Favicon Svethardware.cz  Svět hardware   Fórum Favicon Svetmobilne.cz  Svět mobilně Favicon Svetaudia.cz  Svět audia Favicon Digimanie.cz  Digimanie   Fórum   Galerie
Zobrazené výsledky: 1 až 14 z 14

Téma: Galvanické oddělení

  1. #1
    Nováček Avatar uživatele Kecup
    Registrace
    Jun 2004
    Příspěvků
    13

    Zdarec,

    nedávno jsem tady popisoval problem se zachytavanim z TV do kamery JVC GR-D200 (rozkmitany ruseny obraz v kamere).

    Pomohlo by mi nejake galvanicke oddeleni signalu? Prd se v tom vyznam, nekde jsem zas cetl ze by to melo byt spise nizkofrekvencni oddelovaci trafo...

    Da se to nekde za rozumny peniz koupit?

    Diky.
    Odpovídat lze po přihlášení

  2. #2
    Je tu pořád Avatar uživatele Pitomec
    Registrace
    Mar 2004
    Příspěvků
    10,759
    Odpovídat lze po přihlášení



  3. #3
    Je tu pravidelně Avatar uživatele yozefb
    Registrace
    Jul 2004
    Příspěvků
    688

    Neviem si dost dobre predstavit galvanicky oddeleny digitalny signal. (robi sa to trafom s vinutiami v pomere 1:1). Skus na kabel dat feritove odrusovacie filtre (taky kruzok resp. valcek cez ktory je prepleteny kabel, pouzivaju sa casto na sietovych kabloch zariadeni pracujucich so signalom ) davaju sa ku konektorom. Ale mam pochybnosti, ze by to bolo v ruseni i.Link. Ak ano skus to na inom PC ja s inou FireWire kartou.
    Odpovídat lze po přihlášení

  4. #4
    Nováček Avatar uživatele Kecup
    Registrace
    Jun 2004
    Příspěvků
    13

    Citace Původně odesláno od yozefb
    Neviem si dost dobre predstavit galvanicky oddeleny digitalny signal. (robi sa to trafom s vinutiami v pomere 1:1). Skus na kabel dat feritove odrusovacie filtre (taky kruzok resp. valcek cez ktory je prepleteny kabel, pouzivaju sa casto na sietovych kabloch zariadeni pracujucich so signalom ) davaju sa ku konektorom. Ale mam pochybnosti, ze by to bolo v ruseni i.Link. Ak ano skus to na inom PC ja s inou FireWire kartou.
    nenene, tady neslo o digitalni pripojeni, ale o propojeni televize s kamerou, ten optočlen bych dal bud na antenni koax nabo na A/V kabel co jde z TV do kamery...
    Odpovídat lze po přihlášení

  5. #5
    Je tu občas Avatar uživatele Tomáš X.
    Registrace
    Mar 2004
    Příspěvků
    168

    To, že propojené systémy spolehlivě ruší kabelovka, je známá věc. Někdy stačí (jako u mě) galvanicky oddělit jen uzemění (obal koaxiálů) v podstatě jakýmkoliv kondenzátorem, třeba 33 nF, jak se píše v jednom schématu zde na TVFreaku. Pokud oddělujete i vnitřní drát, pak už se musí víc laborovat s tím, které frekvence kondenzátor propustí.
    Odpovídat lze po přihlášení

  6. #6
    Nováček Avatar uživatele Kecup
    Registrace
    Jun 2004
    Příspěvků
    13

    Citace Původně odesláno od Tomáš X.
    To, že propojené systémy spolehlivě ruší kabelovka, je známá věc. Někdy stačí (jako u mě) galvanicky oddělit jen uzemění (obal koaxiálů) v podstatě jakýmkoliv kondenzátorem, třeba 33 nF, jak se píše v jednom schématu zde na TVFreaku. Pokud oddělujete i vnitřní drát, pak už se musí víc laborovat s tím, které frekvence kondenzátor propustí.
    Kabelovku nemam, jedem se sousedy na spolecny satelit, odruseni pres kondenzatory jsem zkousel... nepomohlo.

    Mozna se pletu, ale neznamena galvanicke oddeleni pouziti optoclenu? Ten kondenzator prece nic neoddeluje, jen filtruje frekvence...
    Odpovídat lze po přihlášení

  7. #7
    Je tu pravidelně
    Registrace
    Dec 2006
    Příspěvků
    845

    Citace Původně odesláno od Kecup

    Kabelovku nemam, jedem se sousedy na spolecny satelit, odruseni pres kondenzatory jsem zkousel... nepomohlo.

    Mozna se pletu, ale neznamena galvanicke oddeleni pouziti optoclenu? Ten kondenzator prece nic neoddeluje, jen filtruje frekvence...
    Si nikdy neslyšel pojem oddělovací kondenzátor ??? Musíš to ještě pospojit, samotný kondz. nestačí, to je jasný.
    Odpovídat lze po přihlášení



  8. #8
    Nováček Avatar uživatele Kecup
    Registrace
    Jun 2004
    Příspěvků
    13

    Citace Původně odesláno od Bullback

    Si nikdy neslyšel pojem oddělovací kondenzátor ??? Musíš to ještě pospojit, samotný kondz. nestačí, to je jasný.
    ne to jsem teda neslysel, tohle nak neni me hobby.

    pospojovane jsem to mel urcite dobre, tech planku s kondiky na koaxu jsem videl snad 20.

    seru na to, zkusim jeste Galvanisches Trennglied GT 780.
    Odpovídat lze po přihlášení

  9. #9
    Je tu pravidelně
    Registrace
    Mar 2004
    Příspěvků
    874

    Citace Původně odesláno od Tomáš X.
    To, že propojené systémy spolehlivě ruší kabelovka, je známá věc. Někdy stačí (jako u mě) galvanicky oddělit jen uzemění (obal koaxiálů) v podstatě jakýmkoliv kondenzátorem, třeba 33 nF, jak se píše v jednom schématu zde na TVFreaku. Pokud oddělujete i vnitřní drát, pak už se musí víc laborovat s tím, které frekvence kondenzátor propustí.
    Kondenzátor není pásmová propust...., takže žádné laborování. Reaktance kondenzátoru (ideálního) je nepřímo úměrná kmitočtu. Konkrétně 33nF je pro kmitočty ve stovkách MHz prakticky zkrat. Je to ale zbytečně vysoká kapacita, jelikož keramické kondenzátory těchto a vyšších kapacit mají poměrně nekvalitní dielektrikum nevhodné pro vf účely. Bohatě stačí 1nF, ale s kvalitnějším dielektrikem. A na vyšší napětí, aspoň 500V. Běžně se keramické kondenzátory nabízí na napětí 50V, ty s kapacitami v desítkách nF zcela určitě.

    Problém je ale tady přerušení vnějšího vodiče koaxiálního kabelu a s tím spojené nebezpečí nežádoucího vyzařování kabelu a nebo naopak pronikání rušení do kabelu. Optimální řešení viz Pitomec

    P.S. "v podstatě jakýmkoliv kondenzátorem, třeba 33 nF".... takže třeba i svitkovým ?????
    Odpovídat lze po přihlášení

  10. #10
    Je tu pravidelně
    Registrace
    Dec 2006
    Příspěvků
    845

    Citace Původně odesláno od Kecup
    Citace Původně odesláno od Bullback

    Si nikdy neslyšel pojem oddělovací kondenzátor ??? Musíš to ještě pospojit, samotný kondz. nestačí, to je jasný.
    ne to jsem teda neslysel, tohle nak neni me hobby.

    pospojovane jsem to mel urcite dobre, tech planku s kondiky na koaxu jsem videl snad 20.

    seru na to, zkusim jeste Galvanisches Trennglied GT 780.
    Pospojování sem myslel "doplňkové", uvedení na stejný potenciál, rušení se dostává do středního (živého) vodiče transformací el.energie z 1konce na 2konec stínění, tomu je třeba zamezit.
    Odpovídat lze po přihlášení

  11. #11
    Je tu občas Avatar uživatele Tomáš X.
    Registrace
    Mar 2004
    Příspěvků
    168

    To Miuvek:
    ono ale přeci nejde o to galvanicky oddělit střídavé napětí o frekvenci stovek MHz, ono jde o to galvanicky oddělit napětí o frekvenci 50 Hz z obyčejný elektrický sitě. Pro vysoké vysílací frekvence to právě jako zkrat působit má, ne? Tam přeci jde nejčastěji o to, že zemní potenciál elektrického rozvodu v bytě a zemní potenciál obalu koaxiálu z kabelovky jsou oproti sobě hnuté z takových primitivních důvodů, jako že jsou zapojené z úplně jiných míst nebo i když je to uzemněné všechno do stejného místa, tak se prostě na desítkách metrů něco naindukuje po cestě ale zase z toho 50 Hz elektrického vedení, ne z nějakých stovek MHz. No a také je možné, že ještě navíc má nějaký třeba jiný umělec v jiném bytě na kabelovku zapojenou nějakou televizi nebo něco podobného, co krapet probíjí, .... Prostě se domnívám, že tu rušení je vždycky v pásmu 50 Hz. Alespoň já jsem měl kvůli neoddělené kabelovce ve zvuku 50 Hz brum - že je to 50 Hz šlo zjistit i v audio software.
    No a ten kondenzátor by neměl propustit 50 Hz zkraty, ale měl by propouštět vysokofrekvenční signál.

    Nebo se pletu? Já dělám do včel, takže nevím.....
    Odpovídat lze po přihlášení

  12. #12
    Je tu pravidelně
    Registrace
    Mar 2004
    Příspěvků
    874

    Tomáš X.: V podstatě máš pravdu. Jenom jsem reagoval na některé nepřesnosti. Zemní smyčkou prochází proud s kmitočtem 50 Hz. Pro tento kmitočet kondenzátor s kapacitou jednotky nF představuje velký odpor (správně reaktanci a ještě správněji impedanci) - prakticky rozpojení smyčky, kdežto pro kmitočty řádu stovek MHz představuje téměř zkrat - "průchodnost". Není třeba hnát kapacitu kondenzátorů do zbytečně vysokých hodnot, jak jsem již popsal. 1nF pro FM rozhlas a TV stačí.
    Odpovídat lze po přihlášení



  13. #13
    Nováček Avatar uživatele Kecup
    Registrace
    Jun 2004
    Příspěvků
    13

    Nakonec jsem sehnal info o tomhle:

    http://www.schwaiger.de/html/D_Produ...art000264.html

    Za bratru 200Kc i s postovnym to prubnu...
    Odpovídat lze po přihlášení

  14. #14
    Je tu pravidelně
    Registrace
    Dec 2006
    Příspěvků
    845

    v tom bude nějaký baloon, to koupíš u nás do 50,-
    Odpovídat lze po přihlášení

Podobná témata

  1. Oddělění TV od PC na jedné zásuvce
    Od Xanad v sekci Bastlení
    Reakcí: 135
    Poslední příspěvek: 28-04-2005, 12:16