TV pro rodice
Zdravim,
rodice se rozhodli pro novou televizi, potreboval bych poradit, co koupit.
- 48 - 55 palcu
- jednoduche ovladani
- cena do 20.000, lehce pres muze byt.
Pokud mate nekdo nejake tipy, budu vdecny.
rodice se rozhodli pro novou televizi, potreboval bych poradit, co koupit.
- 48 - 55 palcu
- jednoduche ovladani
- cena do 20.000, lehce pres muze byt.
Pokud mate nekdo nejake tipy, budu vdecny.
Dovolím si oživit toto vlákno stejnou otázkou....TV pro rodiče (důchodce).
...tj. nepříliš náročný divák, sledování hodně i přes den (soutěžní pořady, pohádky, starší seriály....)
Velikost vybrána 40-43"....dosud koukají na starý LCD Samsung 27" ještě s trubicovým podsvícením (změnou uspořádání nábytku se zvětšila pozorovací vzdálenost a nyní je to jak bleší divadlo :-D)
Smart funkce ani hraní her nejsou nepožadovány :-D ; TV bude primárně jako zobrazovač DVB-T/DVB-T2 a Skylink a Cinema Stream
Vzhledem ke zdroji signálu si myslím, že postačí "pouze" Full-HD...
Ideálně něco s jednoduchým a svižným systémem. Cena do 15.000 Kč (ale raději kolem 10tKč)
V prozatimním výběru mám:
- Sony KDL-43WF665 (zápory: IPS panel (zas pro sledování ve dne možná lepší), výkon repro 5+5W)
- Hisense H43A5600 (+: VA panel; -: repro 7+7W)
koukám, že rok od roku to jde se zvukovým výkonem u TV z kopce :-/
U Samsungu či Panasonicu jsem momentálně na trhu žádný kloudný model nenašel. LG netuším, u starších verzí mě nepřirostl k srdci jejich systém.
Má někdo zkušenost s výše vybranými či doporučení jiného vhodného?
Předem díky za rady/názory.
...tj. nepříliš náročný divák, sledování hodně i přes den (soutěžní pořady, pohádky, starší seriály....)
Velikost vybrána 40-43"....dosud koukají na starý LCD Samsung 27" ještě s trubicovým podsvícením (změnou uspořádání nábytku se zvětšila pozorovací vzdálenost a nyní je to jak bleší divadlo :-D)
Smart funkce ani hraní her nejsou nepožadovány :-D ; TV bude primárně jako zobrazovač DVB-T/DVB-T2 a Skylink a Cinema Stream
Vzhledem ke zdroji signálu si myslím, že postačí "pouze" Full-HD...
Ideálně něco s jednoduchým a svižným systémem. Cena do 15.000 Kč (ale raději kolem 10tKč)
V prozatimním výběru mám:
- Sony KDL-43WF665 (zápory: IPS panel (zas pro sledování ve dne možná lepší), výkon repro 5+5W)
- Hisense H43A5600 (+: VA panel; -: repro 7+7W)
koukám, že rok od roku to jde se zvukovým výkonem u TV z kopce :-/
U Samsungu či Panasonicu jsem momentálně na trhu žádný kloudný model nenašel. LG netuším, u starších verzí mě nepřirostl k srdci jejich systém.
Má někdo zkušenost s výše vybranými či doporučení jiného vhodného?
Předem díky za rady/názory.
zdravím, také vybírám TV pro rodiče, tak sem něco přihodím :-)
a) staří lidé špatně vidí a mají blbý zvyk koukat ze 4 metrů, proto co největší úhlopříčka
b) ale peněz v důchodě není moc, proto strop kolem 15.000 Kč
c) mají strach z technologií, proto žádné SMART TV
d) špatně slyší, proto Bluetooth výstup (BT repro pod nosem)
Nevěřím ryzí Číně (Hisense) ani Turkům, Philips Abilight nevyužijí (TV před oknem), Sony patří k dražším, s LG máme horší zkušenosti (poruchy), takže zbývá obligátní Samsung. Vidím to na model 55" UE55NU7442, který by mohl mít o chloupek lepší obraz, než ty nejlevnější řady UE55NU71xx. K tomu jim objednám IP TV alespoň desítkou základnách programů v HD a doufám, že budou spokojeni. Vymění SD plasmu za FHD LCD, takže získají ostrost a přijdou o černou :-)
Jestli máte někdo lepší nápad za ty prachy, tak sem s ním :) Jo o těch problémech s přehráváním DivX vím, ale to by nemělo hrozit (mám jen mkv/264).
a) staří lidé špatně vidí a mají blbý zvyk koukat ze 4 metrů, proto co největší úhlopříčka
b) ale peněz v důchodě není moc, proto strop kolem 15.000 Kč
c) mají strach z technologií, proto žádné SMART TV
d) špatně slyší, proto Bluetooth výstup (BT repro pod nosem)
Nevěřím ryzí Číně (Hisense) ani Turkům, Philips Abilight nevyužijí (TV před oknem), Sony patří k dražším, s LG máme horší zkušenosti (poruchy), takže zbývá obligátní Samsung. Vidím to na model 55" UE55NU7442, který by mohl mít o chloupek lepší obraz, než ty nejlevnější řady UE55NU71xx. K tomu jim objednám IP TV alespoň desítkou základnách programů v HD a doufám, že budou spokojeni. Vymění SD plasmu za FHD LCD, takže získají ostrost a přijdou o černou :-)
Jestli máte někdo lepší nápad za ty prachy, tak sem s ním :) Jo o těch problémech s přehráváním DivX vím, ale to by nemělo hrozit (mám jen mkv/264).
Ak chces Samsung, s prehravanim cez TV ani neuvazuj. Samsung/LG v modelovom roku 2018 odstranil podporu DTS, takze to budes mat bez zvuku :)
Samozrejme o transkodovani audia na DolbyDigital v roku 2018 ani neuvazujem, takze skus bud prehodnotit poziadavky, alebo dokupis externy player.
BT detto, over si podporu A2DP v standardnom nastaveni pri tychto modeloch, aby si ju nemusel zapinat v servisnom menu (historicke modely).
Samozrejme o transkodovani audia na DolbyDigital v roku 2018 ani neuvazujem, takze skus bud prehodnotit poziadavky, alebo dokupis externy player.
BT detto, over si podporu A2DP v standardnom nastaveni pri tychto modeloch, aby si ju nemusel zapinat v servisnom menu (historicke modely).
DTS jsem nepotreboval uz cca 10 let, vzdy prepinam na CZ jazykovou stopu a ta je v DD (BD ripy), pro me 80lete rodice to plati tim tuplem. Pokud nepujde vyuzit interni BT, zustanu u soucasne pouzivaneho BT vysilace pripojeneho na optiku, to neni zasadni. Zasadni je jestli tehle model netrpi na nejakou vadu, jestli za podobne prachy neni lepsi volba.
Navic z 95% ta TV pojede jako tuner (FHD STB), takze dobry obraz pres HDMI ...
Navic z 95% ta TV pojede jako tuner (FHD STB), takze dobry obraz pres HDMI ...
Pokial ta DTS nezaujima, potom o problem menej. Ale ja by som zbytocne nepriplacal za UE55NU7442, tento rok su v rade 7xxx tiez 60Hz panely, rovnako ako pri nizsich radach, takze ak ta netrapi HDR, kludne mozes ist aj do nizsich modelov.
aha, tak to už je zajímavá informace, takže ty uváděné "technické" rozdíly u obrazovek jednotlivých řad, tedy:
NU71 = Pur Color / UHD Dimming
NU74 = Dynamic Crystal Color / Supreme UHD Dimming
NU80 = Dynamic Crystal Color / HDR1000
které vypadají, že u NU74 by mělo dojít k lepšímu podání barev a detailnějšímu podsvícení jsou jen marketing? To bych ty ušetřené peníze mohl vrazit do 65" úhlopříčky.
NU71 = Pur Color / UHD Dimming
NU74 = Dynamic Crystal Color / Supreme UHD Dimming
NU80 = Dynamic Crystal Color / HDR1000
které vypadají, že u NU74 by mělo dojít k lepšímu podání barev a detailnějšímu podsvícení jsou jen marketing? To bych ty ušetřené peníze mohl vrazit do 65" úhlopříčky.