Srovnání výsledků
Zdravím zachytávače!
Jsem začátečník a nebudu vás unavovat triviálními dotazy, jejichž odpovědi bych našel v historii fóra. Nenašel jsem však jednu věc: chtěl bych srovnat, jestli právě můj záznam (grabovaný, nebo po zpracování) je právě to, co se dá při daném nastavení, ev. HW dosáhnout. Mám na mysli např. 1 minutu krátkého šotu při různém rozlišení, bitrate, filtrech. Tahle oblast je hodně o subjektivním pocitu, co je "dobrá kvalita", "výrazně lepší výsledek" apod. Myslíte, že je to reálné, nebo už snad někde něco podobného je ? :-)
Díky
Jsem začátečník a nebudu vás unavovat triviálními dotazy, jejichž odpovědi bych našel v historii fóra. Nenašel jsem však jednu věc: chtěl bych srovnat, jestli právě můj záznam (grabovaný, nebo po zpracování) je právě to, co se dá při daném nastavení, ev. HW dosáhnout. Mám na mysli např. 1 minutu krátkého šotu při různém rozlišení, bitrate, filtrech. Tahle oblast je hodně o subjektivním pocitu, co je "dobrá kvalita", "výrazně lepší výsledek" apod. Myslíte, že je to reálné, nebo už snad někde něco podobného je ? :-)
Díky
Budeš si to asi muset vyzkoušet sám, tady ti poradí každý něco jiného. Hlavně extrémní situace (koncert, sport. zápas, vodní hladina, klidné velké plochy...) Přeju hodně úspěchů!
Tak, tak - je to hodně o subjektivním dojmu. Záleží to taky na čem to pak budeš prohlížet - jestli na televizi s úhlopříčkou 35 cm, nebo 150 cm...
A ta kvalita grabování bude záležet i na konkrétním kompu (odrušení apod.).
Nejlepší si nagrabovat krátké šoty (pokud možno všechny stejné - tedy z videa nebo kamery) při různých kodecích a nastavení.
Otevřít šot ve VirtualDubu a na konkrétném framu dát "kopírovat zdrojový snímek do schránky / copy source frame to clipboard".
Ze schránky to vložíš do jakéhokoliv grafického programu (třeba i malování nebo IrfanView) a obrázek uložíš na disk.
Pokud toto uděláš u všech těchto klipů u identického framu, dostaneš sérii obrázků, které pak můžeš mezi sebou porovnávat... :-E
Wj
A ta kvalita grabování bude záležet i na konkrétním kompu (odrušení apod.).
Nejlepší si nagrabovat krátké šoty (pokud možno všechny stejné - tedy z videa nebo kamery) při různých kodecích a nastavení.
Otevřít šot ve VirtualDubu a na konkrétném framu dát "kopírovat zdrojový snímek do schránky / copy source frame to clipboard".
Ze schránky to vložíš do jakéhokoliv grafického programu (třeba i malování nebo IrfanView) a obrázek uložíš na disk.
Pokud toto uděláš u všech těchto klipů u identického framu, dostaneš sérii obrázků, které pak můžeš mezi sebou porovnávat... :-E
Wj
Jo, právě tak to dělám, VirtualDubem grabuju, Pinnacle Studiem edituju, ale tak právě porovnávám jen více či méně věrné "odvary" z jednoho zdroje. Co když jde třeba ten zdroj udělat líp? Samozřejmě nečekám, že to bude 100% (grabuju z VHS, už taky po letech nic moc), ale právě ty nejstarší nahrávky bych chtěl uchovat, než video a VHS úplně zmizí.
Nahrávat z DV kamery pro mě není výzva, pár kroků a VCD/DVD je hotové. Ale starý rodinný archiv...
Nahrávat z DV kamery pro mě není výzva, pár kroků a VCD/DVD je hotové. Ale starý rodinný archiv...
Já myslel grabovat to samé, ale něčím jiným.
Třeba vzít jednu kazetu a řekněme natočit vždy 1 min klip od začátku, ale s různými nastaveními a kodeky a vždy natočit tu samou minutu.
Pak budeš mít X stejných záznamů na kterých se ti projeví kvalita použitých kodeků a způsobu grabování (S-Video, komposit).
Můžeš si hrát, až ti hlava bude praskat.
Jinak ale samozřejmě kvalita bude nejlepší při použití AD převodníku, jak psal mirekv.
Wj
Třeba vzít jednu kazetu a řekněme natočit vždy 1 min klip od začátku, ale s různými nastaveními a kodeky a vždy natočit tu samou minutu.
Pak budeš mít X stejných záznamů na kterých se ti projeví kvalita použitých kodeků a způsobu grabování (S-Video, komposit).
Můžeš si hrát, až ti hlava bude praskat.
Jinak ale samozřejmě kvalita bude nejlepší při použití AD převodníku, jak psal mirekv.
Wj
[quote=Honza]Jo, právě tak to dělám, VirtualDubem grabuju, Pinnacle Studiem edituju, ale tak právě porovnávám jen více či méně věrné "odvary" z jednoho zdroje. Co když jde třeba ten zdroj udělat líp? Samozřejmě nečekám, že to bude 100% (grabuju z VHS, už taky po letech nic moc), ale právě ty nejstarší nahrávky bych chtěl uchovat, než video a VHS úplně zmizí.
Nahrávat z DV kamery pro mě není výzva, pár kroků a VCD/DVD je hotové. Ale starý rodinný archiv...[/quote]
inak ak sa smiem spýtať, to Pinnacle Studio, spokojnosť?
Nahrávat z DV kamery pro mě není výzva, pár kroků a VCD/DVD je hotové. Ale starý rodinný archiv...[/quote]
inak ak sa smiem spýtať, to Pinnacle Studio, spokojnosť?
[quote]Jo, právě tak to dělám, VirtualDubem grabuju[/quote]
už jenom proto to bude nejspíš něco hroznýho :(( :(( :((
už jenom proto to bude nejspíš něco hroznýho :(( :(( :((
Jak jsem říkal, jsem začátečník: z DV kamery nahraju scény, v Pinnaclu 8 (byl v sadě) přidám přechody, titulky ev. zvuky a vyexportuju do VCD (namám DVD vypalovačku). Kvalita je na vynaloženou námahu (potvrzuju volby v průvodcích) asi dostatečná. Ale určitě spíš díky kvalitnímu DV základu. Naopak u analogu tápu - mám Dazzle VC80 (usb externí převodník), snímám do 352x288, MJPEG, a zkouším různé filtry a kodeky ve VirtualDubu (podle bohatých zkušeností ve zdejších forech) a výsledek se mi pranic nelíbí. Možná to tak má být - asi to nikdy nebude jako DV, ale chtěl bych aspoň vědět, že chyba není v mých postupech...
Asi budu muset ještě ladit ;-)
Asi budu muset ještě ladit ;-)
U formátu VCD se nikdy ke kvalitě nepřiblížíš. V počátcích jsem konal spoustu pokusů, ale asi tak trošku horší VHS, to je maximum co jsem dosáhl.
[quote=Brko]U formátu VCD se nikdy ke kvalitě nepřiblížíš. V počátcích jsem konal spoustu pokusů, ale asi tak trošku horší VHS, to je maximum co jsem dosáhl.[/quote]
VCD určitě nedosahuje DVD, ale mě se nelíbí ani ten grabovaný avi (jak jsem říkal, z analogu zkouším různé kodeky a formáty, ale všechny jdou hodně dolů i proti VHS). Je hodně poznat více řádek, než 352x288 při zachytávání VHS ? To je totiž limit mého Dazzlu. Kodeky můžu ladit, ale jestli je to fakt v počtu řádků, tak budu muset asi do jiného hw... :-(
VCD určitě nedosahuje DVD, ale mě se nelíbí ani ten grabovaný avi (jak jsem říkal, z analogu zkouším různé kodeky a formáty, ale všechny jdou hodně dolů i proti VHS). Je hodně poznat více řádek, než 352x288 při zachytávání VHS ? To je totiž limit mého Dazzlu. Kodeky můžu ladit, ale jestli je to fakt v počtu řádků, tak budu muset asi do jiného hw... :-(
[quote]Je hodně poznat více řádek, než 352x288 [/quote]
No jistě že jo, minimálně 576x576, lepší je 1024x576, střed je 980x576.
Žádný filtry, nic takovýho !!!
No jistě že jo, minimálně 576x576, lepší je 1024x576, střed je 980x576.
Žádný filtry, nic takovýho !!!