Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

Rada s úhlopříčkou

Sierpex (5)|5.10.2018 12:22
Zdravím. Chci si pořídit 4K smart TV na propojení přes steam link na nějaký plošinovkový hry s gamepadama. Ale hlavně na sledování filmů. Dilema je v tom jakou zvolit uhlopříčku na pozorovací vzdálenost přesně na 2m (samsung QE49Q6FN nebo QE55Q6FN). Kdyby běželo vše ve 4k tak to neřeším čím víc tím líp. Jenže reálně tam bude spíš HD. Protože většina filmů je 1080p a televize nebo HBO GO vysílá také jen v HD. A bojím se jestli u té 55 na HD nejsou dva metry moc blízko kvůli ostrosti. Když si vezmu že na svém eizu 27 ze dvou metrů rozeznám obraz 720p a 1080p jaký by to pak bylo na takové 55? O prachy nejde jen chci mít nad postelí super velkou telku ale aby to bylo tak akorát ostré a velké. Takže na 2m 49 nebo 55? Doporučené tabulky nemusí být průkazné (třeba ty zahraniční zajímavě doporučují o něco větší vzdálenost než ty u nás).
Děkuji za postřehy a rady.
Kutil71 (33)|10.10.2018 23:46
Dobrý den, kvalitu obrazu přece nedělá jenom rozlišení, ale výrazný vliv má datový tok, kontrast obrazu, nastavení a kvalita TV ... Zkuste si stáhnout nějakou ukázku, třeba z webu:

https://4kmedia.org/
např.:
https://4kmedia.org/samsung-power-of-curve-uhd-4k-demo/

Staženou ukázku převeďte ( např. freewarem Handbrake, pro HEVC snad lepší AVIUTL) na 1080P, 720P, případně SD, vše se stejným datovým tokem a porovnejte. Pak Vás napadne myšlenka, k čemu 4K, když 1080P je téměř v kvalitě stejné, ale soubor je 4x menší. Rozdíl 1080P a 720P je už větší, ale kvalita 720P je pořád velmi dobrá. Největší rozdíl je samozřejmě mezi 720P a SD, ale i SD je docela dobré. Pro takto kvalitní videa platí grafy pro sledovací vzdálenost. Jinak ne. Protože HD vysílání T2 i Skylink většinou není příliš kvalitní, nízká ostrost, komprimační artefakty,pohybová neostrost,a další chyby, obecně se doporučuje ke sledování větší vzdálenost. Záleží jak jste citlivý na uvedené chyby. Já dost, takže pro mě je nejmenší sledovací vzdálenost pro televizní HD rovna zhruba 2 násobku úhlopříčky obrazu, tedy na 2m 40". Vaše vnímání uvedených chyb může být podstatně menší, takže můžete zvolit třeba větší obrazovku, tedy třeba těch 49". Tedy odpověď není jednoznačná.