Mašek (10205)|19.9.2011 13:27
Nesplet jsem si vlákno (dálkový příjem byl bonus). Já apeloval na to, že antena Hirschmann a její licenční ekvivalenty nemusí být jen ve vodorovném směru a nehrozí jí žádná škoda. Je úplně jedno, jestli se jedná o místní, nebo dálkový příjem
interfernet422 (1575)|19.9.2011 14:19
[quote=bastlir;367168]Při procházení Prahou, "postižen" anténní technikou, [/quote]
Bastlíři nekoukej, bohužel kšefty nebudou, proč bych investoval do antény a svodu, když mi to hraje dobře na kus drátu, nebo prutovku doma? Však před zavedením DVB-T se všude psalo jak to je výhodné, že bude kvalitnější signál, např na webu české televize píšou:

U digitální televize stačí k pokrytí stejného území podstatně nižší vysílací výkon vysílače, než je tomu u analogové televize. To je umožněno použitím takového typu modulace, u které pro dekódování stačí mnohem menší odstup užitečného signálu od šumu. Můžeme tedy říci, že vysílání digitální televize je nejen levnější, než vysílání analogové, ale že navíc je digitální televize i ekologická.

Příjem analogového televizního signálu v jedoucích vozidlech není prakticky vůbec možný. Naproti tomu digitální vysílání dovoluje používat přenosné přijímače s jednoduchými anténami, aniž by jejich poloha nějak ovlivňovala kvalitu zvuku nebo obrazu, a dokonce i příjem televizního vysílání v jedoucích vozidlech je naprosto kvalitní, samozřejmě za předpokladu dostatečné síly signálu.

Takže to co vidíš na střechách jsou jen nefunkční pozůstatky, které asi zatím nikdo nezlikvidoval
bastlir (3245)|19.9.2011 18:07
[quote=interfernet422;367269]Bastlíři nekoukej, bohužel kšefty nebudou, proč bych investoval do antény a svodu, když mi to hraje dobře na kus drátu, nebo prutovku doma? Však před zavedením DVB-T se všude psalo jak to je výhodné, že bude kvalitnější signál, např na webu české televize píšou:

U digitální televize stačí k pokrytí stejného území podstatně nižší vysílací výkon vysílače, než je tomu u analogové televize. To je umožněno použitím takového typu modulace, u které pro dekódování stačí mnohem menší odstup užitečného signálu od šumu. Můžeme tedy říci, že vysílání digitální televize je nejen levnější, než vysílání analogové, ale že navíc je digitální televize i ekologická.

Příjem analogového televizního signálu v jedoucích vozidlech není prakticky vůbec možný. Naproti tomu digitální vysílání dovoluje používat přenosné přijímače s jednoduchými anténami, aniž by jejich poloha nějak ovlivňovala kvalitu zvuku nebo obrazu, a dokonce i příjem televizního vysílání v jedoucích vozidlech je naprosto kvalitní, samozřejmě za předpokladu dostatečné síly signálu.

Takže to co vidíš na střechách jsou jen nefunkční pozůstatky, které asi zatím nikdo nezlikvidoval[/quote]

Takže ... to se mě trochu dotklo, protože toto není předmětem mé obživy, jen jsem léta v okruhu svých známých znám jak člověk, na kterého se obracejí se svými "elektronickými" problémy. A pokud jim to udělám, pak bezúplatně a nic se nemění na tom, že jsem si k tomu pořídil (udělal jsem si radost) poloprofesionální či profesionální vybavení. Také chodím pro zábavu, tedy zadarmo pomáhat kámošovi, který na to firmu má. Takže myslím, že praxi mám dostačující.
Jinak nemá smysl teoretizovat o něčem, pokud si na to sám nesáhneš. Zkoušel jsem si dát na střechu auta pořádnou magnetickou prutovku, na otevřenou palubku jsem si položil malou TV a než jsem na D8 dojel z Prahy ke Kralupům, bylo na TV prd. Kdežto jsem kamarádce v Kralupech dal na okno jen malou anténku a Žižkov jí tam šel jak z praku. Takže stále platí: kvalitní anténa=kvalitní příjem.
Ivo Mašek (10205)|19.9.2011 18:14
[quote]
Takže stále platí: kvalitní anténa=kvalitní příjem.
[/quote]
Přesně tak. Mohu jenom potvrdit.
interfernet422 (1575)|19.9.2011 19:04
[quote=bastlir;367318]Takže ... to se mě trochu dotklo...[/quote]
Bastlíři nic ve zlém, profik by si asi nedal nick bastlíř. Nechtěl jsem se nikoho dotkout...
[quote=bastlir;367318]Zkoušel jsem si dát na střechu auta pořádnou magnetickou prutovku, na otevřenou palubku jsem si položil malou TV a než jsem na D8 dojel z Prahy ke Kralupům, bylo na TV prd. Kdežto jsem kamarádce v Kralupech dal na okno jen malou anténku a Žižkov jí tam šel jak z praku. [/quote]
Tak jak to je s nároky na anténu?
[quote=bastlir;367318]Takže stále platí: kvalitní anténa=kvalitní příjem.[/quote]
S tím souhlasím s dovětkem, že DVB-T má jiné požadavky na kvalitní anténu než starý analogový příjem.

Tak a vlčáci do mně :D
bastlir (3245)|19.9.2011 19:18
[quote=interfernet422;367334]Bastlíři nic ve zlém, profik by si asi nedal nick bastlíř. Nechtěl jsem se nikoho dotkout...

Tak jak to je s nároky na anténu?

S tím souhlasím s dovětkem, že DVB-T má jiné požadavky na kvalitní anténu než starý analogový příjem.

Tak a vlčáci do mně :D[/quote]


Víš, dnes je to už asi k smíchu, ale patřím ke generaci, kdy jsme si v kroužku stavěli krystalku a první tranzistorová rádia. No a později první zesilovače apod. Když jsem už jako starší Svazarmovec vedl kroužek žáčků, kteří se také učili letovat a těšili se ze svých prvních výtvorů, označení Bastlíř byla vlastně v kruhu zasvěcených pocta, protože to bývali lidé, na které tehdy Tesla a Kovoslužba neměly.
Tak to na vysvětlenou. A teď ze života ... já si vážím vzdělaného člověka, který své vzdělání dokáže zúročit v praxi a nevážím si jeho opaku, který svůj titul musí mít i na toaleťáku. Pochopils?
Ivo Mašek (10205)|19.9.2011 19:33
Bastlíři defacto vymřeli. I já patřím mezi generaci, která si doma vyráběla tunery, zesíky, přelaďovala cívky na tzv. západní VKV (a to nebyla tedy žádná sranda), kde hrály západoněmecké a rakouské rozhlasové stanice muziku, která u nás tehdy z moci úřední zrovna popularizována nebyla, tehdy jsem se vlastně i věnoval dálkovému příjmu TV a rozhlasu, atd., atd. Tehdy byl také velmi populární a většinou podpultový časopis Radioamatér, kam přispívali právě bastlíři a dávali zajímavé návody na stavbu elektronických zažízení, ........... dneska už se tomu věnuje hodně málo lidí. A nebo se to posunulo. Domácí stavby PC, např. Takže jsem vlastně bastlířem doposud.
bastlir (3245)|19.9.2011 19:55
[quote=Ivo Mašek;367343]Bastlíři defacto vymřeli. I já patřím mezi generaci, která si doma vyráběla tunery, zesíky, přelaďovala cívky na tzv. západní VKV (a to nebyla tedy žádná sranda), kde hrály západoněmecké a rakouské rozhlasové stanice muziku, která u nás tehdy z moci úřední zrovna popularizována nebyla, tehdy jsem se vlastně i věnoval dálkovému příjmu TV a rozhlasu, atd., atd. Tehdy byl také velmi populární a většinou podpultový časopis Radioamatér, kam přispívali právě bastlíři a dávali zajímavé návody na stavbu elektronických zažízení, ........... dneska už se tomu věnuje hodně málo lidí. A nebo se to posunulo. Domácí stavby PC, např. Takže jsem vlastně bastlířem doposud.[/quote]

Já mám dodnes svázaná stará "Amára". :D Jo, mluvíš mi z duše. Mohl bych vyprávět i o svých velkých a nákladných omylech a zklamání. :D A to právě v oblasti dálkového příjmu. Ale Amaterské rádio (někdy se Sdělovací technikou) bylo pro nás biblí. Jistě si vzpomínáš na různé stavební návody na "sfázované" a "zaručeně" dobré Jagyny. :D
A mimochodem, jednou jsem byl na bastlířské výstavě a žasnul jsem, co se tehdy v Československu dá s minimálními prostředky na koleně doma postavit. To fakt byly výtvory světových parametrů. Od Aše až po Košice fakt nežijou žádní blbci.
interfernet422 (1575)|19.9.2011 21:22
[quote=bastlir;367338]Víš, dnes je to už asi k smíchu, ale patřím ke generaci, kdy jsme si v kroužku stavěli krystalku a první tranzistorová rádia. No a později první zesilovače apod. Když jsem už jako starší Svazarmovec vedl kroužek žáčků, kteří se také učili letovat a těšili se ze svých prvních výtvorů, označení Bastlíř byla vlastně v kruhu zasvěcených pocta, protože to bývali lidé, na které tehdy Tesla a Kovoslužba neměly.
Tak to na vysvětlenou. A teď ze života ... já si vážím vzdělaného člověka, který své vzdělání dokáže zúročit v praxi a nevážím si jeho opaku, který svůj titul musí mít i na toaleťáku. Pochopils?[/quote]
Bastlíři i mně říkají něco zkratky jako např OK 2 KCC, QSL, VKV, TW 120, ARN6808, KT505, MBA810, B100, NC450, začínal jsem ve svazarmu asi stejně jako ty a Ivo, nechával si v trafice AR schovávat pod pultem, spálil hromadu tyristorů při stavbě barevných hudeb a koncových KD tranzistorů při stavbách zesilovačů, doma jsme dělali černobílé fotky...
Obdivuji bastlíře, kterým jejich koníček zůstal. Já mám jen ve sklepě pár beden se součástkama, některé jsem ještě za komančů kupoval za ušetřené kapesné. První LED diodu LQ100 ještě s kovovou patičkou jsem kupoval za 59 Kčs. Jo ta doba je pryč.
Před pár lety jsem nedokázal překousnout foťák v mobilu. Pak zrcadlovku točící video. Ale vývoj člověk nezastaví. Dnes mě neoslovuje 3D televize.
Asi tak...
bastlir (3245)|19.9.2011 22:41
Koukám, že všichni staří blázni jsou na tom stejně. :D Zajímalo by mě, kdy to už konečně vyhodíš. Já tedy i přes naléhání manželky NIKDY!!! :D Říkám si, kdybych zase začal ... jenže už při letování ani nevidím bez oční čočky na plošňák. A také .... jsem už líný, protože když spočítám náklady a čas, vyplatí se mi to koupit hotové. Takže už jen opravy.
interfernet422 (1575)|19.9.2011 22:57
Hromadu AR jsem vyhodil když jsem se odstěhoval od rodičů poté, co mi bylo stále otloukáno o hlavu, abych si ten bordel odvezl. Sučástek mi bylo líto. Mám tam i pár osazených tištěných spojů - VKV tuner s MF. Ten už neoživí nikdo. Mezi sběrem jsem našel plánek na TW120, ten mi sloužil dlouho...
Myslel jsem, že potomek ..... ale dnešní mladí mají jiné zájmy.
Při některém dalším generálním úklidu ty krabice někdo vyhodí a já to zjistím až si na ně někdy po letech vzpomenu...
Apropo: Nikdy neříkej nikdy :D
bastlir (3245)|19.9.2011 23:14
[quote=interfernet422;367391]Hromadu AR jsem vyhodil když jsem se odstěhoval od rodičů poté, co mi bylo stále otloukáno o hlavu, abych si ten bordel odvezl. Sučástek mi bylo líto. Mám tam i pár osazených tištěných spojů - VKV tuner s MF. Ten už neoživí nikdo. Mezi sběrem jsem našel plánek na TW120, ten mi sloužil dlouho...
Myslel jsem, že potomek ..... ale dnešní mladí mají jiné zájmy.
Při některém dalším generálním úklidu ty krabice někdo vyhodí a já to zjistím až si na ně někdy po letech vzpomenu...
Apropo: Nikdy neříkej nikdy :D[/quote]

Zbláznil ses?! Vždyť stará AR mají sběratelskou cenu! Myslím, že jsi je mohl docela slušně zpeněžit. :-)
Jééé, já mám Transiwatt 140 dodnes. Stavěl jsem si ho sám a za ta léta jsem v něm v koncáku vyměnil akorát elity. A dodnes k tomu mám ty velké dvoubasové přepínací repráky z Hifiklubu. A stále ještě basy zahrají, jako když kopne do vrat. :D Za ty prachy jsem nic lepšího zatím neslyšel. :-)
Já součástky v krabicích nemám, mám je v ložnici na zdi v hobby-skříňkách v řádně popsaných šuplíčkách. Manže spíš vadí elekronkové osciloskopy, generátory apod. Řekl jsem jí, tak dobře, já to vyhodím, ale koupím si za 50 litrů (místo nové ložnice) nový malý. A je klid! :D
bavorak (1494)|20.9.2011 14:48
tak sa hlasim aj ja k vam :-), akurat, ze doma uz nemam nic. A amaterske radia som zviazane uz davno daroval kamosovi - ucitelovi na spojovej skole, ako vyucbovy material. A ze toho bolo :-), asi 2,5 metra vedla seba.
bastlir (3245)|20.9.2011 22:03
[quote=bavorak;367487]tak sa hlasim aj ja k vam :-), akurat, ze doma uz nemam nic. A amaterske radia som zviazane uz davno daroval kamosovi - ucitelovi na spojovej skole, ako vyucbovy material. A ze toho bolo :-), asi 2,5 metra vedla seba.[/quote]

Tak vítej do klubu krásných bláznů. :D
bastlir (3245)|2.10.2011 01:56
V jednom tématicky podobném vláknu byl dotaz na způsob galvanického oddělení antény od tuneru.
Jedním ze způsobů je koupě kabelového mezičlánku, který potřebnou funkci jistě splní, ovšem existuje i mnohem levnější způsob.
Proto jsem vytvořil nákres, jak to lze doma vytvořit "na koleně" a za pár drobných.
Než však začnete v tomto směru něco podnikat, kupte si v "radiosoučástkách" co nejmenší keramický polštářkový kondenzátor o hodnotě asi 1nF (hodnota není kritická).

Pak na vhodném místě přeštípněte koaxiální kabel.
Podle obrázku (bod 1) odstraňte část isolace kabelu a jako rukáv ohrňte zpět přes izolaci kabelu stínící drátky a případně i fólii. Zároveň zkraťte i vnitřní silonový isolant a středový měděný vodič.

Podle obrázku (bod 2) mezi oba konce středového vodiče naletujte zmíněný keramický kondenzátor tak, aby byla konstrukčně dodržená souosost, přičemž bude samozřejmě nutné, původní délku vývodů z kondenzátoru zkrátit.

Jak je z obrázku zřejmé (bod 3), vytvořte si ze zbytku silonového izolantu trubičku o takovém vnitřním průměru, jaká je velikost kondenzátoru. Vnitřní otvor jde rozšířit pomalusetočící vrtačkou, nebo nouzově i žhavým hřebíkem. Potom trubičku podélně nařízněte, aby šla přes kondenzátor převléknout.

Poté štěrbinu v trubičce roztáhněte a převlékněte ji přes naletovaný kondenzátor (bod 4).

Velmi jemným tlakem od sebe zatáhněte za konce právě sletovaného kabelu, abyste se přesvědčili, zda při přetahování trubičky přes kondenzátor nedošlo k přerušení některého ze dvou letovaných spojů. Je-li vše v pořádku, ohrňte drátky opletu zpět proti sobě (bod 5) a aspoň některé z nich po obvodu sletujte. Ale pozor, ať se vám pod nimi neškvařila trubička, kterou jste předtím navlékli. Proto je vhodné letovat drátky dál od ní.

Když je vše hotové, celé spojení oizolujte izolační páskou, ideálně samovulkanizační, ale postačí i obyčejná plastová.
Ivo Mašek (10205)|2.10.2011 09:01
Kdyby jen lidi hledali, co všechno je ukryté v útrobách TVFreaku:
https://www.tvfreak.cz/bastlirna/
bastlir (3245)|2.10.2011 12:28
[quote=Ivo Mašek;369661]Kdyby jen lidi hledali, co všechno je ukryté v útrobách TVFreaku:
https://www.tvfreak.cz/bastlirna/[/quote]

:D Jo trefa! Přiznám se za sebe, že není v mých silách všechno číst. Přesto si myslím, někomu spíš pomůže praktický popis postupu výroby. To není nic proti ničemu a je to u tématu.
Ivo Mašek (10205)|2.10.2011 12:38
[quote]
Přesto si myslím, někomu spíš pomůže praktický popis postupu výroby.
[/quote]
No to jo. proti tomu já nic nemám. ......... ale vím, jak to tu chodí. Za nějaký čas se opět někdo zeptá, protože něco si vyhledat a přečíst je v dnešní době nudné. Přitom 90 procent odpovědí tady na TVF je k mání už pár let.
bastlir (3245)|2.10.2011 12:57
[quote=Ivo Mašek;369693]No to jo. proti tomu já nic nemám. ......... ale vím, jak to tu chodí. Za nějaký čas se opět někdo zeptá, protože něco si vyhledat a přečíst je v dnešní době nudné. Přitom 90 procent odpovědí tady na TVF je k mání už pár let.[/quote]

No jasně, ale na druhou stranu mohou mezitím vzniknout nová zařízení, postupy atd. Díval jsem se do starých AR a tam je vidět, kolik se toho změnilo. Tenkrát byl problém i sehnat kvalitní slabý plech na výrobu krabiček zesilovačů, tranzistory se sháněly ze zahraničí a jediný slučovač/rozbočovač na trhu byl PBC-21. Dnes si vybereš co potřebuješ i podle montáže. O kabelech nemluvě. Takže asi i fórum má svůj vlastní posun, i když opakující se témata mohou někoho obtěžovat. Mě osobně dráždí téma "Jakou TV si mám koupit", ale přesto jako starý vůl se do toho nechám zatáhnout. :D
Tvfreak je na docela slušné odborné úrovni, a to i na "mezilidské" úrovni, a proto chápu laiky, když tu tápou a vlastně ani nevědí, jak a na co se přesně zeptat. Mám kamarády skvělé řemeslníky, matematiky, biology a když mají nějaký problém, odkážu je na toto fórum. Když sem nahlédnou, řeknou mi "Ty jsi upad, ne?!", kdo se v tom má vyznat. Takže jsem trpělivý. :-)