Připojení DVD k TV
Dobrý den,
mám DVD rekordér Panasonic DMR EX87, video Panasonic NV-HV61P TV Samsung UE40C6540.
Delší dobu jsem video a DVD nepouštěla (avšak byly celou dobu zapnuté v zásuvce a připojené k TV). Když jsem si asi po roce a půl chtěla přehrát DVD, na televizi se zobrazilo, že není signál tj. dvd se vůbec nezobrazilo. Jakoby ho TV neviděla. Zkontrolovala jsem kabeláž. Pak jsem zkusila k TV připojit přímo video (předtím jsem měla anténa->televize->scart->dvd->scart->video). Takže přes scart z tv na video a video ihned fungovalo. Zkusila jsem tedy změnit připojení (anténa->televize->scart->video->scart->dvd). Opět nic.
Můžete mi prosím poradit?
Předem děkuji za pomoc
mám DVD rekordér Panasonic DMR EX87, video Panasonic NV-HV61P TV Samsung UE40C6540.
Delší dobu jsem video a DVD nepouštěla (avšak byly celou dobu zapnuté v zásuvce a připojené k TV). Když jsem si asi po roce a půl chtěla přehrát DVD, na televizi se zobrazilo, že není signál tj. dvd se vůbec nezobrazilo. Jakoby ho TV neviděla. Zkontrolovala jsem kabeláž. Pak jsem zkusila k TV připojit přímo video (předtím jsem měla anténa->televize->scart->dvd->scart->video). Takže přes scart z tv na video a video ihned fungovalo. Zkusila jsem tedy změnit připojení (anténa->televize->scart->video->scart->dvd). Opět nic.
Můžete mi prosím poradit?
Předem děkuji za pomoc
Zdravím. Omlouvám se za pozdní odpověď. Musela jsem koupit HDMI kabel. S radostí mohu říct, že to zabralo a DVD už funguje. Ještě mi zůstává jeden problém. Mám přes scarty připojenou TV k VHS a to šlape. Druhým scartem mám připojeno VHS k DVD a navzájem se nevidí. Takže kdybych chtěla nahrávat z VHS na DVD, nemohu. Dělám něco špatně?
Předem děkuji za odpověď
Předem děkuji za odpověď
Mozna mas spatny SCART kabel tzv. neni plne osazen. Zkus jej prehodit/otocit. Jeden konektor je zapojen jako IN (vstup) a druhy jako OUT (vystup) . Nebo SCART na DVD je jen jako OUT-vystup. Dalsi problem muze byt s macrovision ochranou na VHS kazetach, pokud to jsou originaly. Ale to se projevuje pulsovanim jasove slozky, jakoby blikanim obrazu (pomuze TBC korektor).
Kolko scart konektorov ma dvd? Pokial su 2, tak jeden sluzi na spojenie s tv ( oznaceny bude ako tv alebo out ), ten druhy sluzi na nahravanie z externych zdrojov ( v tvojom pripade vhs ). Vhs prepoj s tym druhym scart konektorom, bude oznaceny ext , alebo in.
v příloze zasílám fotky, jak to vypadá. Zkusila jsem snad všechny možnosti zapojení SCARTu.
2. obrázek je DVD, 3. obrázek je VHS
2. obrázek je DVD, 3. obrázek je VHS
Konektory co jsou na scart kabelu toho moc nenapovi. Zalezi jake jsou zapojeny piny v konektoru. Lze zjistit po odkrytovani konektoru. Aby jsi nahrvala na DVD z VHS, tak musis pripojit z AV1 VHS (mel by i fungovat AV2 na VHS) do AV2 na DVD. Pokud kabel neni obousmerny, tak staci ten kabel otocit (prehodit konce), pokud je opravdu jen jednosmerny - neni plne obousmerne zapojen.
Když zapojíš VHS přímo do TV, tak je obraz normálně vidět?
VHS kazeta je originál nebo něco nahraného? Není VHS kazeta nahrána v režimu LP (long play) a videopřehrávač tento režim neumí?
VHS kazeta je originál nebo něco nahraného? Není VHS kazeta nahrána v režimu LP (long play) a videopřehrávač tento režim neumí?
když připojím VHS k TV, tak obraz je normálně vidět. Kazeta je nahraná z TV. Video i DVD umí SP, LP i EP.
Pokial ti na tv pojde obraz z dvd, prepoj vhs do av2 v dvd. Vyskusaj, ci ti pojde obraz z vhs cez dvd na tv. Z vhs ti pojde len jeden scart kabel a to len do dvd. Napis vysledok.
Já bych v první řadě doporučil zakoupit "plný" scart kabel. To znamená, že na obou stranách má zapojených všech 21 pinů. Tím se vyloučí špatné propojení IN a OUT.
Stojí jen 30 - 80 Kč.
Stojí jen 30 - 80 Kč.
[QUOTE=zzuzu22;520553]takhle vypadá kabel, který používám. To je špatně? Mám dva takové.[/QUOTE]
Ony ty zástrčky scartu vypadají všechny stejně (mají 21 pinů ale nemusí být všechny zapojeny). Záleží, kolik je drátů v kabelu mezi nimi. Většinou jich je jenom sedm a proto ty scarty fungují jen jedním směrem. A to je pro tebe potom ten zmatek. Tak je lepší (pro tebe) ten plnej scart, který má v kabelu 21 drátů a jsou propojeny všechny piny. Potom už nezáleží, jak je ten scart připojenej k zařízení.
Stačí jen jeden plnej scart a ten dát mezi VHS a DVD.
A ještě zkus z TV vytahnout scart od VHS a strčit ho do DVD.
Ony ty zástrčky scartu vypadají všechny stejně (mají 21 pinů ale nemusí být všechny zapojeny). Záleží, kolik je drátů v kabelu mezi nimi. Většinou jich je jenom sedm a proto ty scarty fungují jen jedním směrem. A to je pro tebe potom ten zmatek. Tak je lepší (pro tebe) ten plnej scart, který má v kabelu 21 drátů a jsou propojeny všechny piny. Potom už nezáleží, jak je ten scart připojenej k zařízení.
Stačí jen jeden plnej scart a ten dát mezi VHS a DVD.
A ještě zkus z TV vytahnout scart od VHS a strčit ho do DVD.
RoPo, neboztik: Tak jsem ten scart zkontrolovala a opravdu je plný.
mám takové tušení, že asi odešly scart konektory u DVD. Protože si DVD přestalo přes scart rozumět i s TV.
mám takové tušení, že asi odešly scart konektory u DVD. Protože si DVD přestalo přes scart rozumět i s TV.
tak jsem to zkoušela přepojit redukcí VHS (scart) - DVD (červený-žlutý-bílý) a hle... všimla jsem si, že je strašně potichu slyšet zvuk. Ale obraz vůbec (jako na odkazu, co jsem sem dávala).
Uvazuji o tom, ze VHS prehravac posila slaby signal na scart, vystup. Tomu by nasvedcovaly i ty pruhy na TV pres DVD. Proto jsem se ptal jestli nemuzes zkusit jiny VHS video prehravac. S timhle chovanim jsem se jiz kdysi setkal.
je to zajímavé. TV je novější než DVD a s VHS nemá problém. Za to DVD nejde přes scart ani s tv natož s vhs. DVD funguje jen přes HDMI. Nemohlo by to být fakt v DVD?
[QUOTE=zzuzu22;520595]je to zajímavé. TV je novější než DVD a s VHS nemá problém. Za to DVD nejde přes scart ani s tv natož s vhs. DVD funguje jen přes HDMI. Nemohlo by to být fakt v DVD?[/QUOTE]
netreba v menu dvd nastaviť manuálne video výstup na analog cez scart ? Resp. prepnúť rozlíšenie 576p a navoliť scart ?
netreba v menu dvd nastaviť manuálne video výstup na analog cez scart ? Resp. prepnúť rozlíšenie 576p a navoliť scart ?