Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

DO pro HTPC

KamilZ (10277)|3.1.2015 13:17
[QUOTE=Blainik;503781]jsem ale na jediný problém, jak HTPC spustit na dálku. To jsem prostě nevyřešil[/QUOTE]Nevypínat ho, jen uspávat. Pak ho probudíš i tou klávesnicí. Většina desek má v BIOSu nastavení možnost zapnutí i klávesnicí, ale jak to jezdí s bezdrátem, to jsem nezkoušel (používám to uspávání, stejně se mi nechce čekat na boot).
swenak (186)|3.1.2015 13:21
Jezdí to v pohodě, mám logitech Unifying a funguje jak klávesnice, tak myš. U myši mi to naopak vadí, ale nějak se mi nepovedlo to vypnout.
KamilZ (10277)|3.1.2015 13:31
[QUOTE=swenak;503784]ale nějak se mi nepovedlo to vypnout.[/QUOTE]Tohle jsi zkoušel vypnout?[SPOILER][/SPOILER]
swenak (186)|3.1.2015 13:41
Jistě, ale nemá vliv :-(
tdlmarek (1566)|3.1.2015 13:44
[QUOTE=KamilZ;503783]Většina desek má v BIOSu nastavení možnost zapnutí i klávesnicí, ale jak to jezdí s bezdrátem, to jsem nezkoušel (používám to uspávání, stejně se mi nechce čekat na boot).[/QUOTE]
Jak jsem tu nedávno řešil ty skládačky nad Q1900TM, tak tahle deska se ve výchozím nastavení chová právě takhle. Tzn. HTPC lze zapnout (z úplně vypnutého stavu) pouze klepnutím do klávesnice, otestováno na Logitech K400.

[QUOTE=Blainik;503781]Narazil jsem ale na jediný problém, jak HTPC spustit na dálku.[/QUOTE]
Kromě již řečeného se ještě dá použít Wake-on-LAN. Není to ve všech případech tak pohodlné, ale někdy se hodí - tzn. probuzení aplikací v mobilu nebo např. poklepáním na zástupce na jiném PC.
vivid.sk (11472)|3.1.2015 15:05
[QUOTE=swenak;503788]Jistě, ale nemá vliv[/QUOTE]
Skus to prebehnut vsetko (je tam viac HID driverov) a vsade povypinaj. Urcite to pojde. Ak sa ti to podari, aktivuj si len konkretnu klavesnicu.
swenak (186)|3.1.2015 15:22
Opravdu se mi to nepovedlo. Když vypnu všechny, nejde ani klávesnice, když jeden konkrétní pro klávesnici zapnu, probudí i myš. Dle všeho nerozlišuje, co je myš a co klávesnice.
vivid.sk (11472)|3.1.2015 15:30
V tomto pripade to bude asi tak, ako pises. Ja mam rovnako jeden USB dongle, pre M$ HW, mne to nejako fungovalo, no tiez to bolo nutne povypinat pri viacerych drivroch.
swenak (186)|3.1.2015 15:43
Ani som nehľadal na nete, asi skúsim :-) Ináč, vyzerá to, že u toho CEC adaptéru je jedna muška a to, že buď pracuje s XBMC, alebo s Windows. Ale možno je to len otázka nastavenia. Budem skúmať ďalej.
KamilZ (10277)|3.1.2015 15:52
A jakou máš vlastně klávesnici a myš? Pokud jsem přehlédl, tak sorry. Jestli máš Logitech, kup si ještě jeden přijímač, jeden spáruj s klávesnicí a jeden s myší.
swenak (186)|3.1.2015 16:11
No, to by bylo asi řešení, dokonce mám snad 3 přijímače, dík :-)
swenak (186)|5.1.2015 02:36
[QUOTE=Blainik;503781] Narazil jsem ale na jediný problém, jak HTPC spustit na dálku. To jsem prostě nevyřešil. =([/QUOTE]

http://www.simerec.com/index.html


https://www.kickstarter.com/projects/264...rol-of-you
vivid.sk (11472)|6.1.2015 00:09
Este koncom minuleho roka som objednal pre dalsie HTPC flirc, kedze era COM portov je uz za nami a sw podpora pre starsie riesenie je uz znacne outdated.
V tomto vlakne nejake dalsie detailne informacie neboli dostupne (vid prvy prispevok), skusil som tento kusok objednat a otestovat.

Kedze pouzivam univerzalne (uciace sa) DO, dodavane k AVR a nim ovladam vsetky dalsie krabice + TV, preferoval som toto riesenie pred MCE, ktore pouziva trosku nestandardnu frekvenciu ~ 56khz, oproti vacsine DO, ktore funguju na 38-40khz a dalsie fyzicke ovladanie mi naozaj netreba :D

Flirc ponuka moznost naucit sa z bezneho (existujuceho) DO akykolvek kod a priradit ho akejkolvek klavese v OS. Setup, upgrade fw + nastavenie prebehlo necakane hladko. Za dve minutky boli naucene vsetky klavesy nutne pre ovladanie XBMC + zakladne klavesy pre WakeUp (k tomu sa este dostanem) a pre spustenie XBMC (ak nebezi).

Prijemne ma prekvapili tieto veci:
- flirc si uklada nastavenia priamo do svojej pamate, takze vytiahnutim flirc a zapojenim do ineho PC je mozne bez akehokolvek dalsieho nastavovania ovladat XBMC (samozrejme s totoznym DO).
- je mozne priradit stlacenie klavesy aj pre viacere DO (cize viac kombinacii do pre jednu klavesu). Toto umoznuje pouzivanie viacero DO sucasne (a kludne s kombinaciou uvedenou v predchadzajucom bode, cize prenesenie na iny PC a zaroven ovladanie inym DO).
- funguje prebudzanie PC z rezimu Sleep/Hibernate

Vzhladom k jednoduchemu principu, samotny sw (zatial) neumoznuje dvojite akcie (kratke stlacenie vs dlhe stlacenie), ale je prislubena podpora pre nieco taketo v dalsom fw.
Alternativne sa vsak da pouzit EventGhost a cez odchytavanie stlacenia klaves (flirc umoznuje ulozit az 160 IR hodnot) vytvorit vlastne akcie. Toto som zatial neskusal, no zarucene to funguje.

Ak mate dalsie otazky ohladom tohto, pytajte sa v aktualnom vlakne.
swenak (186)|6.1.2015 00:14
Dotaz mám jediný - kedy mi príde:) Už 15.12 to údajně odešlo z LA a pořád nic:(
vivid.sk (11472)|6.1.2015 00:17
Objednaval som 7.12, odoslane to bolo tyzden nato. Takze vyderzaj.
swenak (186)|6.1.2015 00:43
Ja som objednal 12.12, 13.12 to odoslal a 15.12 už to mala pošta presunúť z USA, takže to máš skUOr (nemám tu o so strieškou :) ), ako ja :-) Ale tak mám čas, CEC mi zatiaľ stačí :-)
vivid.sk (11472)|6.1.2015 00:48
Predpokladam, ze si to posielal do Ciech (aj ked pises raz tak, raz tak, takze tazko odhadnut odkial si), ja som to dal zaslat do Rakuska (na SK to z nejakeho neznameho dovodu neposiela), takze vydrz - urcite to pride.
tdlmarek (1566)|2.2.2015 21:20
Konečně jsem dokončil experimenty s Pulse-Eight HDMI-CEC adaptérem, o kterém se zde v posledních letech v různých sekcích fóra opakovaně hovořilo a nedávno se tu o něm trochu více rozepsal třeba uživatel swenak, a protože integrace do NUCu přináší trochu víc úskalí, než se na první pohled zdálo, zkusím zde pro případné zájemce shrnout své postřehy a řešení.

Týkají se interní varianty adaptéru, zaujala mě totiž možnost integrace přímo do HTPC, z pohledu kutila to bylo celkově zajímavější řešení a navíc vychází i levněji. Na webu Pulse-Eight se můžeme dočíst, že mezi kompatibilní hardware patří mj. Intel NUC D54250WYK, avšak vyžaduje změnu zapojení pinů na dodaném kabelu. V manuálech od Intelu jsem si ověřil, že i můj NUC D34010WYK s i3 obsahuje na základní desce vše potřebné (ona je to totiž kromě procesoru ta stejná deska), takže by s kompatibilitou neměl být problém.


Po objednání přijde v obálce samotný adaptér, tak jak je vidět na obrázcích na webu, samolepicí podložka pro uchycení a připojovací kabel tvaru Y - velkým konektorem se připojuje na adaptér, odkud se kabel se rozvětvuje na jeden konektor pro tzv. HTPC header a druhý pro klasické interní USB 2.0.

Hned po rozbalení bylo vidět, že první problém je už v připojení USB. Dodávaný kabel totiž počítá s běžným headerem s roztečí 2.54 mm, kdežto v NUCu jsou všechny v menší variantě 2.0 mm. Pokud tedy chceme připojovat čistě a ne nějakým provizorním nastrkáváním vodičů přímo na piny, je třeba si sehnat odpovídající konektor, nebo ještě lépe už hotový kabel s tímto konektorem (aby měl člověk od výroby vyřešené napojení vodičů na konektor).

Konektor pro HTPC header je už v potřebné velikosti a lze použít, avšak dle upozornění na webu je třeba upravit zapojení jednotlivých pinů, což si lze snadno ověřit i vůči manuálu od Intelu, který funkci jednotlivých pinů také popisuje. Po zapojení, několika neúspěšných pokusech a pár dotazech na Google se však ukázalo, že hlavní problém je ještě někde úplně jinde. V tomto threadu několik uživatelů upozornilo na to, že v případě NUCu zelený pin HTPC headeru nedodává požadované standby napětí 3.3 V, které adaptér ke své funkci potřebuje, avšak dle výkladu Intelu se jedná pouze o neurčené napětí (já naměřil zhruba 2.6 V) sloužící jako indikátor, že je zařízení ve standby. Existuje několik způsobů, jak se s tímto vypořádat a zařízení požadovaných 3.3 V dodat - já zvolil pohodlně dostupný SATA Power konektor, protože jej v NUCu na nic nevyužívám a bylo docela jednoduché vzít ze starého zdroje konektor a vodič(e) na něj napojit. Je však třeba zmínit jeden negativní důsledek tohoto řešení - protože SATA Power není ve standby pod napětím, adaptér tímto ztratí schopnost na základě HDMI-CEC pokynu HTPC zapnout.

Do třetice je tu pak problém samotných fyzických rozměrů - je naprosto vyloučeno, aby se adaptér se svým obřím 12-ti pinovým konektorem do originální skříňky NUCu vešel. Také dodávaný kabel je asi tak 5x delší, než by bylo potřeba, a v porovnání s NUCem je zbytečně masivní a neohebný, nic co by šlo nějak elegantně umístit dovnitř skříňky nebo snad nějakou škvírou vyvést ven (pokud by chtěl člověk adaptér uchytit boční stranu NUCu zvenku). Dokonce i samotný konektor na HTPC headeru, ačkoliv je ve správných rozměrech, nemá mezi deskou a víkem skříňky zrovna moc prostoru, takže vyžaduje nějakou drobnou úpravu.

Nakonec se tedy jako nejrozumnější ukázalo vyrobit si celé zapojení na míru - přichystal jsem si jednotlivé konektory (USB, HTPC a SATA Power) s rozumnou délkou vodičů, z Pulse-Eight adaptéru jsem odstranil oba headery s piny, vodiče připájel přímo na jeho PCB a zafixoval tavnou pistolí. Navíc jsem si všiml, že když zaříznu jeden z rohů PCM ani ne o 1 mm, lze pak adaptér v NUCu krásně vložit na místo pro Wi-Fi kartu a mSATA SSD, a dokonce uchytit přítomným šroubkem. Zde mi pomohlo do, že HTPC provozuju jako bezdiskové a oba sloty mám tedy volné. V opačném případě je třeba najít nějaký jiný vhodný prostor, možná bych doporučil adaptér zevnitř přilepit na dno skříňky. Konektor na HTPC headeru jsem trochu zbrousil, aby se zmenšila jeho výška a zmírnil se tím tlak víka skříňky na ohnuté vodiče, všechno pozapojoval a bylo hotovo.

Pokud by se však někdo chtěl do podobného bastlení pustit, musím ještě upozornit na drobnou nepříjemnost, že adaptér tak jak mi byl dodán není kompatibilní s OpenELEC 5.0 a bylo třeba nejprve aktualizovat jeho firmware. To může být trochu problém v okamžiku, kdy vám na stole z NUCu trčí spousta barevných drátů v provizorním zapojení držících na svém místě jenom silou vůle, a najednou zjistíte že je to kvůli flashi firmwaru potřeba připojit k PC s Windows :) Alespoň trochu si lze pomoct tím, že člověk do PC připojí pouze USB část kabelu, zatímco HTPC header ponechá napájený z NUCu.


Co tedy říct závěrem? Interní HDMI-CEC adaptér do Haswell NUCů s HTPC headerem skutečně lze integrovat, avšak pouze za cenu několika custom modifikací, které mohou obnášet i riziko zničení adaptéru a vyžadují trochu jemné práce s trafopájkou. To ve výsledku zcela zvrátí argument o levnější pořizovací ceně interní varianty adaptéru a navíc přináší potenciální komplikaci se ztrátou možnosti HTPC přes HDMI-CEC zapínat. Na druhou pro zájemce a kutily je to přecejen o mnoho elegantnější řešení, protože je vše pěkně schované vevnitř, ubyde jeden mechanický spoj na HDMI kabelu (může být zásadní u větších délek) a realizace vlastně může být docela i zábava.

Vůbec jsem se nezmínil o vlastní funkčnosti - to proto, že dle prvních dojmů vše funguje naprosto bezchybně a dle očekávání, a vše podstatné už ve svém příspěvku shrnul uživatel swenak. Možná po nějaké době přidám pár svých postřehů z praktického používání a srovnám s ovládání klávesnicí. Absenci zapínání HTPC přes HDMI-CEC nevnímám jako zásadní nedostatek, protože návyky jsou spíše opačné - pokud zapnu samotnou TV, většinou nechci aby se mi hned startovalo i HTPC, naopak když pohodlně pomocí WoL spustím HTPC, tak jej nechám aby si samo aktivovalo TV.

Nakonec ještě pár dokumentačních fotografií:

[ATTACH=CONFIG]29767[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]29768[/ATTACH]
WP_20150202_17_54_08_Pro.jpg WP_20150202_18_42_41_Pro.jpg
swenak (186)|3.2.2015 01:58
Já bych po delší době taky doplnil něco k CEC a to sice, že mně začíná hezky .... :-) Problém je, že na něj není spoleh. Chci po něm jen jedninou věc a to, zapnout/vypnout TV při probuzení/uspání PC a úspěšnost mám opdhadem tak 40-50%. Prostě se mi někdy TV při uspání nevypne a je jedno, jestli uspávám klávesou na klávesnici, nebo se PC uspí po čase nečinnosti, resp. ho uspí KODI. Stejně tak zapnutí TV nefunguje vždy a je jedno, jestli probouzím klávesnicí, tlačtkem na PC, nebo přes WOL z iPhonu. Mám poslední firmware i CEC tray (to je docela amatérsky udělaná aplikace, očekával bych spíše nějakou službu). Uvažuji, že požádám kolegu, jestli by mi něco nenaprogramoval.
tdlmarek (1566)|3.2.2015 07:49
To nezní moc dobře :) Budu to sledovat, já používám OpenELEC, takže driver je linuxová záležitost, a zatím jsem žádné anomálie nepostřehl.

Co se týče samotného ovládání, tam žádné problémy nepozoruješ?
swenak (186)|3.2.2015 08:08
Na ovládání používám FLIRC, není to tak omezené, jako Pulse, takže nedokážu posoudit. Dle mého by mi to ale vypadávalo, protože se zdá, že problém má ta aplikace CECtray pro Windows. Po spuštění zabírá cca 20M a když to začne blbnout, tak jsem se jednou dostal přes 100M. Pak, když třeba otevřu tu aplikaci, tak to vypadá, že se nějak nedokázala spojit s HW. Jelikož v KODI teď nefugnuje Pulse vůbec, tak ten ho blokovat nemůže (mám tam podporu i vypnutou, ač by i tak nešla) a jediný, kdo s Pulse komunikuje je přímo ta jejich aplikace, takže ani nějaké blokování se navzájem by nemělo přicházet v úvahu.
tdlmarek (1566)|3.2.2015 08:38
[QUOTE=swenak;507198]Jelikož v KODI teď nefugnuje Pulse vůbec, tak ten ho blokovat nemůže (mám tam podporu i vypnutou, ač by i tak nešla) [/QUOTE]
Tomhle nerozumím, já v Kodi nemám problém. Nebo jsi tím chtěl říct něco jiného?
swenak (186)|3.2.2015 08:55
No, pod Windows to nefungovalo, řeší se to snad i na ofiko fóru. Najít ho najde, ale ovládat nejde a ani CEC tray nefunguje (ta záložka XBMC) nekomunikuje s KODI.
swenak (186)|7.2.2015 09:52
Tady jen tak pro zajímavost :-) Když koukám to využití paměti po několika usnutích/probuzeních, tak mi to třeba lítá od 60M do 360M a to se nic neděje, nic nedělám. Vytížení je většinou 0, ale, opět, ač nic nedělám, stoupne třeba na 14%.

[ATTACH=CONFIG]29808[/ATTACH]
Výstřižek.PNG
swenak (186)|9.2.2015 17:49
Tak jsem se už naštval a psal jsem výrobci a kupodivu se mi umluvili, že o problému s funkčností při uspávání/probouzení vědí a pracují na tom. Tak jsem jim napsal, že by mohli přidat funkci pro vypnutí/zapnutí TV při screensaveru a při vypnutí displaye :-) Tak jsem zvědav.
mistr.martin (70)|27.2.2015 22:43
Kdo by měl zájem podělím se o poštovné - během pár dní objednávám z USA FLIRC , pište na mail [email]mistr.martin@seznam.cz[/email].
RossiD (1271)|28.2.2015 07:02
Počítej s dodávkou cca 14-21 dnů. Já si bláhově myslel, že Flirc bude do týdne doma - prodejce Jason mi jej po objednání prakticky obratem zaslal, ale asi foukal špatný vítr, přepravní bárka to vzala hald oklikou a toulala se skoro tři neděle, sledování zásilky je také na nic (i když jsem číslo měl) u amerických přepravců USPS nešlape :-(
mistr.martin (70)|28.2.2015 09:35
Jo s tím se počítá , že to nebude za týden , já mám jeden set bezdrátové klávesnice a myši u postele , který skoro nevyužívám tak to s ním zvládnu chvíli + zatím mám ještě Xtreamera.
mistr.martin (70)|6.3.2015 20:40
Hlásím , že se mi povedlo naučit můj univerzál ovladač konečně na komplet ovládání R Pi2 , nebudu potřebovat ani ten Flirc , pouze jsem odmazal z univerzálu ovládání Xtremeru 3 , to mu uvolnilo paměť a teď vše šlape jak má
- na all for one 7140.
Ovládám s ním jak tv Panasonic , tak externí repráky + R PI 2.

Myslím tím základní pohyb v menu , enter , pauza/play video , zpět , což mi stačí na většinu jeho využívání , na zbytek mám hned u telky bezdrátovou klávesnici.
Zkopírováno z originálního Panasonic ovladače , který s Pi 2 funguje celkem ok.
tdlmarek (1566)|28.3.2015 15:47
Pulse-Eight vydává novou verzi svého CEC adaptéru speciálně upravenou pro použití s Intel NUC:
https://www.pulse-eight.com/p/154/intel-nuc-hdmi-cec-adapter

Podle obrázků to vypadá, že celé zapojení výrazně zjednodušili. Předpokládám, že 4 krátké vodiče povedou do USB a budou zajišťovat jak komunikaci s OS a možná i napájení. Pátý se zapojí do vedlejšího headeru na power pin kvůli zapínání zařízení. Celý HTPC header byl tedy zredukován na dva zbývající dlouhé vodiče, přičemž jeden musí vést na vlastní CEC pin. Podle popisu adaptér dokáže NUC probudit i ze spánku a vypnutého stavu, takže se jim nejspíš podařilo najít nějaké řešení problému napájení ve standby - možná adaptér už nevyžaduje samostatných 3.3 V, ale stačí mu pouze 5 V z USB.

Iniciativa je to bezesporu vítaná, protože to kromě výše zmíněného elegantně řeší i fyzické rozměry adaptéru a komplikované zapojení vodičů. Jenom se mi zdá, že to tu mělo být touto dobou už tak před rokem. Je to o to smutnější, že běžné R-kové Broadwell NUCy o HTPC header přišly, a vzhledem k ostatním funkcím a ceně momentálně není moc důvod brát starší Haswell. Uvidíme, jak to bude s dostupností a cenou M-kových Broadwellů, nebo zda se Haswell u méně náročných uživatelů nedočká určité renesance pokud Intel nasadí nějakou výrazně výprodejovou cenu.

Na jednu stranu je tedy budoucnost tohoto adaptéru v NUCích poněkud komplikovaná, ale na druhý pohled nyní u původního interního adaptéru nevidím nic navíc, takže předpokládám, že jej NUC varianta plně nahradí i pro použití s ostatním (non-NUC) hardwarem.
swenak (186)|28.3.2015 16:17
Hlavně, aby dořešili pár let staré ovladače a SW pro Windows, pořád to nefunguje pořádně:(
vivid.sk (11472)|4.1.2017 16:40
Medzicasom sa FLIRC dockal noveho HW s novymi funkciami:

LONG KEY PRESSES

[SIZE=1]Assign two functions to one button. Press the button for one function, hold down the button for the other function. Now possible with our new powerful arm processor.

[/SIZE]
MACROS
Want to run a number of commands on a key press? With the new flirc, you can store over 500 keys, and have more than one keypress per individual remote button.


[ATTACH=CONFIG]33925[/ATTACH]
flirc-plist60.png