Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

Poslech audia doma

salatnet (2)|7.11.2014 09:22
Dobrý den

Prosím o radu. Rád bych si doma zařídil svůj audio systém na poslech hudby. Do teď jsem si pouštěl hudbu přes počítač, kde mám slušnou zvukovou kartu a dobré reprobedny. Bylo ovšem nutné mít zapnutý pracovní počítač, který v podstatě neustále žere kolem 180W. Tomu bych se rád vyhnul.

Hudbu poslouchám většinou ze souborů flac, které jsou uložené na nas serveru s podporou dlna. Vím, že dnes dlna podporuje skoro každý televizor, ale televizi nevlastním (ani si ji koupit nehodlám) a i kdybych ji měl, nechtěl bych ji mít kvůli pouštění audia neustále zapnutou. Kromě nas serveru kde jsou soubory mám kvalitní reprobedny, takže jde o to jak dostat hudbu z nas do nich. Moje představa (ideální, nevím jestli realizovatelná) je taková, že bych rád jako (ovladač) používal nějaký menší tablet připojený do domácí sítě, který by softwarově přes wifi síť řídil nějaké zařízení, které by si potom šahalo pro hudbu přímo do nas serveru. V tabletech je většinou mizerný zvuk a také bych rád, aby tablet nemusel být neustále připojený k zesilovači, ale mohl bych se s ním volně pohybovat po bytě, proto bych rád aby tablet byl jen prostředník komunikace dvou jiných zařízení. Otázka tedy zní. Existuje nějaké zařízení, které by dokázalo komunikovat s tabletem tak, aby si bralo z nasu pomocí dlna soubory a rovnou je přehrávalo aniž by tablet fungoval jako přehrávač? Příklad: Chci si pustit hudbu, v tabletu si vyberu které skladby to mají být, tablet tento požadavek (pomocí domácí wifi sítě) pošle do zařízení, které si rovnou pro tyto soubory sáhne na nas...

Za odpovědi předem děkuji
KamilZ (10277)|7.11.2014 09:49
No, předně mě celkem udivuje, že jsi na poslech audia vůbec zvažoval použití TV, to nemá s poslechem audia nic společného. Zřejmě jsi tedy nenáročný posluchač a Tvůj poslech uspokojí prakticky cokoli, co vydává zvuk (nic proti tomu, každý máme jiné nároky).

Podívej se třeba zde: https://www.tvfreak.cz/forum/showthread.php/38086-Multimedia-CenterDomaci-kino-moznost-ovladani-prez-iPad
RoPo (6061)|7.11.2014 09:58
AVR (receiver) s DLNA klientem. AVR lze ovládat přes tablet. Ale FLAC podporu tam pravdědpoobně nehledej. Rozsah a možnosti podpory formátů jsou dány daným modelem AVR.

Další možností je tablet s možností přehrávat FLAC (umí Apple i nějaký ten s Androidem). U Apple pak z tabletu přehrávat přes AirPlay. AVR s přímou podporou AirPlay existují nebo pořídit Apple TV, které dělá prostředníka a buď přehrávat přímo z Apple TV a tabletem jen ovládat nebo přehrávat na tabletu.
tdlmarek (1566)|7.11.2014 11:36
[QUOTE=salatnet;499127]Rád bych si doma zařídil svůj audio systém na poslech hudby. Do teď jsem si pouštěl hudbu přes počítač, kde mám slušnou zvukovou kartu a dobré reprobedny. Bylo ovšem nutné mít zapnutý pracovní počítač, který v podstatě neustále žere kolem 180W. Tomu bych se rád vyhnul.[/QUOTE]
Před nějakou dobou jsem si kladl podobné otázky. Ačkoliv jsem se nakonec vydal jinou cestou (došel jsem k závěru, že pracovní PC mám stejně zapnuté pořád), tak jako nejzajímavější alternativa se mi jevilo miniaturní PC (pouze skříňka, žádný monitor nebo periferie), kde by běžel OS/přehrávač s možností ovládání přes webové rozhraní a/nebo mobilní aplikaci ve smartphonu/tabletu. Spotřeba do 5-20 W (dle konfigurace), možnost osadit si takový hardware, jaký chci (takže by šla využít např. ta zvuková karta, kterou už máš) a po stránce kvality přehrávaného audia bez jakýchkoliv kompromisů.

Očividně je to však cesta ve stylu "do-it-yourself", takže zatímco pro některé to může být o to zajímavější, pokud je tahle oblast jejich koníčkem, tak pro jiné je to naopak odrazující, jelikož preferují koupit si hotový produkt a nic neřešit.

Já tuhle myšlenku nakonec nezrealizoval, takže bohužel nemůžu nabídnout víc než tuhle inspiraci.
Wintermute (265)|7.11.2014 13:31
Pokud by čirou náhodou měl tazatel NAS od Synology, lze jej vybavit USB zvukovou kartou a přehrávání ovládat buď z obecného webového prohlížeče, nebo appky pro Android. Se Synology je dodáván SW balíček Audio Station, který právě toto umožňuje. FLAC by měl být podporován. Předpokládám, že podobnou funkci budou umět i NASy od QNAP. Levné NASy nejspíše spíše ne. Jak moc by výsledné řešení bylo komfortní (z pohledu výběru hudby, tvorby playlistu) a (ne)audiofilské neposuzuji.

https://www.synology.com/en-uk/knowledgebase/tutorials/499