Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

AV recevier Pioneer

Tomi71 (189)|13.7.2015 15:20
Ahoj, koupil jsem asi před 3 letu v Hifibazaru Ostrava použitý AV recevier Pioneer VSX-820-S/-K a 2 přední sloupové repro KEF umístěné vedle TV stolku, ale už nemám doklady. Mám k recevieru připojenu TV Panasonic - plasma 42ST30E, satelitní přijímač Go sat 750 Hdi a blu-ray přehrávač LG BD60, domácí kino nepotřebuji stačí mi stereo poslech televize a z blu-ray přehrávače či AV přehrávám nejčastěji rockovou hudbu, filmy výjimečně. O víkendu mi při běžném přehrávání TV recevier najednou vypnul a už se ho nepodařilo zapnout ani ovladačem ani přímo na přístroji a při přijítí blíž bylo cítit zasmrádnutí jako něco spáleného. Máte s tím zkušenosti, nevím jestli půjde oprava nebo je konec, psal jsem pánovi do Hifibazaru, tak uvidím. Pokud by to již nešlo opravit, tak uvažuji jen stereo AV recevieru, např. Denon, nepotřebuji 5.1 jedná se o malý pokoj 4 x 3 m, od pohovky k TV je cca 3 m. Ještě mě mrzí, že skoro nenaladím oblíbené rádio Rock max, už bych byl pro přístroj s internet rádiem, kde bych ho snad naladil, ale nevím jestli je to u stereo recevieru možné. Uvažoval jsem už i o anténě, ale po zateplení půdy a střechy už mám problém něco kabelem na střechu protáhnout :-) Multimediální centrum jsem zatím zavrhl, zahlédl jsem při brouzdání síťové receviery. Mám spoustu CD, něco už jsem přetáhl do PC a mám na flash discích, uvažuji o nějakém úložišti, ze kterého by šla přes PC z vedlejší místnosti přehrávat výběrem z displeje,. Nevím, jestli uvažuji správně, když tak mně vyveďte z omylů, díky
Hornet F-18 (1328)|13.7.2015 20:08
Tvoje riesenie je jednoduche - stereo receiver zo sietovymi funkciami, ceny cca od 7-9tis:
http://www.hifimarket.cz/yamaha-rn301-p5670
http://www.hifimarket.cz/denon-dran4-ceol-piccolo-p5696
alebo vysie ceny cca 13 tis :
http://www.hifimarket.cz/yamaha-rn500-p2700
http://www.hifimarket.cz/denon-rcdn9-ceol-p5699
http://www.hifimarket.cz/harman-kardon-hk-3770-p4691
alebo mas moznost kupit zvlast sietovy prehravac - "hudobny server" a k nemu klasicky stereo receiver:
http://www.hifimarket.cz/pioneer-np01-p5345
http://www.hifimarket.cz/denon-dnp730-p5694
http://www.hifimarket.cz/cambridge-audio-np30-sonata-black-p389
Samozrejme su aj drahsie a kvalitnejsie, zalezo od tvojho rozpoctu :-)
Tomi71 (189)|14.7.2015 07:39
N uvidím, pán mi odepsal, že asi vyhořela nějaká součástka ve výkonové části, nejlépe se obrátit přímo na autorizovaný servis Pioneer. Tak uvidím, co jsem našel tak je jediný v ČR - Basys v Praze. Napsal jsem tam majlíka. Pošetřím peníze na podzim, to u toho strávím víc času než teď přes léto. Když tak bych přikoupil k tomuto AV něco síťového nebo tohle prodal a koupil novější stereo AV nebo ten síťový.
Tomi71 (189)|15.7.2015 09:30
Tak už mi odepsali, mám odeslat do Prahy do firmy Basys na opravu - napsali: Provedeme diagnostiku závady a poté Vás vyrozumíme o ceně opravy. Pokud se bude přístroj vracet zpět bez opravy, účtuje se diagnostika 740,- Kč s DPH.
peetan (90)|30.11.2015 19:57
zdravím všechny, příspěvek vložím sem neb se jedná o receiver Pioneer, nicméně otázka by mohla znít i obecně. Máte někdo praktické zkušenosti s provozem 5(7)+1 receiverů pro domácí kino v režimu dlouhodobějšího, výkonového zatížení? Občas si zahraju nějaký BD koncert s vyšší hlasitostí. Mám Pioneer VSX-AX2AV-S, zde uvádí typ. výkon 180W/ 6 ohm na kanál. Typická impedance reproduktorů je 4-8 ohm. Zajímaly by mne zkušenosti s praxe, jak se chovají tyto zesilovače při vyššším výkonu z hlediska limitace apod. Kam svým dotazem mířím - několikrát se mi stalo, že zesilovač shodila ochrana, při vyšším, dlouhodobějším výkonu. přední 3-pásmové sloupy jsou dostatečně výkonově dimenzovány, při poslechu na vyšší hlasitost subjektivně nemám pocit přetížení, nestíhání repro ani nějaké limitní zkreslování konc. stupňú. Samozřejmě objektivně může být vše jinak. Na stejném kanále došlo opakovaně k poškození středového repro (žádná láce, poprvé jsem to přikládal náhodě, podruhé již ne). Takže nyní je receiver v servisu na kontrole, údajně tepelné a stejnosměrné ochrany by měly stíhat, zakmitávání je horší... Hledal jsem nějaký vícekanálový receiver s nějakým vyšším výkonem, i jsem měl něco půjčené na vyzkoušení, bohužel nebyl jsem přesvědčen, že investice do zesilovače s trochu navýšeným výkonem je ta správná cesta. Nevím jak kontrola receiveru dopadne, nicméně už mám z vyšší hlasitosti strach... Co takhle výhybka v repro ?? Tam nemůže být problém přetížení středů ? problém je, že tuto problematiku je dost obtížné komplexně řešit, alespoň zde v regionu jsem nikoho nenašel. Díky za každý názor
vivid.sk (11472)|30.11.2015 23:07
Je to tak, ako pises. Pokial zacnes budit slaby zosilnovac k svojim limitom, mozes si poskodit svoje menice. Preto je pri vysokych hlasitostiach odporucane vzdy dostatnocne vykonny (optimalne vzdy predimenzovany) zosilnovac, ktory nebude skreslovat. Niekde by sa dali dohladat aj obrazky k pochopeniu, preco je tomu tak. Da sa ti v AVR nastavit v menu impedancia repro? Pouzivas zapojenie Bi-AMP?

P.S. pokial nechces za kazdu cenu upgradovat AVR, alternativa je pouzit koncovy zosilnovac s dostatocnym vykonom pre predne kanaly. Pre-OUTy mas, co je zakladna podmienka.
Karel286 (73)|1.12.2015 00:22
Peetan:
Odpověď na dotazy poměrně obecně.
Udávané výkony (7 x 180W) je třeba brát s velmi velkou rezervou. V podstatě nejsou při pohledu na mechanicko-elektrickou konstrukci receiveru v této cenové hladině ani možné. A pokud ano, tak jen velmi krátkodobě a s ohromným zkreslením. Když se k tomu přidá málo citlivá bedna, dojde k tomu, že do beden jde poměrně velký výkon s velkým zkreslením. Hlasitost se tak může jevit snesitelná a subjektivně tobě v pořádku. Lidské ucho při větší hlasitosti není schopno rozeznat větší a dokonce velké zkreslení. Ale reproduktory mohou být již přetížené. Pokud se sečtou všechna negativa: přetížená bedna (byť zdánlivě hraje OK v rámci svých možností), výkon receiveru s velkým zkreslením zesilovače = signál obsahující velké množství vyšších harmonických, ne zcela ideální výhybka s malou strmostí před středovým, popřípadě výškovým reproduktorem, dojde k výkonovému (tepelnému) přetížení kmitací cívky a to většinou středo, nebo výškového reproduktoru (záleží na konkrétní konstrukci beden, výhybky, impedanci jednotlivých reproduktorů atd…). Cívka u reproduktoru se „upeče“, a v drtivé většině případů jde do zkratu = zesilovač hraje do velmi malé impedance a vypíná ochrana.
Pokud ochrana vypíná při dlouhodobém hraní a bedny jsou v pořádku, tak evidentně dochází k tepelnému přetížení zesilovače a v receiveru vypíná tepelná ochrana = slabý zesilovač.

Při velmi kvalitním a málo hlasitém poslechu lze uchem rozpoznat změnu hlasitosti o +/- 1 dB, i méně. Při velké hlasitosti je to zhruba +/-3dB. A 3dB značí na výkonové straně dvojnásobný výkon. Tzn., že zesilovač o výkonu 100W musí dát výkon 200W, aby se hlasitost zvedla o 3 dB na stejné impedanci. Proto se ti zdá, že pokud máš půjčen receiver s o něco málo větším udávaným výkonem, že ti to nic nepřineslo. Ale výkonnější receiver má na stejném výkonu menší zkreslení, než méně výkonný, to je zase výhoda.

Tvůj problém zřejmě způsobuje bedna s ne zcela ideální výhybkou. Je trochu s podivem, proč odchází pouze jeden a ten samý kanál. Je potřeba provést v servisu kontrolu receiveru, zdali zesilovač na jednom kanále nekmitá, ideálně i kontrolu výhybky v bedně.
Pokud bude vše v pořádku, je třeba ubrat hlasitost. Nebo zainvestovat do několikanásobně dražžšího a výkonově odpovídajícího aparátu. Popřípadě, jak radí vivid.sk, využít výstupy pre-out pro koncové zesilovače.
Také si velmi rád vychutnávám koncerty, či akční filmy z BR. Mám na to výkonovou rezervu celkem cca 1300W....
peetan (90)|1.12.2015 17:01
Děkuji pánové za vaše reakce, obzvlášť Karlovi. Tak nějak technictěji jste popsali, co jsem tušil. Proto ta úvaha o výkonějším zesilovači - měl jsem půjčený AV zesilovač, který měl štítkově asi o 35W na kanál vyšší výkon než stávající a z výše popsaného je jasné, proč jsem nemohl zaznamenat nějaký podstatný rozdíl ve výkonové rezervě vzhledem k požadované hlasitosti. Zkusím pohledat znovu, ale myslím že vícekanálové zesilovače s vyšším výkonem než 200-220W budou dost ojedinělé (ve standardní kategorii i cenové hladině :D) Takže i další zesilovač pro přední kanály je řešení, nicméně moc se mi do něj nechce, protože už mám toho tolik, že bojuji i s místem a taky samozřejmě trochu i s dizajnem.:-G V každém případě AV je u šikovného člověka, který by si měl s ním poradit - AV má už nějaký rok a tak nevylučuji i stárnutí součástek, které muže mít hlavně na kmitání vliv. Trochu horší je to repro, zatím jsem nenašel nikoho, kdo by dokazal např. prověřit parametry výhybky a přiznám se, že se mi nechce repro stěhovat někam přes půl republiky. V každém případě je něco špatně neb řetězec jsem provozoval v tomto režimu několik let a celou dobu se nestalo, že by reagovala ochrana zesilovače anebo došlo k přetížení měniče. Uvidíme, jaký bude výsledek kontroly zesilovače a od toho se bude odvíjet další úvaha. Ještě jednou děkuji
vivid.sk (11472)|1.12.2015 19:20
[QUOTE=peetan;518382] který měl štítkově asi o 35W na kanál vyšší výkon[/QUOTE]
Nejde len o papierove hodnoty, pozri si velkost trafa a celkovy prikon. Na mojom AVR mam v specifikacii uvedeny prikon 720W, tvoj AVR s podobnou wattazou ho ma o tretinu nizsi.
Taktiez nezmienujes typ repro, dolezita je citlivost (ak nechces verejne, mozes PM)
peetan (90)|1.12.2015 20:13
parametry 3 pásm. podl. soustavy :


Nenn- / Musikbelastbarkeit

190 / 290 Watt




Wirkungsgrad (1 Watt/1m)


89 db




Übertragungsbereich

20...30.000 Hz




Übergangsfrequenz

300 / 3.200 Hz




Tieftonchassis

2 x 200 mm, Polypropylen




Mitteltonchassis

1 x 180 mm, Polypropylen




Hochtonchassis

1 x 25 mm, Gewebe




Impedanz


4...8 Ohm



Ano, power consumpt. je 460W (předpokl. že max hodnota), což hovoří samo za sebe vzhledem k počtu kanálů a udávanému výkonu na kanál. Samozřejmě trvalá hodnota výkonu a špičková vzhledem ke konstrukci zdroje je také něco jiného. Pokud máte typ na nějaký slušný AVR - stačí 5+1, nechám si poradit :-)-
vivid.sk (11472)|1.12.2015 21:00
To bude nejaky Canton, oni pisu v specifikaciach taketo hovadiny (obzvlast ten frekencny rozsah) :)
V kazdom pripade su tam 2x basaky zapojene paralelne, takze impedancia bude klesat nizko, ak chces robit diskoteku, treba k tomy adekvatny vykon (vratane rezervy).