Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

Výběr MMC/ Blu-ray/HTPC pro 5.1/ DTS zvuk, pass-through

hobgoblin (8)|18.2.2016 12:34
Dobrý den, vlastním domácí kino (AVR Onkyo TX-SR606 + 5.0 repro) a potřeboval bych k němu nějaký přehrávač. 2 týdny jsem teď zápasil se zprovozněním prostorového zvuku při pouštění filmů z tabletu Acer Aspire Switch 10. Nicméně tablet mně umožnil skrz HDMI poslat jen stereo signál - nedokázal jsem z něho pustit nekomprimovaný signál do AVR. Takže se chci poohlédnout po nějakém vhodném přehrávači. Požadavky: HDMI a optický výstup, USB port, OS - je mně jedno. Přehrávat chci 1080p filmy s prostorovým a DTS zvukem a korektním zobrazením titulků (Za DTS-HD a Dolby True HD bych se nezlobil-do budoucna) z externího disku. V podstatě mně jde jen o to, aby zařízení umělo pass-through a umožňovalo poslat nekomprimovaný zvuk do AVR.

Ideální volba by byla určitě notebook, nicméně do přehrávače chci investovat max 4 tis. Blu-ray nevím zda už není přežitek, navíc tu může vzniknout problém s přehráváním formátů a diakritikou v titulcích. MMC s Androidem tu moc lidí nedoporučuje (vybral jsem tyto 2: Minix NEO X8-H Plus nebo Evolveo Android Box Q4 4K) , HTPC jako Raspberry Pi 2 by nemuselo být špatné, ale odrazuje mně koupě dalšího příslušenství a instalace systému (Pokud je to jednoduché rád si nechám doporučit). Co byste z možností, co jsem vyjmenoval doporučili?
whitesak (406)|19.2.2016 16:51
Myslím, že toto téma se tu stále opakuje. Jednoznačně nejvíce lze nyní doporučit RPi2. Kompletní sada (RPi, Krabička, Zdroj, předinstalovaná SD karta 8GB) se nyní dá koupit za 1558,- Kč. Google pomůže kde koupit :-).
Splňuje to vše co píšeš, že by jsi potřeboval. Jediné co současná RPi neumí je DTS MA (pustí přes passthrough jen DTS core - tedy standardní DTS), a Dolby TrueHD.
Jako příslušenství si musíš dokoupit jen HDMI kabel. O jiném dalším příslušenství nevím co by jsi si představoval, nic dalšího není potřeba. A instalace je Easy. Strčíš tam kartu, připojíš přes HDMI k televizi, připojíš ethernet, klávesnici a myš a připojíš zdroj. Je tam předinstalovaný NOOBS installer, kterým na "jeden klik" naistaluješ OpenELEC a je to.
BTW: klávesnici a myš potom můžeš odpojit a dát pryč, není potřeba. Lze ovládat pomocí DO od tvé TV (pokud umí HDMI CEC), smartfounem (YATSE) nebo z počítače přes WEB rozhraní ...
ai (2993)|20.2.2016 02:30
-Androidy nebyly zrejme dostatecne silne, dnes uz je to lepsi, bral bych jedine modely co prehraji 4k (vetsinou sice jen 25,30p , jestli nejaky Android prehraje 50p 4k HEVC, tak jedine snad Android NVidia Shield, ale ten je drazsi)

-dalsi vec je ovladac. Android potrebuje ovladat prstem (jako telefon), nebo ovladacem s touchpadem a klavesnici. Taky by nikoho nenapadlo delat napriklad pod Windows a dalkovym ovladacem s par tlacitkama. Mini USB s touchpadem je nutne. Samozrejme, je to uplne jiny pristup, ale rekl bych pozitiva prevazujou. Ja si opravdu nemohu stezovat na Android momentalne. Naopak. Android Tronsmart S95 Meta + miniUSB ovladac. Na Pi2 mas Kodi a hotovo. Android ne. Cekal jsem, ze mi to bude treba padat apod., ale neni tomu tak. Mohu mit vice otevrenych screenu, apps najednou atd. Netflix. Momentalne jede jen 720p maximalne, ale jsem naopak rad, ze mi tam nelita az UHD z Netflixu (kvuli datovym tokum, precerpani mesicniho limitu). Zatim jsem na Androidu nenasel jak manualne nastavit, nebo snizit datovy tok z Netflix z klavesnice jako na PC. Prehraju i DVavi s MXplayer, coz je bonus. Kodi tedy celkem dost spatne dela deinterlace, neda se skoro na to divat. Zkousel jsem ruzne Kodi a XBCM verze, vsechny verze to delaly spatne, zkousel jsem vsechna deinterlace co to nabizi. Android je proste OS, ne jen jakasi omezena platforma. Tak se to musi brat.

Ten Raspberry Pi2B mam take, take neni spatny, prehraje video ze site atd. Android ma jednu vyhodu, muzes tam mit cokoliv, vice typu prehravacu (nejen Kodi). Ale je to zrejme osobni pristup. Pi2 B neprehraje 4k, HEVC, kde napr. zitra uz na to muzes narazit na webu.
tdlmarek (1566)|20.2.2016 11:41
ai:
Možná by bylo fajn neplést dohromady aplikaci Kodi (kterou lze provozovat na nejrůznějších platformách) a projekt OpenELEC, tedy OS.

Není pravda, že jde na RPi2 nainstalovat pouze "Kodi" (pravděpodobně jsi myslel spíš ten OpenELEC). Ta "omezená platforma" je to naprosto záměrně, je tvořeno právě s touto myšlenkou - pouze perfektně odladěné multimediální centrum, žádný kočkopes. Pokud chci univerzální OS, vůbec nic mi nebrání si i na to RPi2 nainstalovat běžný Linux a Kodi používat jen jako jednu z mnoha aplikací - stejně jako na Androidu.


K tématu:
V úvodním postu vidím požadavek na optický výstup a pokud možno bitstreaming HD audia. To je v segmentu HTPC problém, cenově nás to tlačí do trochu jiných hladin. Velice slibně vypadá nový Celeron NUC od Intelu ([odkaz, pro zobrazení se přihlaste]) - skutečné HTPC s dostatkem výkonu, podpora H.265, optický výstup, HD audio, ... Bohužel je to dost čerstvé a neprověřené, cenově i s příslušenstvím překračuje stanovenou hranici a může tu být nepříjemnost s aktivním chlazením. Takže je to volba spíš pro nadšence, kteří jsou si vědomi možných rizik, než pro běžného spotřebitele, který chce jen rozbalit, zapojit do zásuvky a nic nezkoumat. Pokud ale tohle jsem ochoten podstoupit, posouvám se do do úplně jiného segmentu, než jsou obyčejná MMC.
ai (2993)|20.2.2016 19:47
Raspberry Pi2B hardwarove podporuje jen ty videa, (VC1 a mpeg2 az po dokoupeni tech licenci), na to je to dobre, ale v momente pokud na nem pouzivas linux a treba se chces podivat na video, tak uz to nema vykon. Proste jen na programovani, cteni stranek atd. Nemluvim o tom, ze u Linuxu, vpodstate kazda nova blbost se musi najit pres Google jak postupovat. Coz take spatne neni, pomalu Linux vstrebavat, ale op zrejme tohle nema na mysli. Pokud sectes vsechny prislusenstvi je to koro stejna cena jako ten Android + miniUSB s touchpadem. Me to vyslo na asi $85. A je tam moznost prehravat HEVC.

Raspberry Pi2B neprehraje HEVC. To bych nepodcenoval. Je to za dverma, vsude na webech atd. Pokud tuhle Raspberry, tak pockat neco, urcite nejaka Raspberry Pi3 nebo neco podobneho bude, zatim ne.

HTPC jsou samozrejme take dobra moznost. Jsou trochu drazsi.
tdlmarek (1566)|20.2.2016 21:36
Však můj příspěvek neměl být nějaká kritika Androidu, resp. jeho srovnávání s RPi2. Já sám bych v tomto případě RPi2 nedoporučil - už jen proto, že nevyhovuje stanoveným požadavkům. Pouze jsem si dovolil opravit ty faktické nepřesnosti, které jsi uvedl.

Co se týče HEVC, to je silně subjektivní. Pro někoho tu už dávno je, někdo ho má za dveřmi, dalšího nebude zajímat ještě další 2 roky. Každý nechť si vybere dle svých požadavků, stejně jako je pro někoho podstatné si na MMC pouštět nejrůznější aplikace, zatímco jinému plně vyhovuje "pouze" přehrávání filmů a seriálů z disku/sítě.
ai (2993)|21.2.2016 00:38
Vsak pripominka dobra, nic proti, Ja se prave zastavam tech Androidu, protoze se to najednou dost rychle zmenilo s novymi modely, ktere pouzivaji family S9 Soc, jako u Tronsmart S95 Meta napr. (pripominam ten model, protoze ten mam vyzkouseny) ale i jine, nebo ty, ktere tu najednou uz zitra budou. Je to popsnano i zde na TVfreaku, nejnovejsi Amlogic SoC (System of Chip). A prave ta cena je zajimava, to normalne cenove konkuruje i Raspberry Pi2B s temi vsemi doplnky.
hobgoblin (8)|22.2.2016 07:36
Takže na moje zadání není RPi2 příliš vhodné? Jít tedy raději do MMC? Líbí se mně Minix NEO X8-H Plus a na netu jsem se dočetl, že by mělo fungovat i HDMI passthrough. Na zařízení chci opravdu jen přehrávat filmy.
tdlmarek (1566)|22.2.2016 07:53
Do zadání sis dal optický výstup, ten RPi2 v základu nemá. Jde tam sice dokoupit pomocí přídavné karty, ale to už jsou další peníze a ještě více "dodělej si sám" přístupu, kterému se u RPi2 prostě vyhnout nejde - což je další věc, kterou sis v zadání dal jako spíše nežádoucí.

Takže z tohoto pohledu se dá říct, že pro tebe by RPi2 vhodné asi nebylo. Z hlediska samotného přehrávání ovšem žádný problém nemá (v kontextu dané ceny), tedy krom zmíněného H.265 a zpracování HD audia.
ai (2993)|22.2.2016 16:17
[QUOTE=hobgoblin;520919]Takže na moje zadání není RPi2 příliš vhodné? Jít tedy raději do MMC? Líbí se mně Minix NEO X8-H Plus a na netu jsem se dočetl, že by mělo fungovat i HDMI passthrough. Na zařízení chci opravdu jen přehrávat filmy.[/QUOTE]
Ten Android se prodaval uz pred rokem, cenove se mi to uz nezda, ma sice Amlogic S812, ale dneska jdou ceny tech zarizeni dolu velmi rychle, muzes mit zarizeni stejne rychle za 1/2 ceny, s Android Lollipop - 5.1 s Amlogic S905. A dva prehravace, misto jednoho za tu cenu. Nemusi mit sice 1Gbit, ale narazit na tyhle stropy muze az 4k video.
I kdyz ted se divam, Gigabit Ethernet, tam maji take.
adal (7)|28.2.2016 16:19
Já sem dneska objednal http://www.gearbest.com/tv-box-mini-pc/pp_258635.html?vip=62050 za 44 dolaru z eu skladu tak sem zvědavý kdy dojde a co to bude zač :)