Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

Novy NAS

trebor (40)|13.12.2017 19:49
Zdravím,
Po dlhej dobe spokojosti s mojim Xtreamerom Pro prichádza čas kedy je nutne obnoviť HW. Po obhliadke možnosti z hozou zistujem že na trhu momentalne neni relevantna náhrada tohto playeru. Preto som sa rozhodol ze si ho ponechám a nedostatok dat poriesim NAS-kom. K tomuto rozhodnutiu som dospel ze Xtreamer mi na moje potreby zatial stale postacuje no disky v nom uz su plne a kedze skrečkujem serialy a filmy pre dalsie generacie je treba ich niekde ulozit:-)
Nikdy som NAS nemal ani neviem co od neho ocakavat ale viem ze by nemal stat viac nez 700,-€ (bez diskov). Nemal by mať veľkú spotrebu a mal by mať minimum 4 sloty na 3,5" hardisk. Tie ostatne funkcie ako su uspavanie, sietova sprava .... to je asi v NAS samozrejmosť.
Za každú radu ďakujem,
bastlir (3245)|13.12.2017 20:05
Ohohooo! Tak to teda samozřejmost není! Hledal jsem NAS s automatickým či nastavitelným uspáváním a ... problém. Tedy myšleno s ostatními požadovanými parametry. Nevím, na co potřebuješ 4 sloty, dle mě stačí dva, ale to je na "indivindy", já však vybírám i podle hlučnosti. Kupodivu ani ventilátor není samozřejmostí. Nakonec to dopadlo tak, že jsem z NASu vykuchal elektroniku a vytiskl si novou krabici na NAS i s potřebným a účinným a i tichým luftováním.
KamilZ (10277)|13.12.2017 20:13
trebor: na domácí použití se NAS s více jak 2 šachtami nevyplatí, je to už hodně drahé. Do 2 disků je klasický NAS cenově v pohodě, ale pokud chceš skutečně 4 disky, tak si raději postav vlastní NAS s FreeNAS http://www.freenas.org/about/screenshots/
tdlmarek (1566)|13.12.2017 22:03
Více než 2 šachty jsou dost drahé bez ohledu na to, jestli to chce koupit člověk hotové, nebo si to bude skládat sám. Ani v tom druhém případě se mi nedaří dostat se níž než na nějakých 11k - a to se pořád bavíme o "herním" hardwaru a holém železe. Nepočítám kabely, ventilátory, atd. a pár hodin práce, než je z toho funkční NAS. A zdaleka to nebude tak tiché, kompaktní a úsporné řešení jako NAS kupovaný.

Pokud je to ale pro někoho i trochu hobby, může však skládaný stroj nabídnout mnohem víc ve funkcích, výkonu a rozšiřitelnosti. Takže pro vlastní NAS by měla být motivace spíše tohle, ne čistě jen cena.


Neberu v potaz cenově lákavou platformu Apollo Lake, tam člověk rychle narazí na limit 2xSATA v chipsetu. Stavět NAS (obzvlášť pokud se bavíme o FreeNAS/Nas4Free) na nějakých přílepcích od ASMedia je cesta do pekel. A to jsem se ani nedostal k síťové kartě.

O ničem dalším nevím - pokud mi něco uniklo, klidně si nechám poradit. Však můj NAS už má taky nějaké roky a časem mě čeká jeho modernizace :)
bastlir (3245)|13.12.2017 22:45
Já mám NASy dva, vlastně tři.. Jeden jako datový a ten v podstatě neřeším, protože ten z důvodu použitelnosti zapínám jen v případě zálohy či ukládání dat. Díky jeho vypínání ani neřeším jeho zabezpečení. Druhý (popsaný výše) mám multimediální, kde mám uložené filmy vč. "rodinných klenotů", a kvůli dlouhému přehrávání jej tedy chladím, no a ten třetí je vlastně nasdilený HDD v STB VU+. Abych nezapomněl, na routeru mám další HDD se servisním a instalačním SW na PC. Nicméně dávám každému k úvaze, do jaké míry řešit možnosti či hloubku nastavení NASu, protože (aspoň já) stejně všechny možnosti nevyužiji. Mé priority jsou tyto: počet šachet, usínání, protokoly, rychlost a typy komunikačních portů, hlučnost. Neřeším výrobce, barvu, počet blikátek, způsob zasunutí HDD a sw/fw. Zato kladu důraz (ale nic nepřeháním) na výběr HDD.
Jarda.Bar (1238)|14.12.2017 09:50
Synology umí uspat disky a probudit a dokonce vypnout a zapnout celé zařízení. (je na to v systému scheduler). Ale Synology patří zrovna mezi ty dražší.

[ATTACH=CONFIG]34599[/ATTACH]


Před rokem my umřel první NAS Synology, tak jsem chtěl postavit nové železo do stejné bedny na základě ASRock H110M-STX, ale nakonec jsem to odpískal, protože jsem požadoval také 4xHDD a ty malé STX desky bohužel nemají více jak 2 sloty SATA. :( Nenašel jsem ani jinou vhodnou základní desku, která by tyto požadavky splňovala.
synology_scheduler.jpg
sanchez13 (1071)|14.12.2017 12:37
Ja som tiez rozmyslal, ze si nejaky NAS poskladam, ale nakoniec som sa rozhodol pre QNAP. Poskladanie by ma stalo takmer rovnako, ale nebolo by to tak kompaktne...

Pokial pozadujes 4-diskovy NAS a mas cenovy limit 700€, mozes sa kludne zamerat na Synology a QNAP. 4-diskove NAS od tychto vyrobcov v kategorii SMB stoja okolo 500€.

Tu je napr porovnanie 2 a 4 diskoveho NAS od Synology (ten 4-diskovy sa da kupit od 530€ co je v tvojom limite):
http://nascompares.com/2017/10/16/the-ds718-nas-versus-ds918-synology-flagship-2-bay-vs-4-bay-nas-comparison/

Ja mam QNAP TS-453pro a som s nim spokojny. Upgradol som RAM na 16GB aby som tam mohol mat aj virtualky. Rozmyslal som aj nad NAS-om so silnejsim CPU, ale nakoniec som si zratal, ze je lepsie mat NAS, ktory robi najma sietove veci a poskytuje storage a pokial potrebujem koli niecomu silnejsie CPU je vyhodnejsie mat nezavisly server, ktoremu len poskytnem tolko storage z NAS-u kolko potrebuje.

S.
bastlir (3245)|14.12.2017 12:40
Než do tohoto cpát prachy, to bych raději postavil server ze starého PC s Windows či Linuxem a osadil to novou LANkou. Jelikož stačí integrovaná grafika na desce, může to být i minitower a přihlédnu-li pak ke komfortu obsluhy, volba pro 4 HDD aspoň pro mě by byla jednoznačná.
lukowicz_ce4you (43)|14.12.2017 19:09
Pár let používám Asustor AS5002T a nemůžu si stěžovat :) Doplnil jsem si RAMku a splňuje všechny moje požadavky
Jarda.Bar (1238)|16.12.2017 11:09
Nakonec jsem se rozhodl, že si postavím také jeden vlastní "NAS" kam budu házet staré disky co mi zbyly.
Seznam hardware, kdyby to někoho zajímalo, je zde: [odkaz, pro zobrazení se přihlaste]

SATA 6x, k tomu možnost přidat další řadič (takže omezen budu jen prostorem skříně)
USB 3.0 4x, USB 2.0 2x
(Teoreticky by to mohlo někdy sloužit i jako multimediální centrum, přidat IR přijímač a optický výstup zvuku ... proto jsem vzal desku z HDMI)


Jako software poslouží zatím FreeNAS: http://www.freenas.org
tdlmarek (1566)|16.12.2017 11:17
[QUOTE=Jarda.Bar;532927]Seznam hardware, kdyby to někoho zajímalo, je zde: [odkaz, pro zobrazení se přihlaste][/QUOTE]
Docela jo, ale seznam není veřejný.
Jarda.Bar (1238)|16.12.2017 13:33
pardon, už je veřejný
tdlmarek (1566)|16.12.2017 14:11
Hmm. Chápu, že se jedná o low-cost až na dřeň, ale předkládám k zamyšlení alespoň pár postřehů:
  • Jenom o 150,- dráž už jde koupit desku s Intel NIC, 4 banky na paměti a PCIe 4x slotem: [odkaz, pro zobrazení se přihlaste]. U Realteku mohou být různé problémy s ovladači, nemusí dát plný gigabit a v lepším případě jen po určité době chcípne. Další RAM se může hodit, když bys chtěl používat ZFS nebo si začít hrát s virtualizací.
  • Lze se setkat s názorem, že zdroj je nejdůležitější část počítače a nevyplatí se na něm šetřit. Tady se sice nebavíme o nějaké drahé sestavě nebo důležitých datech, ale i tak bych to asi nesvěřil tomu nejlevnějšímu, co jde v ceníku najít. Zvážil bych např. Seasonic, be quiet! apod. - ale cena je vyšší. Kvalitní zdroj navíc může přežít klidně několik sestav.
  • Možná by nebylo od věci volit takovou flasku, která nebude zbytečně blokovat okolní porty. Mám dobré zkušenosti např. s: [odkaz, pro zobrazení se přihlaste]. O USB 3.0, potažmo rychlost, zde vůbec nejde - naopak, USB 2.0 může být kvůli kompatibilitě spolehlivější volba.

K tomu využití jako multimediální centrum - jak s hlučností a chlazením? Co operační systém? U FreeNASu, pokud vím, s přehráváním médií moc nepochodíš, u jiných systémů zase přijde o NAS funkce. Tyhle dvě oblasti je obvykle dobré zcela oddělit -nějaké multimediální centrum pak samozřejmě může z NASu číst data nebo i bootovat systém.
Jarda.Bar (1238)|16.12.2017 15:00
Ano, je to cenově osekané, ale to byl cíl. Chci levný hardware, kam budu postupně dávat starší disky v kondici, které nechci vyhodit. Pro méně důležité zálohy. (nyní mám takových 5ks)
Zdroj bych teď moc neřešil (i když s tím co píšeš souhlasím), ten stroj nebude v provozu nonstop, občas na něj nasypu data a pak ho zase vypnu. Mám čtyřšachtové Synology, tady budu zálohovat jiná data, občasně, server nebude pro trvalý provoz. Až v Synology disky vyměním za nové, budu je mít kam dát. :) Momentálně jsem staré disky využil na střídačku přes externí box pro HDD = nepraktické.
Deska zvládne 32GB RAM max. to by mi mělo bohatě stačit i pro případný virtuál, i když s ním moc nepočítám, není u mě potřeba. 64GB bych určitě nevyužil. Původně jsem chtěl desku o 300Kč levnější s DVI místo HDMI, ale nakonec jsem připlatil za HDMI, kdybych chtěl jednou náhodou přestavět na mult. centrum.
Hluk - pokud by toto zařízení jednou bylo MM centrum, bylo by v jiné místnosti, za zdí, mám možnost ho tak umístit a tedy oddělit od místnosti s TV. (zdí mi již prochází husí krk pro protažení kabelů). OS by v tom případě byly asi Windows, ale spíš zůstanu u serverové služby a FreeNAS.

Nyní jedu Synology NAS + MINIX NEO X8-H PLUS. A zatím mi to tak vyhovuje. Jak jsem psal, toto bude zatím jen záložní server, proto i FreeNAS, 1) si ho chci zkusit, 2) je zadarmo :).

p.s.: už jsem objednal, takže změny již dělat ani nemůžu, zítra by to mělo vše dorazit na Háje (možná jsem se mohl na HDMI vykašlat, ale už to nechám) , jediné čeho jsem se bál, jestli Celeron G3900 zvládne RAID5, ale doufám, že ano, v Synology je ještě slabší procesor.
tdlmarek (1566)|16.12.2017 15:11
Ok, díky za rozepsání se - v tomhle světle ty volby dávají větší smysl.

S RAM jsem spíš narážel na to, že když tam máš teď 4 GB modul, tak upgrade na cokoliv víc než 2x4 je u desky s pouze dvěma banky trochu problematické. Ta čtyřbanková je v tomhle flexibilnější, nemusí jít hned o osazování maximální kapacity.

Za FreeNAS palec nahoru, je to sympatický projekt a člověk se na něm může spoustu věcí naučit. Já nakonec skončil u konkurenčního NAS4Free (méně grafického pozlátka, větší kontrola nad systémem, ale slabší komunita), ale to už je věc preferencí.
Jarda.Bar (1238)|16.12.2017 15:45
Každopádně s tou RealTec LANkou si mě trochu vyděsil ... , pod FreeNAS by mohly být problémy :( .... ajaj.
trebor (40)|16.12.2017 15:55
Dakujem za rady. Vyskladanie si vlastneho NAS z dielov pre mna nebude riesenim pretoze mi chybaju potrebne vedomosti. Skor sa priklanam ku kupe hotového NAS asi to bude Synology™ DiskStation DS918+.
Jarda.Bar (1238)|16.12.2017 16:16
tdlmarek: nějak jsem té RealTek LANky lekl :) , upravil objednávku a vzal tu Asus desku s Intelem. :) Snad bude šlapat ok.

Díky za radu!
sanchez13 (1071)|18.12.2017 11:12
@trebor: myslím, že budeš spokojný. DS918+ je dobrá voľba aj pre aplikácie ako Plex server a pod.
Jarda.Bar (1238)|19.12.2017 14:45
tdlmarek: Tak "FreeNAS běžel" 2 dny a pak se sám vypnul, po zapnutí vydrželo PC běžet pár vteřin, a zase se samo vypnulo (a tak furt dokola). Vyměnil/vyreklamoval jsem zdroj za jiný (jiný výrobce) a vydrželo to běžet asi minutu, pak se to zase samo vyplo. Už se nedalo PC pustit, trochu se protočily ventilátory a zase vypnutí. Nevím co se s tím stalo, možná ta základní deska ničí zdroje, možná je problém jen v desce, fakt nevím, nechal jsem to v CZC ať to prověří. :(

Škoda, jinak jsem měl již vše nainstalované, nastavené, i scripty pro zjišťování stavu disků apod., ale hardware selhal. Snad to dám brzy do kupy.
FreeNAS se mi líbil, pokud postavím spolehlivý hardware, už bych příště Synology ani nepotřeboval.
Se základními službami jako SMB, SSH a Windows Share to využívalo 2GB RAM (takže 4GB pro základní provoz stačí, i když instalace chtěla 8GB), náběh z flashky je také solidní.
tdlmarek (1566)|19.12.2017 15:02
Tak to mě mrzí, snad se podaří problém identifikovat a vyřešit.

FreeNAS má v požadavcích hodně RAM kvůli ZFS, protože přepokládají, že ho budeš používat (mám dojem, že i systémový oddíl je zde dnes už na ZFS). Pokud máš disky "na volno", nebo v klasickém softwarovém RAIDu, tak tu extra RAM nepotřebuješ. Kdybys ale na ZFS přešel, tak je RAM potřeba a odvíjí se to od diskové kapacity a zátěže (tzn. na začátku to třeba může ukazovat využití jen pár giga, ale když časem vyrosteš na nějaký 5 TB pool zaplněný daty, tak bez dostatku RAM začneš ztrácet výkon).

Aneb neustále opakovaná poučka:

[quote="https://www.bsdnow.tv/tutorials/zfs"]ZFS likes plenty of RAM. It loves RAM.[/quote]
sanchez13 (1071)|19.12.2017 15:35
Súhlas s tdlmarek. Na toto si daj pozor. Ak zvolíš ZFS naozaj budeš tej RAM potrebovať viac...
Jarda.Bar (1238)|19.12.2017 15:38
1 disk mám samostatný, 3 disky v RAIDZ1.

Jo asi by využití RAM postupně rostlo. Nevím jak ZFS funguje, jestli tu RAM využívá jako cache a nebo je ten souborový systém na principu databáze? Nevím, zatím jsem to moc nestudoval.

sanchez13: jestli budu narážet na strop, tak časem RAM přikoupím ..., ale zatím mi hardware neběží, tak je to jedno
Jarda.Bar (1238)|19.12.2017 19:49
Už zase frčím :). Snad to vydrží :) .
tdlmarek (1566)|19.12.2017 21:21
Jarda.Bar: V čem byl problém?
Jarda.Bar (1238)|19.12.2017 23:17
Základní deska. 2 dny fungovala, poté postupně odešla, sama se vypínala, až nešla zapnout. Původně jsem tipoval zdroj.
Jarda.Bar (1238)|21.12.2017 08:50
Nemá prosím někdo tip kde koupit samostatný koš na HD, viz.

KamilZ (10277)|21.12.2017 11:38
Tohle bude závislé na tom, kde to chceš montovat.
tdlmarek (1566)|21.12.2017 12:33
[QUOTE=Jarda.Bar;532990]Nemá prosím někdo tip kde koupit samostatný koš na HD, viz.[/QUOTE]
Pokud jde o ten Fractal, tak nejpřímější cesta je objednat to jako náhradní díl přímo od nich. Ale levné to nebude.

http://www.fractal-design-shop.de/index.php?a=703
Jarda.Bar (1238)|21.12.2017 13:22
Pátral jsem pátral a asi si to vyrobím sám, vlastně mi stačí jen boky, "šuplíčky" mi zbyly z jiných skříní.
Ale i tak dík.

---------- Doplněno v 13:22 ---------- Původní příspěvek byl napsán v 13:19 ----------

Mimochodem FreeNAS alternativ je mnoho:

http://rockstor.com/linux-btrfs-nas-server.html
http://www.easynas.org/#