Favicon Svethardware.cz  Svět hardware   Fórum Favicon Svetmobilne.cz  Svět mobilně Favicon Svetaudia.cz  Svět audia Favicon Digimanie.cz  Digimanie   Fórum   Galerie Společnost oXy Online s.r.o.
Strana 1 z 3 123 PosledníPoslední
Zobrazené výsledky: 1 až 15 z 39

Téma: Detailní nastavení exportu VHS (DV) -> MP4 (H.264/H.265) - nejvyšší možná kvalita

  1. #1
    Nováček
    Registrace
    Sep 2006
    Příspěvků
    23

    Přátelé, vím, že je to 1000x omílané téma, ale pročítal jsem fórum, a i přesto mám několik dotazů. Byl bych moc rád, kdybyste mi mohli potvrdit či upřesnit moje poznatky:

    Jako finální formát bych rád použil video soubor MP4 (tedy žádné prehistorické DVD), které bude v dnešní době i v budoucnu možné přehrát na jakémkoli zařízení (chytrá TV, mobil, tablet..).

    - záznam z VHS jsem přehrál kvalitním 6hlavým S-VHS videem Panasonic
    - pomocí S-VHS kabelu propojil s Canopus ADVC-300 - tím digitalizuji do DV formátu
    - vznikne mi tedy anamorfní video 720x576 s poměry pixelu 1.0926, prokládané 25i (někdy označováno i jako 50i), bottom field first
    - střih provádím ve Vegas Pro 14
    - smyslem převodu je přehrávat na moderních přehrávačích a YouTube/Vimeo

    A teď nastávají mé dotazy:

    1) počítám, že narovnání rozlišení na 768x576 a poměr pixelu 1:1 je správná cesta
    2) přikláním se k de-interlacingu, původně jsem myslel, že provedu konverzi na 25p, čili dojde ke sloučení 2 progresivních snímků, ale četl jsem, že dojde ke ztrátě obrazové informace (?). čili de-interlacing na 50p? kde se ale vezme ta chybějící informace? nějak se to dopočítá? Vegas Pro 14 má nový smart de-interlacing, který není zubatý tak jako přes metodu interpolate. Ale výsledné video je 25p. Nelze deinterlacing do 50p.
    3) pokusně jsem provedl i export do prokládaného H264, ale v plno přehrávačích to řádkuje a musí se to vždy ručně nastavovat (např. VLC - odstranit prokládání)
    4) nakódovat do H.264 (H.265/HEVC) 25p při 10 Mbps bitrate

    Videokazet mám z video kamery opravdu šíleně, nerad bych udělal nějakou botu a rád bych zachoval co nejvyšší možnou kvalitu. Díky moc.

    Ukázka Smart deinterlace:


    Ukázka Interpolate deinterlace:


    Rozdíly v zubatosti jsou jasně viditelné.
    Naposledy upraveno uživatelem Lukke_ce4you: 13-03-2017 v 11:15
    Odpovídat lze po přihlášení

  2. #2
    Je tu pořád Avatar uživatele Saxel
    Registrace
    Jan 2005
    Příspěvků
    2,242

    Máš pravdu, toto téma se tu už párkrát řešilo.
    ad 1) Souhlas, převod na čtvercové pixely je v pořádku
    ad 2) Deinterlaci na 50p lze jen doporučit. Nejvhodnější je použít metodu dopočtu snímků používající vektory pohybu mezi po sobě jdoucími snímky. To bohužel Vegas neumí. Velmi dobrých výsledků lze dosáhnout použitím nástroje Avisynth a pluginu QTGMC, to však předpokládá základní povědomí o Avisynthu - jak na tom jsi? Já si obvykle připravím skript pro Avisynth, ve kterém mám deimterlaci QTGMC, lehké odstranění šumu, redukce "halo" na hranách (když je potřeba), ořez nadbytečných okrajů a resize na čtvercové pixely. Teprve takto upravený materiál natáhnu do Vegasu pro střih a úpravy.
    Odpovídat lze po přihlášení



  3. #3

    ai ai je offline
    Je tu pořád
    Registrace
    Feb 2007
    Příspěvků
    3,736

    mas vpodstate par nejlepsich moznosti ,
    --- enkodovat do MP4 prokladane, zase 720x576 , kde enkoderu vnutis, aby pridal aspect ratio flag do toho streamu: --SAR 16:15 (nebo presneji oriznes 8 pixelu z kazde strany na 704x576 a zvolis --SAR 12:11, zalezi na tobe, nevim jestli s tim Canopus neco dela, mozna ten kdo to pouziva se ozve)
    --- prevedes na 50p a musis jit s QTGMC a zmenis rozliseni na ctvercovy pixel (zase jak se rozhodnes zmenit rozliseni, jestli primo na 768x576, nebo oriznes 8 pixelu z obou stran a opet zmenis na 768x576.
    ---prevedes na 50p a zvolis zase ten --SAR , nemusis tedy nutne zmenit rozliseni na ctvercovy pixel, zase hodnota toho sar zalezi jak se rozhodnes, muzes orezat tech 8 pixelu ze stran nebo ne.

    Ta prvni bezkompromisni metoda ovsem "odklada" reseni odstraneni prokladani na pozdeji, treba to nechava na TV nebo na prehravac, ktery to udela. Ale v dnesni dobe to muze tragicky selhat. Obycejne Kodi ti neumi poradne odstranit prokladani a podobne. Nebo mas levnou TV a ta to take neudela dobre. Nedelam si iluze, ze v budoucnu bude lepe, naopak.

    Ta treti zase spoleha , ze prehravac vzdy bude respektovat ten aspect ratio flag. No zase, nevim, nevim, nespolehal bych na to. Ovsem v PAL zemi ta chyba na aspect ratio neni tak velka jako v NTSC zemi.

    Ci-li to druhe se jevi jako universalni.

    To prevedeni na 50p musi totiz byt co nejlepsi, pokud neni, kazda sebemensi nesrovnalost se mnohonasobne zvetsi na dnesnich velkych obrazovkach, a ty videa uz tak nejsou kvalitni, QTGMC je snad jedno z nejlepsich free reseni, porovnej to treba s normalnim Yadif a uvidis. Zapomen na nejake smart nebo interpolate deinterlace, to je k nicemu, web je toho plny, ale to jsou 10 let stare veci. Uz i na web muzes dat 50p, specialne standartni rozliseni 50p, nicemu nevadi, to uz umely prehrat i telefony pred 5 lety.

    To prevedeni na 50p se dela tak, ze se vyrobi plny snimek 720x576 z tech prokladanych pulsnimku 720x288. QTGMC to dela sofistikovane, vidi to snimek predtim a za tim, a prizpusobuje to tomu, a ma plno filtru, ktere muzes nebo nemusis pouzit. Trva to vecnost, ten prevod, ale rozhodne to stoji za to.
    Naposledy upraveno uživatelem ai: 13-03-2017 v 16:17
    Odpovídat lze po přihlášení

  4. #4
    Nováček
    Registrace
    Sep 2006
    Příspěvků
    23

    Kamarádi, děkuju za vyčerpávající informace! Vydám se tedy cestou čtvercových pixelů a odstranění prokládání. Co se týče AviSynth, výjimečně jsem spustil nějaký script, který už byl hotový, ale nikdy jsem si nic podobného nenastavoval. Měl byste někdo hotový script, prosím?

    Můj postup by tedy měl být následující:
    1) surové prokládané video DV prohnat AviSynthem s QTGMC, který odstraní prokládání, a uložím opět jako DV, ale již progresivní?
    2) toto importuji do Vegas a dodělám jak jsem zvyklý

    Stále mi ale není jasné, proč do 50p a ne 25p, když původní záznam je 50 půlsnímků za sekundu (z čehož mi logicky vznikne 25 plných snímků). Zvláště, když ty půlsnímky QTGMC inteligentně spojí v jeden. Při 50p se musí snímky přece dublovat, ne? Dnes jsem dělal pokusy a zatím nejlíp mi vychází ten nový Smart adaptive GPU deinterlacing ve Vegas Pro 14 (konečně to není zubaté), tak jsem zvědav tedy na porovnání s QTGMC. Jsem pečlivý člověk a nesnesu pomyšlení, že bych něco převedl špatně (toho je plný internet včetně "profi" firem, které převádějí VHS).

    Ke stažení - originální DV video (6 s, 21 MB)
    https://www.dropbox.com/s/25mp6onvp5...ginal.avi?dl=0

    Ke stažení - výstup H.264 z Vegas po Smart deinterlacing (6 s, 8 MB). Je fakt, že video nepůsobí tak plynule.
    https://www.dropbox.com/s/25mp6onvp5...ginal.avi?dl=0
    Naposledy upraveno uživatelem Lukke_ce4you: 13-03-2017 v 20:46
    Odpovídat lze po přihlášení

  5. #5

    ai ai je offline
    Je tu pořád
    Registrace
    Feb 2007
    Příspěvků
    3,736

    Zachycene prokladane video mas vlastne 50x 720x288 snimku za sekundu. Nic se nedubluje. QTGMC vezme tech 720x288 a udela 720x576.

    priklad tveho originalu prevedeneho z QTGMC, bez zadnych pridanych filtru, necham to ke stazeni par dni pak to vymazu:
    50p.mp4
    postup: nainstaluj Avisynth,
    pouzity skript:
    Kód:
    AviSource("C:\video\DVavi.avi") 
    Assumebff()
    QTGMC(Preset="Slow")
    crop(8,2,-8,0) #oreze se to vlevo a vpravo a dva blikajici radky nahore
    addborders(0,2,0,0) #misto tech dvou chybejicich radku se prida cerna, nemusela by se, ale kvuli zachovani modu nebo treba kvuli DVD 
    LanczosResize(768,576)
    uloz jako neco.avs v notepadu
    pak stahni QTGMC zip , a rozbal ty dll a avsi do avisynth plugin slozky, navic jeste nekam vloz ten jeden nebo dva do nejake windows slozky, je to tam napsano,
    nakonec nacti ten avs do jakehokoliv x264 enkoderu, ktery nacte Avisynth skript

    pokud ti Avisynth neumi nacist to DVavi, tak ti zrejme nenacte DV kodek, treba nainstaluj free Cedocida DV kodek, a pak to pujde

    NEBO

    nainstaluj ten Avisynth a stahni si ten QTGM zip, nainstaluj to jako napsano vyse, stahni si Dmfs Avi to MP4-DVD.zip vytvor si tento INI file v notepadu, treba to nazvi DVavi z VHS.INI:
    Kód:
    path_destination      :C:\Destination
    path_temp             :C:\Temp
    x264_variables        :--crf 17 --tune film --vbv-bufsize 20000 --vbv-maxrate 20000
    nero_variables        :-lc -cbr 256000
    
    avisynth skript, bez avisource radku (klip se tam vygeneruje pak automaticky) napis mezi ty dva radky:
    --------------------------------------------------------------
    Assumebff()
    QTGMC(Preset="Slow")
    crop(8,2,-8,0)
    addborders(0,2,0,0)
    LanczosResize(768,576)
    --------------------------------------------------------------
    a pak chytni ten INI a ten DVavi , oba najednou) a poloz je na ten AVI_to_MP4.BAT , to ti vytvori ten MP4 automaticky,

    pokud tam misto radku:
    x264_variables :--crf 17 --tune film --vbv-bufsize 20000 --vbv-maxrate 20000
    treba napises:
    x265_variables :--crf 20 --vbv-bufsize 20000 --vbv-maxrate 20000
    tak ti to udela MP4, ale misto H264 tam budes mit HEVC, muzes tak experimentovat, asi jen pokud by byl vylozene nejaky problem s banding pokud bys odfiltroval vsechen sum atd., ten HEVC je totiz 10bit

    nebo samozrejme treba muzes i primo narychlo nekomu vypalit DVD bez menu, to ti hned vypali, kdyz pouzijes tento INI (oprav si pismeno pro tvuj drive), vloz prazdne DVD do sveho drive (pokud nedas muzes jen vylovit VIDEO_TS z te destination slozky a pouzit to):
    Kód:
    path_destination      :C:\Destination
    path_temp             :C:\Temp
    
    HC_Enc_one_pass       :-BFF -INTERLACED -AUTOGOP 15 -CQ_MAXBITRATE 3 -AQ 2 -MAXBITRATE 8300 -ASPECTRATIO 4:3
    HC_Enc_two_pass       :-2pass -BFF -INTERLACED -AUTOGOP 15 -MAXBITRATE 8300 -B %average% -ASPECTRATIO 4:3
    
                           
    aften_variables       :-b 256
    
    mux_external_audio    :no
    
    dual_layer_disc       :no
    make_ISO_only         :no
    
    drive                 :F:
    LABEL                 :DVD_NAME
    speed                 :6x
    copies                :1
    verify_disc           :yes
    eject                 :yes
    
    
    delete_temp_folder    :no
    
    -------------------------------------------------------------
    
    crop(8,2,-8,0)
    addborders(0,2,0,0)
    
    -------------------------------------------------------------
    kdy ten DVavi a ten INI chytnes a spustis na AVI to DVD.BAT
    Naposledy upraveno uživatelem ai: 14-03-2017 v 03:05
    Odpovídat lze po přihlášení

  6. #6
    Nováček
    Registrace
    Sep 2006
    Příspěvků
    23

    Úžasné, vyčerpávající info, děkuju moc! Dnes se do toho pustím a vyzkouším. Ta tvoje ukázka je úplně jiná liga, na všech TV mi jde doma bez problémů přehrát. Jen ještě, jak by to bylo, pokud bych chtěl dělat jen deinterlacing a kodovat zpět do DV? Protože finální střih, titulkování, efekty, budu dělat až ve Vegas Pro a až poté kódovat do H.264...

    Jen je mi tam jedna věc nejasná - když vložím originální DV do Vegas (720x576 při 1,0926 pixelu) a změním v projektu rozlišení na 768x576 a pixel 1:1, tak vpravo a vlevo žádné černé pruhy jako na tvém videu nejsou - samy zmizí. Při porovnání ale mého a tvého stejného snímku je jasné, že můj snímek je roztažený do stran. A teď co je správně (kdy bude kruh správně, nedeformovaný?).

    Můj snímek po Smart adaptive de-interlacingu a 25p:


    Tvůj snímek po QTGMC a 50p:


    Zamyslel jsem se jinak nad tím de-interlacingem a ono to dává logiku... Při 50 půlsnímcích za sekundu je problém v tom, že snímek 1 a 2 je obrazově posunutý a nelze tedy jen udělat blending snímku 1 a 2 a tím vytvořit 1 celý snímek - čímž by vzniklo 25p, což jsem doposud dělal. Těch 50p zachovává obrazovou informaci 50i, plus je v tom dopočítána chybějící informace (prázdné řádky) z předchozích a následujících políček, pokud jsem dobře pochopil. To zní jako nejmenší zlo převodu prokládaného materiálu.
    Naposledy upraveno uživatelem Lukke_ce4you: 14-03-2017 v 13:22
    Odpovídat lze po přihlášení

  7. #7

    ai ai je offline
    Je tu pořád
    Registrace
    Feb 2007
    Příspěvků
    3,736

    Nacitej do Vegasu jen ta DVavi, strihej to, nedelej zadne barevne korekce, nedavej titulky, nic, jen to strihej. Pak exportuj zase Dvavi. Vse se bude dit bez rekomprese. Nenechaveh Vegas cokoliv dopocitavat. Muzes treba sem, tam dat nejakou stmivacku nebo cross-dissolve, to se snad prezije.

    Ten DVavi, to je tvuj Archiv, zaloha. To pak preved na ten 50p MP4, ten pouzij pri prehravani. To muze byt zaloha take, pokud si das zalezet, ale toho postrihaneho DVavi originalu bych nezbavoval. ja mam ty soubory vzdy vedle sebe na discich. Dneska uz jsou softwarove i hardwarove prehravace co ten DVavi zvladaji, ale jak jsem predtim napsal problem je korektni deinterlace, tedy porad lepsi prehravat ten 50p MP4.

    Pokud zachytis video z VHS tak mas video 720x576, ale 4:3 pomer by mel byt obsazeny v 704x576. Proto jsem provedl crop 8pixelu vlevo a vpravo a timpadem dostal 704x576 a to roztahnul na ctvercovy pixel 768x576 a kruh by mel byt jako kruh.

    Vegas jako jediny softwer tyto veci vzdy dela zpravne a proto nekdy se zda , ze si vymysli a pridava tam ty pruhy. Problem je , ze jsme tu meli DV video z DVkamer (ne VHS capture). DV kamery, ktere ti to natoci na 720x576 a tam to pak vadi, to striktni dodrzovani norem (4:3 je ulozeno v 704x576), kdyz tyto ruzne DVavi enkodovane do dalsich formatu zpatky nacitas do DV projektu nebo se s nima pozdeji nejak pracuje ve Vegasu. Kazdou DV kameru je snad dobre vyzkouset kde ma vlastne tech skutecnych 4:3, jestli v 720x576 nebo 704x576. Ja jsem pocital z tim prvnim resenim vzdy a nic jsem neresil, zadny crop na 704 atd. Zadny problem s aspect ratio jsem nepostrehnul. S kamerou Sony VX2000 (sice NTSC, 720x480 ale to je jedno).

    Tedy tobe ty tve pruhy zmizi (DVavi nactene do ctvercoveho pixelu projektu), protoze Vegas zpravne podle norem predpoklada (v tom DV avi), ze "zdrava" informace je jen tom 4:3, a ktere se predpoklada, ze je v tech 704x576, ne v celem 720x576.

    Tedy on udela presne to same co ja v tom Avisynthu, urizne 8 pixelu po stranach a roztahne to na 4:3. Tedy v tomto pripade to je ok. ALE u normalniho DVavi by to mohlo i vadit. Ja z Vegesem nic neresim, protoze zasadne striham DV , kde v properties je DV projekt nastaven, a resim to az v Avisynthu, tedy vlastne v pripade DV kamery jsem neresil nic, ven slo 720x480 a to jsem preved na 4:3, treba 640x480.

    Presne jsem neporozumel co a jak jsi skutecne s tim 50p.mp4 delal. Ovsem nepokousej se ten MP4 zase exportovat do nejakych DV/mpeg aspect ratio, to je jasne, ze tam ten pruh zase da, protoze predpoklada, ze informace z toho ctvercoveho pixel videa je vsude, tedy tam prida ty cerne pruhy a video trochu stlaci horizontalne do tech 704. Skus se nat tim zamyslet. U DV videa to ovsem neudela, tam to naopak muze vymazat. A tady jsme jeste nenacli mpeg2 aspect ratio, ktery by mel byt stejny princip jako DVavi, ovsem v praxi neni, dokonce i DVD prehravace k tomu pristupuji jinak! Chapes, to je ten problem s tim striktnim dodrzovanim norem. Prave si narazil na to DV specificke woo-doo, ktere jen Vegas dodrzuje a pak dochazi k temto vecem, logickym sice, ale naprosto kazdeho to zarazi. Jine videoeditory prave ty normy porusuji a predpokladaji , ze 4:3 informace je v cele sirce 720x576 a maji vystarano. Vubec se to nesnazi ani resit to 704 vs. 720.

    Ty DVavi a to stejne MP4 ctvercovy pixel se nesnaz michat na timeline, nedelej to, jak jsem pak rikal dostanes se k tomu paradoxu, catch22, woo-doo u Vegasu, strihej DVavi, exportuj DV avi, uprav to ,nemusis mit tyto dva rozdilne kodeky vubec na timeline ve stejnou dobu. Pokud ano, musis udelat nejake woo-doo sam a pomahat si bud upravou v media properties u vlastnosti klipu, kde muzes menit aspect ratio nebo tedy hlavne asi v pan/crop. Nebo se pouziva intermediate lossless pokud se to planuje atd.
    Naposledy upraveno uživatelem ai: 14-03-2017 v 17:42
    Odpovídat lze po přihlášení



  8. #8
    Nováček
    Registrace
    Sep 2006
    Příspěvků
    23

    Opravdu perfektní odpověď, to je na honorář, ai, děkuju! Mě asi nejvíce zmátlo to, že to tvoje 50p video ty černé pruhy ořízlé NEMÁ (když to přehraju, po stranách vidím černé pruhy v přehrávači). Zřejmě jsi na to zapomněl, já s ním samozřejmě vůbec nic nedělal, jen jsem udělal screen ze stejného políčka, jako ten můj 25p po deinterlace Vegasem. Proto mě zarazilo, že můj screen (obrazová informace) je roztáhlý do strany oproti tvému.

    Ten střih s DV avi je velmi dobrý nápad. Jen nevím, jak vyřeším titulky (na které jsem ve Vegas zvyklý), ale to by mělo jít přece i tak, a prostě se jen přerenderují ty části kde budou úpravy (titulky, cross-dissolve). Snad tedy s těmi titulky nebude pak nějaký problém v následné deinterlaci.

    Několik DV kazet tu taky mám. Když do prázdného projektu importuji DV avi z kamery a poté stejným způsobem změním rozlišení na 768x576, tak dojde k naprosto stejnému. Pouze to ořízne strany a zde už se opravdu ořízne i část obrazové informace. Ale jak jsi napsal, ten ořez a změnu rozlišení budu řešit až v Avisynthu. Jdu to teď vyzkoušet dle tvého rozsáhlého návodu, určitě se povede.

    Ještě k tomu mpeg2, který jsi načal: často převádím i DVD - prostě do prázdného projektu přetáhnu .VOB soubor, zkopírovaný z DVD. V projektu se ukáže PAL STANDARD / IMX, což je asi správně, že. Při následné změně rozlišení na 768x576 a pixelu 1:1 to opět trochu ořízne strany. Snad to dělám dobře. Pak to tedy opět prohnat Avisynthem pro deinterlace.
    Naposledy upraveno uživatelem Lukke_ce4you: 14-03-2017 v 21:49
    Odpovídat lze po přihlášení

  9. #9

    ai ai je offline
    Je tu pořád
    Registrace
    Feb 2007
    Příspěvků
    3,736

    Mě asi nejvíce zmátlo to, že to tvoje 50p video ty černé pruhy ořízlé NEMÁ (když to přehraju, po stranách vidím černé pruhy v přehrávači). Zřejmě jsi na to zapomněl
    To me 50p.MP4 ale nema zadne cerne pruhy, ja jsem je odstranil cropem a pak video roztahnul na 768x576. Zadne cerne pruhy tam nemohou byt. Mozna, ze jsi to neumyslne nejak zamenil s tvymi MP4, nevim. Tam neni duvod aby jakykoliv prehravac tam pridaval cerne pruhy.

    Nebo zase jedine po tom, co jsi to dal do Vegasu, exportoval jako DV nebo na DVD a pak tam ty pruhy Vegas prida.
    Odpovídat lze po přihlášení

  10. #10

    ai ai je offline
    Je tu pořád
    Registrace
    Feb 2007
    Příspěvků
    3,736

    O tom VOBu, ten VOB muze byt udelany jakkoliv, muze uz obsahovat cerne pruhy na stranach nebo nemusi. Jsou VOBy, kde to urcitou cast maji a pak zase ne (treba delane z fotkama, kde Vegas to interpretoval jinak jak jsem psal). Jsou videa, kde vlevo je 12 pixelu a vpravo 4 pixely cerneho pruhu, nebo uplne jinak. Kazdy si to muze udelat jak chce. Profesionalove si s tim hlavu moc nelamou. Nebo nactes home made DVD , ktere po stranach zadne pruhy nema, ma to zaznam plne na720x576, kde prave tyto DVD Vehas interpretuje spatne, protoze predpoklada, ze tech 8 pixelu je vata.

    Pokud exportujes ten 4:3 PAL VOB, samozrejme Vegas orizne 8pixelu vlevo a vpravo a udela ti z toho ten tebou zvoleny rozmer, kdyz nastavis aspect ratio 1:1, treba 768x576.
    Ja to prave nikdy neresil v praxi, protoze to vsechno exportuju pres frame server a tam si udelam v Avisynthu co chci, co si myslim jestli by se mohlo orezat nebo ne, Vegas ti udela "tu vec pokazde". Navic mel Vegas problemy s exportem, kolem verze 9 to zaclo. Pouziti frame serveru ma vyhody, ze si to enkoduji jak potrebuji s x264 enkoderem a s pouzitim CRF 1pass, ne VBR 2 pass, tedy se to i zrychli. Vegas nema CRF , moznost enkodovat na kvalitu. Navic muzes pouzivat i stare verze Vegasu na DV a DVD, a porad mas k dispozizi posledni verze free enkoderu, x264, free a mnohem lepsi. To 50p video bylo enkodovano CRF na kvalitu 18 s x264. Ten vestaveny MainConcept avc enkoder je o trosku horsi v tom Vegasu.

    vsak pokud nainstalujes Debug Mode frame server, taky si to muzes skusit s tim mym Dmfs avi to MP4-DVD jednoduse polozis ten exportovany avi se zvolenym INI na BAT a dostanes MP4 video, kvuli toho to mam udelano, DMfs je zkratka pro DebugMode Frame Server. Muze se pouzit ale jakykoliv 4:2:0 Avi a bude to fungovat. 4:2:2 ne, protoze tam mam natvrdo volbu 4:2:0, ktera predpoklada 4:2:0, jde to opravit, ale sem se k tomu nedostal. Tedy i Dvavi, ten je 4:2:0. Tech 50p.MP4 jsem takto jednoduse udelal v tom take. NTSC DV avi je 4:1:1, mozna, ze to tam dela nejakou neplechu pod lupou, kdybych to kontroloval,ale da se take. Pokud bys pouzil nejake AVi 4:2:2 tak vpodstate se to video "degraduje" na 4:2:0 stejne. To same jako ten Handbrake, , ale ja si to priznam aspon, a neni to problem to odstranit, ovsem ja to nepotrebuju momentalne. Ovsem frame server se exportuje RGB stejne (ma cenu exportovat RGB z Vegasu, nema cenu YUV), takze to je jedno, v Avisynhu se to prevede na YUV 4:2:0 video. Totiz Vegas interne si prevadi i to tve video na RGB a s tim pracuje, dokonce si interpretuje 0-255 na 16-235 , kde zalezi i na kodeku. To se muze kodek od kodeku lisit, kde prave dva se nemohou domluvit a pochopit co druhemu ten Vegas dela, protoze on pouziva jiny kodek nez ten druhy. Je to zmatek nad zmatek, radsi nekdy nevedet a bylo by lip ... Tedy prave proto ti rikam, nejlepe strihat to DV avi , exportovat zase DV avi, beze zmen a pak cokoliv jineho jak renderovat do neceho jineho mimo Vegas.
    Naposledy upraveno uživatelem ai: 14-03-2017 v 22:40
    Odpovídat lze po přihlášení

  11. #11
    Nováček
    Registrace
    Sep 2006
    Příspěvků
    23

    Opravdu se obávám, že to tvé 50p.mp4 černé pruhy po stranách obsahuje.
    Jinak vysvětlení .VOB super - rozumím.
    Naposledy upraveno uživatelem Lukke_ce4you: 14-03-2017 v 23:43
    Odpovídat lze po přihlášení

  12. #12

    ai ai je offline
    Je tu pořád
    Registrace
    Feb 2007
    Příspěvků
    3,736

    Mas pravdu! Postnul jsem spatne video, tady je to zpravne, promin,
    50p_opraveno.MP4
    Odpovídat lze po přihlášení



  13. #13
    Nováček
    Registrace
    Sep 2006
    Příspěvků
    23

    Já si říkal, že mám snad vlčí mlhu. Jinak postup avisynth jsem dodržel a vše funguje, děkuji pěkně!! VYNIKAJÍCÍ! Kvalita je konečně taková jak jsem si představoval, zcela někde jinde, než jsem doposud tvořil. Zkoušel jsem i otitulkovat, sestříhat, udělat efekty a vyexportovat jako DV ve stejném formátu (renderuje se jen ty úpravy) a i s titulky problém není. Ještě si tedy musím pohrát s tím multithread kódováním, protože teď mi to bere jen 25% procesoru... (mám 6jádro).

    Používám tu druhou metodu s tím DMFS... protože jsem nevěděl, jak v první metodě "načíst avs do jakéhokoli enkodéru". Tohle je pro mě práce tak o 20 let zpět, programátorská záležitost, zcela odlišná od práce ve Vegas. Jen musím přijít na nějakou rychlou metodu, jak překódovat např. 10 různých videí najednou... Máš na to nějakou funkci? pokud označím více videí najednou, neprojde to (druhý očekává INI).

    Ještě jsem si všiml, že na všech videích dole mám takovej poškozenej pruh, který jsem vždycky ořezával. Ty ho tam necháváš? Jsou to nějak zdeformované či jinak barevné řádky, kde prosvítá obraz.
    picture hosting
    Naposledy upraveno uživatelem Lukke_ce4you: 14-03-2017 v 23:58
    Odpovídat lze po přihlášení

  14. #14

    ai ai je offline
    Je tu pořád
    Registrace
    Feb 2007
    Příspěvků
    3,736

    ano ten Avisynth script muzes nacist do jakehokoliv enkoderu , ten BAT je jen automaticky process, mam to zautomatizovano, muze treba rozjet nekolik enkodovani a odejit od pocitace ...

    ale tady mas problem se skriptem, takze jiny program ti nepomuze, to je klasika, nekomu ten QTGMC dela problem, tobe hlasi to chybu na radku 776 v avsi skriptu, ktery nalezi QTGMC avi skriptu, pak samozrejme se muze odvijet dalsi chyba na jinem miste (klasika jde se po prvni chybe a ta druha muze zmizet)

    je to vsechno udelano jak pisou v tom txt souboru, vsechny ty soubory maji nyt v Avisynth plugin slozce a jeste jeden ma byt jeden soubor vlozeny do syswow64 slozky nebo system32 slozce, podle toho jaky os system mas 64 nebo 32 bit

    pokud to mas, tezko, ty nemas v Avisynth plugin slozce zadny konflikt zrejme, protoze jsi tam nemel zadny jiny DLL, nainstaloval jsi to, co me napada
    skus pridat radek do Avisynth skriptu, tedy u tebe do toho INI souboru:
    Load_Stdcall_plugin("C:\Program Files (x86)\AviSynth 2.5\plugins\yadif.dll")
    protoze yadif se musi automaticky loadovat takto v Avisynthu, nepomuze ze jen je v te Avisynth plugin slozce, ale yadif je prave jen nejake very fast nastaveni u QTGMC, jinak se nevyuzije,
    nebo muzes hned do toho INI pripsat vsechny DLL a to z mista kde jsi to rozbalil na PC a v te Avisynth slozce bych to treba vymazal, tedy INI by vypadal takto (samozrejme ta cesta pro ty DLL bude odpovidat , kde to mas ty v PC:
    Kód:
    path_destination      :C:\Destination
    path_temp             :C:\Temp
    x264_variables        :--crf 17 --tune film --vbv-bufsize 20000 --vbv-maxrate 20000
    nero_variables        :-lc -cbr 256000
    --------------------------------------------------------------
    Import("C:\tools\QTGMC 32-bit Plugins\Avisynth 32-bit Plugins\QTGMC-3.32.avsi")
    LoadPlugin("C:\tools\QTGMC 32-bit Plugins\Avisynth 32-bit Plugins\mvtools2.dll")
    LoadPlugin("C:\tools\QTGMC 32-bit Plugins\Avisynth 32-bit Plugins\RemoveGrainSSE2.dll")
    LoadPlugin("C:\tools\QTGMC 32-bit Plugins\Avisynth 32-bit Plugins\RepairSSE2.dll")
    LoadPlugin("C:\tools\QTGMC 32-bit Plugins\Avisynth 32-bit Plugins\mt_masktools-25.dll")
    LoadPlugin("C:\tools\QTGMC 32-bit Plugins\Avisynth 32-bit Plugins\nnedi3.dll")
    LoadPlugin("C:\tools\QTGMC 32-bit Plugins\Avisynth 32-bit Plugins\dfttest.dll")
    LoadPlugin("C:\tools\QTGMC 32-bit Plugins\Avisynth 32-bit Plugins\EEDI2.dll")
    LoadPlugin("C:\tools\QTGMC 32-bit Plugins\Avisynth 32-bit Plugins\FFT3DFilter.dll")
    LoadPlugin("C:\tools\QTGMC 32-bit Plugins\Avisynth 32-bit Plugins\nnedi.dll")
    LoadPlugin("C:\tools\QTGMC 32-bit Plugins\Avisynth 32-bit Plugins\nnedi2.dll") 
    LoadPlugin("C:\tools\QTGMC 32-bit Plugins\Avisynth 32-bit Plugins\SSE2Tools.dll")
    LoadPlugin("C:\tools\QTGMC 32-bit Plugins\Avisynth 32-bit Plugins\VerticalCleanerSSE2.dll")
    LoadPlugin("C:\tools\QTGMC 32-bit Plugins\Avisynth 32-bit Plugins\AddGrainC.dll")
    Load_Stdcall_plugin("C:\Program Files (x86)\AviSynth 2.5\plugins\yadif.dll")
    
    Assumebff()
    QTGMC(Preset="Slow")
    crop(8,2,-8,0)
    addborders(0,2,0,0)
    LanczosResize(768,576)
    --------------------------------------------------------------
    pokud to nepomuze muze ti vadit nejake DLL a potrebujes jine z toho cisla radku by se mozna dalo usoudit , ktere DLL

    jeste si matne pamatuju

    mt_masktools-25.dll mohl delat problem a byla treba nejaka 26 verze, ja ani nevim co ten posledni download defaultne co ma v tom baliku, ja pouzivam ty DLL a avsi, vsechno jak jsem to ted vypsal do toho INI a i takto to pouzivam, vzdy zasadne nacitam vsechno do Avisynthu z nejakeho mista v PC, pokud toho je totiz vic (avisynth pluginu) muse se to plest a avisynth muze mit konflikt mezi nimi, pokud to je vsechno na jedne hromadce v tom C:\Program Files (x86)\AviSynth 2.5\plugins
    Naposledy upraveno uživatelem ai: 15-03-2017 v 00:05
    Odpovídat lze po přihlášení

  15. #15

    ai ai je offline
    Je tu pořád
    Registrace
    Feb 2007
    Příspěvků
    3,736

    10 různých videí najednou
    Pokud rozchodis ten Avisyntha QTGMC tak muzes rozjet nekolik instanci najednou, jeden po druhym, (pozor frame server z Vegasu samozrejme ne, to nahlasi, ze musi pockat, frame server muze jet jenom jedna instance najednou, ale zase ten muj skript pozna frame server, kliknes Y, a bude to cekat az v nejakou chvili system nebude vyuzivat ten avi a rozjede se dalsi) s temi mymi BAT, naopak, je to u QTMC vhodne, protoze jinak mas bottleneck v Avisynthu s temi DLL a jede ti CPU na 30 nebo kolik procent. Pokud enkodujes aspon tri najednou tak se ti to zacne blizit k 100% CPU.

    Ale tuto batch funkci by mela mit vetsina x264 GUI enkoderu, enkoduje ti to jedno video po druhem, ale prave jak jsem naznacil, jedno po druhem, ty bys potreboval s tim QTGMC, aby sly aspon 3 najednou, to je prave dalsi spek, vyhoda tech BAT, ktere pro tebe ale zda se funguji (az na to rozjet funkcnost toho QTGMC v tomto momente)

    jeste jedno info, pouziva se Avisynth 32bit, i kdyz mas treba ted 64bitove windows, protoze 64bitovy avusynth je problemovy, aby te nerozhodilo, ze tam vsude je napsano 32 bit. GUI x264 enkodery i ten muj BAT jsou udelany tak, ze i kdyz x264 enkoder je 64bitovy mohou pracovat s 32bitovym Avisynthem. Normalne v praxi to totiz nejde 64bitova verze programu vetsinou nefunguje s 32 bitovou verzi jineho programu.
    Naposledy upraveno uživatelem ai: 15-03-2017 v 00:27
    Odpovídat lze po přihlášení

Strana 1 z 3 123 PosledníPoslední

Podobná témata

  1. Reakcí: 12
    Poslední příspěvek: 03-05-2018, 22:13
  2. Pinnacle 18 - po exportu horší kvalita
    Od majklan v sekci Editace videa
    Reakcí: 6
    Poslední příspěvek: 03-06-2015, 15:47
  3. Reakcí: 10
    Poslední příspěvek: 12-03-2014, 14:05
  4. Plná kvalita DV -> *.avi
    Od szkandi v sekci Kodeky
    Reakcí: 1
    Poslední příspěvek: 09-07-2006, 19:29
  5. DV -> DVD - kvalita zaznamu
    Od imported_giga v sekci DV/HDV
    Reakcí: 22
    Poslední příspěvek: 16-11-2004, 15:45