Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

rozbočení HDMI

petere33 (48)|19.3.2018 08:04
Dobrý den,
omlouvám se jestli dotaz patří do jiného vlákna, ale nenapadá mě kam ho umístit.
Potřeboval bych rozdělit signál 4K z HDMI do dvou výstupů. Důvod je ten, že sice mám zdroj 4K, TV taky 4K, ale receiver trochu starší, který sice umí DTS HDMA apod., ale má jen HDMI 1.4. Pokud bych to propojil přes receiver, z výstupu půjde jen fullHD. Pokud to propojím přes TV, z optiky do receiveru nepůjde DTS HDMA. Potřeboval bych radu co pořídit. Měl jsem 4K splitter, který ale pustil DTS HDMA jen na jeden výstup, další měl viditelně zpožděný obraz. Poradíte nějaký odzkoušený?
vivid.sk (11472)|19.3.2018 08:29
Jedno riesenie sa ponuka v pripade, ze to potrebujes len na filmy (presnejsie len na obsah do UHD@30fps).
Tento totiz prenesie aj HDMI 1.4 a pokial je to obsah, ktory ta primarne zaujima (co predpokladam), tak staci odskusat, ci to prelezie cez AVR.
Nutnostou je korektne prisposobit fps podla obsahu (co ostatne plati aj v inych pripadoch, ak chceme mat obrazovy vystup korektny). V tomto pripade je to ale nutnost.
petere33 (48)|26.3.2018 18:04
Ještě prosím radu k jedné věci, kterou nechápu. Zapojíl jsem HDMI kabel k receiveru střídavě do výstupu splitteru 1 nebo 2 a na obou výstupech byl zvuk DTS HDMA. Pokud ale mám v jednom výstupu kabel k receiveru (svítí DTS HDMA) a do druhého zapojím kabel k TV, na receiveru se objeví pouze DTS. Vytáhnu kabel k TV a rozsvítí se zase DTS HDMA. Proč? Kde je chyba?
KamilZ (10277)|26.3.2018 18:22
Chyba není nikde. HDMI není děláno tak, aby šlo rozbočit. Je to obousměrná komunikace mezi dvěma zařízeními (domlouvají se, co umí atd.), takže když do toho hodíš vidle dalším zařízením, tak se to může "rozbít" (jedno zařízení prostě vyhraje). Všechny splittery to nějak odrbávají a většinou to funguje v méně náročných scénářích. Tvůj splitter zřejmě při připojení dalšího zařízení udělá průnik na společné vlastnosti obou zařízení a emuluje to nejslabší.

Zkus se podívat po Matrix switchích, ty bývají inteligentnější, ale také podstatně dražší. Ale ani tam to nemusíš mít jisté. Např. tenhle https://www.blackbox.com/en-us/store/detail.aspx/4K-HDMI-Matrix-Switch-4-x-2/VSW-HDMI4X2-4K umí zřejmě kopírovat Edid informace z jednoho zařízení na druhé, takže by to mohlo jít tím natvrdo přepsat a také umí nezávislou konfiguraci přes sériový port: https://i.imgur.com/vatVfyk.png
Ale je to už trochu vyšší liga.
petere33 (48)|26.3.2018 19:15
Áha, tak tady je zádrhel... Tak za 7tis. switch kupovat nebudu. Za to bych měl skoro UHD přehrávač se dvěma výstupy, který dřív nebo později chci pořídit.