Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

Videokamery: Jakou webkameru zakoupit a podle čeho vybírat?

Neregistrovaný (0)|20.8.2014 08:28
Tazatel: ajtakrajtak

Znění dotazu: Ahoj, zdravím vás na fóru. Potřebuji koupit videokameru, ale i přestože vím, na co ji budu používat, netuším, jako vybrat a podle čeho vybírat.

Použití kamery by mělo být následující:
- Natáčení dokumentů a amatérských filmů venku na světle; nevím, jestli se dá kamera rozlišit i podle toho, jestli se s ní dá natáčet v noci, ale pokud by to šlo, bylo by to plus (byť toto asi není nutné)
- Kamera by měla dobře snímat zvuk... Pro příp. dokumenty (rozhovory) by byl optimální mikrofon, který by se do ní dal, ale nevím, jestli mívají kamery vstup na mikrofon - pro případné snímky by bylo obtížné a nejspíš i nemožné přidávat dabing, takže by chtělo prostě jen citlivé snímání zvuku, bez šumu apod. nevím co od kamery očekávat, pokud jde o zvuk (resp. zda jde nahrávat přes mikrofon do kamery stejně kvalitní zvuk jako když nahrávat přes mikrofon a externí zvukovku do počítače?)
- kamera by měla jít připojit k počítači a používat jako live web kamera a být kompatibilní s windows 8 - předpokládám plynulost obrazu, který se nebude zasekávat (připojení mám vysokorychlostní)
- samozřejmostí je kvalitní obraz bez šumu

Cenová relace by neměla přesáhnout 10 tisíc, anžto jsem sice náročná, ale je dost možné, že by mě zprvu uspokojila nějaká, kterou využiji aspoň na polovinu práce. A taky nevím, co všechno je možné od kamery očekávat.

Pro začátek uvítám každou radu. Díky předem.

Technika, které se dotaz týká: Videokamery, webkamery
RoPo (6061)|20.8.2014 08:57
V cenové relaci do 10.000,- moc kvalitních kamer není (spíše není žádná - s "kvalitním obrazem"), ale pro nějaké snímání se dá něco vybrat.

Vybírej dle velikosti snímacího chipu (čím větší, tím lepší) a světelnosti objektivu (čím menší číslo, tím lepší).
Jako live web kamera k PC je jich pramálo.
Mikrofon mají všechny kamery. Konektivitu pro připojení externího mikrofonu je vyjímka. Hledej takové, které mají sáňky pro botičku. Podle toho, dle vzhledu se dá ve specifikaci najít zda ji lze připojit externí mikrofon (většinou 3,5mm jack).

Nejlépe najdi nějaký model, který by ti vyhovhoval a pak sem napiš zda-li ano, či ne.

Podívej se zde po fóru - otázky typu jakou kameru do 10.000,- jsou zde několik a i odpovědi na ně.
Pytkin (7947)|20.8.2014 10:50
v nadpise je , ze chce webkameru a v popise ze videokameru .. tak keru ?
ajtakrajtak (0)|21.8.2014 07:22
RoPo: díky moc za rady, budu vyhledávat podle toho :) jojo pročítala jsem i další fóra, zalíbily se mi nějaké kamery, ale teď zase řeším, kam vlastně bych nahraný film nebo dokumenty dala, protože jsem zjistila že třeba kdybych měla jenom filmy dát na youtube, tak nemusím kvalitu videa vůbec řešit... takže ještě pravděpodobně uvážím, zda má vůbec cenu investovat, protože nemám nikde záruku, že se na ty dokumenty, příp. filmy bude někdo koukat...

něco jiného by bylo, kdybych dala svůj scénář do ruky jednomu známému, který je režisér a který by podle scénáře natočil se štábem kvalitní film, ale něco jiného je natáčet naprosto amatérský film nebo dokumenty, o kterých vůbec nevím, kde bych je měla publikovat a zda by byl o to zájem :) prostě a jednoduše ještě zvážím možnost spolupráce na nějakém projektu s lidma, co filmu víc rozumí, než se zbytečně sama pouštět do věci, která by pak ani nemusela mít takový úspěch, jako kdybych někomu jenom dodala svůj scénář...

zatím jak jsem pochopila, tak pro moje soukromé účely by stačila asi jakákoliv kamera do 5 tisíc, protože lidi na fora docela psali, že v této cenové relaci stejně žádnou až tak kvalitní neseženu, příp. kdybych to měla opravdu dávat jenom někam na net, tak se ta kvalita stejně bude zhoršovat podle výstupu daného serveru...a řekla bych, že pokud by to měl být opravdu amatérský film nebo dokumenty, tak ani nikdo špičkovou kvalitu očekávat nebude, že... tak nevím, jestli bude až takový rozdíl kamera az 5000,- a kamera za 10000,-?

v názvu mám webkameru, to už nešlo změnit, ale raději bych takovou, se kterou natočím právě jak něco amatérského venku, tak abych ji mohla použít i jako webku - přijde mi zbytečné si pořizovat webku za 1500,- a k tomu ještě videokameru, když to některé zvládají oboje... a navíc pro moje účely. každopádně asi vzhledem k tomu, co jsem se dozvěděla, do toho tolik investovat nebudu, jak říkám, spolupráce s nějakou produkcí bude ohledně delšího filmu výhodnější (dodat scénář a to je vše), a na moje účely bude prozatím stačit skoro jakákoliv... chtěla bych prostě jen nějak začít, abych případně někomu mohla ukázat nápady, které mám...
RoPo (6061)|21.8.2014 08:01
Troufám si říci, že podle toho, co píšeš by ti stačil i mobil s trochu slušným fotoaparátem (pokud již takový máš). S tím, že by jsi nepoužívala zoom během natáčení (ne moc dobře se ovládá) a točila za dostatečného osvětlení. Na zkoušku to stojí, aby jsi viděla zda tvůj scénář a ambice jej vlastnoručně natočit stojí za to.
Neregistrovaný (0)|21.8.2014 12:01
Tak to zase ne;) Můj fotoaparát Canon rozhodně nevydrží točit video dýl než 20 minut... Když bych navíc chtěla natočit skoro hodinový film, tak ta kamera musí vydržet v pohotovosti aspoň 4-5 hodin.... A ne, že budu furt dobíjet....
RoPo (6061)|21.8.2014 12:06
Snad netočíš JEDNU pasáž déle jak 20minut. To je přeci nesmysl. K čemu je střih, scény apod...
Standardní home kamera zapnutá v pohotovosti nevydrží 4-5h. Vždy se dokupují náhradní beterie, které se průběžně dobíjejí a střídají.

Tak mě napadá, že snad vůbec netušíš jak se toto celé prakticky realizuje :-)
Neregistrovaný (0)|21.8.2014 15:33
No jasně no, ale musíš počítat s tím, že amatéři budou jednu scénu hrát třeba na 10x, než se povede podle očekávání :D To bych čekala, že baterie něco vydrží... :D
RoPo (6061)|21.8.2014 15:51
Však budeš mít třeba 10 záběrů a každý určitě ne o délce 20 minut. Jak jsem psal - potřebuješ minimálně 2, lépe 3 a více sad baterií. Toto bohužel neokecáš, to mít musíš :-E
Můžeš se také na baterie vykašlat a natáčet tam, kde budeš mít přívod elektriky. Pak snímací zařízení (kameru, foťák, atd..) budeš napájet ze zásuvky.

Vykašli se na to, když stále hledáš zádrhele a nechceš akceptovat dané provozní podmínky :-E
Neregistrovaný (0)|23.8.2014 19:41
Haaaaa a kdy přijde doba, kdy jedna baterka vydrží 2 dny v kuse? No? Ví to někdo? :/ :D
BEPE (539)|24.8.2014 13:20
Mám obavy že nepříjde, to by musela spíš být taková malá atomová pikoelektrárna :-) . Jinak RoPo má ve všem co uvedl pravdu a doporučoval bych taky něco o problematice videa si přečíst, např. "333 tipů a triků pro digitální video"