Jak na jednolité video
Zdravím,
koupil jsem si kameru Sony FDR AX-33 (zatim ji mam jen par dnu a zkousim ji) a zjistil jsem, ze prerusovane nataceni generuje jednotlive video soubory (001, 002 atd.).
Jak to udelat aby kdyz se vratim z dovolene kde natocim treba 40 minut videa se mi to ulozilo jako jeden film? Tak jako kdysi, kdyz se jeste tocilo na kazety?
Dik.
koupil jsem si kameru Sony FDR AX-33 (zatim ji mam jen par dnu a zkousim ji) a zjistil jsem, ze prerusovane nataceni generuje jednotlive video soubory (001, 002 atd.).
Jak to udelat aby kdyz se vratim z dovolene kde natocim treba 40 minut videa se mi to ulozilo jako jeden film? Tak jako kdysi, kdyz se jeste tocilo na kazety?
Dik.
Nevím, co přesně leze z té kamery, ale prostě to spojíš v (skoro) libovolném editoru nebo nástroji, ideálně bezeztrátovém. Nicméně dívat se na takové video bude spíš utrpení a za trest (tím samozřejmě nemyslím technickou kvalitu).
No jde me o to, jak spojit trebas 70 souboru do jednoho, abych nemusel 100x neco proklikavat.
A pokud jde o utrpeni, tak vysledne video bych pochopitelne sestrihal (napr. jako kdyz nahraju cely film a vystriham reklamy). Zda se mi mene pracne vystrihat nejake useky z kompakniho filmu, jako ostrihavat jednotlive klipy a ty pak spojovat.
A pokud jde o utrpeni, tak vysledne video bych pochopitelne sestrihal (napr. jako kdyz nahraju cely film a vystriham reklamy). Zda se mi mene pracne vystrihat nejake useky z kompakniho filmu, jako ostrihavat jednotlive klipy a ty pak spojovat.
Přesně opačně. Jednodušší je pracovat s oddělenými záběry, které si naskládáš na timeline, libovolně s nimi pohneš, přidáš efekty, předěly atd. Splácat to vše dohromady a pak to zpětně dělat, to bylo na zbláznění.
Přečti si nějakou tu teorii: http://nikonblog.cz/nebojte-se-videa-zaklady-strihu-pro-naproste-zacatecniky/
Přečti si nějakou tu teorii: http://nikonblog.cz/nebojte-se-videa-zaklady-strihu-pro-naproste-zacatecniky/
Vies to aj spojit, ak si to takto zelas, napriklad cez mkvmerge. Samozrejme bezstratovo, akurat v kontajneri mkv.
Ked oznacim naraz vsetky subory a prenesiem ich do mkvmerge, dam spojit, tak subor ma sice velkost vsetkych, ale prehra sa len prvy.
Ak tam potiahnem prvy, a dalsie pracne naklikam cez "append", video je v poriadku, ale v oboch pripadoch je zly zvuk (strasne silny a skresleny).
A tomu naklikavaniu desiatok klipov som sa chcel vyhnut.
Skratka hladam metodu, ktora mi KOREKTNE spoji napr. 50 klipov do 1 video suboru, aby som ho mohol pozriet ako jedno video.
Nechce sa mi travit strihanim videa z jednotlivych klipov pri PC niekolko vikendov.
Ak tam potiahnem prvy, a dalsie pracne naklikam cez "append", video je v poriadku, ale v oboch pripadoch je zly zvuk (strasne silny a skresleny).
A tomu naklikavaniu desiatok klipov som sa chcel vyhnut.
Skratka hladam metodu, ktora mi KOREKTNE spoji napr. 50 klipov do 1 video suboru, aby som ho mohol pozriet ako jedno video.
Nechce sa mi travit strihanim videa z jednotlivych klipov pri PC niekolko vikendov.
Nevím, hlava mi to nebere, on "vlado44" asi nemá žádný videoeditační program, kam by nasypal soubory a přehrál je na timeline.
V náhledovém okně by mu běžely bez klikání. Pochybuji, že je takový borec, aby byly všechny klipy použitelné.
Nám v minulosti dělalo potíže rozstříhání videa na jednotlivé záběry, první editory to neuměly.
V náhledovém okně by mu běžely bez klikání. Pochybuji, že je takový borec, aby byly všechny klipy použitelné.
Nám v minulosti dělalo potíže rozstříhání videa na jednotlivé záběry, první editory to neuměly.
[QUOTE=vlado44;530485]zjistil jsem, ze prerusovane nataceni generuje jednotlive video soubory (001, 002 atd.).[/QUOTE]
Tazatel asi nemá ponětí o "tvorbě" videa. Ale když je takový extremista a nechce se s tím párat, tak ať to promítá z kamery přímo do televizoru. Získá tak "jednolitý" film.
Jak taková videa bude ukládat, je jeho věc - co dovolená, to nová karta do kamery. A je to!
Tazatel asi nemá ponětí o "tvorbě" videa. Ale když je takový extremista a nechce se s tím párat, tak ať to promítá z kamery přímo do televizoru. Získá tak "jednolitý" film.
Jak taková videa bude ukládat, je jeho věc - co dovolená, to nová karta do kamery. A je to!
Někdy je opravdu zapotřebí mít jednolitý klip, např. při multikamu, při běžném seřazení jednotlivých klipů tam mohou být ve zvuku výpadky. Mě se v tomto ohledu osvědčil TSSplit (Open for Joining). Jinak, ale při standartním střihu je opravdu výhodnější pracovat s jednotlivými klipy - soubory.
[QUOTE=BEPE;530517]Někdy je opravdu zapotřebí mít jednolitý klip...[/QUOTE]
Termín "jednolitý klip" zde zavedl tazatel v tomto vlákně. BEPE má zřejmě na mysli klip, který trvá delší čas, než je obvylá doba klipu (řádově desítky vteřin).
Vrátím se ještě k původnímu dotazu: majitel staré páskové kamery zřejmě nikdy nestříhal video a neviděl, že i na pásku v kazetě jsou záběry rozkouskované na malé časové úseky. Teda, pokud kameru nezapnul a stále natáčel, natáčel... až do konce kazety.
Pásková kamera mu ty záběry přehrála souvisle a z toho pravděpodobně odvodil, že video na pásku je "jednolité". Totéž mu udělá kamera, která nahrává na SD karty.
Tak opravdu nevím, co tady řešíme - o nějaké formě zpracování videa v počítači: editace/střihu tazatel nemluví.
Termín "jednolitý klip" zde zavedl tazatel v tomto vlákně. BEPE má zřejmě na mysli klip, který trvá delší čas, než je obvylá doba klipu (řádově desítky vteřin).
Vrátím se ještě k původnímu dotazu: majitel staré páskové kamery zřejmě nikdy nestříhal video a neviděl, že i na pásku v kazetě jsou záběry rozkouskované na malé časové úseky. Teda, pokud kameru nezapnul a stále natáčel, natáčel... až do konce kazety.
Pásková kamera mu ty záběry přehrála souvisle a z toho pravděpodobně odvodil, že video na pásku je "jednolité". Totéž mu udělá kamera, která nahrává na SD karty.
Tak opravdu nevím, co tady řešíme - o nějaké formě zpracování videa v počítači: editace/střihu tazatel nemluví.
V mé odpovědi (nejsem tazatel ale přispívatel) jsem se vyjádřil asi nepřesně a nechtěně zavedl nový termín :-) . Když jsem ještě natáčel ve formátu AVCHD tak při multikamu jsem potřeboval jednotlivé klipy spojit v jeden souvislý a to byla má odpověď tazateli vlado44. Dnes natáčím ve formátu XAVC S kde se mi ukládají klipy v libovolné stopáži, i v desítkách minut, když natáčím pro následné zpracování v multikam režimu, takže tento problém již nemusím řešit. Jinak souhlasím, tazatel asi o střihu moc neví.
Samozřejmě že páskové kamery zaznamenávaly timecode, ale tehdejší střihové programy to neuměly načíst a proto se používaly různé programy (už se nepamatuji na název).
Z mých programů to první uměla Premiéra, tuším že verze 5 a GIO Pha mi k tomu posílala nějaké utilitky ke kartě FAST DV now.
Ale to úúúúúž je tak dávno, musel bych to vyhledat v harampádí a to nemá smysl.
Z mých programů to první uměla Premiéra, tuším že verze 5 a GIO Pha mi k tomu posílala nějaké utilitky ke kartě FAST DV now.
Ale to úúúúúž je tak dávno, musel bych to vyhledat v harampádí a to nemá smysl.