Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

Strategie náhrady TV a MMC

SierraSue (4)|19.11.2017 16:45
Před 10 lety jsem pro uspokojení našich AV potřeb pořídil následující sestavu:

1. TV: LCD TV Fujitsu-Siemens Myrica V32
2. MMC: Fujitsu-Siemens Scaleo E + Windows MCE
3. Audio: Logitech Z-5400 Digital (5.1)
4. Logitech Harmony Universal Remote Control

Vše fungovalo dobře, ale nyní se zdá, že zejména prvním dvěma položkám dochází dech a bude třeba je nahradit. A tom je ten problém. Svět AV jsem těch 10 let nesledoval a tak jsem celkem ztracen.

Nějakou dobu jsem věnoval hledání na internetu, pročítání diskuzí a recenzí a z toho mi vykrystalizovala otázka, se kterou potřebuji poradit. Ještě než již položím, dovolte mi shrnout jaký obsah budeme přehrávat:

- klasické televizní vysílání přes DVB-T/T2
(nutná je možnost Pause/Time shift a nahrávání na NAS nebo aspoň na USB)
- videa z NAS v různých formátech (avi, mp4, mkv, atd.) a to maximálně Full HD
- video z YouTube
- video z dalších internetových zdrojů (iVysíláni, Stream.cz, Prima iPlay, atd.)
- audio z NAS
- fotky z NAS nebo z internetu (Google Photos, Rajce, atd.)
- jako bonus bych pak bral možnost streamovat obsah z mobilu (Android)
- nemám žádný zdroj videa ve 4K, tedy nepotřebuji 4K

A teď ta otázka. Konsolidovaly se mi dvě možné strategie:

a) Koupit „holou“ Full HD TV s co možná nejlepším obrazem a k ní nějaké moderní výkonné MMC (např. Vero 4K + Kodi).
b) Koupit Smart TV, která svými funkcemi zastane i MMC (např. TCL U55C7006 s Android TV).

U varianty a) mám obavu, že ovládání bude složité a že kvalita obrazu Full HD televizí nedosahuje na 4K televize. A to nemyslím na rozlišení, ale na věci jako HDR, Dolby Vision, Local Dimming, atd.

U varianty b) mám zase obavu, že SoC u těchto televizí nebude mít dostatečný výkon a jestli mě něco dokáže vytočit, tak je to pomalá reakce a různé lagy zařízení. Další obavou je pak to, zda tyto televize umí bez problémů číst a zapisovat na NASku a také zda webový prohlížeč bude umět přehrávat videa z internetu.

Prosím o jakékoliv konstruktivní názory, tipy a rady a omlouvám se za delší příspěvek.
vivid.sk (11472)|19.11.2017 17:54
a) tato cesta je spravna z dlhodobeho a funkcneho hladiska. Vyberat TV podla toho, co (dnes) "vie" z hladiska SMART funkcionality, je cesta do pekla. Tymto stylom (zial) vybera vela ludi, neuvedomujuc si, ze zo dna na den moze ktorakolvek z pozadovanych funkcnosti skoncit. Alebo TV nesplni niektoru z funkcionalit, ktore su/budu pozadovane (plati to aj pre android TV, pretoze dnes tam osadzaju lacne a pomale procesory, ktore za par rokov pri SW vyvoji tymto tempom nebudu adekvatne).



Ci FHD alebo UHD je na samostatnu diskusiu, otazka skor znie, ake FHD TV ostali a ktore z nich su este pouzitelne. Obavam sa, ze z tych pouzitelnych FHD ostali len nejake modely OLED, vsetko ostatne je dnes 60Hz low-end.



Co sa tyka HDR, myslim, ze FHD kusky od SONY ako jedny z mala tieto funkcie zo sveta "UHD" podporuju.

Mozno by nebolo zle nacrtnut rozpocet, pozorovaciu vzdialenost (cim sa dostaneme k optimalnej uhlopriecke). Takisto upozornujem, ze ak pozadujes sledovat primarne FHD obsah, tak na UHD TV bude tento obsah trosku "maksi". Da sa na to zvyknut, hlavne ak uz potom s nicim neporovnavas :)
SierraSue (4)|19.11.2017 22:58
Děkuji za názor. Doufal jsem, že mi doporučíte b), protože u varianty a) budu muset vybírat TV, MMC, dálkový ovladač a všechno to sladit. Dále je asi pravda v tom, že těch dobrých Full HD TV už moc nebude.

Co se týká úhlopříčky, tak v tom jediném mám asi celkem jasno, bude to 50" - 55". Co se týká rozpočtu tak je až/už na druhém místě. Obecně bych rád nějakou dobrou střední třídu za rozumné peníze.
KamilZ (10277)|20.11.2017 11:11
Jenže to "sladění" podle a) je podstatně jednodušší, když jsou obě zařízení nezávislá. Pokud by to bylo jedno, budeš muset vždy dělat kompromisy. V případě dvou budou mnohem menší, protože nehledáš nákladní automobil, který zároveň na sedačkách pohodlně přepraví 40 lidí. Jediný "problém" je další dálkové ovládání, což lze řešit rozumným univerzálem. Vzhledem k Tvým požadavkům, co to vše má umět, stejně podle mě skončíš u [odkaz, pro zobrazení se přihlaste] a k tomu nějaká dálka + [odkaz, pro zobrazení se přihlaste].

Ještě k HDR - tady bych byl opatrný. Vypadá to, že by se mohlo rozjet HDR 10+. Teoreticky by to mohla být na straně TV jen SW aktualizace (pokud má HDMI 2.1), ale raději si pak prověř, že to Tvá vyhlédnutá TV má potvrzeno.
SierraSue (4)|20.11.2017 13:22
Opravdu si myslíte, že by to samotná televize nestíhala? Např. ta TCL používá čtyř-jádrový ARM Cortex-A53, což je podle mě stejný čip jako má Raspberry Pi 3 a u něj bych čekal že přehrávání Full HD obsahu z různých zdrojů zvládne s prstem v nose.

Pokud tedy Full HD televizi a MMC k tomu, můžete mi doporučit nějakou slušnou Full HD televizi ve střední třídě?

K tomu HDR: předpokládám, že abych HDR využil, potřebuji HDR obsah a toho bude taky pomálu, nebo ne?
KamilZ (10277)|20.11.2017 17:20
To, co televize dokáže přehrát, tak zvládne. Problém je v tom, "co pozná" a také v Tvých požadavcích na www.
vivid.sk (11472)|20.11.2017 18:09
Tu ani nejde o to, ci to zvladne, ale ako to zvladne. Vid diskusie v obdobnych vlaknach s boxami na baze ARM amlogicu, ktore zaplavili cinske web shopy, vsetko na baze androidu, ale ze ten vystup je nepozeratelny a pre minimalne trosku narocnejsieho divaka, je to neakceptovatelne, s tym sa uz nechvalia.
Cim netvrdim, ze je to nemozne na Androide rozbehat, aby to splnalo naroky na kadentnost snimkov, ale .......


Ak si zvolis napriklad nieco z velmi slusnych tohtorocnych modelov SONY (od rady 8xxx vyssie), tak ten android tam budes mat tak ci tak, vies to testovat, ci ti to bude vyhovovat, alebo nie. KODI by tam mohlo byt pouzitelne (nemam potvrdene osobne, len sprostredkovane, takze nezarucujem). A vzdy sa da dokupit dedikovane zariadenie, tuto moznost mas stale otvorenu.

Mimochodom v tychto SONY je ARM od Mediateku MT5891 (quad core s taktom 1.1Ghz a s GPU Mali T860 M2), 16 GB ulozisko a 2GB RAM. Takze ziadna slava a za par rokov to nebude nic, co by si chcel pouzivat (vdaka neustale sa zvacsujucej sa velkosti aplikacii a ich pazravosti na systemove prostriedky) - zial, to je dnesny svet.

Tu je tip na TV vyssej strednej triedy s FALD, za ktorej obraz sa nebudes musiet hanbit:

[odkaz, pro zobrazení se přihlaste]

Drvivu vacsinu veci, ktore si vymenoval zvladnes vyriesit cez samostatne aplikacie pod androidom (t.j. konzumny obsah). Na filmy KODI / SPMC z marketu a pokial to nebude splnat poziadavky, mozme sa posunut inym smerom :)

update: tip aj z ineho sudka, zakladny model FHD OLED LG A7 (55EG9A7V), ziadny android. Ale tu by som si dal pozor, pretoze plus (a potencionalne aj minus) je jedine ten OLED panel.
Foolproof (2713)|20.11.2017 19:38
:-!!!

Nebo QLED, nyní fantastická akce na Alze, s klávesnicí lze ušetřit celých 240 Kč, poslal jsem mail Ježíškovi a ten se zastřelil, že to z dávek neutáhne.

[ATTACH=CONFIG]34569[/ATTACH]

Takže prd.
snap201.jpg
SierraSue (4)|21.11.2017 10:13
Děkuji všem za tipy. Výběr jsem zatím zúžil na:
* Sony Bravia KD-55XE8596
* TCL U55C7006 (http://www.startlr.com/android-tv-ultra-hd-review-tcl-u55c7006-full-features-less-than-1000-e-2/)

Má smysl investovat do 100Hz panelu, když nebudu hrát hry?

Zajímal by mě také váš názor na TCL U55X9006 (http://www.tcl.eu/en/products/qled-xess-x2-u55x9006)
RoPo (6061)|21.11.2017 11:17
[QUOTE=SierraSue;532590]Má smysl investovat do 100Hz panelu, když nebudu hrát hry?[/QUOTE]

Ano, má. Pokud tedy nebudeš koukat jen na statické scény.