Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

Nahrávání TV přes EPG u HDD rekordérů

doskok55 (51)|8.12.2009 15:31
Koupil jsem si nový DVD rekordér Sony RDR DC-205. Nahrát TV pořad je záležitost jednoho kliku v EPG a potvrzení. Nastaví se tak začátek a konec pořadu do časovače podle udjů v TV programu a nejde to změnit. Jedině použít funkci ručního nastavení časovače (Program/start/end/kvalita nahrávky). Tyto ůdale krom posledního je třeba si tedy zapamatovat po dobu než se k časovači složitě proklikám. Nahraný pořad má na začátku a konci (často i uprostřed reklamy) nekdy jsou dokonce delší jak nahrávaný pořad. Pri přehrávání si tedy pořad musím ručně vyhledat poměrně pomalým přetáčením (max.4x) a pokud je pořad vysílán s časovým posunem, což je v našich končinách docela běžná věc bude mi chybět konec( pokud nebudu raději nahrávat ručně a dám si tam 1/2hod. rezervu.
Je to tak u všech výrobců? Dost mě to překvapilo, vždyť rozlišit začátek a konec a podle toho zahájit nahrávání bylo možné, už dávno v minulosti v analogu a VHS.
doskok55 (51)|28.12.2009 22:56
Opravdu nikdo z vás neví jestli to takto funguje i u jiných výrobců? A jestli při programování přes EPG, žádný přístroj nedokáže rozpoznat skutečný začátek a konec vybraného pořadu? Zajímá mě jestli je to vůbec v principu možné? Díky
MIHI (940)|28.12.2009 23:11
Mám ten stejný (jen jinou velikost disku) a žádný problém nemám, v EPG určím pořad on se nahraje. Ano bývají tam někdy na začátku a na konci reklamy (ty případně odstřihnu) ale to není problém, protože přetáčení není rozhodně jen 4násobné. Pokud je úsek delší, dá se skákat po kapitolách (10 nebo 15 minut podle toho jak to nastavíš v menu). Zatím se mi nestalo, že by mi chyběl konec. On začátek a konec pozná, druhá věc je jak se vysílá... U ČT většinou problém není, tam je to je často úplně přesně, u ostatních stanic je to horší. Manuální nastavení časovače nepoužívám, nemám důvod.
PoloTom23 (90)|31.12.2009 10:32
Já mám Panasonic EX78. Přes EPG si vyber pořad, potvrdím a zobrazí se mi všechny parametry nahrávání s možností je změnit. tedy všechno včetně kvality nahrávky(SP,LP atd.), času zahájení u ukončení, či kam nahrát (HDD nebo DVD). Vždy změním jen čas ukončení je to.Čili úpravu konce nahrávání používám běžně.
doskok55 (51)|31.12.2009 22:00
V propagačních materiálech k nové řadě Sony Dc-x05 se uvádí jako jedna z největších předností nové řady zjednodušení programování nahrávání. Po kliknutí na vybraný pořad v EPG se rovněž zobrazí tabulka s nastavenými parametry Start a End čas a kvalita, ale žádný z parametrů nejde změnit. Hlavně,že to chce další klik pro potvrzení. Nechápu co mám ještě potvrzovat když jsem dedostal možnost nic měnit. Pěkně děkujeme za takové "zjednodušení". Při nahrávání přiblblejch 2hod.americkejch filmů s nekonečně dlouhejma tytulkama na konci to projde, ale když bys chtěl nahrát kratší pořad na komerční televizi kde je běžný zpoždění i 15-20 minut v hlavním vysílacím čase tak máš smůlu. Možná zaznamenáš úvodní znělku.
PoloTom23 (90)|3.1.2010 14:57
Tak to je tedy docela nářez. Ještě že jsem zvolil panasonic.
doskok55 (51)|3.1.2010 18:58
Vývojáře Sony asi ani ve snu nenapadlo,že na světě existuje země jako ČR, kde si komerční televize (např.Nova) dovolí kvůli reklamám odvysílat pořady (v hlavním večerním čase) se zpožděním až v desítkách minut a léta jim to prochází. Rada pro rozhl.a televizní vysílání si toho nevšímá zřejmě z toho taky nějak profituje.
Naštěstí se to dá obejít tak, že se raději naprogramuje nahrávání i pro následující pořad.
MIHI (940)|4.1.2010 20:49
Ty nahráváš analogové vysílání?
doskok55 (51)|5.1.2010 11:00
Analogově jen slováky. Vždyť tam přece píšu,že se jedná o nahrávání přes EPG. Ty rekordéry sony si z toho EPG vezmou start a kocový čas a podle toho se spouští nahrávání. Rozpoznat začátek a konec opravdu ani u digitálu nedokážou.
MIHI (940)|5.1.2010 23:15
Není to o rozpoznání, to on umí ale o tom jak se ty signály vysílají. VPS už u digitálu není a další služby zatím nejsou rozvinuté. Jak říkám co ten jsem ten rekordér zkoušel, tak se mi nikdy nestalo, aby chyběl konec pořadu. Naopak, u některých programů byl nahraný přesně od začátku do konce. Dám příklad, podle programu se pořad vysílá 17:30-18:00 (tak je i naprogramovaný rekordér). Reálně má ale jen 21minut a 45sec. A nahraných je opravdu jen těch 21:45. Ale tohle mi fungovalo asi jen u ČT. Mám pocit, že zahájí nahrávání podle programu a čeká na signál o konci, pokud se nic nevysílá skončí podle nastaveného času.
vettriano (26)|15.1.2010 10:45
Tato tema sa tu uz rozoberala a tak sem pastnem moj starsi prispevok:

Tak napr. HDD\DVD rekordery Panasonic vyuzivaju na casove nahravanie data z EPG. Nahravka sa spusti zmenou dat ktore zabezpecuje vysielatel. (p/f data) Velkou vyhodou vyuzivania EPG pre casove nahravanie je jednoduchost, ked staci na zvoleny event v tabulke EPG(napr. Fotbal zapas) nastavit kurzor, stlacit OK a vsetko je nastavene. Funkcia Accurate rec zabezpeci, ze ak sa zaciatok zapasu oneskori, aj zaciatok zaznamu bude posunuty, rovnako pripadne predlzenie zapasu bude zaznamenane bez problemu. Funkcia Split rec znamena, ze akykolvek event (nake spravy) ktory bude vysielany v prestavke zapasu nebude nahrany (musi byt ale oznaceny vysielatelom ako samostatny). Ak by bol zapas presunuty napr, o den, dva alebo tyzden (a dokonca na iny dostupny program s datami EPG), stroj to reflektuje pomocou fcie Schedule tracking. A nahra ako treba. Vsetko funguje presne, ak su presne EPG data. Ludsky faktor je limit aj pri VPS ci PDC. A pre milovnikov serialov existuje fcia Series rec, ktora umozni nahrat len jedinu epizodu (ochutnavka) alebo vsetky dostupne casti serialu (naprogramovanim jednej epizody) a navyse ich na HDD umiestni do spolocneho foldra, takze ich netreba "zbierat v case" a na disku je poriadok. Ak nahodou vznikne konflikt nahravok t.j. v case nahravania casti serialu chcete nahravat nieco ine, stroj hlada vo vsetkych datach EPG cast serialu kt. nemohla byt nahrana, a ak najde tak ju nahra aj z ineho kanalu. (v zahranici su bezne vysielane programy (tie iste) s napr 1hod alebo 24hod posunom napr. Dave, and Dave ja vu v UK prave kvoli nestihnutym castiam serialov). Samostatnou kapitolou su pri nahravani reklamy. V niektorych statoch su reklamy (napr. medzi filmami) oznacene ako samostatne eventy a tym padom ich stroj nenahra (v inych statoch su zas reklamy vzdy sucastou konciaceho alebo zacinajuceho eventu takze su s nimi nahrane). Reklamy vlozene do filmu su ale na 99per cent neoznacene a tak ich stroj samozrejme nahra. Tu zalezi na legislative a sile lobbingu TV vysielatelov.
Kratky exkurz do EPG casoveho nahravania koncim so zelanim, aby sa co najviac z vyssie popisovanych funkcii dostalo do realneho vysielania v CR i SR. V Europe je jednickou BBC UK. pozri Freeview, Freeview+, resp.Gemstar.
Frostman (5)|15.1.2010 13:54
[quote=doskok55;253379]Koupil jsem si nový DVD rekordér Sony RDR DC-205. Nahrát TV pořad je záležitost jednoho kliku v EPG a potvrzení. Nastaví se tak začátek a konec pořadu do časovače podle udjů v TV programu a nejde to změnit. Jedině použít funkci ručního nastavení časovače (Program/start/end/kvalita nahrávky). Tyto ůdale krom posledního je třeba si tedy zapamatovat po dobu než se k časovači složitě proklikám. Nahraný pořad má na začátku a konci (často i uprostřed reklamy) nekdy jsou dokonce delší jak nahrávaný pořad. Pri přehrávání si tedy pořad musím ručně vyhledat poměrně pomalým přetáčením (max.4x) a pokud je pořad vysílán s časovým posunem, což je v našich končinách docela běžná věc bude mi chybět konec( pokud nebudu raději nahrávat ručně a dám si tam 1/2hod. rezervu.
Je to tak u všech výrobců? Dost mě to překvapilo, vždyť rozlišit začátek a konec a podle toho zahájit nahrávání bylo možné, už dávno v minulosti v analogu a VHS.[/quote]

V německém návodu je poznámka, že rekordér začne nahrávat třeba ve 20.00 hod. , ale když bude pořad delší než bylo uvedeno, tak to pozná a skončí až po skutečném ukončení vysílaného pořadu. Bohužel tam budou veškeré reklamy, které se pak budou muset pracně odstraňovat.Jinak musím říct, že tento rekordér je na dvě věci : na hovno a na nic. Omlouvám se za ten výraz, ale jinak to snad vyjádřit ani nelze. Kde jsou ty nabité nové funkce , které tolik propaguje reklama ? To se dá nazvat skandálem ......
PoloTom23 (90)|15.1.2010 16:43
No nevím jak u Sony rekordérů ale u panasonicu se reklamy stříhají velice snadno. Jinak absence něčeho podobného jako VPS/PDC u analogu je docela nářez a taky mě pěkně štve, ale už jsem si zvykl.
doskok55 (51)|16.1.2010 03:22
Frostman, bohužel to není pravda. Už 2x se mi stalo,že chyběl konec. V obou případech to byla NOVA a krátký pořad s dlouhou reklamou a odvysílaný se zpožděním (jak jinak u Novy). Možná je problém na vysílací straně jak popisuje "Vettriano", když to nenajde potřebný data v EPG tak se to řídí uvedeným časem. Jinak ti dávám za pravdu v tom zhodnocení výrobku. Kdykoliv k tomu sednu čeká mě nějaký nepříjemný překvapení. Dnes třeba to, že chybí české znaky, když chceš něco přejmenovat. Píšeš, že v německém manuálu, jestli ti chybí ten český tak jsem ho uložil zde: https://www.tvfreak.cz/forum/showthread.php?t=22517