Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

Ozvučení kanceláře - repro na zeď

tdlmarek (1566)|10.11.2017 11:32
Zdravím.

Nezávazně se rozmýšlím nad ozvučením kanceláře a rád bych si nechal poradit, jak vlastně takovou věc technicky řešit.

Jde o místnost cca 4x5 metrů, rád bych použil dvojici nějakých regálových reproduktorů, cenově řekněme 7-10k CZK - ale to spíš jen tak orientačně.

Hlavně mi jde ale o uchycení na zeď. Jako optimální se mi zdá montáž reproduktorů na kratší stěny a jejich následné natočení. Místo složitých popisů jsem se to pokusil v rychlosti nakreslit - neřešte prosím moc proporce a geometrii, jde jen o názornost :)

[ATTACH=CONFIG]34554[/ATTACH]

Nejspíš tedy hledám nějaké držáky, které by umožnili horizontální natočení pod úhlem cca 40 - 45° (těch 45° na obrázku je asi maximum), a zároveň i lehké sklopení směrem k zemi, řekněme ~15°.

Aby reproduktory vůbec šly natočit v požadovaném směru, musí být v dostatečné vzdálenosti ode zdi - zároveň by ale bylo fajn, kdyby netrčely víc, než je nezbytně nutné. Mělo by proto smysl hledat model s nějakými specifickými proporcemi, které by v tomhle pomohly? Např. zakulacené boky jako mají některé Magnaty?

Ale především, jaký typ držáků by pro tuto situaci byl vhodný? Běžné hi-fi regálovky obvykle nemají klasickou montáž na závit jako satelity k domácím kinům. Je třeba vybírat nějaké speciální reproduktory s možností montáže, nebo naopak správné držáky, které umožní uchycení v podstatě čehokoliv v daném rozměru? Zde vůbec nevím, po čem se vlastně dívat, takže jakékoliv zasvěcení do problematiky uvítám.


Předem díky.
repro.jpg
RomanKo-z-LC (118)|10.11.2017 14:08
Ja sa na to pozerám z iného pohľadu - AKUSTIKA PRIESTORU.
Je pre teba dôležitá kvalita reprodukcie? Alebo stačí zvuk "informatívneho" charakteru.
Bude poslucháčom len jedna osoba - úradník v tej kancelárii, alebo viac osôb (konferencia...)?

Predpokladám, že v kancelárii sú prevažne holé, rovné steny s tvrdým povrchom, bez difuzérov (rozptyľovačov zvukových vĺn)
a v interiéri minimalistický nábytok bez absorbérov (pohlcovačov zvukových vĺn) napríklad čalúnený nábytok, koberec, závesy...

V takomto prípade budú reproduktory (zdroj zvuku) ďaleko od poslucháča a poslucháč bude počuť prevažne zvuk viacnásobne odrazený od stien, stropu a podlahy...
Výsledkom bude zvuk so zníženou zrozumiteľnosťou - frekvenčne veľmi nerovnomerný a rozfázovaný, časovým posunom - dozvuk (dôsledok viacnásobných odrazov).

Ak to má byť ozvučenie pre jednu osobu a na kvalite záleží, poslucháč by mal byť čo najbližšie k reproduktorom
(aby sa čo najviac uplatnil priamy zvuk a menej odrazený).
Ak to má byť ozvučenie pre skupinu osôb, môžeš voliť zavesenie ne stenu.
Ale v prípade zvýšených nárokov na kvalitu reprodukcie by som zvážil použitie akustický úprav miestnosti.
Napríklad akustické obklady na steny, čalúnený nábytok, koberec, hrubé závesy.
(Sú to síce zároveň aj lapače prachu).
tdlmarek (1566)|10.11.2017 22:00
V té místnosti jsou tři víceméně pevná pracovní místa u stolu podél té delší stěny, na kterou reproduktory směřují. Relativně dost času tam ale trávím sám (uprostřed), což je jeden z hlavních důvodů téhle iniciativy - nemám rád ticho :) Kromě hudebního podkresu při práci by se ale ozvučení samozřejmě využilo i např. k napojení TV (ta je pro změnu na té delší stěně blíž u reproduktorů).

Slovo "kancelář" není úplně výstižné, ta místnost má charakter spíše "pracovny". Zdaleka se nejedná o klasický moderní kancelářský prostor dle popisu - tj. spousta prázdného prostoru a rovných ploch. Zde je to naopak samá polička se spoustou knih a nejrůznějších boxů, rozmanitý nábytek, dřevěný strop, ... V podstatě jediné, z čeho bych měl v tomto ohledu obavy, je dlažba na podlaze namísto koberce, ale s tím už se budu muset nějak vypořádat. Právě kvůli této "vybavenosti" místnosti je však navržené umístění reproduktorů v podstatě jediné možné, holt se s tím nepočítalo hned při stavbě.


Je mi jasné, že dvojice slušných aktivních reproduktorů přímo na stole by bylo řešení mnohem jednodušší, levnější, a čistě z pohledu kvality zvukové produkce přitom lepší. Nechávám si ho v záloze jako plán B.

Víc mě ale momentálně láká ta diskutovaná varianta - zvuk je potom takový "širší", více v prostoru, všude kolem. Vycházím ze své domácí zkušenosti, kde jsem sice měl na zkoušku velice slušné aktivní monitory, ale stejně se mi zvukově víc líbilo stávající řešení v podstatě totožné s tím navrhovaným výše - tj. dvě velké regálovky na poličkách v rozích místnosti směřující na pracovní stůl u protilehlé stěny. Že mám zdroje zvuku za sebou mi nijak nevadí, u hudby je to jedno.

Pochopitelně jde i o to, že by šlo o více "společné" řešení právě i pro připojení TV a dalších zdrojů zvuku.


Ale jak zmiňuju na začátku, aktuálně si dělám spíše průzkum a zkoumám možnosti. Každopádně díky za postřehy.
vivid.sk (11472)|11.11.2017 11:18
To umiestnienie uplne v rohoch nieje vcelku optimalne, a pokial kupis repro s BR vzdu obzvlast, budes to musiet korigovat na basoch.
Ako to planujes krmit a regulovat hlasitost (t.j. nacrtni celu planovanu signalovu cestu). Mas moznost to umiestit tak, aby to nebolo "nalepene" na zadnej stene?

Ako pises, cesta B) bude zvukovo lepsia. Taktiez mozes pocuvat potichsie, ak kolegovia nebudu mat chut pocuvat to, co ty.
tdlmarek (1566)|11.11.2017 18:04
Poblíž TV uprostřed té delší stěny u reproduktorů by byl AVR (případně zesilovač s digitálními vstupy), zdroje signálu vesměs poblíž. Asi bych se pokusil protáhnout optický nebo coax kabel krkem v podlaze i k tomu PC pracovišti naproti, ale na tom to nestojí. Reprokabely od AVR nahoru ke stropu a podél něj k vlastním vlastním reproduktorům. Takže regulace hlasitosti a ovládání standardní - i z tohoto důvodu jsem zavrhnul variantu aktivních reproboxů, nemluvě o delším a složitějším signálovém vedení.

Tu situaci jsem sice připodobnil k mému domácímu řešení, kde jsou reproduktory vyloženě v rozích (bassreflexy dopředu), tady v kanceláří je to ale více podle náčrtku - tzn. je tam poměrně velký odstup (~50 cm) od té zadní stěny. A vzhledem k výraznému natočení reproduktorů a tedy nutnosti delších držáků, by podle mě i zadní bassreflex měl dostatečně otevřený prostor.
RoPo (6061)|13.11.2017 14:26
Držáky na stěně na regálovky mám. Jsou natočitelné a vyhovují. Mám dojem, že to je B-tech BT 77. Reproduktor se posadí do držáku a "skřípne" svírací základnou.
tdlmarek (1566)|13.11.2017 22:06
Na tenhle držák jsem taky narazil, mám ho v poznámkách. Víc se mi asi zamlouvá Vogel's VLB 200, který drží reproduktor vpředu a vzadu, a nejspíš i proto dovoluje větší náklon. Má to ale tu nevýhodu, že reproduktor musí mít v daných místech prostor pro uchycení, což může být hlavně u čelní strany docela problém.
vivid.sk (11472)|14.11.2017 14:01
[QUOTE=tdlmarek;532519] reproduktor musí mít v daných místech prostor pro uchycení[/QUOTE]
Repro vies uchytit zozadu samoreznymi skrutkami (v drziaku su uz diery su). Je to sice "prasacke" riesenie, ale ak tie bedne neplanujes predavat, je to fuk. Ostanu tam dve malicke dierky, ktore zozadu ajtak nikto nevidi.