Favicon Svethardware.cz  Svět hardware   Fórum Favicon Svetmobilne.cz  Svět mobilně Favicon Svetaudia.cz  Svět audia Favicon Digimanie.cz  Digimanie   Fórum   Galerie Společnost oXy Online s.r.o.
Strana 1 z 2 12 PosledníPoslední
Zobrazené výsledky: 1 až 15 z 24

Téma: HD DVR Mediabox

  1. #1
    Moderátor Avatar uživatele Ivo Mašek
    Registrace
    Apr 2004
    Příspěvků
    13,838

    Tak jsem si minulý týden pořídil novou hračku. Jmenuje se HD DVR Mediabox (Horizon), lidově se jí říká "cihlička". Vyrábí ji firma Pace ( http://www.pace.com/global/ ). V portfoliu firmy ovšem tuto cihličku nenajdete, je dělána na zakázku UPC, respektivě Liberty Global.
    Poprvé se o Horizonu, který by byl funkční i v ČR, u nás začlo vážně mluvit někdy roku 2014. Před tím již fungoval v Holandsku. Zpočátku tam měl velké problémy (někde jsem tu o tom psal), velmi rychle to tam dali do kupy a služba se stala funkční. Používají designově moc pěkný kabelový set-top-box. Původně jsem si myslel, že takový bude i u nás - chyba lávky. Pro Polsko (tam začli dříve, než u nás) a pro ČR si UPC (Liberty Global) u firmy Pace objednala tento STB:


    Klikněte na náhled pro zobrazení v plné velikosti 
Název: mediabox_cihlička.png 
Zobrazení: 1255 
Velikost: 195.2 KB 
ID: 32506



    Klikněte na náhled pro zobrazení v plné velikosti 
Název: cihla1.jpg 
Zobrazení: 1218 
Velikost: 12.7 KB 
ID: 32507- Klikněte na náhled pro zobrazení v plné velikosti 
Název: cihla2.jpg 
Zobrazení: 2238 
Velikost: 34.2 KB 
ID: 32508


    Tato cihlička má v sobě kabelovou televizi, internet, telefon. Umí WiFi, umí vám zprostředkovat vstup do videotéky MyPrime a vybrat si a přehrát film. Tahle cihlička se u nás začla dávat do oběhu roku 2015. .... a měla hrozné "porodní bolesti" . Až jsem si mnohokrát říkal, jak tohle mohli technici vypustit mezi lidi. No ale vzhledem k tomu, že jsem používal (a dodnes používám) už mnoho let nevyráběný set-top-box Kaon B3001 (první kabelový Kaon u nás, který uměl HD) a jeho životnost už dávno překročila i důchodový stav, tak mě bylo jasné, že mě nevyhnutelně čaká obměna zařízení. Také mě bylo jasné, že technici tu cihličku postupně zprovozní tak, aby sloužila pro lidi, ne proti nim. Hlavním faktorem byl pouze čas. A protože UPC je vlastně mezinárodní společnost (sídlo pro Evropu je v Holandsku), tak si technici jednotlivých UPC v různých státech nemůžou dělat co se jim zamane. Zkrátka - je to těžkopádné .... a náročné právě na ten faktor času.
    Takže byly dvě možnosti: Cihlička, nebo kabelový TechniSat. V každém případě jsem tedy přikročil k revizi mé domácí kabelové sítě, která ohledně té cihličky byla nutná. Cihlička totiž neodebírá data z TV výstupu z koncové TV zásuvky, ale z datového výstupu (tedy ten třetí výstup na koncové účastnické zásuvce). Ovšem vstup do cihličky je pro klasickou koax zástrčku. No a samozřejmě nelze použít zásuvku, která má třetí (datový) výstup satelitní (a těchto zásuvek jsou po obchodech doslova mraky). Musí se použít zásuvka s datovým výstupem pro kabelovku. Normy jsou striktní a neoblomné. Ovšem těchto zásuvek už vůbec po obchodech mraky nejsou, naopak - strávil určité úsilí, než jsem našel obchod, kde takovou zásuvku specielně pro kabelový přenos mají. Jistě, můžete si to všechno nechat namontovat od technika z UPC ..... ale nejsem laik a rád si spoustu věcí dělám sám. Kdo se v oboru nevyzná, tomu doporučuji to opravdu nechat na technikovi UPC. K tomu shánění oné "spešl" zásuvky mě vedly i jiné důvody. Původně, když ještě fungovala kabelovka Karneval, jsem měl na zdi obyčejnou TV zásuvku s dvěma výstupy (TV a R). Ovšem časem jsem vše předělával, dodal jsem si kabelový zesilovač a milá TV zásuvka šla pryč. Přívodní kabel jsem měl natažen rovnou do zesilovače a z něj tři výstupy na tři televizory. Takže momentálně mám vstup do nové TV/datové zásuvky, a z jeho R výstupu táhnu koax do tuneru ze zesilovačem (radio hraje perfektně), z jeho TV výstupu táhnu koax do kabelového zesilovače pro zbývalé dva televizory, a z data výstupu táhnu koax do cihličky. Použil jsem tuto zásuvku:


    Klikněte na náhled pro zobrazení v plné velikosti 
Název: kabelzasuvka1.png 
Zobrazení: 732 
Velikost: 96.2 KB 
ID: 32503 - Klikněte na náhled pro zobrazení v plné velikosti 
Název: kabelzasuvka2.png 
Zobrazení: 325 
Velikost: 202.8 KB 
ID: 32504 - Klikněte na náhled pro zobrazení v plné velikosti 
Název: kabelzasuvka3.png 
Zobrazení: 371 
Velikost: 170.2 KB 
ID: 32505


    Co se týče kabelového spojení, používám zásadně F-konektory a zásadně se vyhýbám tzv. "nitím" ze super, hyper, ... marketů. Ty nitě nebrat !! Toto není klišé, ale nutnost. Kupte si svůj koax kabel který má kvalitní opletení, dále f-konektory a pokud to umíte, udělejte si kabelové propoje sami. Technik, který mě zapojoval onu cihličku, mě řekl, že po spuštění cihličky trvá prvotní nastavení (cihlička to udělá jen poprvé a automaticky) až 20 minut a ten čas je odvislý od kvality kabelového spojení. U mě byla cihlička hotova za 10 minut, což technik kvitoval velmi kladně, a řekl mě, že moje kabelová síť je tedy ve výborném stavu. Inetové spojení, jehož prvotní spuštění trvá až 5 minut, bylo u mě hotovo za několik vteřin. Řekl mě, mimo jiné, že u tohoto zařízení, které komunikuje (po koaxu) i zpětně (videotéka MyPrime), je důležitá kvalita spojení hlavně u opletení. Nestačí jen pár drátků z opetení. Takže pozor až budete šroubovat f-konektor. Optarně, aby nedošlo k přetrhání opletení a nezůstalo vám tam jenom pár "vlásků".

    No a teď k té cihličce.
    Ozvali se od UPC a že mě nabízí onu cihličku. Rozhovor trval asi hodinu a ujasňovali jsme si různé podmínky a tak podobně. Takže mě ponechali onen KAON B-3001 (ten jsem přestěhoval do dětské pokoje a zbavil se Handanu, který uměl jen SD), dále mě dali i nternet a kompletní televizní nabídku. Ten inet jsem nepožadoval (běžím na GRAPE a tak to i zůstane), ale je součástí oné nabídky, tak tam je. Využívá ho můj syn na svém tzv. "chytrém" mobilu a využívá onu WiFi.
    1) Design přístroje:
    Neurazí, ale ani nenadchne. Je to trochu větší krabička, která má vepředu pouze pár kontrolek. Mě tam chybí displej hodin (chápu, je to individuelní věc). To zařízení umí nahrávat a umí časovou osu. To tam být musí. Takže je tam časový modul. Nutno podotknout, že čas od UPC je přesný, žádné odchylky. Proto je celkem nepochopitelné, proč tuto věc nezviditelnit na displeji, který by se tam v pohodě vešel (místa je dost). Zařízení funguje na radiové signály, takže cihlička nemusí být viditelně na očích a ovladačem nemusíte mířit přesně na cihličku.
    2) Sledování televize:
    Chybí mě možnost individuelního srovnání tv kanálů dle své volby. To prostě nejde. Ovšem nutno podotknout, že na UPC i v tomto ohledu lecos udělali a televizní kanály srovnali tak, že to má celkem logiku. Oproti tomu, jak to bylo dříve, je to kvalitativní posun hodně dopředu. Nutno pochválit.
    Po zapnutí boxu (cihličky) dálkovým ovladačem se na nic dlouze nečeká (velká bolest u Kaonů) a během několika vteřin sledujete televizi. Info o vysílaném programu je lepší, než u Kaonu. Přepínání kanálů je rychlé a funkční. Nenašel jsem nic špatného - chválím.
    3) MyPrime:
    Výběr filmů ve filmotéce je opravdu velký (oproti nedávnému času, kdy tam skoro nic nebylo). K mání snad všechen žánr. Dokonce i sekce horory (a to já tedy můžu) je dobře obsazena. Ve filmotéce mě nanapá nic, na co bych si vyloženě stěžoval (snad ty novácké serialy - jako by jsme nebyli zblblí už dost). Přepínání na filmy, zpět na televizi, atd., - vše funguje jak má.
    4) Nahrávání:
    Neprovozuji. Pokud někdo ano, může napsat své poznatky. Ale prosím o poznatky nové (současné) a pravdivé

    Objevilo se několik stížností ohledně pádů tv vysílání, MyPrime, kostičkování, a tak podobně. Tohle já přisuzuji právě té špatně provedené kabeláži.
    Za sebe - technici na UPC udělali velký kus práce. Opravdu si zaslouží pochvalu, protože to zařízení prostě funguje a dělá to, co má dělat. Když to srovnám se začátky provozu té cihličky - opravdu velký pokrok dopředu. Nutno pochválit
    Naposledy upraveno uživatelem Ivo Mašek: 02-02-2016 v 10:41
    Odpovídat lze po přihlášení

  2. #2
    Moderátor Avatar uživatele Ivo Mašek
    Registrace
    Apr 2004
    Příspěvků
    13,838

    Další poznatky. Z dnešního dne
    Ráno kolem sedmé hodiny a teď před devátou hodinou se na boxu (cihličce) sama od sebe rozsvítila zelená ledka. Při vypnutém boxu svítí oranžově (což také svítila). Pokud svítí zeleně, je box zaplý a přenáší signál do televizoru. Vzhledem k tomu, že úmyslně nemám spárován dálkový ovladač boxu s televizorem (ač to možné je), televizor se nespustil. Proč se box sám od sebe asi na 2 minuty zapnul, a pak vypnul - to nevím. Nabízí se možnost nějaké aplikace, kontrola, atd., softwaru. Ovšem manual při tomto uvádí: při stahování softwaru bliká oranžová ledka.
    Velmi by se hodila zpětná vazba od techniků UPC.
    Od uživatelů, kteří také vlastní cihličku, jsem mnohokrát zaznamenal, že se jim z ničeho nic pustila televize (mají spárován dálkový ovladač). Po vypnutí boxu se jim TV již nevypnul a hlásil, že není signál. Když nebyli doma, tak třeba celý den. ..... ovšem tohle je minimálně k zamyšlení.
    Odpovídat lze po přihlášení



  3. #3
    Nováček
    Registrace
    Oct 2012
    Příspěvků
    46

    Spárování DO nemá s automatickým zapnutím TV nic společného, to je funkce TV, že vezme signál z HDMI...

    Spárování DO znamená jen to, že levým horním tlačítkem lze TV zapnout, prostředním horním zvolíš na TV druh vstupu a budou ti fungovat tlačítka ovládání hlasitosti na DO, jelikož tyto tlačítka jsou IR, kdežto zbytek DO běží, sakryš teď nevím jestli rádiem, bluetooth, nebo prostřednictvím wi-fi..
    Ale rozhodně žádné automatické zapnutí se nekoná.
    Naposledy upraveno uživatelem murder: 08-02-2016 v 11:28
    Odpovídat lze po přihlášení

  4. #4
    Moderátor Avatar uživatele Ivo Mašek
    Registrace
    Apr 2004
    Příspěvků
    13,838

    Funguje na radiové signály. DO pro cihličku
    Odpovídat lze po přihlášení

  5. #5
    Je tu pořád
    Registrace
    Jun 2012
    Příspěvků
    1,569

    A není tím spárováním náhodou myšleno HDMI-CEC?
    Odpovídat lze po přihlášení

  6. #6
    Nováček
    Registrace
    Oct 2012
    Příspěvků
    46

    Přesně tak, ale Ivo Mašek píše o spárování DO a to tak rozhodně nefunguje.
    Odpovídat lze po přihlášení

  7. #7
    Moderátor Avatar uživatele Ivo Mašek
    Registrace
    Apr 2004
    Příspěvků
    13,838

    Myslel jsem tím to, že DO od TV můžeš zahodit a používat pouze jeden DO od cihličky

    PŘIPOJENÍ DÁLKOVÉHO
    OVLADAČE K TELEVIZORU
    Dálkový ovladač Horizon poskytuje přístup ke
    všem možnostem digitální televize. Dálkový
    ovladač umožňuje ovládat box Horizon HD
    DVR a poskytuje přístup k základním funkcím
    vašeho televizoru. Nejprve je třeba připojit dálkový
    ovladač k televizoru. Poté můžete použít
    dálkový ovladač k zapnutí a vypnutí televizoru
    a nastavení jeho hlasitosti.
    1 Tlačítko Televizor
    2 Tlačítko ZDROJ
    3 Tlačítko HLAS

    Párování dálkového ovladače s televizorem
    1 Zapněte televizor standardním způsobem.
    2 Stiskněte a podržte tlačítko HLASITOST
    DOLŮ a současně stiskněte tlačítko ZDROJ.
    Po cca 3 sekundách se rozsvítí, rozbliká
    červená kontrolka ZAPNUTÍ TELEVIZORU.
    Uvolněte obě tlačítka.
    3 Pomocí číselné klávesnice na dálkovém
    ovladači zadejte 4místný kód značky svého
    televizoru (viz str. 83—90).
    4 Chcete-li ověřit připojení, namiřte dálkový
    ovladač na televizor a televizor vypněte pomocí
    tlačítka televizoru. Pokud se televizor
    nevypne, opakujte postup od kroku 1.
    5 Pokud se televizor úspěšně vypne, uložte
    nastavení stisknutím tlačítka REC.

    Manual strana 10 (manual ke stažení: http://www.upc.cz/televize/prijimaci..._dvr_mediabox/ )
    Odpovídat lze po přihlášení



  8. #8
    Nováček
    Registrace
    Oct 2012
    Příspěvků
    46

    Ano, ale tím že se zapne cihla se ti nezapne v tomto případě tv, prostě nelze. To je odlišná funkce co nemá s DO nic společného.
    Jde mi o tohle vyjádření:
    Citace Původně odesláno od Ivo Mašek Zobrazit příspěvek
    Od uživatelů, kteří také vlastní cihličku, jsem mnohokrát zaznamenal, že se jim z ničeho nic pustila televize (mají spárován dálkový ovladač). Po vypnutí boxu se jim TV již nevypnul a hlásil, že není signál. Když nebyli doma, tak třeba celý den. ..... ovšem tohle je minimálně k zamyšlení.
    Naposledy upraveno uživatelem murder: 09-02-2016 v 18:48
    Odpovídat lze po přihlášení

  9. #9
    Moderátor Avatar uživatele Ivo Mašek
    Registrace
    Apr 2004
    Příspěvků
    13,838

    Tak mám další poznatky z fungování cihličky, a ty už tak veselý nejsou.
    Co se týče sledování televizních kanálů, tak tam problém není žádný., ovšem u MyPrime (výběr filmů z databáze) už se problém objevil. Často si tam vybírám filmy, které chci shlédnout (a je celkem velký výběr) a do včerejšího večera bez problémů. Včera jsem si chtěl pustit jeden film a ..... nastala potíž. Po zobrazení úvodní sekvence filmu, se tato zastavila a dál se to nehlo. Ani po několika málo minutách. Tož jsem přes DO se dostal nazpátek do výběru filmů a opět jsem si ho vybral. Objevila se černá obrazovka, dole byla bílá čára a na jejím začátku bod s označením 13 sec. Po chvíli to vše zmizelo a televize mě informovala, že není žádný signál. Cihlička vůbec nereagovala na pokyny z ovladače, takže jsem musel cihličku surově vypnout tlačítkem on/off na její zadní stěně. To je , jako když počítač vypnete přepínačem na zdroji, nebo vytažením šňůry 230V.
    Zkusil jsem to ještě jednou - se stejným marným výsledkem.
    Další, jiný, film, který jsem si vybral, byl v pohodě - vše fungovalo.
    Takže - sázka do loterie.
    ____
    Jednalo se o film Zlomené město ( http://www.csfd.cz/film/300771-zlomene-mesto/prehled/ )
    Naposledy upraveno uživatelem Ivo Mašek: 18-02-2016 v 07:42
    Odpovídat lze po přihlášení

  10. #10
    Moderátor Avatar uživatele Ivo Mašek
    Registrace
    Apr 2004
    Příspěvků
    13,838

    Dnešní postřeh.
    Pustil jsem si film z MyPrime, a to titul Stáhni mě do pekla. Zhruba 20 minut pohoda, pak okamžitý pád na úvodní obrazovku MyPrime. Znovu jsem si ten film pustil a objevila se informace, že film bohužel nelze promítnout. A co myslíte, že bylo dál? ...... to co včera. Reakce na dálkový ovladač žádná, opět jsem musel cihličku surově vypnout od přívodu 230V.
    Takže ta pokračující kritika na českou UPC je oprávněná. Tohle kdyby udělala UPC např. v Holandsku, tak je tam vynesou v zubech. Co k tomu dodat. Inu to, že na české UPC pracují fušeři, kteří by se jinde neuživili. A nemají ten stud si za to neumětelství nechat zaplatit !!

    Pokud to bude ještě pokračovat, budu žádat UPC o plnění svých závazků ohledně funkčnosti jejich zařízení, k čemuž se smluvně u každého abonenta zavazují.
    Odpovídat lze po přihlášení

  11. #11
    Moderátor Avatar uživatele Ivo Mašek
    Registrace
    Apr 2004
    Příspěvků
    13,838

    Další postřeh z dnešního rána (zatím jen rána ..... ono to bude mít asi ještě dohru)
    Včera jsem koukal na TV, vše v pohodě. Vypnul jsem TV i STB "cihličku", na cihličce se kontrolka ze zelené změnila v oranžovou, což je v pořádku. Ráno jsem vstal kolem 6 hodiny a koukám, že kontrolka svítí zeleně, v cihličce něco ševelí. No nic, nechal jsem to být, a čekal jsem, že se to zase samo vypne tak, jako tomu už bylo předtím několikrát v ranních hodinách. Jinak pominu fakt, že elektrické zařízení se NESMÍ samo zapnout do provozního stavu (jsou na to normy) a takové zařízení musí být staženo z prodeje v celé EU. To jenom na okraj.
    Když ani po půl hodině zelená kontrolka nezhasla, respektivě zařízení se nevyplo a nesignalizovalo oranžovou kontrolku, tak jsem to vypnul - jak jinak - silově hlavním vypínačem. Po chvíli opět zapnul a hups - zase zelená kontrolka a provozní stav v zapnutém stavu. Pustil jsem tedy TV. Ta mě sdělovala, že musím počkat. Po chvíli mě sdělila chybu "Error 1001". A abych zavolal na technickou podporu. Jenže zavolat na UPC, to je kapitola sama o sobě a určitě o tom někdo napíše knížku - bude čtenější, jak detektivka. Po několikerém pokusu jsem se dozvěděl, že v Praze je nějaký výpadek hlasových služeb a teprve potom mě bylo řečeno, abych zapnul volbu 2. Teprve tam mě automat pověděl, že u nás tady je kompletní výpadek všech služeb UPC a že v ranních hodinách bude opraveno. Budiž.
    Ještě, že elektrikáři to nemají nastavené tak, jako u UPC. Poněvadž po výpadku nějaké rozvodny pro danou lokalitu, by se do všech el. zařízení dostal proud, zařízení by se sama spustila ..... dál ani nepomyslet, co by se stalo za katastrofu.
    Ještě další poznámka: Když vám něco nejde, tak jim musíte zavolat. Občas to bývá "porod". Ale bonbonkem je to, že UPC má poruchu (ne vy) a vy jim ještě formou hovoru platíte. Prostě "Čechy mé - Čechy krásné"
    Naposledy upraveno uživatelem Ivo Mašek: 09-03-2016 v 07:22
    Odpovídat lze po přihlášení

  12. #12
    Je tu občas
    Registrace
    Sep 2011
    Příspěvků
    290

    Ahoj. V jiném tématu píšeš, že je již k dostání KAON KCF-SA900PCO od českého UPC. Včera jsem tam volal a slečna vytrvale tvrdila, že o tom nic neví a že mají jen SA700.
    Jinak podle ohlasů ho již někteří uživatelé mají cca 4 měsíce. Nevíš o tom více, zda bude oficiálně v nabídce?
    Jediná zmínka o SA900 na webu českého UPC je v sekci Novinky v HD Mediaboxu na záložce Jak se připojit ...
    Odpovídat lze po přihlášení



  13. #13
    Moderátor Avatar uživatele Ivo Mašek
    Registrace
    Apr 2004
    Příspěvků
    13,838

    V nabídce model Kaon900 určitě je. Údajně pro prodej, jestli i do pronájmu - tak to nevím.
    V únoru příští rok bych se měl dozvědět bližší info, neb s největší pravděpodobností mě budou nabízet náhradu za Kaon B3001, který ještě také vlastním.
    Odpovídat lze po přihlášení

  14. #14
    Moderátor Avatar uživatele Ivo Mašek
    Registrace
    Apr 2004
    Příspěvků
    13,838

    Tak i na mé "cihličce" budu mít možnost zpětného shlédnutí + další novinky. U mě to vypukne 9.3.2017

    Klikněte na náhled pro zobrazení v plné velikosti 
Název: aktualizace1.jpg 
Zobrazení: 439 
Velikost: 145.2 KB 
ID: 34120

    ---------- Doplněno v 18:34 ---------- Původní příspěvek byl napsán v 18:30 ----------

    Jinak musím konstatovat (abych byl spravedlivý), že za posledních několik měsíců "cihlička" funguje velmi dobře a nemohu ji nic vytknout. Po technické stránce super. Po designové stránce to ovšem holt není ono - nu, s tím už nikdo holt nehne
    Odpovídat lze po přihlášení

  15. #15
    Moderátor Avatar uživatele Ivo Mašek
    Registrace
    Apr 2004
    Příspěvků
    13,838

    .... tak nebude zatím nic .
    Poslali info, že z technických důvodů se zpětné shlédnutí na "cihličce" odkládá na neurčito. Údajně to v Polsku spustili a na "cihličce" přestalo fungovat i to, co zatím funguje.
    Odpovídat lze po přihlášení

Strana 1 z 2 12 PosledníPoslední