Rádio Impuls vysílá v Praze monofonně
K překvapivému a poněkud kontroverznímu technickému kroku přistoupil provozovatel Rádia Impuls, společnost Londa. Nejposlouchanější česká stanice už od 22. října testuje na území hlavního města možnost šíření svého signálu monofonně. Impuls vysílá v Praze na frekvenci 96.6 MHz s výkonem 5 kW z lokality Mahlerovy sady. Stanice chce tímto experimentem otestovat, jak budou posluchači reagovat na to, pokud nebude signál vysílán stereofonně. Výsledky jsou prý pro samotné techniky stanice překvapující. Na vysílání v monofonním zvuku jsme dostali jediný podnět, řekl DigiZone.cz technický šéf stanice Roman Culek.
[odkaz, pro zobrazení se přihlaste]
:D
:D
Je to divné, to jo. Ale je známo, že větší množství populace stereofonní zvuk nevnímají. Tak jako některým jedincům dělá problém stereoskopie nebo-li 3D v podání TV/kina nevidí/nevnímají.
Další problém u rádia je, na jakých příjmačích rádio příjmají. Nedivil bych se kdyby většina z daného vzoruku populace (které příjmá uvedené monofonní vysílání) rádio poslouchala na monofonním příjmači.
Další problém u rádia je, na jakých příjmačích rádio příjmají. Nedivil bych se kdyby většina z daného vzoruku populace (které příjmá uvedené monofonní vysílání) rádio poslouchala na monofonním příjmači.
V této branži jsem pracoval, kdybyst viděli, co se zvukem dokáží udělat různé optimody a podobné "upravovače", tak přechod na mono je proti tomu nic. Opravdu se zvýší dosah, protože zmizí šum v příjmu v krajních oblastech. Kdyby přepli na mono i TV, málokdo to pozná, protože kromě filmů a hudby se ve stereu prakticky nic nevýsílá, ovšem tam by to nemělo žádný přínos.
Edit: Málokdo to poslouchá na lepším aparátu doma, většinou v autě nebo z nějakého chrchláku.
Edit: Málokdo to poslouchá na lepším aparátu doma, většinou v autě nebo z nějakého chrchláku.
Samozřejmě. S DAB nemám žádné zkušenosti, a pochybuji, že to někdo poslouchá z DVB-T. V původním příspěvku je zmiňováno analogové vysílání.
V autě bývá u novějších aut "aparatura" na celkem slušné úrovni kde stereo a dynamika zvuku je jasně zřetelná (alespoň tedy u mě je stereo velmi jasně rozeznatelné).
Já měl spíše na mysli normální monofonní "tranďáky".
Nicméně doufám, že se obecně nebude takto rádio degradovat a jít cestou zpět k monofonnímu zvuku.
Napdá mě jen jediná smyslupná situace, kdy toto by mělo význam.
A to tato: celorepublikově dostupné DAB (nebo DAB+) vysílání + analogové monofonní. Souběh takovéhoto vysílání po několik let. Pak by se zcela analog vypnul.
Já měl spíše na mysli normální monofonní "tranďáky".
Nicméně doufám, že se obecně nebude takto rádio degradovat a jít cestou zpět k monofonnímu zvuku.
Napdá mě jen jediná smyslupná situace, kdy toto by mělo význam.
A to tato: celorepublikově dostupné DAB (nebo DAB+) vysílání + analogové monofonní. Souběh takovéhoto vysílání po několik let. Pak by se zcela analog vypnul.
V době, kdy např. Švýcarsko jede z 90 procent na DAB+, přecházet na mono vysílání .............. hmm, tak to je fakt bomba.
---------- Doplněno v 10:06 ---------- Původní příspěvek byl napsán v 10:04 ----------
[QUOTE]Kdyby přepli na mono i TV, málokdo to pozná, protože kromě filmů a hudby[/QUOTE]
Ale přece to je to podstatné: Existují právě ty FILMY a HUDBA !!! (mě tohle zpátečnictví fakt leze na nervy)
---------- Doplněno v 10:06 ---------- Původní příspěvek byl napsán v 10:04 ----------
[QUOTE]Kdyby přepli na mono i TV, málokdo to pozná, protože kromě filmů a hudby[/QUOTE]
Ale přece to je to podstatné: Existují právě ty FILMY a HUDBA !!! (mě tohle zpátečnictví fakt leze na nervy)
IM: plně souhlasím. Zpátečnické kroky. Vraťme se ke koňům a přestaňme jezdit auty... Jen nevím, kam by ustájili koně ti, co bydlí např. v paneláku apod....
Ohledně rádia z DVB-S se mě líbí SiriusXM a podpora v standalone příjmačích. Ale toto není pro Evropu vzduchem dostupné.
[HL]Tak už jednou mono celoplošně.[/HL]
„Rádio je zdrojem informací a zábavy. Naší posluchači nejsou zvukoví fajnšmekři,“ řekl redakci serveru DigiZone.cz technický ředitel Rádia Impuls Roman Culek.
„Rádio je zdrojem informací a zábavy. Naší posluchači nejsou zvukoví fajnšmekři,“ řekl redakci serveru DigiZone.cz technický ředitel Rádia Impuls Roman Culek.
Má to smysl, já mám u autorádia stereo vypnuté "natvrdo". Časem bude DAB, ale to budu dávno pod drnem.
[QUOTE=RoPo;499007]IM: plně souhlasím. Zpátečnické kroky. Vraťme se ke koňům a přestaňme jezdit auty... Jen nevím, kam by ustájili koně ti, co bydlí např. v paneláku apod....[/QUOTE]
V Přerově by se koně ustájit mohly, ovšem ráno by voněla místní ghéta koninou:) Soused si nechal na předzahrádce 2 traverzy do rána. Ráno je našel ve sběrně kovů. Pomoc bližnímu se u nás nosí:)
Mono je dnes zbytečné, mladí poslouchají hudbu z mobilu a jejich rodiče přijdou schvácení z práce a sednou k telce. V práci to nikdo neocení. Jedině v důchodu, ale toho se zase už u nás skoro nikdo nedožije:) Já dalších 10 let s těmi .... ve škole nemůžu vydržet ve zdraví.
O prázdninách tu budu. Nechci ale slibovat, třeba píďa tu nebyl 5 měsíců, a to slíbil, že bude, ani nenapsal. Třeba nepřekousl nová pravidla přihlašování (heslo), ale to pochybuju...
V Přerově by se koně ustájit mohly, ovšem ráno by voněla místní ghéta koninou:) Soused si nechal na předzahrádce 2 traverzy do rána. Ráno je našel ve sběrně kovů. Pomoc bližnímu se u nás nosí:)
Mono je dnes zbytečné, mladí poslouchají hudbu z mobilu a jejich rodiče přijdou schvácení z práce a sednou k telce. V práci to nikdo neocení. Jedině v důchodu, ale toho se zase už u nás skoro nikdo nedožije:) Já dalších 10 let s těmi .... ve škole nemůžu vydržet ve zdraví.
O prázdninách tu budu. Nechci ale slibovat, třeba píďa tu nebyl 5 měsíců, a to slíbil, že bude, ani nenapsal. Třeba nepřekousl nová pravidla přihlašování (heslo), ale to pochybuju...
[QUOTE=mirekv;512884]A nejlépe na dlouhých vlnách, já chytal RŽ až v Norsku na polárním kruhu! :cool:[/QUOTE]
Já si užívám příjmu AM na své nové hračce - Sangean ATS 909. Na LW od 100kHz spousta stanic. Na středních je také plno a na krátkých si užívám, umí to i LSB, USB. FM samozřejmě nechybí. Evropa není problém, občas Čína, Japonsko atd...
Já si užívám příjmu AM na své nové hračce - Sangean ATS 909. Na LW od 100kHz spousta stanic. Na středních je také plno a na krátkých si užívám, umí to i LSB, USB. FM samozřejmě nechybí. Evropa není problém, občas Čína, Japonsko atd...
Pěkná hračka s ještě pěknější cenou. Za ty prachy poslouchat (ne)kvalitu AM, no nevím :-D , to musíš být opravdu nadšenec.
Tady jde spíš o fandovství a nostalgii, kdy jsme hlavně na KV lovili vzdálené stanice. Poválečná rádia na to byla jak dělaná. S nástupem tranzistorové a IO technologie došlo úpadku, i VKV tuner bylo třeba zbastlit doma. To už je ale jiná kapitola.
Mirek má zcela pravdu, jde pouze o fandovství a nostalgii. Kvalitu tam samozřejmě nehledám. Někdy večer zapnu a ladím. Jsou programy, které podle časového období a kmitočtu ukáží, kde je zrovna nejlepší dálkový příjem. Známá věc. Někdy používám. Dědečkův kamarád, radioamatér kdysi vyrobil superhet, úžasný s dobrou selektivitou, lampáč samozřejmě. Tehdy mě to začalo zajímat. V pubertě jsem ho rozladil a rád bych jej dostal do původního stavu, jenže nemám wobler:-(( Jinak synek dědovýho kamaráda si vysílal bez licence a netrvalo dlouho a měl doma návštěvu... Pak kamarád vše rozebral a dědovi dal spoustu součástek z vysílače, někde asi budou.