Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

Zase trocha chvalozpěvů na TS AS2

exTNT (1421)|14.3.2005 13:36
Pravidelnější návštěvníci tvfreak možná zaznamenali, že jsem teď byl dva týdny na horách a tím pádem jsem se nemohl moc zabývat DVB-T. Skutečnost ale byla maličko zajímavější, protože jsem svou absenci pojal jako svého druhu experiment s kartou TechniSat AirStar2 a programem DVDViewer ve verzi 2.3 beta (3.0 mne zatím nenadchla, protože je "nabobtnalá" řadou efektních doplňků, které ovšem na původní účel - totiž sledování a nahrávání DVB-T - nemají žádný přínosný vliv. Z tohoto pohledu je zajímavá skutečnost, že obě verze mohou v jednom systému fungovat souběžně - ne současně - takže lze jejich výkony docela pohodlně porovnávat.).
Takže k věci: už jsem tady párkrát psal o tom, že DVBViewer (resp. jeho plugin DVBTaskScheduler) automaticky přenáší naprogramované pořady do Windows Task Scheduleru, což má za následek, že se OS umí probudit z hibernace a nahrát naprogramovaný pořad. Zároveň je při programování nahrávání možné nastavit, co má DVBV provést po skončení nahrávky, na výběr je asi pět možností od "nic" až po "vypnout počítač". Pro můj záměr ovšem byla podstatná volba "force hibernate", tedy uvedení počítače do úsporného režimu, v podstatě předstupně vypnutí počítače.
Další plugin, VR (VideoRecorder) zase rozšiřuje počet formátů, do kterých umí DVBV nahrávat, o formát *.ts, tedy v podstatě prostý zápis transport streamu. Navíc je ve VR pluginu možnost nastavit, aby při nahrávání neprobíhalo přehrávání a/v nahrávaného pořadu, což je poměrně přínosné z důvodu menšího zatížení procesoru - a pokud u kompu nejsem, proč nechat video během nahrávání i přehrávat, když na to stejně nikdo nekouká... Kombinace nahrávání do *.ts a vypnutého přehrávání představuje nárůst zatížení CPU o pouhých cca 5 % oproti běhu počítače naprázdno.
Můj pokus tedy spočíval v tom, že jsem naprogramoval nahrávání pořadů na celou dobu mé nepřítomnosti s tím, že pokud mezi dvěma nahrávkami bylo více než 45 minut času, komp se hibernoval a na další nahrávku se zase probudil. Tzn. že pokud jsem nahrával např. Přátele, Haló haló a Večerníček, mezi jednotlivými nahrávkami pouze DVBViewer přestal nahrávat, ale zůstal spuštěný, po Večerníčku se komp hibernoval a probudil se až na další nahrávku následující den. Nutno přiznat, že před odjezdem a prvním uvedením systému do hibernace, jsem vypnul všechny zbytečné procesy (monitor systému, síťovou kartu, antivirus apod.), abych eliminoval případné problémy při probouzení systému z hibernace (přestože normálně tyto procesy nevypínám a hibernace a probouzení funguje spolehlivě, ale tady se jednalo přece jen o trochu delší časový úsek).
Výsledek předčil očekávání - včera jsem dokončil zpracování nahrávek (demux v ProjectX a komprese do XviD v GordianKnot) s následující bilancí: celkem se nahrálo 43 pořadů (vše, co bylo naprogramováno), z nichž v žádném nebyla jediná chyba. Pokud by o tom někdo pochyboval, můžu vyvěsit na net logy z demuxu v ProjectX, které kromě informací o případných opravách nesou i další zajímavé údaje - například o průměrných datových tocích a/v apod.
Takže až se někdo zeptá, jakou DVB-T kartu si pořídit, moje doporučení je jasné. :-)
Atkins (447)|14.3.2005 18:47
Zajimalo by mne, zda jsi zkousel ono "TS" tzn. nahrat cely transport stream z jednoho MUXu - zajima mne to napr. pokud chci zaznamenat vice poradu bezicich ve stejny cas... :-)
clee (6592)|14.3.2005 18:55
ts se hodi, zvyk sem si na na dvr-studio a to ma s pva problemy
exTNT (1421)|14.3.2005 20:22
Atkins: tentokrát ne, ale v minulosti už hodněkrát. Je to bez problému, při nahrávání krom *.ts souboru vytvoří VR plugin ještě *.txt soubor, kde jsou rozepsaný jednotlivý TV (případně i rádio stanice), který jsi nahrál, a jejich PIDy, ty pak zadáš do příslušného okýnka v ProjectX a on Ti demuxuje každý program separátně (když si po zadání PIDů klikneš na Apply, tak pak samozřejmě můžeš v PX daný program i střihnout před demuxem, konkrétně v případech, kdy se programy překrývají třeba o deset minut, ale celkem mají třeba dvě hodiny, se to docela dost hodí). Ve VR pluginu si můžeš zaškrtnout který stanice v momentálně vyladěným muxu se mají nahrát, takže jednu, dvě, tři... není problém. Akorát je to pak docela dost velkej soubor.
Takhle jsme mimochodem s nickem "D@ve" před časem dělali i tu statistiku datových toků jednotlivých muxů, někde to tady je - on nahrával v daném čase kompletní CDG, já ČRa, a pak jsme z toho demuxovali jednotlivý programy a porovnávali datový toky, abychom zjistili, odkud je lepší nahrávat. (Pro představu: měli jsme oba totožný úsek konkrétního TV pořadu, jeden z CDG, druhý z ČRa, takže se dalo objektivně porovnávat).
Dreamer (459)|14.3.2005 23:48
[quote=exTNT]Takže až se někdo zeptá, jakou DVB-T kartu si pořídit, moje doporučení je jasné. :-)[/quote]
A co ked mam Skystar 2? AS2 nejde spolu so SS2.
exTNT (1421)|14.3.2005 23:55
Ale jde - akorát musíš jednu ve Správci zařízení vypnout... :-D
Já vím, v tomhle směru je to zatím dost nešťastný, ale pokud se nepletu, četl jsem ve fóru na dvbviewer.com, že se na tom pracuje, tak snad to někdy bude.
clee (6592)|15.3.2005 00:12
mno tam je snad problem jen v ovladacich, ktery jsou pokud vim pro obe karty stejny, takze by melo stacit oddelit drivery pro as a ss
Dreamer (459)|15.3.2005 01:24
Ale ja chcem pozerat na 2 obrazovky sucasne :-E - so SS2 a analogom to islo, dokonca idu 2 obrazovky aj v jednej SS2 karte v alt dvb - a dokonca mi isli az 3 obrazovky naraz - 2 so SS2 a 1 z analogu, len to uz velmi nestihalo...

Budem pokracovat inde...